Како посадити тулипане у јесен?

Садња биљака у јесенском периоду пружа им благовремено и лепо цветање у наредној сезони. Овај чланак ће узети у обзир приликом садње тулипана у јесен тако да су добро укоријењени, лако се крећу зими у отвореном тлу.

Генерално, луковице тулипана могу се садити у земљи иу јесен иу прољеће. Али у прољетним мјесецима, само новајлије који нису свјесни правила за садњу култура сјемена сади тулипане. Али искусни цвећари и вртлари су апсолутно у праву када препоручују да се у јесен сетве луковица тулипана.

Историја порекла тулипана

На територији данашње Европе биљка је дошла 1550-их, када су прве жаруље тулипана послане у Њемачку. Након неког времена, први велики увоз биљака јаких цветова стигао је на територију Холандије, одакле је почео извоз и дистрибуција цвећа широм Европе.

Европски вртлари су скренули пажњу на облик тулипана и његову сличност с турским "турбаном", одакле потиче модерно име цвијета - тулипана. У Русији, биљка је уведена крајем КСВИ века. Захваљујући сјајности, једноставности његе и расту, цвијет се брзо проширио на територију наше земље и људи су почели да украшавају своје просторе. "Када јесени засадити тулипане?" - питали су и садашњи и садашњи вртлари.

Време засађивања тулипана у јесен

Важно је изабрати оптимално време за садњу тулипана. Пре појаве упорне хладноће, тулипани би требало да буду укоријењени. Под оптималним условима (температуратло 5-7 ° Ц и довољна влажност), траје 20-30 дана. Ако су тулипани посађени касно, они ће ићи под зимом лоше укоријењени, у прољеће ће стајати у расту, лоше ће процвјетати и дати мање жаруље.

Превише рана садња је такође опасна - тулипани унапред расту (нарочито на врућини) и замрзавају се.

Вјерује се да је дошло вријеме слијетања, ако је температура тла на дубини од 10-12 цм пала на + 10 ° Ц. Обично је то средина - крај рујна, у јужнијим крајевима - октобар.

Читаоци често питају: Колико дуго можете садити тулипане? Ако сте пропустили све датуме садње тулипана и ризиковали да експериментишете, тулипане можете сијати и почетком децембра. Ово није у реду, лоше се рефлектује на жаруљу, али још увек постоји нада у пролеће да се види цвеће.

Тло за садњу тулипана у јесен

Пре садње тулипана, припремити за њих сунчано, заштићено ветарско подручје са ниским нивоом подземних вода и лабавим, неутралним или светлосмеђим земљиштима, пожељно пешчаним. Тешка глинена тла се разрјеђују пијеском.

Кисело земљиште прије сијања жаруља мора бити вапно - направити 200-500 г креде или живог вапна за сваки м? области у зависности од степена киселости земљишта. Пожељно је дубоко копати у земљу, додајући сваком м? 100-150 г дрвеног пепела, 2 канте тресета (дво-трогодишње љуске или компост), 50 м суперфосфата, 30 м калијум сулфата и 25 м амонијум нитрата. Али немојте користити ни ђубриво ни за даљње малчирањеподручја свјежег стајњака, јер то може довести до опекотина коријена и гљивичних обољења. Такође, немојте да примењујете минерална ђубрива која садрже хлор у подручје са тулипанима.

Претходно засађивање луковица тулипана у јесен

Припрема тулипана за садњу у јесен је следећа:

 • пречишћавање луковица од љуске; Пажљиво прегледајте сијалице због оштећења и болести;
 • сортирати садни материјал;
 • дезинфекција;
 • потребно је руковати с малим оштећењима сијалица.

Приликом припреме за садњу, обавезно уклоните луковице. Под њим, могу постојати штеточине или знаци болести, као што је трулеж. Осим тога, без љуске, тулипани боље апсорбују минерале из тла. Да бисте заштитили луковице од штеточина и болести, морате знати како се обрађују тулипани прије садње. За ово, сијалице које сте сортирали, држите 30 минута у слабом раствору мангана како би се заштитили од гљивичних обољења.

Како посадити тулипане у јесен

Како посадити тулипане:

 • треба припремити за цвијеће плодни лабави слој земље, отпустити тло до 35 цм или више;
 • оплодити земљиште помоћу дрвеног пепела, компоста или фосфатног ђубрива;
 • постављање сијалица на дубину од 10-15 цм;
 • слијегање сијалице у размаку од 10 цм;
 • велике жаруље су обично посађене у средини, а мале са сваке стране тако да је у будућности свјетлост довољна за све биљке;
 • ако планирате да посадите неколико сортитулипани, онда их треба групирати, без мијешања једни с другима, лакше ће се водити брига о биљкама.

Сада можете безбедно наставити са садњом тулипана. На крају, обратите пажњу на највредније сорте тулипана. Тренутно постоје многе врсте ове биљке, које се у својој ниши сматрају оригиналним "брендовима". Најбоље сорте укључују следеће врсте ове биљке:

 • разне декоративне врсте тороидних тулипана;
 • сорте тулипана цветова љиљана (посебно Аркадија са богато жутим цветовима љиљана);
 • врсте тулипана Триумпх групе (на пример, Авиатор, Алберио);
 • Дарвиновски хибриди и зелени тулипани;
 • Рембрандт, Кауффманн тулипани, хибриди и сорти, тулипани Фостер, Греиг;
 • папагај тулипани.

Ако посадите тулипане да следите горе наведене препоруке и изаберете сорте отпорне на мраз, онда се у пролеће можете дивити побуни боја и мириса ових нежних и изненађујуће лепих цвећа!

Примарна заштита тулипана у јесен

Важно је напоменути да тулипани, садња и брига на отвореном терену, који нису сложена занимања, у јесен захтијевају довољан ниво влажности приликом садње и склоништа за зиму. Заливање се врши одмах када се сијају луковице или након што се земљиште над њима темељито поравна са крпама. Ближе хладним постељама прекривени су сухим лишћем, тресетом, хумусом или гранама. Склониште не само да ће спасити цвијеће од смрзавања, већ и спријечити пуцање тла узрокованофлуктуације температуре.

Избор оптималног времена за садњу лале и планирање будуће брину о њима, узети у обзир климатске карактеристике региона и специфичности одређене класе која је критична за благовремено и изобиљу цветања.

Грешке приликом садње тулипана и како их избећи

Тулипс релативно незахтеван биљке, али неке грешке приликом садње могу да одем без својих баштована пролеће цветања

 • Прекасно слетање. У касно засађеној биљци неће бити времена да се припреми за зиму, да се укорени. У пролеће ће, највјероватније, доћи у пацијента и неће процвасти, или ће се догодити много касније. Ако се тулипанац "задржава" са почетком цветања до јуна, онда се не можете дивити цвећу. Посебност ове биљке је да на температури изнад 25 степени, вегетација престаје, цветни педунцери умиру.
 • Неисправна дубина слетања. Веома је важно издржати потребну дубину слетања. Ако је сијалица изнад постављене дубине - можда неће носити зимску хладноћу. Дубље подригивање ће довести до кашњења пролећне биљке са почетком вегетације.
 • Садња болесних или оштећених сијалица. Материјал за слетање треба да буде у савршеном стању. Ако се тулипани не купују, већ узгајају и копају у свом врту, потребно је пажљиво прегледати сваку жаруљу. Ако постоји било каква сумња у њен квалитет и здравље - морате бацити овај материјал без жаљења. Болна жаруља не украшава цветну башту, већ га само повређује, заразећи остатакматеријал за слијетање.