Како оплодити земљу у јесен?

Јесен - време је за обележавање бербе за наредну годину, тако да је потребно оплодити земљиште минералним ђубривима и органским материјама. Плодност земљишта у великој мери зависи од уношења хранљивих материја у јесен.

Количина и врста ђубрива зависи од врсте земљишта и вегетације на њему. Најоптималнији рок одеће је септембар или октобар. Ако нема органског ђубрива, хемија се спашава.

Синтетичка или природна ђубрива

Након жетве потребно је припремити тло до сљедеће сезоне. Међутим, далеко од тога да сви становници овог љета знају шта да оплоде у јесен, ако нема гноја? Неко мисли да је боље користити одједном неколико комплексних мјешавина. А неко, напротив, препоручује да се одвојено користе различита ђубрива. Ово је погрешан приступ. На крају крајева, неки природни и синтетички адитиви могу изгубити већину својих корисних својстава током зиме.

Да бисте правилно користили ђубрива, морате знати тачно шта да ставите у земљу у јесен, а које треба оставити до пролећа. Поред тога, треба напоменути да нису сви додаци универзални. Неке се могу користити само за дрвеће, а друге само за земљиште, намењено за садњу повртарских култура.

Минерална ђубрива за земљиште

Примена минералних ђубрива утиче на повећање приноса поврћа. Експерименти које је спровео Институт за економију поврћа и пракса напредних везова за поврће показали су високу корисност ових ђубрива на најразличитијим тлима.

Не само да повећава употребу минералних ђубриваХарвест поврћа, али и побољшава њихов квалитет. Поред тога, ђубрива убрзати сазревање парадајз, лук, краставац, почетком купуса. Према искуству, спроведена на фарми Горки (близу Москве), употреба ђубрива повећава излаз зрака производ (по избору када прореда младе корена усева) и ранијег датума. Познат Чињенице утицај ђубрива на парадајз воћа пуцања смањење, повећан садржај шећера од шаргарепе, купуса побољшати тржишну (повећање просечне тежине уха 50%).

Минерална ђубрива у већини случајева садрже један појединачних хранива (азот, фосфор, калијум), па падају у азота, фосфата и потасх ђубрива.

садни зелено ђубриво за оплодњу тла

Само-сетву подразумева коришћење земљишта током сезоне само под сидералну културе. Примена ове методе је оправдано некултивисаних тлу или низкородиуцхих. У том случају, семе се сеје у смислу да су најпогодније за зелену ђубриво. Када биљке достигну жељени зрелост - откуцана зелене масе, али још увек није почео сазревања семена, усев и орали скосхуиетсиа. За култивације области посејано зелено ђубриво у року од 2-5 година. Зелена маса може да се делимично користи за мулчирање у другим областима. За такве усеве погодне вишегодишњих и годишњих усева, укључујући и зиме.

могућа ко-гајење основних усева и зелених стајњака у једној области - микедухваћен У овом случају, биљке се бирају тако да се не угњетавају. То захтева да њихов коренски систем продре у различите дубине. Сидерати могу сијати испод покрова главне културе или у средњим редовима. Сјетва или засијавање садног биља такође омогућава ефикасно кориштење засијане површине. Сетва усјева - траве током вегетације развијају се под покровом главне културе, маком - семе сидерата се сије одмах након жетве.

Примена компоста за ђубрење земљишта

Компост је дивно ђубриво за било који тип земљишта. На сувим пјесковитим тлима повећава се количина хумуса и способност тла да задржи влагу. На тешким тлима спречава стварање коре и смањује сушење површине. Компостом додајемо пуно хранљивих материја у тло, чиме се побољшавају услови за раст и развој биљака. Користи се за исхрану сваке биљке, посебно биљног и украсног, узгојеног у земљишту, стакленицима или стакленицима.

Ово ђубриво се не користи као друга органска материја. Није га зграбио, већ се распршио по расутом тлу и одмах се помијешао с крпама. 10 квадратних метара м постељина чини око 40 кг компоста, или 5-8 канте. На овај начин компост се додаје у узгој усјева - салата, ротквица, шаргарепа, репа, спанаћ итд. Приликом сјетве краставаца копати утор дубине од 10-20 цм, сипати у компост, помијешати га са земљом и посијати сјеме краставаца. Када су биљке посађене садницама, онда компостдодано јама. Компостом можете посути пристобурње круговима дрвећа у башти. Декоративне биљке, посебно трава и ружа, много боље расту и цвјетају више ако је тло око њих прекривено слојем компоста од 5 центиметара. Ово ђубриво је веома квалитетно - тешко га је претерати: чак и превише не штети биљкама.

Треба ли користити пепео за ђубрење земљишта

У јесен, када се природа спрема да се спусти у хибернацију, прави је тренутак да се полако пробављива ђубрива (укључујући пепео) унесу у земљу. У тих неколико месеци када земља покрива снег, пепео има времена да засити земљиште садржано у корисним елементима.

Зашто је тако корисно оплодити пепео у зимском тлу на вашем мјесту?

Пепео садржи више од 30 супстанци које су корисне за земљиште: гвожђе, силициј, калијум, фосфор и друге. Осим тога, пепео чини тло пахуљастом, смањује киселост и убрзава разградњу органске материје. Нахраните пепелну земљу у јесен, прије копања кревета. Ово је неопходно за равномерну расподелу елемената у траговима дуж плодног слоја.

Органска ђубрива за земљиште

Садржај органске материје зависи од ефикасности употребе минералних ђубрива. Уосталом, у хумусу настају бактерије и гљиве, које претварају хранљиве састојке у биљке које се пробављају по облику. Перегниум побољшава аерацију (засићење ваздуха) земљишта и повећава његов топлотни капацитет. Што више хумуса у тлу, тако је и плоднији.

Органска ђубрива обухватају: стајњак, ананас, тресет,крава, фецес, компост, биљни остаци.

Органска ђубрива треба увести једном у две године у количини од 300 кг стајњака или 600 кг компоста на 100 квадратних метара. м. Ово правило треба посебно пажљиво пратити приликом употребе свежег стајњака. Током зиме, благо ће се разградити, дајући храни корисне бактерије.

То ће се, међутим, догодити само ако није дубоко. Прекомјерним дубоким полагањем, процеси распадања ће ићи другачије - без формирања и развоја корисне микрофлоре.

Полуразградјени стајњак може се увести у прољеће или љето (у узгоју култура). Најбоље је користити га као малч.

Како се користи уреа за земљиште

Ово ђубриво се синтетизира из супстанци неорганске природе. Као резултат, изгледа као зрнаста маса, која се састоји од округлих гранула. Боја таквих гранула је обично млечна или провидна. Поред тога, уреа се не налази у пелетама, већ у таблетама. Што се тиче његовог хемијског састава, скоро половина ових гранула је чисти азот. Потпуно се раствара, то јест без остатака, не само, као што смо навикли, у води, већ иу другим флуидима.

Када се уреа унесе у земљу у облику истих гранула, оне се постепено растварају. То се обично дешава приликом заливања или током кише. У исто време, у земљишту, ово ђубриво не долази одмах, већ постепено, односно постепено. То омогућава да уреа храни корење веома дуго, скоро све док не узгајамо биљку. Азот у земљишту варира у свом хемијском саставу. ЊеговАмидна форма се мијења у амонијак, а затим у нитрат. Ове промене су опет прилично споре, што увелико продужава период потпуне исхране било које биљке потребним супстанцама.