Како направити ЛЕД позадинско осветљење соба: лампа, трака

Према најновијим законским прописима, државни број возила мора бити добро освијетљен, тако да се може јасно видјети у мраку. Искусни возачи верују да ЛЕД позадинско осветљење собе најбоље задовољава ове захтеве. У овом чланку ћемо вам рећи која је популарност ЛЕД трака, како правилно осветлити бројеве, која се користи за инфрацрвено освјетљење и која има предности и недостатке.

Замена стандардне ЛЕД светиљке на ЛЕД је одлично решење за возаче који активно користе аутомобил у мраку. Главна предност таквог позадинског осветљења је светлост, али поред тога, ЛЕД лампе и траке су сигурне, једноставне за руковање, лако се монтирају, отпорне су на трешњу и издржљиве.

Треба имати на уму да је за предње освјетљење забрањено употребљавати уређаје који емитују свјетлост са црвеним свјетлима или ретрорефлектором у црвеној боји, као и диоде које емитирају свјетлост, боја свјетала и рад којих не испуњавају захтјеве Основних правила за прихват возила . Више детаља о овом ограничењу може се наћи у члану 12.5 Административног законика РФ (став 3). Позадинско осветљење задњег броја се не односи на правила.

Избор лампе за осветљење броја

Да би се осветлили мерни уређаји, по правилу се користе типови диодних лампи: В5В, Т4В, Р5В, В10В, Р10В, Ц5В. Писма означавају врсте чарапа које се налазе у штабулампе и ЛЕД диоде се не разликују. За осветљавање просторије можете одабрати било коју лампу која је погодна за димензије и са довољно осветљења.

Успут о осветљености. Уобичајена величина светлосног флукса за такву лампу је око 75-100 Лм. Међутим, према искусним возачима, можемо закључити да ефикасност позадинског осветљења собе не овиси толико о свјетлини ЛЕД свјетиљке, већ о њеном облику, броју ЛЕД диода и куту распршења свјетлости. Да не би пропустили избор, пажљиво проучите интернет о коришћењу једне или лампи на специфичним моделима аутомобила - то ће помоћи да се избегне дуги избор "тицк методе" (иако не у потпуности, јер су захтеви различити у свим).

Чувајте се лампи произведених у Кини од стране непознатих фирми. Боље је преплаћивати за бренд Осрам или Пхилипс, али избегавајте многе проблеме који се односе на ЛЕД диоде слабог квалитета. Нарочито зато што пар сијалица чак и од познате фирме вреди око 1.000 рубаља или нешто више, а трајаће неколико година за које ћете дефинитивно променити не један сет стандардних лампи или јефтине кинеске ЛЕД диоде.

Како заменити конвенционалну ЛЕД лампу

Ако је лампа исправно одабрана, лако би се уклопила у стандардни поклопац. У овом случају не би требало бити тешкоћа у процесу замјене. Иначе, стандардне ЛЕД лампе направљене за одређени модел аутомобила су увек скупље, али идеално уграђене у величину.

Прво замените лампууклоните стропно свјетло. У многим аутомобилима (на фотографији Волксваген Јетта) ово се може урадити било којим оштрим предметом, али пазите да га не оштетите.

Препоручује се да се плафон растави и очисти од контаминације. Затим се поставља светлећа диода уместо конвенционалне лампе, а цела конструкција се враћа на место.

Не заборавите на додатну отпорност ЛЕД позадинског осветљења просторије. ЛЕД лампа се може прикључити директно на електросхем, она ће експлодирати. Напон у електричном систему аутомобила је већи од 12 Волта.

Од текућег мотора, напон у мрежи аутомобила расте са 12 на 14-17 волти, у зависности од аутомобила. У већини случајева, вредност је 14.7В. Расте зато што генератор пуни батерију.

Стандардни ЛЕД треба напон од 12 волти. Додатни отпор ће помоћи да се смањи прекомерни стрес радника.

Ако, након инсталације, ЛЕД трепери, то значи да је неисправан, замјењујући га новим.

Најлакши начин је инсталирање кластера ЛЕД. Ово је готов блок за рад у 12-волтној мрежи, који укључује отпорник који уклања вишак напона. Међутим, кластери имају значајан недостатак: промену светлине, у зависности од броја обртаја мотора. Да бисте добили стабилно и издржљиво осветљење возила, морате прецизно израчунати додатни отпор.

Избор траке за осветљење броја

ЛЕД траке се такође широко користеосветљење регистарских таблица. Они такође имају своје предности и недостатке. На пример, трака, која се налази на ободу просторије, даје јасније и равномерније осветљење од лампе. Али, с друге стране, не свака трака ће се уклопити у дизајн аутомобила, поготово ако је ауто скуп - онда се самосвијетљена трака и уопће изгледа "јефтина" и смијешна.

Ако вам не сметају такве ствари, и одлучили сте да поставите ЛЕД свјетла за освјетљавање извора свјетлости, онда обратите пажњу на неколико важних параметара.

  1. Степен стабилности траке на негативне ефекте околине (другим речима, заштита од прљавштине и прашине) означава се ознаком ИП. ИП20 трака није прикладна за употребу изван аутомобила јер нема готово никакву заштиту за диоде. Стога је бољи избор ИП65 и ИП68. Ово је идеално за позадинско осветљење од државних мерила, јер су ЛЕД диоде на њему поуздано сакривене од свих негативних утицаја под слојем прозирног силикона.
  2. За ову врсту позадинског осветљења, није вредно куповати шарене РГБ-траке, уобичајена монохроматска трака би одговарала, по могућности белом сјају. Барем ћете бити сигурни да вам не пријети састанак са ДПС-ом. А са својим главним функцијама - позадинским осветљењем броја - ове траке су "одличне".

Монтажа ЛЕД траке

Прво одредите дужину траке која вам је потребна. Трака се може направити континуирана тако да покрива цијели број и освјетљава јеравномјерно на све стране. Можете користити и врпцу за освјетљавање, на примјер, одозго - као на овој фотографији.

Одвајање потребног комада траке, лемљење отпорника на позитивну секцију. Затим се на други крај траке и директно на отпорник спаја жица од тражене раскрснице.

Овај дизајн се може монтирати директно у просторији. Трака се може залијепити на прозирни силиконски заптивач, а жице су спојене на контакте редовних сијалица и изоловане су.

Као резултат тога, осветљење у мраку ће изгледати овако:

Као што можете видјети, број је јасно видљив, трака се потпуно носила с "мисијом" која му је додијељена. Пре инсталирања обавезно прочитајте више о прикључењу ЛЕД траке на аутомобил.

Светлећи оквири за осветљење броја

Ова опција је идеалан избор за оне који не воле да се труде да се сами креирају. Брзо инсталиран, напајан од 12 волти (није потребан додатни отпорник), изгледа елегантно. Једини значајан минус - трошак, око 3 тисуће рубаља.

Имајте на уму да постоји лед-оквир са позадинским осветљењем истог броја - или лого испод њега. Осветљени оквири су распоређени тако да просторија буде осветљена равномерно и ведро. Оквири, истакнут је само лого (натпис на дну оквира) - више је украс него функционални елемент, захтијевају додатно освјетљење бројева помоћу лампи.

Инфрацрвено осветљењебројеви

Овај тип освјетљења користе возачи уопће не са добрим намјерама - такви ЛЕД оквири "скривају" алфанумеричку комбинацију бројева из камера саобраћајне полиције, тако да се власник аутомобила не може израчунати бројем аутомобила и казнити за прекорачење брзине. У исто време, инфрацрвени оквири такође сијају у мраку, иако нису тако светли као обичне ЛЕД диоде.

У једном тренутку, инфрацрвено осветљење броја било је веома популарно међу возачима. Али, како кажу, свака лукавост ће имати свој властити вијак са правим резбаријама - модерне камере за фиксирање повреда ГПС-а све више су опремљене инфрацрвеним филтерима, што га чини апсолутно бескорисним за инсталирање инфрацрвеног свјетла. У нашем времену, возачу је лакше да не крши правила него да измисли начине да превари фотоапарат са различитим уређајима.

Видео

На пример, приказујемо пример видеа у којем аутор Хендаи Соларис мења конвенционалне ЛЕД сијалице у аутомобилу.

Да резимирамо

ЛЕД позадинско осветљење просторије - дуго времена, то више није само модеран "чип" који млади ентузијасти воле аутотунингу. Ово је згодан и економичан начин поштовања закона који налаже да регистарске таблице буду јасно видљиве под било којим условима иу било које доба дана. Паметно одабрано ЛЕД позадинско осветљење послужит ће вам добру услугу и учинити ваш аутомобил модернијим - и дању и ноћу.