Како одабрати ЛЕД траке за кућну, уличну, декоративну позадинску расвету? стручни одговор

Изум ЛЕД извора светлости у облику флексибилних трака довео је до појаве разних светлосних решења. Данас, уз помоћ ЛЕД трака, организоване су сложене геометријске фигуре за рекламну индустрију, украшене знаковима и фасадама зграда, стварају светлосне ефекте у фонтанама и базенима, додају удобност у тихим кафићима и ресторанима. Уз ЛЕД траку у кући можете створити прекрасну расвјету стропа или направити одлично освјетљење кухињског простора.

Присуство великог асортимана производа просјечног потрошача ставља пред питање: "Како одабрати ЛЕД врпцу како би добили највише користи од њеног кориштења?" Сваки потрошач може одговорити на ово питање, али за то је потребно поближе погледати ову врсту ЛЕД производа.

Декодирање обележавања ЛЕД траке

ЛЕД траке су израђене од диелектрика дебљине око 0,2 мм, који се наноси проводним путевима са контактним јастучићима испод чипова, на којима се врши инсталација СМД компоненти (ЛЕД и отпорника).Стандардна трака се састоји од појединачних модула дужине од 2,5 до 10 цм, који су повезани паралелно. Сваки модул има 3 до 22 ЛЕД диоде и неколико отпорника који ограничавају струју. Тако је ЛЕД трака скуп модула са називним напоном од 12 или 24 волта. Готови производи се обично испоручују у калемима дужине 5 метара и ширине од 8 до 40 мм.

Означавање се примјењује на амбалажу или производе од клешта, поштујући међународне стандарде. Декодирање траке на примеру ЛЕД 12В РГБВ СМД 5050 120 ИП65 је приказано у табели испод.

Позиција у наслову ознака дешифровање
1 ЛЕД-ови ЛЕД
2 12В напајање
3 РГБВ боја сјаја
4 СМД уградња елемената у производ
5 5050 Величина ЛЕД чипова
6 120 број ЛЕД чипова за 1 метар
7 ИП65 класа заштите

Тачке на које треба обратити пажњу

Боја боја и број боја

Избор ЛЕД траке почиње са одређивањем боје његовог сјаја. Модерне једнобојне ЛЕД диоде производе један од четири кристална сјаја: бијели (В), плави (Б), црвени (Р) или зелени (Г). Остале боје се добијају наношењем посебног луминофора на кристал или инсталацијом неколико различитих ЛЕД лампица које истовремено раде у кристалу. Тако се може направити једнобојна ЛЕД трака са било којом бојом светлосног флукса. У специјализованим продавницама можете да изаберете чак и наранџасти, гримизни, љубичасти или тиркизни сјај. Али велика потражња су ЛЕД траке беле светлости, које су подељене по температури боје на три групе: топли, неутрални и хладни сјај. Изаберите тачно оно што желитеопција је могућа само на визуелни начин, упоређујући неколико узорака.Поред једнобојних ЛЕД трака, на располагању су и вишебојни аналози, означени РГБ симболима. Имају ЛЕД диоде које се састоје од три кристала: црвене (црвене), зелене (зелене), плаве (плаве). Као резултат истовремене луминесценције неколико кристала различитог интензитета, можете добити било коју нијансу светлости. Обично се ленобе бирају за декоративно осветљење. Важно је напоменути да је уз помоћ ЛЕД-а Р, Г и Б немогуће добити чисто бијело свјетло. Ако вам је потребно вишебојно ЛЕД осветљење са белим светлом, требало би да изаберете производ са ознаком ВРГБ. У ЛЕД чиповима ВРГБ траке, уграђени су додатни бели кристали.

Светлосни флукс

Данас у малопродајним објектима можете купити сегмент било које дужине. Треба узети у обзир густину СМД-елемената у једној метарској траци. У једноредној траци, густина ЛЕД-ова је вишеструка од 30, ау опсегу двоструке густине - 60. Максимални број инсталираних ЛЕД чипова у 1-метарским производима је 120. У укљученом стању, такав сегмент подсјећа на чврсту свјетлосну траку. У продаји се могу наћи и двоструки, троструки, па чак и куад банд са ЛЕД елементима, смештеним у неколико редова.Величину ЛЕД чипа треба посветити посебну пажњу. Прво, два најчешће коришћена чипа: 3528 са једним кристалом и стандардне величине од 3.5 к 2.8 мм и 5050 са три кристала и укупном површином чипа 5.0к5.0 мм. КаснијеЛЕД индустрија увела је нове типове, међу којима су на руском тржишту стандардне величине 5060, 5630 и 5730. Величина елемента директно зависи од вредности светлосног флукса - количине светлости која емитује светлост по јединици времена. У теорији, светлосни флукс за ЛЕД СМД 3528 је 5 Лм, за ЛЕД СМД 5050-15 Лм. Множењем ових вредности са одговарајућим бројем елемената у сегменту, добијамо укупну осветљеност. На пример, светлосни ток пет метра траке од 3528-60 ће бити око 1500 Лм.

Напајање и снага напајања

Да би трака ЛЕД диода почела да светли, треба је правилно напајати (обично 12В). У ту сврху користе се претварачи снаге 220 волти, који се називају управљачки програми, адаптери или напајања. Важан параметар било којег напајања је снага коју може да обезбеди за оптерећење. Снага претварача се бира на основу потрошње електричне енергије од једног метра ЛЕД траке, која је назначена на паковању. У недостатку документације, може се израчунати независно. На пример, свака три ЛЕД диода типа 3528 су укључена узастопно трошећи струју од 20 мА и снагу од 0,24 В. Множећи ове вредности са бројем триада, добијамо укупну вредност. За стандардну величину 5050 потребно је подесити струју од 60 мА, а снагу - 0,72 В. Тако сегмент метра СМД 3528-60 траке троши 4,8 вати, а СМД 5050-60 троши 14,4 вати. Испод се налази табела моћи за најчешће ЛЕД траке.

ЛЕД СМД типови Број ЛЕД чипова за 1 метар, комада Потрошња енергије 1 метар, В
3528 60 4.8
3528 120 9.6
3528 240 (двокреветна) 19.2
5050 30 7.2
5050 60 14.4

Да би снабдевање електричном енергијом радило стабилно и без прегревања, потребно је обезбедити сигурносну маргину. У ту сврху, називна снага се множи фактором 1,2. Повезивање РГБ траке са возачем врши се преко посебног контролера са закључцима за сваку боју. Осветљење трака дужине преко 10 метара захтева додатне јединице за храњење и слагање. У супротном, ивица из извора напајања неће обезбедити номинални флукс. Ово је негативна појава због пада напона на тракама водича, који достиже 0,4 В /м

Степен заштите

Тачна селекција ЛЕД траке је немогућа без обзира на степен заштите (ИП - Ингресс Протецтион). Ознака се састоји од двије знаменке, од којих прва указује на заштиту од продора крутих твари, а друга - за заштиту од продора текућине унутар производа. Неки произвођачи уместо конвенционалне ознаке означавају сопствену скраћеницу, чија се декрипција налази на веб сајту произвођача.

ЛЕД траке разреда ИП65-ИП68 имају најбољу заштиту од влаге, али најгори одвод топлоте кроз силиконске мембране. Они би требали бити изабрани само када постоји јасна потреба, т. К. Они имају знатно вишу цијену због додатнихсиликонска превлака

квалитет израде

Квалитет ЛЕД трака се одређује искључиво од стране произвођача. Овде треба поменути две тачке: квалитет монтаже финалног производа и квалитет компонената саме траке. Други просечни купац се не може идентификовати, јер су СМД компоненте веома мале. Проблем је у томе што роботски систем реже и поставља мањи кристал у ЛЕД, што доводи до његовог постепеног прегревања и губитка осветљености. Што се тиче монтаже финалног производа, онда је лакше. ЛЕД траке ниског квалитета имају неравномерно лемљене СМД елементе и, по правилу, немају посебне одељке.Приликом избора у корист кинеских производа ниског квалитета, треба узети у обзир три аспекта:

  • реална вредност светлосног тока ће бити мање теоријска;
  • живот таквог производа може се разликовати на мањој страни;
  • база лепка ће на крају изгубити своја својства.

Регистровани произвођачи

Да би ЛЕД трака задовољила власнике куће за дуг и стабилан рад без губитка свјетлине, потребно је одабрати брендирани производ. На територији Руске Федерације продају се ЛЕД производи десетина фирми, од којих је већина штампана у ПРЦ-у без одговарајуће контроле квалитета. Избјегавајте проблеме слиједећи слиједеће принципе:

  • да не бира превише јефтину робу;
  • обратити пажњу само на познате брендове;
  • су заинтересовани за доступност гаранције.

Водећи произвођачи ЛЕД производа у Русији и земљамаЦИС има званичне представништва. На њиховим страницама можете се упознати са асортиманом, пронаћи детаљне информације о сваком производу. Такви лидери су: Ферон, Цамелион, Дреамлед, Навигатор, Арлигхт, Ера. У каталогу ових фирми можете пронаћи сродне производе, на примјер, монтажни профил и готове елементе. Која ЛЕД трака је боља - сви одлучују сами за себе. Уосталом, поред бренда, на избор купца често утиче мишљење купца, распон цена, визуелни ефекат током тестирања.

Стручни савет

Коју ЛЕД траку одабрати за освјетљавање стропа, кухињског простора и других намјена? Прво, треба да одговорите на питање: "Које функционално оптерећење ће бити постављено на њега?" Можда нијанса нијанси треба да нагласи лепоту узорка на огледалима ормарића или да створи интимни амбијент у спаваћој соби. Или обрнуто - да постанете извор расутог белог светла.

У сваком случају, свака особа, помисливши мало, може наћи своју пријаву код куће у својој кући. У организацији ЛЕД расвјете из трака важну улогу има свјетиљка израђена од алуминијског профила. Има много фотографија на интернету са различитим варијацијама у дизајну кухињских плафона и разних других просторија. Од прибора можете створити креативне геометријске облике, складно уливени у цјелокупни дизајн. Хладни бели ток светлости ће нагласити сјај кухињских апарата, допунити главно осветљење.Да би се осветлио напонски плафон, препоручује се да се трака користи са угибом од око 5 мм од њега. Емитовано светлоЛЕД трака, у одсуству уграђених белих кристала, искривљује боје објеката у просторији. Посебно јак ефекат се јавља код плавог зрачења. Ову чињеницу треба узети у обзир да не бисмо били разочарани након првог укључивања.

Боја ЛЕД диода за декоративно осветљење се бира према индивидуалном укусу. Често су РГБ траке укључене у интегрисани дизајн светла. Изгледају оригинално на строповима на сувом зиду. Стављање око течних тапета, прерушава их у општи стил.

Имплементација ЛЕД расвјете треба имати свеобухватан приступ, од компетентног техничког прорачуна до монтажних радова. Свака фаза је важна карика у ланцу, чија ће снага бити гаранција несметаног рада целог система.