Како одабрати стакленик - погледи, успоредба опција, критерији одабира

Данас, с избором и могућношћу, нема ништа једноставније од куповине готове стаклене баште и не оптерећивања стварањем властитих ручно израђених материјала. Али разноврсност избора и ширина могућности прожимају замке. Зато што су типови стакленика толико велики да није лако одлучити који ће се дати.

Како изабрати стакленик

Грејна кућа у земљи

Шта се производи у стакленицима

Гараже су:

 • са поликарбонатним премазом;
 • са филмом (различитог квалитета);
 • стакло.

Саће под ћелијским поликарбонатом

Зимски стакленик

Стаклени стакленик малих величина

У зависности од материјала од којег је скелет направљен, они могу бити:

 • са металним оквиром;
 • са дрвеним;
 • са пластиком.

Гаража од поликарбоната са металним оквиром

Гаражна шатор СхелтерЛогиц ЦОВЕР ИТ ЕЦО 3х6х2 м

Ово се односи на материјале. Што се тиче форми, пластеници могу бити лучни, правоугаони, полигонални, квадратни, пирамидални.

Пирамида

На модерном тржишту можете наћи пластенике свих облика и величина

Украсни стакленици изграђени на територији некадашњег дворца

Минијатурни стакленик

Такође је пожељно да се стакленик у сеоској кући дуго служи, да је поуздан, прилагођен свим метеоролошким проблемима и проблемима, згодан, привлачан, уклапа се у дизајн земље иТакође није јако скупо. Укратко, потребан вам је стакленик који ће задовољити све ваше захтеве и максимално ефикасно "радити" на жетви.

Необичан округли стакленик према властитом пројекту

критеријуми за избор

Одабир изградње стакленика, власници су вођени различитим разматрањима. Неко има прилично модеран изглед, који је саставни део дизајна пејзажа, неко види топлу кућу за поврће као део посла. Карактеристике су важне, важне и материјали из којих се израђује. Уосталом, нико не жели да троши новац на дизајн, који ће током једне сезоне пасти под снег.

Важно! Пре него што наставимо са селекцијом пластеника, неопходно је да се цео процес разбије на јасне, дефинитивне кораке. У овом случају, избор ћете учинити лаким и лакшим, и што је најважније - он ће бити веран.

Тапацирани кревети пластеника

Зашто вам је потребан стакленик?

Ово је кључно питање које би требало да постави сваки власник који је планирао да купи и инсталира на свом подручју стакленик било које врсте.

Постоји неколико врста активности које могу захтијевати стакленик:

 • обезбјеђивање породичних потреба за поврћем и зеленилом;
 • за узгој цвијећа (за властите потребе);
 • за узгој садница;
 • за употребу као зимски зимски врт са егзотичним биљкама;
 • за узгој гљива;
 • за узгој било које производње за продају, односно за потребе малих предузећа.

Очигледно је да је последња тачка, посебно у фази раста у Србијивисоко профитабилан бизнис, подразумева коришћење високе технологије, куповину и уградњу додатне опреме и других бонуса који могу обезбедити само топлу кућу за погоне високог квалитета. За породичну употребу биће погодан обичан добар стакленик, који одговара минималним квалитативним карактеристикама.

Аутоматско зрачење стакленика

Зелени сет за наводњавање капањем

Систем за наводњавање у стакленику "АКВАДОМ ВАТЕР ТАП"

Котао на чврсто гориво за грејање стакленика

Монтажа и демонтажа

Ово је веома важно питање за све будуће власнике стакленика - да преферирају фиксну или мобилну зграду. Обе опције имају своје предности и слабости.

Табела. Поређење стационарних и склопивих пластеника.

Греенхоусе оптион \ т

стационарни

Рад је много мањи од онога који се може склопити. Једном инсталиран, не морате понављати овај процес сваког прољећа у прољеће и демонтирати зиму. Али овом стакленику треба пажљивија брига, додатна зимска заштита од снијега, промјена тла.

растављена

Она ће морати да прикупља и демонтира годишње. Али ако ваши планови немају зимски зимски врт, а посјетите сеоску кућу само у топлој сезони и користите искључиво загријавање како бисте добили рану бербу зеленила и поврћа, овај стакленик је бољи. Премаз се може уклонити.Јесенска обрада је сведена на елементарну. Ако је потребно, промијените тло, само помакните оквир на ново мјесто.

Фазе склапања стакленика из поликарбоната

Шта расти?

То могу бити бобице, парадајз, зеленило, диње, печурке или тулипани - ово је једини избор за вас. Али при избору погодног стакленика потребно је размислити о његовој способности да створи оптималне услове за жељену културу, јер различите биљке захтијевају различите агротехничке режиме, различите од потрошње влаге, свјетлости и температуре.

Фловер греенхоусе

Важно! Величина стаклене баште, као и њен облик, зависи од очекиване пољопривредне технологије културе, односно од њене висине.

Узгој диње у стакленику

Парадајз и паприка у истом стакленику постају добро повезани

опрема

\ т

Ради се о систему или методи култивације, свјетлосном режиму и начину наводњавања.

ЛЕДс фор елецтродесвицхиванииа ин греенхоусес

Могуће је узгајање усева у стакленику на:

 • Тло;
 • тресетне мешавине;
 • кокос или други супстрат;
 • вермикулит;
 • хидропоника.

Одабрани систем ће директно зависити од начина наводњавања. Овдје има много опција - од уобичајеног заливања лијевка до потпуне аутоматизације. Хидропонски поступак захтева комбинацију култивације са сталном влагом. У овом случају, хидропонски системи се, са своје стране, деле на пасивне природне, плутајуће системе, аеронаутичке.

хидропонска инсталација

схема хидропонике

Место инсталације

Ако можете да утичете на више или мање све горе наведене опције, избор локације инсталације је често ограничен величином локације и присуством објеката који се већ налазе на њему. Управо из тог разлога један од важних корака за куповину стакленика ће бити да се одлучи о мјесту његове инсталације.

У идеалном случају, стакленик би требао бити смјештен на мјесту гдје може максимизирати кориштење соларне енергије. Чак ни у најлепшем делу незаузетог сунца није превише. Пре него што наставите да правите стационарни оквир, добро размислите где ће бити.

Распоред стакленика на градилишту

Гараже постављене на местима која су:

 • ограђени од вјетрова и промаја;
 • су максимално осветљене током дана;
 • усмерени су са севера на југ.

Поред тога, одабрано подручје треба исушити, вода не смије стагнирати на њему.

Карактеристике сорти пластеника

Након дефинисања глобалних критеријума за селекцију, коначно се може наставити са анализом варијанти према ужим критеријумима - као што је, на пример, материјал за облагање, оквир, избор облика зидова, кров и величина стакленика.

Шта покрити?

Материјал премаза је важан и, будући да је један од неопходних компоненти стаклене баште, потребно је бити опрезан у његовом избору. Измери све предности и мане, измери своју снагу -Можете ли сами да повучете филм или спунбонд (а затим га уклоните и тако годишње) или да вам је лакше да монтирате поликарбонатне панеле или позовете мајсторе који ће инсталирати на ваш сајт креативни полигон од стакла и метала.

Дрвени стакленик са поликарбонатним премазом

Табела. Карактеристике стакленика према врстама покривености.

Овај материјал за изградњу стакленика је полако али сигурно у прошлости. Стакло је крхко, тешко. Није лако монтирати се на костур и пожељно је пуцати за зиму, јер је слабо отпоран на град, снијег, вјетар. Осим тога, стакло је много скупље од филма, па чак и поликарбоната.
врста поклопца Опис и својства
\ т

поликарбонатна облога

Ћелијски поликарбонат је релативно нова ријеч у стакленичкој индустрији, која је већ стекла солидну репутацију због својих позитивних и вриједних квалитета. Поликарбонат је најпопуларнији филм у сваком тренутку (па чак и стакло - око 200 пута). Овај стакленик није страшан ни киша, ни ветар, ни камен. Али снег, посебно његово згушњавање, могао би да разбије стакленик поликарбоната, који нема чврсти скелет или додатне базе. У просеку, гарантовани век трајања поликарбонатних пластеника је 15 година. Гаранција на материјал премаза - целуларни поликарбонат.

филм премаз

Хит продаја - полиетиленски филм за пластенике, омиљени материјал за већину туриста. Времена се мењају, а филм се такође мења у правцу побољшања. Данас, на пример, постоји вишеслојна ојачана фолија са густином од 200 микрона (против 100-150 микрона није ојачана). Филм савршено пролази ултраљубичастим зрацима, штити не баш каприциозне биљке од температурних флуктуација, неутралише ефекат временских услова. ФилмЛако се монтира на оквир, лако га је скинути, и можете га користити неколико сезона за редом. Поред тога, важан аргумент у корист невероватне популарности филма је ниска цена.

Спунбонд премази

Ово је такође кнов-хов који самоуверено улази у живот дацхас. Неткана бијела тканина, издржљива и стабилна, може издржати температуре смрзавања до -7 ° Ц (чак и најдебљи филм има границу од -3 ° Ц). Спунбонд је такођер вишеструк, под увјетом да је уредно уклоњен и похрањен зими под одговарајућим увјетима, може се користити 5 узастопних година.
\ т

Стаклене облоге

Облик и кров

Раније су стакленици углавном били два типа - "лук" и "кућа". Данас ова индустрија нуди варијанте са једнослојним, двослојним, преклопним крововима, лучним, куполастим, са вертикалним странама, у облику пирамиде, полигона, монтираног на зид.

Зидни надградни стакленик

Шта нуди модерно тржиште

Олово правоугаоно са вертикалним зидовима и кровом са две оштрице. Али да бисте узгајали различите биљке, можете изабрати најразличитије опције.

Табела. Карактеристике пластеника према форми.

\ т
греенхоусе форм карактеристика
\ т

Правоугаонаа стакленица с кровом с двојној кожи

Најпогоднији за употребу. Погодан за већину врста усева који се традиционално узгајају у пластеницима. Лако је постићи оптимално осветљење за све постављене биљке. Једноставан и стабилан дизајн.

Гаражни лучни тип

Може се назвати открићем за оне који желе да сачувају. Цена је ниска. Ефикасност је довољна. Нема углова у дизајну, што значи да постоје значајне уштеде у покривном материјалу. Само је назови. Рок употребе је такође прихватљив.

зидни стакленик

И то је изговор за оне који желе да уштеде простор на сајту. Стакленик овог облика може се причврстити на зид куће или било које господарске зграде. Захваљујући успешној изградњи, не само да се може сачувати материјал (један зид не треба склониште), већ и топлоту, простор локације. Такви стакленици су једнострани и препоручљиво је усмјерити рампу на јужну страну.

пирамидал греенхоусе

Гости још увијек нису чести на фармама, већином га изабиру егзотични љубавници, вртлари-експериментатори и они који узгајају бобице за продају. Облик је спектакуларан, радни век је висок, ефикасност је висока, углавном због загревања свих страна и немогућности да снег остане на крову.

полигонал греенхоусе

Ово је такође извесна реткост, али је већ заслужила мало поштовања и добре славе. Она није тако екстравагантна каопирамида Оквир је израђен од метала или дрвета, а премаз је од стакла (други вал популарности стакла у стакленичкој индустрији). У овом случају, стакло је оправдано, јер је теже оштетити лица, а свако лице се загријава у одређено вријеме (овисно о положају сунца). Упркос футуристичком изгледу, ова врста стакленика је прилично практична.

Прекрасан стакленик необичног облика

необични стакленици

важност оквира

Који год поклопац изабрали, мора бити договорен са обликом стаклене баште и материјалом из којег је направљен оквир. "Биљни етикет" није вјероватно да ће вам омогућити да растегнете филм на пластичном оквиру или покријете дрвену основу спунбондом. За себе, господо, наравно, али за сваку врсту покривача постоји оптимална варијанта оквира.

Табела. Карактеристике оквира за дизајн стакленика.

\ т \ т \ т Вероватно најиздржљивија опција. Труп од високо квалитетних пластичних цијеви може трајати 20 година. У овом случају не захтева посебну негу, антикорозивни третман, премазе, импрегнације, бојење. Он јеЈедан недостатак - цеви се могу деформисати у јаку топлоту, са продуженим утицајима високих температура.
материјал материјала Карактеристике

метал

Да служи дуго времена (10-15 година). Биће скупо. Снага ће бити већа од просечне.

дрво

Након дужег временског периода (колико то ради, максимално 5-6 година). Трошкови ће бити јефтинији од метала. Снага ће му дати.
\ т

пластика

За екстремне зиме, створен је јединствени модел - кабриолет са помичним кровом

.

О недостацима

Свака врста стакленика има своје предности и недостатке. Хајде да се задржимо на овом другом. Шта они ћуте или једноставно не желе да кажу произвођачима?

  \ т
 1. Лучни стакленик на луковима. Сви су добри, монтирани су сат времена, али брига за биљке у њој ће бити проблематична. Не, не са обе стране пролаза - све је у реду. А у екстремним бочним редовима? Минимално - мораћете да се попнете на лутке да их исперете или да их бодете.

  Модел лучне стаклене баште "Дацхна 2 ДУМ" је поуздана конструкција за узгој поврћа и бербу добрих усева

  Модерн Поуздан модел "Рублевски Дацхсхунд"

  Гараж "Кремлин" -3.0 * 2.0 * 2.1 м

 2. Оне-хилл стакленик. Одличан је и удобан за рад, али је премаз, посебно филм, причвршћен напорним радом и посебном пажњом. Потребно је обавити инсталационе радове у сухом дану без вјетра. Стретцх би требао бити онакав какав би требао, иначе филм касније је само провокативан.

  Једнокрилни зелени

  \ т

  Вегетариан греенхоусе 4к12 м сингле-хулл

 3. Полигонални стакленик је украс локалитета, изворни атрибут дизајна, најскупљи. И док је у њој тешко одржавати константну температуру (запамтите, сва лица се неједнако загревају, зависно од положаја сунца?).

  \ т

  \ тДијаманти у башти

Куповина пластеника - препоруке корак по корак

Сада, наоружани теоријским знањем, вријеме је да одаберете стакленик који ће савршено изгледати на парцели, заузети мјесто посвећено њему, штитити биљке, не захтијевају проблеме и коштат ће вас много.

Први корак. Одредите локацију. Изаберите локацију која испуњава све горе наведене захтеве, одредите њену приближну величину (узимајући у обзир могућност приближавања стакленику, њену инсталацију и демонтажу).

Како инсталирати стакленик широм света

Други корак. Одредите величину стаклене баште, имајући у виду да су оптималне висине, ширине и дужине следеће (иако су могуће варијације):

  \ т
 • висина - 1,5 м низак зид, 2,5 м - скакавац;
 • ширина - 3,5 м;
 • дужина - 6 м.
\ т

Савет! Са оптималним параметрима за биљке то ће бити најпогодније за негу, али ако желите инсталирати дужи стакленик, подијелите га на подјеле раздвајајући га.

Приближан цртеж стакленика који наводи величине

Не заборавите ширину и висину врата - мора бити најмање 1 м широк (тако да точак може да путује), и на висини која се може ући без савијања.

Трећи корак. Одлучите да ли је стационарни стакленик или склопив, преносив. Пронађите облик зидова и кров који вам одговара. Размислите добро, посебно ако одлучите да инсталирате стационарну верзију "вековима".

Корак четврти. Изаберитематеријал и оквир. Већ знате зашто сте стакленик. Замислите шта ћете у њему расти. Који материјали ће оптимално одговарати вашим потребама - изаберите.

Врсте материјала за рамове стакленика: челик, алуминијум, пластика, дрво

Корак пет. Пронађите доброг произвођача. Данас су стаклене баште произведене од стране многих компанија (можда ће вам помоћи наши прегледи индустријских модела). Али далеко од свих производа који су сертификовани, има гаранцију (да, стакленик треба да има и сертификат квалитета, као и за било који потрошачки производ, као и гаранцију за све његове компоненте и за производ у целини).

Проналажење ревидираних фирми које не раде током прве године. Прочитајте изјаве, разговарајте са консултантима за продају. Размислите о отпреми. Одлучите да ли ћете стећи себе или користити услуге стручњака.

Гријање пластеника властитим рукама

Загрејани стакленик је сјајан начин да се продужи период вегетације и плодоносног поврћа. Систем гријања можете поставити на неколико начина, овисно о површини стакленика и његовој намјени, као и ресурсима који су вам доступни. Прочитајте више у овом чланку.

Корак шест. Проверите комплет за испоруку. Побољшајте све нијансе. На пример, када инсталирате стакленик од поликарбоната за заптивање заптивки, заптивачи су потребни, и они треба да буду укључени у испоруку. Ако га немате, суочавате се са једнодневном фирмом која продаје робу ниске квалитете.

Комплет пластеника саћелијски поликарбонат

Погледајте паковање, побрините се за његов интегритет. Узмите листу и проверите са њим да ли имате све детаље. Грејна кућа је озбиљна аквизиција. Купује се и инсталира за пени, а не за једну годину. Стога, чак и ако је испорука већ завршена и изградња је стигла на вашу локацију, али када вас проверава нешто срамотно и неугодно, запамтите: можете у сваком тренутку отказати куповину и вратити је продавцу.

Видео - Како изабрати стакленик према облику и материјалу