Како одабрати самосталну септичку јаму за приватни дом?

Када се гради стамбена кућа, планирано је да канализациони систем буде, по правилу, независан. Раније се за све канализације користила септичка јама, која је данас постала популарна самостална септичка јама за приватну кућу. Овај иновативни дизајн за пречишћавање отпадних вода, који је ваздушна и водоотпорна посуда, обично се дели на неколико комора.

У овом уређају, отпадне воде у домаћинству се у почетку бране, затим се обрађују посебним микроорганизмима, а затим се филтрирају. Велики избор био чистача ставља потрошаче на актуелно питање, која је најбоља септичка јама за давање са повременим одмором, а који отпадни отпад је погоднији за дом за стални боравак? Купите готову јединицу или сами направите чистач? Покушајмо одговорити на ова питања у овом чланку.

Принцип савремених употреба

Биоссептица је локална инсталација, која је систем аутономне канализације приватне куће. Ово постројење за третман је инсталирано на оним просторима где је немогуће повезати се са централним канализационим системом, односно у викендицама несталног пребивалишта и приградских стамбених кућа.

Пожељно је инсталирати станицу за дубинско чишћење у близини ријеке или језера.

Да бисте изабрали најбољи био-септик, морате разумети принцип овог дизајна, који ће вам помоћи да обратите пажњу на одговарајуће параметре при избору резервоара. Размотримо како функционише овај систем:

 1. Канализација из канализационих цевиуђите у прву ћелију, где стоје. Тешка контаминација остаје на дну, а лагане фракције и масти остају изнад.
 2. Тада ефлуент након почетног насељавања долази у други одељак, у коме се процес пречишћавања од органске материје наставља уз учешће био-бактерија.
 3. У трећој комори, отпадна вода се коначно таложи и чисти. Након тога се спуштају до поља филтрације и падају у земљу, где се течност филтрира и потпуно очисти од нечистоћа.

Када одговарате на питање које ће се септичке изабрати за стални или привремени дом, стручњаци савјетују да обратите пажњу на отпадне гријалице које су опремљене биолошким филтром за дубинско прочишћавање. Самосталне станице за чишћење овог типа обављају потпуно прочишћавање воде, ослобађајући се потребе за изградњом поља за филтрирање.

Које су врсте септичких јама?

Постоји много варијанти локалних септичких јама које се могу користити за чишћење канализације у приватној кући: од најједноставнијих конструкција направљених сопственим рукама до аутономних инсталација које омогућавају чишћење канализације на скоро 100%.

Станице за пречишћавање су систематизоване по различитим основама:

 • према броју бунара: једно-, дво- и трокоморне септичке јаме;
 • на материјалу производње: челик, производи од дрвета, пластика и фиберглас;
 • за карактеристике дизајна: енергетски зависне и непостојане.

Био-чистачи су такође класификовани у три типа, у зависности од скупа имплементираних функција:

 1. Акумулативно. Такав јеРециклер се састоји од једне коморе или два повезана бунара. Отпад у запечаћеној посуди је подељен на течне и густе фракције, затим је органска подељена и течност се брани. Да се ​​не би напунили резервоари, отпад се периодично испумпава (1-2 пута годишње). Овај тип септичког трика је погодан за сеоску кућу, гдје се само одмарају викендом.
 2. Танкер са преградом за чишћење тла. Ионизатор је подијељен на неколико инфилтратора - камере без дна које дјелују као поља филтрације. Унутар простора за аерацију налази се биоактивни муљ који убрзава пропадање канализације. Овај тип септичког трика је погодан за стамбене куће сезонског боравка, на пример, од маја до октобра. Чишћење је потребно једном у 2-3 године.
 3. Станица за третман дубоке канализације. Ово је резервоар са три коморе у којима се нечистоће разлажу у фазама. Прве чврсте супстанце се таложе, затим се течност са органским суспензијама подвргава биорефинирању. Најбољи модели септичких јама овог типа опремљени су компресором. Инсталација је скупа, али ефикасна. Идеално за приватну кућу за стални боравак. Пумпање ће трајати најраније 5 година.

Да би затворени канализациони систем радио активније, препоручује се да се организује анаеробна септичка јама, која подразумева постављање у комору примарног чишћења специјалних бактерија. Ови микроорганизми се хране органском твари и не требају кисик. Ова мера ће убрзати деконтаминацију и растварање отпада.

Ако је са фотоапаратаДа бисте очистили одушну цијев или спојили компресор за зрак, добићете још једну аеробну септичку јаму. Да би то урадио, потребно је да сеје специјалне микроорганизме који процесирају органску материју са приступом кисеонику.

Биолошка разградња нечистоћа једним или другим микроорганизмом омогућава чишћење отпада до стања техничке воде.

Шта тражити приликом избора?

Да би се ријешио проблем да био септик има бољи укус за приватну кућу, треба узети у обзир проблем неколико позиција:

Прије свега, потребно је одлучити - направити сам тенк или купити спреман спремник. У првом случају, конструкција је израђена од цигле, бетонских прстена или гума. Међутим, овај чистач је дозвољен само за кућу са сезонским или повременим боравком. За дугу и сигурну употребу боље је изабрати фабрички модел, чак и најјефтинији, јер опција куповине задовољава све еколошке и санитарне норме.

У исто време, најскупља постројења за пречишћавање отпадних вода која омогућавају спајање пречишћене воде директно у водно тело, није корисно купити за личну употребу, али на неколико фарми то није тако нерентабилно. За индивидуалну употребу боље је изабрати двоелектродни усисивач. Први одељак сакупља нечистоће и производи њихово примарно пречишћавање, а други - филтрира течност и ослобађа је у земљиште, а не у резервоар.

Друго, потребно је одабрати материјал за производњу резервоара. Овај критеријум утиче на живот брода. Дакле, за израдукористе се станице за пречишћавање:

 1. Жути прстен. Висококвалитетни армиранобетонски прстенови дуго нису подложни корозији, имају велику резерву снаге, али за њихову инсталацију потребна је посебна опрема.
 2. Пластика. Резервоари различитих полимера су ниске масе и ниске цене. Међутим, овај дизајн је врло нестабилан, а током инсталације пловила треба држати вертикално. Поред тога, пластика је оштећена глодавцима и мразом.
 3. Метал. Септички материјали из овог материјала имају највећу снагу, као и демократску вредност. Одако метал се лако кородира, па је резервоар потребно изолирати и изнутра и извана. Осим тога, уградња металне септичке јаме није могућа без посебне опреме.
 4. Стакло-пластика. Најдужи и најкориснији употребљиви материјали су направљени од овог материјала, јер поседују хемијску неутралност, као и друге позитивне особине: чврстоћу, лакоћу, отпорност на температурне флуктуације.

Треће, потребно је узети у обзир врсту тла на локацији. Препоруке за посебне услове:

 • за пјесковито тло, боље је инсталирати рециклер са функцијом биолошког прочишћавања, због чега се вода одмах стапа с пијеском. Препоручује се да се поље филтрирања позиционира више;
 • у глиненом земљишту, поред бактеријског чишћења, отпадне воде морају превладати пјешчани филтер. Тада се пречишћена течност одводи директно на земљу;
 • у случају високе линије резервоара површинске воде, најоптималније рјешење ће битирезервоар полимера са функцијом биолошког пречишћавања. Истовремено, септикум мора бити погоршан или сигурно фиксиран.

Како одабрати волумен и величину чистача за одвод?

Капацитет отпадних вода се израчунава на основу просечне дневне стопе канализационог муља на особу (када или туш, тоалет, умиваоник - око 200 литара), број становника у кући и тродневна опскрба. Ако се породица састоји од четири особе, тада се тражена количина септичких јама израчунава по сљедећој формули:

200 * 4 человека. * 3 ноћи = 2400 литара

Ако је гостињска кућа често посјећена у сеоској кућици, резултат се повећава за 2/3:

2400 * 1.66 = 3900 литара.

Оптимална дубина септичке јаме - од 1.3 до 3.5 м

У зависности од крајњег резултата потребног кубичног капацитета, према табели, изабран је модел резервоара:

Обсността на отпадни води, м3

Тип септичке

до 1

једнокоморна
Од 2 до 10

двокоморска

море тхан 10

Три коморе са филтрационим пољем

Дубина подземних вода је важна. За једнокоморни модел, подземне воде треба да буду испод дна резервоара. За двокоморну верзију морају проћи 1 м испод дна задњег степена (филтер). Ако се подземна вода налази на дубини већој од пола метра, технички је тешко опремити филтрациона поља за трослојни резервоар, посебно на водоотпорним глиненим тлима.

Савети за избор одавањапериодиц ресиденце

Ако домаћинства посјећују куће викендом и користе минимум санитарне опреме, онда се не захтијева вишеструка септичка јама. Сељаци, по правилу, преферирају ниско-приносне, јефтине, једнокоморне отпадне грејалице. За разлику од септичке јаме, у такве погоне падају филтери за смеће и шљунак који обезбеђују 50% прочишћавања.

Стручњаци препоручују да је најбоље одабрати компактну двослојну мини-септичку јаму с камерама за одбрану и инфилтрацију. Ако запремина канализације не прелази пасошке норме, онда таква структура савршено обавља функције које су јој додељене.

Пре него што изаберете малу кумулативну септичку јаму за сеоску кућу, требате се упознати са њеним карактеристикама:

 • мини-септичке јаме се продају у комплету са активним муљем, који је настањен анаеробним биоматеријалом;
 • након прераде органског отпада вода се отклања и чисти у бунару, а затим улази у тло;
 • кумулативне септичке јаме су направљене од ојачаног полимера, који је отпоран на температурне флуктуације;
 • компактни контејнери се лако превозе на обичном аутомобилу и не сметају са истоваром;
 • за инсталирање таквог рециклера може бити сам, али боље се носити заједно.

Препоруке за избор сталног пребивалишта

За просјечну породицу која стално живи у сеоској кући, оптимална опција би била тенк са два до три дијела, што је комбинацијаЈедно или двокоморни погон и септички филтер. Прва два резервоара (танкови) су запечаћени, а трећи - без дна, у њега у њега улази слој песка и шљунка који додатно филтрирају течност пре уласка у земљу.

Ако је усисивач напуњен, испумпава се специјалном ацетизацијом, биотске компоненте и септички филтери морају се мијењати сваких 3-5 година. Мулти-коморни сепаратор чисти нечистоће до 95%.

Коју јединицу изабрати за стално пребивалиште, тако да су одводни канали што је могуће чишћи и што мање испумпавају?

Добра опција у присуству високе границе тока подземних вода ће бити биофилтар са више сцруббера. Ово је фабрика. Модел, произведен на индустријски начин, састоји се од 4 секције:

 • резервоар за таложење;
 • анаеробна комора за разградњу великог отпада;
 • сепаратор са филтером са бактеријама;
 • аеробна септичка јама (аналогно одводно поље).

Најбољи избор је септичка јама са одводним пољем, која комбинује неколико бунара и зону филтрације. Такав комплекс захтева површину од 30 м2. У исто време, минимална удаљеност између таложника и куће је најмање 30 м.

Оцена септичких јама за сеоску кућу

Довољно је да одете у специјализовану продавницу и видите разноврсне септичке укусе које нуди, а потрошач ће се суочити са изазовом избора најбоље опције. Стога, предлажемо да проучите рејтинг најбољих непостојаних и енергетски зависних пречистача отпадних вода, који је састављен у складу састручно мишљење, анализа обима продаје и мишљења купаца.

ТОП 3 нон-волатиле септиц:

Такви капацитети раде без струје и најприкладнији су, прије свега, за викендице са несталним пребивалиштем.

 1. Цистерна Једноставна септичка јама, која ради на принципу предобраде отпадних вода методом одбране, биоразградње и даље дистрибуције пречишћене воде у земљиште. Ова јединица је направљена од издржљивог полимера са ојачањима, што доприноси отпорности на велика оптерећења у летњим и зимским периодима. Приближан животни век је око 50 година. Периодично, чишћење се врши сваке 3-4 године и испумпава се на једну трећину контејнера једном годишње.
 2. Тритон. Овај диспензер отпада опремљен је са три коморе које обављају процес уклањања фракција из течности, као и анаеробно разлагање био материјала, након чега слиједи довод прочишћене воде у подручје филтрирања. Постоје модели од запремине од 2 до 40 м3. Приликом уградње потребна је тежина за поуздану фиксацију. Очекивано трајање живота је 45-50 година. Неопходно је чистити сваке године.
 3. БАРС-Био. Најбољи избор за периодично и стално становање у приватној кући са могућношћу стварања поља за филтрирање. У таквом агрегату отпадне масе пролазе кроз три коморе и два биофилтра који не захтевају одржавање. Обезбеђује висок степен пречишћавања нечистоћа, што смањује трошкове реконструкције дренажних поља. Век трајања - више од 50 година. Потребно је чишћење сваких 5 година.

Топ 3 енергетски зависна септичка јама

Ови уређаји захтевају сталну везу са струјом и кисеоника снабдевање микроорганизама, тако да је погодан за куће са сталним боравком. Ово је прави дубинско чишћење канализације биљка са високом ефикасношћу.

 1. Твер. Овај дизајн обезбеђује свеобухватан ефлуента кроз мулти-система за пријем и третман велике количине са различитим додацима и реагенаса. Ово септичка јама погодан за уградњу у било којој земљи, чак иу терен са агресивном окружењу. Издржљив пластични резервоар не подлеже корозији, обезбеђујући век од 60 година. Чишћење - једном у 3-4 године.
 2. вођа. Јединица шест комора пружа свеобухватне канализације масе без употребе специјалних биолошких активатора. Летс организују шљива еколошких било гдје (добро, дитцх, рибњака) због потпуног пречишћавање отпадних вода коришћењем анаеробних бактерија полимер костура који имитира алге аеротанкс муљ, алкалној средини. Услуга живот 55-60 година. Пумпање канализације - једном у 5 година.
 3. Екопан. Друга мултикамернохо воздухонепронизаемохо уређај са пластиком. Доступан у две верзије: за нормалне земљишта или високог пасс подземних вода. Доубле-лаиер резервоар дизајн септичка спречава разорно дејство било које земље. Потпуно еколошки, обезбеђује висок степен третмана отпадних вода. Радни век - 50 година. Захтева за чишћење сваких 3-5 година.

Сви наведени модели аутономних септичких јама за приватне куће показали су се добрим у области третмана отпадних вода, имају намеран дизајн са великом резервом снаге. Стога, морате изабрати само жељену јачину звука.