Како оплодити земљу за кромпир

Добар урод је угодан за вртлара, али током процеса раста биљака извлаче из тла велику количину корисних елемената у траговима. Да би вас јесен још увек одушевила богатом колекцијом поврћа, морате прикупити информације унапред, уместо да оплодите земљу и кромпир приликом садње. Вртлари користе године проведене у шеми, зашто не примијените њихово искуство иу свом врту?

Зашто ђубрење кромпира у пролеће?

Кромпир као култура се само разликује од других који конзумирају хранљиве материје веома и врло интензивно. Све због чињенице да има слабо развијен коренски систем, а гомољи постају веома обимни. А у јесен, након жетве кромпира, уклањамо из тла и одређену количину хранљивих материја. Важно је да се све то врати у облику ђубрива већ на следећем слетању - у супротном, свака наредна жетва ће све више бити разочаравајућа.Дајемо прецизне калкулације агронома, колико је потребно за кромпир дати пуни усев: 4 кг гомоља по квадратном метру узимају од земље до 20 г азота, до 45 г калијум оксида, до 6 г магнезија и до 10 г фосфора киселине + мало бакра, цинка, мангана и бора. И заспати у таквој количини у једном тренутку неће успети - у различито време сазревања ове културе, потребна су различита ђубрива. Зато је ђубрење кромпира увек у две фазе: када се сади у бунарима и испод орања. Имајте на уму да су ране сорте најзахтевнија храна и да имају своја правила за ђубрење приликом садње.

ВиМожете упоредити два усева кромпира - са ђубривима приликом садње и без. Разлика може вас много изненадити! Дакле, само када је обрастао стајњак из једне посаде, многи су успјели уклонити 10 канте свјежег крумпира. И све то - у оним областима где никада није изашло више од три кофе!

Шта утиче на принос кромпира?

Пре свега, треба да изаберете добар избор, одлучите се о садном материјалу. Упркос високој квалитети агротехнике, при избору лошег сјемена није потребно очекивати добру жетву. Важан фактор су временски услови током вегетације. Усјев ће утицати и на недостатак заливања и на прекомерну количину влаге. Важан фактор је правилна техника обраде земље. То јест, правовремено висење и плијевљење. Све ово утиче на квалитет усева. Ипак, једно од главних питања је "како оплодити кромпир приликом садње." Формирање гомоља је важно у присуству довољно хранљивих материја у земљишту. Наиме, правовремено увођење потребних ђубрива гарантује повећање приноса.

Кромпир органског ђубрива

Органска ђубрива су највреднија за ђубрење земљишта. Садржи:

  • хранљиве материје - азот, калијум, фосфор, магнезијум, калцијум, сумпор;
  • микроелементи - бор, молибден, манган, кобалт.

Таква ђубрива доприносе акумулацији хумуса у земљишту, што га чини веома меким, савитљивим и мирисним, чиме га обогаћује кисеоником. Такво тло је хранљивије за кромпир и боље је задржати влагу. Стога запрљана органска тла не морајучесто наводњавање. Такође, постепено ширење органских ђубрива у земљишту повећава ниво угљен-диоксида на површини земље, што благотворно утиче на стање кромпира и доприноси повећању његовог приноса.

Као органско ђубриво за кромпир, стајњак, хумус и смеће перади најчешће се користе. Употреба органске материје повећава принос поврћа за 1,5-2 пута. Међутим, није све тако глатко: заједно са стајским гнојем лако је заразити земљу разним патогеним штеточинама (на примјер, крастом, излегом), које уживају с кромпиром. Осим тога, хранљиве материје које се налазе у органским ђубривима се претварају у приступачну форму за биљке не одмах, већ након неколико седмица, чак и мјесеци. Због тога је боље користити минерална ђубрива за ђубрење.

Какав ђубриво кромпир, сваки баштован одлучује сам, али пракса показује да употреба органских и минералних ђубрива у комплексу даје већи проценат приноса.

Као ђубриво за кромпир при слијетању, можете користити торфонозвоникомпости, које обављају сличне функције, али је без штеточина. Такође можете искористити биљну органску материју: грашак, лупина, кора, итд. Се шире у шкапуларну земљу.

Сидератес за кромпир

Неки вртлари уопште не користе никаква ђубрива, и они узгајају кромпир. Узгајати и сијати садњу сјеменкама кромпира, на примјер, бијела сенф или зоб. Култивари долазе до таквог једнаког тепиха. И кад дође времепрви вјешање кромпира, затим одсече врх овог "тепиха" бјеланчевином, остављајући коријење испод земље. Коријени, укорени, дају храни корење кромпира и перје земље. Уопштено значење је такво. Наравно, можете покушати да сијате сидерате на малој парцели, и одједном и заправо, кромпир постају већи и укуснији, како кажу пионири ове методе. Али док то сами не проверите, нећете веровати - покушаћемо.

Узгој аутохтоног кромпира

\ т

Током целог вегетационог периода, кромпир треба хранљиве материје. Само сјеменско ђубриво није довољно, јер сви макро и микроелементи не улазе директно у култивисану културу, велики дио њих је распршен из различитих разлога.

Добра метода обраде која омогућава храњење хране директно самој биљци је њена некоријенска исхрана. Најбоље је то учинити након што се кромпири уклоне навечер, како не би изазвали опекотине лишћа. Овим начином ђубрења они брже улазе у биљни организам, активирају га метаболички процеси, значајно стимулишући његов раст, развој кореновог система и самим тим значајно побољшавајући квалитет и количину усева. Постоје многе врсте ђубрења кромпира који су се добро показали.

Облагање карбамидом од кромпира

Препоручују се следеће дозе: вода - 5 литара, уреа - 100 г, калијум монофосфат - 150 г, борова киселина 5 м. У гнојиво можете укључити и елементе у траговима - бор, бакар, манган, цинк и кобалт уминималне дозе, не више од 1 г за 10 литара.

Први премаз на бази карбамида се спроводи две недеље након појављивања комплетних степеница широм поља. Радни раствор се разређује у 2 пута. Накнадно храњење се врши истим саставом, али у неразблаженом облику. Између њих је потребно задржати интервал у две недеље. Наставите са обрадом до почетка цветања кромпира.

Фосфатно ђубрење кромпира

На крају цветања кромпира, око мјесец дана прије жетве, добри резултати дају се фолијарној исхрани (посебно средњим и каснијим сортама) са суперфосфатном инфузијом (100 г суперфосфата на 10 литара воде - за прскање 10 м 2). Фосфор, уведен као тов на лист, повећава принос и истовремено повећава шкробност кртола кромпира.

Хранидба кромпира са хуматима

Слетање се може почети третирати појавом на биљци 4. листа, са периодима између третмана - 2 седмице. Можете користити, на пример, Хумат + 7, брзину наношења - 3 литре на сто, радни раствор од 2 грама на 10 литара.

Исхрана кромпира са коприве

Кромпир треба азот, калиј, калциј, гвожђе садржано у овом ђубриву. Да би се кувала инфузија је врло једноставна - стабљике коприве са телетином напуњене су водом и држане на топлоти до пуне ферментације. Након тога, радни раствор се филтрира, узгаја и култивише поља кромпира у интервалима од 10 дана.

Видео: кромпир за минералну исхрану