Како оплодити воћке у јесен

Сваки дацхник брине о здрављу воћака и грмова бобичастог воћа, весели се величанственом цвјетању биљака у прољеће и укусним сочним плодовима у љето и јесен. Основа велике жетве врта за предстојећу сезону је постављена на јесен. Главни задатак у овом периоду је хранити биљке, заситити их храњивим тварима, помоћи да се помакне стадијум смирености и да се носи са жестоким зимским мразима. Стога, гнојење воћака у јесен - врло важна фаза бриге за врт.

Приликом оплодње воћака у јесен

Рад на гнојидби воћака у јесен може се одвијати све до септембра, до првих ноћних мраза. Истина, такође није потребно одлагати га - што ћете касније користити гнојиво за дрвеће, мање ће храњивих твари имати времена за варење прије зиме. Стога, идеално, ђубрење воћака и жбуња мора почети одмах након што су потпуно убрани.

Да би се хранили, потребно је очистити простор испод дрвећа од труле плодова и опалних грана, а затим пробавити гаће мало мање него на дубини бајонета оштрице у пречнику круне сваког стабла (такозвани дебли кругови).

Која ђубрива се користе за јесенско ђубрење воћака

Избор ђубрива зависи од преференција љетње резиденције. На пример, присталице биолошке пољопривреде покушавају да не користе минералне торке на локалитету, верујући да традиционалне органске материје могу у потпуности елиминисати неравнотежу земљишта и вратити оптимални садржај елемената у траговима.земљиште

Овде се препоручују за полагање у земљу након вегетације сезоне ђубрива

  1. Фосфор. Помаже јачање кореновог система и акумулацију у дрво САП протеинским састојцима и шећера.
  2. Калијум. Повећајте отпорност на замрзавање свих усева, што доводи до уклањања вишка течности из биљних ткива.
  3. Дрвни пепео или пепео. Структура земљишта, спречава закисељавање земљишта, обогаћује мешавину земљишта свим потребним елементима у траговима.
  4. Органска. Повећати проценат хумуса у земљишту, побољшава влагу и пропусност ваздуха земљишта, спречавају салинитета тла, повећану продуктивност.

Какво воће воће се храни у јесен

ђубрење воћака у јесен за многе баштована у обзир опциони поступак, јер је жетва овај период се уклањају, а процеси раста значајно успорити за зиму. Наравно, поставља се питање сврсисходности исхране у таквој ситуацији. Многи искусни хортикултуристи вјерују да је у јесен још увијек вриједно оплодити дрвеће. Ово се ради у циљу додатног јачања воћака, као и квалитетније припреме за зимски период. Али овде морате бити изузетно опрезни да не би изазвали непоправљиво оштећење стабала непрописно примењеним ђубривима.

Ђубриво воћке у јесен су за побољшање особина земљишта, заситити се са потребним минералима и елементима у траговима који су важни забиљке

Ђубриво уведено у јесен постепено се апсорбује кроз мале процесе кореновог система. И процес облачења се протеже дуго времена - све до самог прољећа.

Начини увођења јесењих ђубрива за воћке

Потребно је увести ђубрива у перисталтичким круговима на један од два могућа начина:

  1. Увођење течних композиција у посебно припремљене жлебове. Што више таквог жлеба направите око дебла, то ће се хранити ефикасније.
  2. Ђубрење у чврстом облику. Да бисте то урадили, потребно је да уклоните горњи слој земље (1-2 цм) у целом подручју круга пробијања и равномерно расподелите ђубриво, а затим га поново покријте уклоњеном земљом.

Гнојидба углавном подзимова врши се на други начин, тј. У чврстом облику. Гнојива ће се поступно облачити дубоко у тло заједно са вунастим снијегом. Међутим, течно храњење је релевантније у пролећно-летњем периоду.

Течни јесени прелив за воћке

Од минералних ђубрива које су погодније за ђубрење, постоје оне које се лако растварају у води. И азотна ђубрива у води се лако растварају, али ако је могуће, користите оне у којима је садржај азота нитрат - нитрат. Калијумова ђубрива се такође могу лако растворити у води, а топла вода је још бржа. Од амфофилних ђубрива, аммофос и суперфосфат се најбоље растварају. Од органских гнојива, често се користе гликопротеин, крава и живина, као и слабо растворљиви у води. То цоокТечност испуњава, све ове композиције се прво растварају у малој количини воде, након чега добијени чврсти раствор почиње да се разблажује са потребном количином воде.

Популарне методе ђубрења воћака

Која друга ђубрива се могу користити у јесен? Сваки власник викендице има своје предности. Многи вјерују у правило: ако се носи од врта до града, а од града до врта вишка приноса, онда ће само имати користи. Тако јабуке и крушке које су падале са дрвећа које се нису уклапале у душу власника могу наћи своје место на гомили компоста, заједно са травом и отпадом након сечења дрвећа у башти. Али презреле тиквице или краставци, који одбацују љубавницу, могуће је ставити под воћке, ископати их до тла.

Неки туристи вјерују да се остаци хране, каве и чаја могу везати и под дрвећем, посипати пиљевином, пролијевати разријеђеним пилећим ногама или кравом. Они организују такву групу компоста испод сваког дрвета посебно. Вероватно је и то добро, али има смисла све то покрити слојем земље и осигурати да тамо не падне лишће. Лишће са дрвећа је боље очистити - зими остају штетни микроорганизми и глодари.

Јесење дресуре одређених врста воћака

За сваку врсту вртног усева постоје њихове стопе храњења. Воће се храни хумусом, чија количина зависи од старости дрвета. За дрвеће млађе од 8 година - 30 кг, старије - 50 кг. Перегнни се уводи и полаже у тло пирсинг круга на дубини од 15-20 цм

.
  • Крушке и јабуке - додатно се напајају калијум сулфатом (200 г), магнезијумом (300 г) и суперфосфатом (300 г), које се мешају са хумусом.
  • Шљиве, кајсије и трешње - боље апсорбују хранљиве састојке из водених раствора. Да бисте припремили раствор у 10 литара воде, скухајте 3 кашике суперфосфата и 2 кашике калијум сулфата - свако дрво захтева 4 канте овог раствора.
  • Брескве - хране се суперфосфатом (300 г) и калијумовом соли (150 г).
  • Ивава - захтева 30-40 г суперфосфата и калијумове соли на 1 м2 површине.

Увођење есенцијалних нутријената је важан и неопходан корак у збрињавању било које биљке. Међутим, треба имати на уму да и недостатак супстанци и њихов вишак могу бити штетни за дрвеће, жбуње и усјеве, што доводи до развоја болести и инвазије паразита. Стога је важно осигурати да се храна избалансира и проводи само ако је стварно потребна за биљку и тло, те у количинама које се препоручују за ову културу. Поред тога, прије почетка зимске сезоне, дрвеће и грмље треба добро полирати. Нека буде неопходно крајем октобра, а онда ће вас наредне године задовољити богатством бобица и воћа.