Како одабрати електрични котао за гријање приватне куће?

Електрични котлови су недавно постали посебно популарни. То је првенствено због њихових оперативних квалитета. Лаки су за употребу и једноставни за уградњу, сигурни и компактни. Због тога многи желе да знају како да изаберу котао за грејање приватне куће. У ствари, да би се то радило, потребна је расположивост струје. Други важан фактор је релативно ниска цијена код разматрања других врста агрегата.

 • Основне информације
 • На шта треба обратити пажњу?
  • веза
  • метода грејања
  • Излазна снага
  • Завршетак
  • опције инсталације
  • предности
  • недостаци
 • Који је котао боље изабрати?

Основне информације

Електрични котлови за гријање су инсталације које омогућавају кориштење еколошки прихватљивог извора који не загађује околиш и не штети особи. Такви агрегати се често користе заједно са индиректним спремницима за гријање. Неки их користе као додатни извор топлоте.

Главне компоненте потребне за стварање оптималног система:

 • котао;
 • пумпа;
 • експанзиона посуда;
 • сигурносни вентил;
 • филтер;
 • контролна јединица.

На шта треба обратити пажњу?

Пре него што изаберете електрични котао за грејање, морате знати неке од најважнијих детаља.

веза

Може се имплементирати преко мрежа у 220В или 380В. Јединице чија снага не прелази 12 кВповежите се са било којим од два типа. Али уређаје који троше више енергије треба додати само другој опцији. Стога, пре свега, морате узети у обзир перформансе локалне мреже. Пре куповине морате се консултовати са стручњацима.

метода грејања

Постоје теоретски, индуктивни и електродни уређаји. Потоњи користи посебну технологију, која има низ ограничења. Пре куповине треба да разјасните све од консултанта.

Излазна снага

Прије избора електричног котла за гријање приватне куће, такођер је важно знати о регулацији снаге. У зависности од структуре саме јединице, она може бити глатка и беспрекорна. Електрични уређаји често имају одвојене грејне елементе. Да бисте подесили жељену температуру и одговарајућу потрошњу енергије, неке од њих можете једноставно искључити. Таква регулација је управо оно што се зове корак по корак. Често, унутар, постоје три елемента. Један греје до половине максималне снаге, а два само у четвртини. Дакле, постоје четири опције - од 25 до 100%.

Ако је потребно прецизно и глатко подешавање, мора се уградити реостат у структуру јединице. Јефтини котлови мале снаге немају овај дио.

Комплетирање

Електрични чамац у максималном сету који долази од произвођача не захтева додатне чворове. Стога се ова варијанта може назвати најпрофитабилнијом, иако не увијек јефтином. Важносхватити да ће у случају куповине јефтиног уређаја бити потребно купити додатне јединице засебно. Заједно са трошковима инсталације, то ће свакако коштати више.

Важно! Систем ће радити лоше без пумпе, вентила, филтера и експанзионе посуде.

опције инсталације

Најпопуларнији су зидни котлови, јер вам омогућују да уштедите простор. Опције подних облога су обично дизајниране за велике системе који користе много расхладне течности.

Осим тога, прије него што одаберете електрични котао за гријање, неопходно је одмјерити све позитивне и негативне стране.

предности

Ова опрема има много предности:

 1. Апликација. Уређаји се нуде у довољном распону капацитета - можете одабрати моделе од 2 до 60 кВ. Јединице до 20 кВ користе се углавном за дом. Опције су снажније погодније за индустријске просторе. Да би се осигурала учинковитост и поузданост, често се неки уређаји монтирају помоћу каскадног сустава.
 2. Енергетска ефикасност. Главна предност модерних инсталација је степен снаге. То само омогућава уштеду на употреби.
 3. Екологија. Овај ефекат је обезбеђен недостатком процеса сагоревања. Према томе, нема потребе за стварањем посебне просторије. Осим тога, не морате инсталирати димњак. Све ово вам опет даје могућност да уштедите простор. Посебно погодан за трговинске објекте.
 4. Погодност у управљању. Због независне интеракције измеђурегулатори температуре и програматор осигуравају аутоматски рад. Ово такође омогућава електронику да изабере најбољу опцију од потрошене енергије и резултирајућег резултата.
 5. Погодност. Тихи посао, једноставан за употребу, издржљив и релативно мала цијена.

недостаци

Пре него што се изабере електрични котао за грејање приватне куће, такође је важно узети у обзир неке од недостатака инсталације ове опреме:

 1. Трошкови електричне енергије. Упркос свим позитивним тренуцима у употреби електричне опреме, они још увијек не могу блокирати опћу цијену на потрошеној енергији. Употреба таквих агрегата у сваком случају је скупља за власнике од плинских или чврстих горива. У таквим случајевима, многи су пронашли начин да повежу капацитет да акумулирају вишак топлоте. То вам омогућава да значајно смањите трошкове.
 2. Зависност од електричне енергије. Приликом одабира ове опреме, морате одмах схватити да је 100% везана за струју. У случају прекида линије или прекида, уређај се искључује. И таква ситуација у сваком случају не може бити дозвољена у периоду грејања, у супротном цео систем можда неће успети. Када се као главни користи електрични котао, неопходно је имати алтернативу која ће спријечити хлађење просторије и цијеле зграде. За велике куће такав котао на чврсто гориво може постати. А у малим - камин.
 3. Доступност одговарајућег књижења. Акозграда се тек гради, може пружити жице које ће користити котлови различите снаге. А ако већ имате постојећу зграду, понекад можете имати проблема са повезивањем уређаја због недостатка локалне електричне мреже.

Који је котао боље изабрати?

Јединице за гријање просторија су страна и домаћа производња. Ово последње обезбеђује једноставну конструкцију, ау њој су инсталиране релативно јефтине компоненте. Најчешће имају регулацију корак по корак. Све то вам омогућава да учините трошкове ниже од увезених, као и да смањите трошкове могућих поправки.

Прекоморски уређаји имају сложенији дизајн и несметану регулацију. Поред тога, често постоје и неке додатне функције за лако коришћење. Једна од њих је програмирање посла још неко време. Али они такође имају одговарајућу цену.

Електрични котао је добра опција која може лако да обезбеди грејање у кући. Има много заслуга. Иако постоје неки недостаци. Да бисте изабрали праву инсталацију, морате запамтити много фактора. Ако се све то узме у обзир - коришћење овог система ће бити задовољство.