Како пећи пећницу: упутство за печење пећи у кући и купатилу

Модерне технолошке пећи су постале широко распрострањене. Али традиционалне ћелије су и даље популарне. У аматерском погледу пећ је једноставан процес: пуњење и опекотине дрва за огрјев. У ствари, постоји много нијанси које зависе од квалитета паљења, животног века зграде и потрошње горива.

Слика 1. Изгарање дрвене пећи

Карактеристике огрјевног дрвета и припрема за процес

Ефикасност печења дрвене пећи зависи од три главна фактора:

 • квалитет огревног дрвета;
 • стање система грејања;
 • пећи за вештине.

квалитет дрва за огрјев

Најбоље дрво за ложење пећи је лак за дрво тврдог дрвета, који се одликује великом густоћом. Поштована популарност је храст и бреза. Што је дрво гушће, то је његова топлотна снага већа и дуже се пали.

Дрво најбољег квалитета долази од зимске бербе - у овом периоду се спушта морска риба.

Али најважнији аспект који треба да се обради је суво гориво. Зато је веома важно да ли се купује квалитетна полина, или да се унапред припреме. Влажним дрвеним горивом у процесу сагоријевања паре, која остаје на зидовима димњака и коморе пећи.

Недовољно сушено огревно дрво као резултат тога је:

 • смањење пречника канала за стварање топлоте;
 • контаминација унутрашње зоне пећи;
 • формирање киселине, што смањује животни век огњишта.

Величина полинуса је такође важна. ПрепорученоУпотреба огревног дрвета, чије пресек - у кругу од 8-10 цм. Искуство показује да, за друге једнаке, гориво са таквим параметрима гори веома дуго и ефикасно.

Статични конструкциони статус

Очигледан тренутак је правилно извођење пећи. Дизајн мора да задовољи захтеве засноване на међузависности физичких процеса. Зато је најбоље вјеровати стручном зидарству - искусна пећница ће градити пећницу, узимајући у обзир масу нијанси.

Разумејући ово, многи корисници истовремено истичу важност интегритета дизајна. Чак и мала пукотина може значајно смањити топлотну ефикасност свитка. Два милиметарска пукотина око врата пећи може повећати потрошњу горива за 10-20%. Падајући у пукотину, ваздух ствара пуцкетање, које даје загрејане гасове - корисну енергију.


Ако је ложиште отворено, резултат ће бити губитак топлине до 40-50%. Имајући у виду само ове тачке, можете знатно смањити оптерећење буџета.

Да би ложиште пећи било ефикасно, неопходно је:

 • редовно поправља структуру; Под утицајем високе температуре и влажности, површина пећи у кући је подложна стварању пукотина; деформације могу не само гипс, већ и зидање; пожељно је обновити најмање једном годишње - боље у топлијем периоду;
 • најмање пар пута годишње за чишћење димњака; сагоревање горива је праћено формирањем чађе, која се таложи на зидовима горива и димњака; након тога дебљина слоја чађе може достићи неколико милиметара - што увелико смањује излазну топлотузграде;
 • Пред небом очистите пепео и решетку; велика количина пепела омета проток и циркулацију ваздуха, што смањује топлотну ефикасност конструкције.

Ако не пратите статус пећи, посљедњих неколико година ће и даље функционирати. Али игнорисање препорука нужно ће одговорити на смањење живота извора топлоте и повећање трошкова горива и финансија.

пећ за пећи

Дрва за огрјев жетва, изградња по реду. У овој фази, најважније је разумјети како правилно пећи пећницу. Редослед запаљивања је следећи (укључујући и очишћени пепео):

 • ставити у дрво за огрјев; о томе како се полина полаже зависи од топлотне ефикасности; главне варијанте двију - ћелија и пориадовка (пиво се не препоручује); важно је да постоји простор између елемената - око центиметра; Због тога је могућа циркулација ваздуха између дрвета и недостатак кисеоника спречава правилно сагоревање горива;

 • Дужина полинома треба да буде таква да је огревно дрво прекривено решеткастим решеткама, али да није дирало пожарне зидове; висина положеног трупца не смије одговарати висини коморе - оптимално, ако се дрво појави испод стропа коморе за 15-20 цм; то је веома важно, јер у супротном гориво ће горјети у доњем делу димњака; Спаљивање пећи на дрва имплицира да гориво гори у дрва за огрјев;
 • као опција, први, нижи полином је постављен дијагонално на други; ово вам омогућава да поставите исподПлута за запаљивање;
 • Испод, испод дрвета, ставите "ситницу" - папир или чипс; морају бити равномјерно распоређени тако да ватра досегне полове са свих страна; ако се не појавите брзо, морате бити обучени - за ово вам је потребна и минимална вјештина; али није могуће користити течно гориво за олакшавање процеса.

Нови штедњак или дизајн, који дуго није био експлоатисан, са паљењем, вероватно ће пушити. Да би се то избегло, димњак треба загрејати. У таквој ситуацији, почните без дрва, али од чипса и чворова. И тек када се канал димњака загрије, можете почети да бацате огријев у пећ.

регулација вуче

Важно је не само разумети како се топи пећ, већ и да може регулирати нацрт. Последњи, прилагођен, обезбеђује униформно сагоревање. Пећ има 4 елемента, са којима је могућа корекција процеса:

 • протупожарна врата;
 • врата су била подвргнута;
 • уметци (схибур);
 • затварач димњака.

Помоћу врата контролише проток ваздуха. Уз помоћ засуна и утикача, "прилагодите" газ дрвене пећи. Прави дим је да на почетку отворите врата пећи и затворите "поддувалнуиу". Отворена су још два елемента. Након што је поплава зајапурена, врата долазе у супротном смјеру - отворена су отворена и затварају ложиште.

О чему и када затворите /отворите, можете се кретати по тоновима пламена:

 • бела нијанса, заједно са карактеристичним звуком у димњацимамоћна промаја - подложно затварању или прекривању;
 • црвенкасти тонови - знак сувише малог потиска; У исто време наговештавају клубове тамног дима; у овом случају изложен отворен.

Жута нијанса ватре означава нормално сагоревање.

Неколико савјета који ће учинити ложиште још ефикаснијим

Пећ ће бити још продуктивнија ако погледате следеће тачке:

 • мокро дрво може довести до тога да се пламен након неког времена угаси; разлог за то је образовање у комори велике количине угљен моноксида; Боље је уопште заборавити на безоловно гориво, али ако се јави непријатна ситуација, потребно је затворити пригушивач пећи и отворити димњак и вјеверицу - минута за 10-20; након тога можете отворити врата (камера) неко вријеме;
 • стубови који нису изгорели најмање 50%, мијешање се не препоручује;
 • угаљ, формиран раније од других, пожељно је да се ухвати у средини дна пећи и да се затвори гориво и охлади угаљ;
 • пожељно је да температура у горивој ћелији пређе 200 степени; У овом случају, чађи се готово не таложи на зидовима димњака.

Како правилно пећи пећницу у кади?

Алгоритам за печење пећи за купање је нешто другачији. Главно правило је да се истопи тако да уопште нема угљен моноксида. Све радње са квачицама и квачицама се изводе тако да у камери у сваком случају не спречавају недостатак ваздуха. На пример, ако је потребно "задавити" пећницу, поклопац је прво покривен, а затим подвргнут. Ако требате повећати потисак, дођите супротно.

Још једна нијанса. Угаљ се прикупља и гаси у посуди са водом, чим плави пожари нестану. Штавише, без обзира на врсту горива.

Детаљи о правилном купању у купатилу описани су у посебном чланку.

закључак

Сумирајте - ако се ослањате на тројство главних компоненти ефикасне пећи за пећ, позитиван резултат ће бити обавезан. Припремајући одговарајуће гориво унапред, провјеравајући стање система гријања и слиједивши исправан алгоритам паљења, можете сигурно, ефикасно и економично загријати просторију.