Како направити властиту турбину: 5 фаза

Израда сигурне и практичне вјетротурбине сасвим је могућа самостално код куће, а ветар, као бескрајни извор енергије, постаје све раширенији. Нарочито популаран такав алтернативни извор енергије користи се у удаљеним регијама (нпр. Таига), на поларним станицама. Осим тога, становници земље производе све више домаћих генератора вјетротурбина. Које врсте вјетротурбина постоје и како изградити уређај за претварање енергије вјетра властитим рукама - прочитајте испод.

Шта је основа за генерисање ветра

Производња вјетра је способност добијања електричне енергије из енергије вјетра. Генератор вјетра је, у суштини, соларни генератор: вјетар се ствара због неједнаког загријавања Земљине површине сунцем, ротације планете и њеног рељефа. Генератори користе кретање ваздушних маса и претварају их у електричну енергију помоћу механичке енергије.

У просјеку, једна вјетротурбина снаге 20 кВ може осигурати једно мало село са струјом.

Пре него што наставите са производњом ветрогенератора, потребно је пажљиво прочитати упутство

На основу принципа вјетроелектране може се градити читава електрана, као и изграђени аутономни уређаји за снабдијевање електричном енергијом појединачних подручја, па чак и кућа. До данас, 45% енергије се производи коришћењем ветрогенератора. Највећа ветропарка је у Немачкој и сваке године производи до 7 милиона кВх енергије на сат. Дакле, све више и више власници сеоских кућадомови у удаљеним регијама и селима размишљају о кориштењу енергије вјетра за домаће потребе. У овом случају, вјетротурбине се могу користити као јединствени и додатни извор енергије.

Ветрогенератор: принцип рада, типови уређаја

Већина ветрењача су челични торањ - јарбол, чији је врх фиксиран са три лопатице. Модерна кућна турбина на ветар од 5 кв друге вредности може лако да произведе до 5000 вати електричне енергије. Ово је довољно да обезбеди струју за стамбену кућу, дацха. Аксијални генератор производи до 500 вати на сат. Најмоћнији свјетски генератор вјетра је 8 МВ.

Модерна турбина на ветар може имати:

 • Хоризонтална оса ротације;
 • Вертикална оса ротације.

Хоризонтална риста има осу која се ротира паралелно са земљом (као конвенционални млин). Вертикалне турбине на ветар могу имати и лопатице и роторе који се крећу паралелно са земљом.

Проучавање принципа рада ветрогенератора са лакоћом може бити на интернету

Ротори се могу разликовати по облику и величини и подељени су на:

 • Савониус уређаји (ротори направљени у облику пола цилиндара);
 • Ротори Угринског (побољшани ротори типа полукрађа);
 • Дахнеи ротори (могу се завртати, закривити и обликовати у облику слова Х);
 • Вишеструке турбине на ветар (које се употребљавају у рачвама типа вртуљка);
 • Спирални ротори (имају конусни ротор).

Често су вертикалне турбине на ветар у облику шаблона (пример може послужитиРотациона турбина на ветар "Џингис Кан"). Најефикаснији уређај у његовој групи је мулти-распонски дизајн типа шаблона.

Вјетротурбина са сопственим навојем: предности и недостаци

Инсталирање ветрењаче може бити неопходно у случају да се струја не испоручује на вашу локацију, електричне мреже се стално прекидају или желите да уштедите на плаћању електричне енергије. Вјетрењача се може купити, али можете је сами направити.

Предности домаће вјетротурбине је уштеда новца

Ветротурбина с самовиј навитки има следните предности:

 • Омогућава вам да уштедите новац на куповини фабричког уређаја, јер је производња најчешће направљена од импровизованих делова;
 • Савршено одговара вашим потребама и условима рада, јер моћ уређаја рачунате на себе, узимајући у обзир густину и снагу ветра у вашем региону;
 • У складу је са дизајном куће и дизајном пејзажа, јер изглед вјетрењаче зависи само од ваше маште и вештина.

Недостаци домаћих уређаја могу се приписати њиховој непоузданости и недостатку трајности: често се праве сами производи од старих мотора из кућанских апарата и машина, тако да они брзо пропадају. Међутим, да би турбина била ефикасна, неопходно је правилно израчунати снагу уређаја.

Како да направите ветрењачу својим рукама

Да би се створио ветрогенератор сопственим рукама, неопходно је тачно знати који делови његовог дизајна постоје, и за штаони одговарају. Тако можете да разумете шта да замените неким детаљима које је тешко наћи код куће.

Приликом производње ветрогенератора у сопственој производњи, боље је унапред припремити све потребне материјале и алате за рад

Въздушна турбина има сопствени дизајн:

 • Ротирајуће лопате;
 • производи електрични генератор наизменичне струје;
 • Контролер - уређај који претвара механичку енергију из лопатица у струју;
 • Инвертер - уређај који претвара истосмјерну струју у измјеничну;
 • Пуњиве батерије;
 • Маст.

Једноставна мала ветрењача може бити направљена коришћењем домаћег вентилатора. Неки мајстори прилагођавају стари компјутерски хладњак испод мини ветрењаче. Истина, снага такве вјетротурбине не прелази 100 вати. Када је за напајање малим и кућама средње величине потребан ветрогенератор снаге 5 кВ, а за комерцијалне објекте 10 кВ.

Електрогенератор сопственим рукама: прорачун снаге уређаја

Производња било које ветрењаче за приватну употребу почиње са припремном фазом - израчуном снаге уређаја. На примјер, за рад гријања воде треба инсталирати вјетротурбину не мању од 5-6 метара. У исто време, само енергија ветра може да се користи за грејање: брзина ветра је прилично променљива. Али као додатни извор који ће уштедети новац, можете користити ветар.

Да би се израчунала снага самог ветрогенератора,треба одредити јачину протока ваздуха.

Многи стручњаци препоручују да се генератор енергије додатно израчунава

Да бисте то урадили, можете користити бројне формуле које су приказане на мрежи. Најједноставније рјешење ће бити кориштење калкулатора који самостално израчунава снагу вјетра. У исто време, само ћете морати да убијете програм у потребним вредностима. Често је то: подручје на којем пуше вјетар, густоћа и брзина вјетра.

Да бисте сазнали просечну брзину ваздушних маса у вашем подручју, можете се обратити метеоролошкој служби.

Осим тога, за рад ће бити потребан електрични круг вјетрењаче, детаљни цртежи пројекта који се могу нацртати на обичном листу папира или визуализовати помоћу компјутерског програма за тродимензионалну симулацију.

Шта изабрати генератор за ветрењачу

Домаће вјетротурбине би требало да имају малу буку. Стога је боље користити као генератор за вјетротурбине мотор мале брзине (слов-мовинг). Такав мотор може радити од 350 до 700 о /мин. Осим тога, мотор са ниским бројем обртаја може се користити чак и на једној млазници вјетра. Такође, генератор мале снаге може бити направљен од корачног мотора.

Да би се повећала брзина вјетрењаче можете користити множитељ: убрзава ротацију лопатица 5-10 пута.

Постоји велики број различитих електричних генератора, који би требали бити изабрани у складу са њиховим преференцијама

Нарочито су популарни дисковни погони нанеодимиум магнетс. Магнети, у овом случају, могу бити различитих величина и, сходно томе, снаге. Такав генератор је направљен врло једноставно, али је његова цијена прилично висока.

Да бисте покренули пропелер, можете користити окретне плоче педала.

Многи производе генератор мале снаге из генератора гаса, генератора аутомобила или трактора, батерије из одвијача. Треба имати на уму да ће дизајн са генератором из трактора и аутогенератора морати да се инсталира редуктор који смањује брзину.

Ветротурбине сопственим рукама на 220 ин

За сакупљање ветрогенератора ће нам требати: 12 волтни генератор, пуњиве батерије, 12 волтни трансформатор за 220 волти, волтметар, бакрене жице, причвршћивачи (стеге, вијци, матице).

Да би се показало да су турбине на ветру практичне и квалитетне, боље је детаљно прочитати детаљна упутства

пре него што их направите.

Производство на всички ветрни машини има следните фази:

 1. Производња лопатица. Лопатице вертикалног ветрогенератора могу бити направљене од цеви. Можете изрезати делове користећи бугарски. Вијак за малу вјетрењачу може бити израђен од ПВЦ цијеви пресјека 160 мм.
 2. Производња јарбола. Јарбол мора бити висок најмање 6 метара. У овом случају, да би се савладао напор, није подеран јарбол, он мора бити фиксиран на 4 стрија. Свако истезање, истовремено, мора бити намотано на трупац, који би требало дубоко закопати у земљу.
 3. Инсталација неодимијамагнети Магнети су залијепљени на диск ротора. Боље је одабрати правокутне магнете, магнетна поља у којима се концентрирају по цијелој површини.
 4. Генератор завојнице. Намотавање се врши бакреним нитима пречника не мањег од два мм. У овом случају, бубњеви не би требали бити већи од 1200.
 5. Причвршћивање ножева на цев помоћу матица.

У присуству снажних акумулатора и претварача, резултирајући уређај ће моћи да произведе довољно струје која ће бити довољна за употребу кућних апарата (нпр. Фрижидер и ТВ). Идеалан за такав генератор који подржава рад система за осветљење, грејање и вентилацију мале сеоске куће, пластеника.

Ветрењаче властитим рукама 5 кВ (видео)

Вјетротурбина је сигурна, модерна опрема која вам омогућава да претворите енергију вјетра у електричну енергију, која је потребна за кућне апарате, гријање, водоснабдијевање и вентилацију. Након малих прорачуна могуће је изградити вјетротурбину без стручне помоћи. Горе наведена детаљна упутства, слике и препоруке за избор прибора могу бити од помоћи у томе!

Примери ветрењача (фото)

)