Како одабрати гријач за стан?

Свака особа не само да жели квалитетно загријати стан, већ га, колико је то могуће, учинити што јефтинијим. Жеља за штедњом је сасвим разумљива. Али не знају сви који је гријач најпогоднији за стан и економичнији. Као што пракса показује, при избору грејача обратите пажњу не само на његове техничке карактеристике и изглед, већ и на његову цену. Осим тога, увијек се узимају у обзир трошкови повезани са његовим радом.

Укључено у концепт економског гријача

Пажња: Појам економичног гријача је мала потреба за уређајем у једном или другом извору енергије који се користи за свој рад.

Финансијски еквивалент питања везаних за грејање је:

 • цена енергије;
 • трошкове уређаја;
 • сат;
 • могући ризици.

Главни задатак економичних гријача је да помогне у смањењу најмање једног од горе наведених ресурса. Кориштена климатска опрема може бити текућа, електрична или плинска. Али при избору треба узети у обзир да су неки грејачи погоднији за стан, док су други за сеоску кућу и приватну кућу. Поред тога, много тога зависи од тога да ли се користе као главно грејање или као додатно грејање.

Неке од ових врста климатске опреме могу да раде аутономно, док друге, од спољних комуникација. Самосталан рад се обично користи за загревање приватних кућа, али најчешће ради из централних комуникацијау апартманима.

уређаји који зависе од енергије

Сматра се да ако је грејни уређај за који се користи електрична енергија економична, то значи да троши малу количину овог ресурса. Али то није истина.

Пажња: Количина електричне енергије која ће бити потребна за грејање зависи од снаге и интензитета грејача.

То јест, ако вам је понуђено да купите штедљив електрични грејач, то не значи да ће бити "мање" нестабилно од других врста ових уређаја.

Електрични уређаји који се користе за грејање су:

 • грејалице за уље;
 • керамичке плоче;
 • грејачи вентилатора;
 • кварцни грејачи;
 • конвектори;
 • ИР грејачи.

Економски инструменти су они који су у стању да у затвореном простору одржавају жељени температурни режим без претјеране потрошње енергије. То је обично могуће због доступности аутоматизације. Али ако намеравате да штедите, онда не би требало да бирате калорифере, кварцне и керамичке плоче, јер се оне дуго хладне и топле. Осим тога, они немају врло високу конвекцију и употреба електричне енергије је ирационална и неће се добро сачувати.

Као енергетски ефикасан грејач за раван, добро доказан конвектор, који вам омогућава да одржавате жељени температурни режим. Овај тип грејача карактерише брзо, равномерно и ефикасно загревање читаве просторије. Због присуства температурног сензора, уређајможе аутоматски да се укључује и искључује када се достигне максимална или минимална температура. Конвектор рационално користи електричну енергију и може се с правом сматрати једним од најекономичнијих гријача за стан.

Ако је потребно брзо загрејати собу, можете користити инфрацрвени гријач или вентилатор. Последњи загрева ваздух, а први, објекти су у зони његовог зрачења. Али, одабиром инфрацрвеног гријача не смије се заборавити да ће жељени температурни режим у соби бити одржаван само тијеком његовог рада. Након искључивања ИР грејача, температура ће се брзо смањити. Вентилатори су лишени овог недостатка.

Гријач је најчешће потребан да би се одржала угодна температура у стану у вансезони, до времена када систем централног гријања почне радити. Иако се често користи клима уређај, ако се централизирани систем гријања не може носити и стан је хладан.

Избор грејача за стан је једноставан. Требали бисте одмах напустити уређаје који раде на текућем гориву. Њихова употреба у стану је ирационална. Погодни су за гријање приградских, приватних кућа, итд.

Такви извори енергије за загријавање стана као плина такођер се не препоручују.

Пажња: Препоручује се коришћење струје за ту сврху и уређаја који на њему раде, на пример, конвектори, уљни радијатори или инфрацрвенигрејачи

Није лоша и доказана сама од себе и вентилатор гријача.

конвектор

Конвектори су ефикасни и прилично економични уређаји за гријање стана. Када раде, постоји проток ваздуха. Улазећи у конвектор, хладан ваздух се загрева и пење се, шири се по соби. Међу предностима конвектора, може се приметити следеће:

 1. Равномерно загревање целог простора.
 2. Економична употреба, која се постиже аутоматском контролом. Када температура достигне задату вредност, сам конвектор се искључује, а када се соба почне хладити, поново почиње да ради.
 3. Ватроотпорност конвектора је на прилично високом нивоу. Када прегрејете панеле, он се аутоматски искључује.
 4. Безбедност је обезбеђена присуством заштитног кућишта, чија температура загревања не прелази 50 степени. Конвектор се без страха може користити у дечијим собама.
 5. Бука конвектора настаје услед одсуства вентилатора у њему или других уређаја за генерисање буке. То не доноси нелагоду домаћинима током његовог рада.
 6. Изглед овог уређаја је ригорозан и привлачан. Конвектор се савршено уклапа у унутрашњост сваке просторије. Осим тога, довољно је компактан. Његова тежина није већа од 8 кг, а дебљина није већа од 7 цм
 7. Једноставност у бризи је још један плус конвектора. Потребно је само с времена на време косити прашину са излазне и улазне решетке.

Ваздух у овој јединици се загрева због присуства грејног елемента - Тена, који је закривљена челична жица у металном кућишту. Конвектори могу бити два типа - стационарни или преносиви. У првом случају, ова врста климатске опреме се монтира на зид. Ако је транспортер преносив - инсталиран је на поду.

Инфрацрвени грејачи

Уобичајени климатски уређаји за гријање станова су инфрацрвени гријачи. То је углавном због чињенице да не загревају све просторије, већ само одређену област у њој. То вам омогућава да постигнете значајне уштеде електричне енергије.

Када радите са ИР грејацима, неће бити потпуног загревања и објеката који се налазе у зони зрачења. Они, заузврат, преносе топлину у околни простор.

Поред тога, морате да знате како да изаберете ИР грејач. На крају крајева, неки типови ових уређаја се не препоручују за употребу у стамбеним просторијама.

Међу предностима ИР гријача могу се разликовати:

 • уштеда електричне енергије;
 • ефикасно загревање одређене зоне у просторији;
 • не сагорева кисеоник и не суши ваздух током рада;
 • нормална влажност у затвореном простору;
 • савршено се уклапа у унутрашњост просторије;
 • једноставна и брза инсталација;
 • брзо загревање просторије.

Упркос присуству неких недостатака, инфрацрвени грејачи пружају могућност не само да се квалитетно загреје стан, већ и да се штеди наструје.

вентилатори

Користећи за загревање топлотних вентилатора станова, можете не само квалитативно, већ и брзо постићи жељену температуру у просторији. Да бисте то урадили, само требате покупити модел потребне снаге.

Пажња: Грејач је грејни елемент који се налази у пластичном или металном кућишту.

Захваљујући уграђеном вентилатору, долази до мешања ваздушних маса и оне се, када се загревају, шире по просторији грејањем.

Међу предностима вентилатора топлоте може се издвојити:

 • компактност;
 • мала тежина;
 • могућност брзог загревања;
 • сигурност;
 • једноставан за употребу.

Вентилатори су стони, под и зид. Прилично су разноврсни и могу се користити не само за гријање просторија, већ и за сушење одјеће. Могу се користити и љети као обични вентилатори. Трошкови куповине ове врсте климатске опреме и њихова накнадна експлоатација не захтевају много финансијских трошкова.

грејачи уља

Грејачи нафте су доказали своју ефикасност дуго времена. Упркос чињеници да им је потребно неко вријеме за гријање, након тога су у могућности одржавати жељени температурни режим. Знајући како изабрати грејач уља, не само да можете добро загрејати просторију, већ и значајно уштедети. Обавезно обратите пажњу на његове перформансе. Не заборавите на додатнефункције Заиста, захваљујући, на пример, тајмер, актуелни модели могу загрејати просторију са мало или нимало људског посредовања.

Лако је одабрати право грејалица уља. Потребно је само пажљиво прегледати његове техничке карактеристике. Посебну пажњу треба посветити моћи. Уосталом, то ће зависити од тога, колико ће топлоте бити у вашем стану. Уљни грејач у свом изгледу је сличан конвенционалном хладњаку. То је метална кутија са контејнером за уље и лим. Током загревања, уље трансфера топлоти метално кућиште, а да заузврат греје собу равномерно.

Међу његовим предностима треба напоменути:

 • безбедност;
 • мобилност;
 • чврста снага;
 • бешумност;
 • висококвалитетно грејање;
 • профитабилност;
 • висока ефикасност.

јасно нафте грејача су неки недостаци, али они нису критични. Да га користи за загревање стана, можете лако добити за одржавање потребне температуре.

Напомена: Ако је потребно да не само ефикасна већ и исплатив грејање станова треба обратити пажњу на инфрацрвеним грејачима, грејалица фан, уља радијатора или конвектора.

Наравно, свако има не само предности, али и недостатке. Али, било како било, користећи ове врсте ХВАЦ опреме, можете не само да одржи жељену температуру у просторији, али лепо спаси.