Како оплодити земљу у јесен ако нема гноја?

Шта оплодити земљу у јесен, ако нема гноја? Ова питања постављају многи туристи. Уосталом, јесен је право време за наношење ђубрива. У зимском периоду одмориште тла и сви организми који се налазе у њему омогућују обраду корисних компоненти. Осим тога, гнојење само у јесен вам омогућава да припремите град и врт до прољећа.

Синтетичка или природна ђубрива у јесен

Након жетве потребно је припремити тло до сљедеће сезоне. Међутим, далеко од тога да сви становници овог љета знају шта да оплоде у јесен, ако нема гноја? Неко мисли да је боље користити одједном неколико комплексних мјешавина. А неко, напротив, препоручује да се одвојено користе различита ђубрива. Ово је погрешан приступ. На крају крајева, неки природни и синтетички адитиви могу изгубити већину својих корисних својстава током зиме.

Да бисте правилно користили ђубрива, морате знати тачно шта се може увести у земљу у јесен, а које треба оставити до прољећа. Поред тога, треба напоменути да нису сви додаци универзални. Неке се могу користити само за дрвеће, а друге само за земљиште, намењено за садњу повртарских култура.

Птице гнојива птица у јесен

Од давнина, птичји измет се користи за оплодњу биљака и побољшање квалитета земљишта. Садржи велики број корисних биљних елемената. То су кобалт, бор, цинк, сумпор, магнезијум. Поред тога, постоје различите киселине, феноли и сулфиди. У овом случају, фосфорна једињења не емитују фосфате. Његове главне предности:

 • Птичји измет -чисто органско ђубриво.
 • Корисни елементи су у облику погодном за земљиште и биљке.
 • Супстанца се брзо раствара у води.
 • Лако се асимилира.
 • Нема непријатан мирис јер не садржи амонијак.
 • Има продужено дјеловање. Наставља да ради три године након његовог увођења.
 • Може се наносити на свако тло.
 • Неразређени раствор може да се складишти током целог лета.
 • Број легла је једнак тежини хране која једе пилиће.
 • Власници пилића добијају гнојиво скоро бесплатно.
 • Употреба пилетине побољшава стање тла, његов хемијски састав, промовише репродукцију корисних бактерија. Подиже усев. Проценат суве материје у воћу и корењу повећава се за 10%. Цикла га чини слађим. Повећава отпорност биљака на болести.

Употреба компоста у јесен

 • додатак садњи рупа и жљебова током садње кромпира, садница поврћа, цвијећа, сјетве сјемена свих култура, као и садња садница воћака и жбуња у врту;
 • уношење у парове (дистрибуција компоста на пољу свјежег поља прије садње коријена);
 • подношење захтева за орање;
 • увођење јесењег и пролећног копања (полагање у земљиште током култивације);
 • као један од најбољих материјала за тркачице за малчирање.

Велика предност компоста као средства за побољшање структуре тла. Поред тога што природно ослобађа земљу, њени послови су више прозрачни, компоненте датогОрганска ђубрива апсорбују велику количину воде, што биљкама омогућава да не пате од недостатка влаге у вегетативној сезони. Полагањем компостног слоја на површини земље у слоју од 2-8 цм, добија се величанствени слој малчирања који не пропушта коров и задржава влагу у земљишту, што смањује количину грицкања, отпуштања и лијевања, олакшавајући рад на бризи града.

Да ли треба да користим пепео у јесен

Многи власници властитог града знају да за нормалан раст усјева и за његово повећање, потребно је богато земљиште од минерала и микроорганизама. Да би се спријечило такво осиромашење, земљиште захтијева сталну оплодњу. Гнојива повећавају количину нутријената за биљке у тлу. Постоји много различитих врста ђубрива од природних до хемијских. У правилу, обични вртлари и вртлари преферирају да се одрекну расположивих и тестираних ђубрива, као што су, на примјер, пепео или стајњак. А ако је стајњак одличан извор азота за ђубрење земље, онда је пепео, као ђубриво, првенствено извор огромне количине минерала који су тако битни за биљке. Посебно је присутан велики број калијума. Гвожђе, калцијум, сумпор, цинк, магнезијум и многи други садржани у пепелу дају биљкама лако асимилацију и значајно побољшавају њихов раст и принос. Генерално, пепео као ђубриво користе људи од давнина. Вероватно су сви који су морали да виде поље суве траве који је у јесен изгорео, приметили да на таквом тлу у пролеће трава расте дебље и брже. Ово је резултат акцијепепелна ђубрива, која улазе у земљу након сагоревања старих биљака. Исти ефекат се може и мора осигурати на култивисаним воћним биљкама у обичним градовима. Улазак у пепео у земљу, баштован значајно убрзава раст биљака и тиме обезбеђује већи принос. А шта ће, као што су парадајз или краставци узгојени сопственим рукама, задовољити и наградити узгајивача за његову марљивост и бригу!

Да ли је могуће користити фосфорно брашно у јесен

Фосфорно брашно је минерално фосфатно ђубриво. Фосфорно брашно се добија са танким разумевањем фосфорита - седиментних стена, формираних углавном од минерала из групе апатита. Садржи 19-30% П2О5 у облику Ца3 (ПО4) 2. Пошто је калцијум фосфат нерастворљив у води, фосфорно брашно биљке се могу асимиловати само на киселим земљиштима - подзолским и тресетним - у којима Ца3 (ПО4) 2 постепено постаје доступан биљкама Дихидрофосфат Ца (Х2ПО4) 2 • Х2О. Асимилација фосфорног брашна је олакшана финоћом мљевења, као и његовим уношењем у тло заједно са киселим гнојивима, на примјер из (НХ4) 2СО4 или стајњака. Користи се и за припрему компоста од плаваца и тресета. Главна предност фосфорног брашна као ђубрива је његова ниска цена; могуће је приметити и еколошку нешкодљивост и дуготрајни ефекат.

Фосфатна ђубрива која су растворљива у води су разноврснија: могу се користити на киселим и алкалним тлима. Високо растворљива фосфатна ђубрива (фосфорит и коштано брашно) се уводе само на киселим тлима (на подзолима, на сивим шумама, деградирана ина северним Черноземима). Фосфор ђубрива постаје доступна ове биљке тек након што утичу киселом земљишту или киселином секретују биљкама и бактеријама. Ова гнојива се уводе унапријед и темељито мијешају са земљом. Уведене у повишеним дозама, дају биљкама фосфор више година, дуже од суперфосфата. Фосфат ђубрива је познато да се поправи низ земљиште и вода не продире, па су дубоко укопан у земљу - у близини корена. Направите их под дубоком обрадом (за дуплицирање, а не под мотизхение). Земљиште ископао у башти или на јесен или пролеће, а понекад (често) и у јесен и пролеће. У зависности од услова дубоке прераде, мења се и термин за увођење фосфатних ђубрива. Ако је земљиште ископали у пролеће и јесен, растворљиви фосфата ђубрива (фосфат рок брашно) лежи у јесен и суперфосфат - пролеће.

Органско ђубриво у јесен

Стајско ђубриво или перад перади савршено побољшава плодност земљишта. Ово традиционално ђубриво не може се додати у свеже биљке, али јесени је идеално прелив. Свежа храна живота када се испусти у земљу почети да се распада, да се обезбеди топлоту, тако да је корен систем дрвећа или жбуња једноставно "горети". Са доласком јесени се препоручује да равномерно посути стајњак (или ђубриво) у одељку одмах да копам.

компост или хумус - извор корисних елемената за корена усева, соланацеоус усевима, лук, све врсте купуса. Компост достиже своју"Зрела" држава за неколико година. Незрели компост не допада широком кругу вртних биљака, али увођење сировог компоста у јесен је прикладно, чак и добродошло.

Дрвна пилана сама по себи нема значајну вредност, нема ђубрива. Али њихово увођење чини тло опуштенијим, помаже да се касније задржи влага. Када се пиљевина врти, они постају компост, као и извор исхране за црве, земљане печурке. Тирса је врло добра за јесенско полагање у тлу, али то треба урадити отприлике једном у 3 године.