Како направити изолацију зидова од вјетра?

Метода заштите зидова зграда од разних намјена од продора вјетра и паре назива се изолација паре вјетра. Саставни је дио изградње енергетски штедљивих технологија које се користе за изолацију зграда.

Ветропоизолатсииа извршава следеће задатке:

 • смањује негативан утицај протока ваздуха на спољне зидове зграда;
 • смањује напор механичког оптерећења;
 • спречава продирање влаге и других компоненти из атмосфере у зидове;
 • штити од плијесни, гљивица, итд. микроорганизми.

Материјали за ветропароизолиатсии

Код изолације зидова зграда користе се различити типови гријача. Споља, они су под утицајем негативних временских појава, и унутра такође немају идеалне климатске услове (нпр. Купке, базене, тушеве, подруме за грејање, итд.). Ако не заштитите такав гријач, тада ће влага и вјетар пронаћи празнине и пукотине у њој и брзо ће их уклонити, што ће дуго времена закомплицирати обављање додијељених функција.

За то је потребан додатни материјал који ће заштитити грејач и истовремено зидове зграде. Стога, паралелно с полагањем гријача нужно изводити с предње стране зграде изолација од вјетра, а унутар просторије - парна брана.

Таква технологија је обавезна у сљедећим случајевима:

 • са изолационим материјалима од памука (стаклена вуна, минерална вуна);
 • у изградњи кућа оквирног типа са унутрашњом изолацијом;
 • атпроизводња вентилисаних фасада.

Главни захтев за материјал је следећи - он не сме да пропусти влагу и пару, већ да дише.Тренутно, за ветропароизолиации се користе следећи филмови:

 • полиетилен;
 • полипропилен;
 • мембрана;
 • фолија.

Споља, филмови имају тенденцију да имају млечну, белу, сребрну или плаву боју са глатком грубом, валовитом или штанцаном површином различите дебљине. Издаје се у ролама стандардне дужине 50 м и различитих ширина (1,0, 1,50 и 2,0 м).

полиетилен

Фолије од полиетилена су традиционални и јефтини материјали који се користе за испаравање зидова. Пролази пару са унутрашње стране грејача и држи на другој страни капи воде које клизе и испаравају. Материјал производе различити домаћи и страни произвођачи у ролнама различите дужине и ширине.

За парне баријере треба користити перфориране и не перфориране фолије дебљине најмање 200 микрона. Произведен од различитих компанија, филм може да ради у широком температурном опсегу - од минус 60 до плус 400 0С, али већина филмова је дизајнирана за употребу до плус 120 0С. То зависи од технологије њихове производње.

Рад са овом врстом филма треба бити опрезан. Не можете им дозволити да се протежу. То може пореметити интегритет платна, што утиче на квалитетне карактеристике изолације паре.

На паковању су означене посебне иконепаропропусност, хидроизолација, УВ стабилност, као и техничке спецификације су написане:

 • композиција филма;
 • распрскавајуће оптерећење: попречно и уздужно;
 • отпорност парапорницанииу;
 • водоотпорност.

Филм може бити једнослојни и двослојни. Приликом слагања прве врсте филма, није битно која страна треба да се стави, а двоструки слој - постављен је на глатку површину до грејача, док је вентилациони отвор потребан за излаз влаге која се накупља на грубој страни производа.

полипропилен

Полипропиленске фолије имају високе чврстоће, толеришу флуктуације температуре и ефекат зрачења топлотног и ултраљубичастог зрачења. Њихова база - целулоза и вискоза. Њихова површина је мат и лабава. Способни су задржати влагу у значајним количинама.

мембрана

Прозрачне и дифузне мембранске фолије се одликују високим индексом чврстоће, паропропусности и дугим вијеком трајања. Издато једно - и двосмјерно. Разлика је у томе што први троше парове само у једном правцу, а други на два.

Постоје такви филмови и број слојева: један и вишеслојни. Осим тога, неки произвођачи су побољшали технологију производње мембранских филмова, а истовремено могу бити хидроизолациони.

Такви мембрански филмови су способни да регулишу влажност и температуру, те се стога називају интелектуални. Цена филмова је велика. Али њихова главна предност је што не знајузахтевају извођење вентилационог отвора, који убрзава процес инсталације, слагање се врши брзо.

Једнострани мембрански филмови се монтирају са глатком страном на било који тип изолационог материјала, могуће је израдити двостране производе од било које друге стране.

Фолговенние

Фолиране фолије су типа који одражава парну баријеру. Једна страна материјала је залијепљена фолијом. Са ове површине рефлектује инфрацрвено зрачење, што смањује губитак топлоте у просторији и смањује трошкове гријања. Карактеристична одлика материјала - може издржати температуру до 120 ° Ц, не пукнути при температурним колебањима и има висок степен заштите од пожара.

Фолија се може наносити на материјале као што су облоге, као што су фиберглас, крафт папир и други. Поред тога, у продаји је и комбинација производа. Ова, тзв., Топлотна изолација од фолије. Представља мајку од минералне вуне која се наноси на фолијски слој или метализирани лавсан. То убрзава процес инсталације изолације и ветропароизолиатсии.

Фолијске фолије се монтирају са фолијом у просторију, тако да унутрашња декорација зидова не треба да достигне вредност једнаку 20 мм.

Произвођачи и врсте

Тренутно се у трговинској мрежи продаје велики број ветропароизолиационних материјала.Међу њима су посебно популарни употребљени ветропаронепроницаемие материјали:

 • за заштиту вањских зидова оквира, панела и композитних кућатакођер код изолације вањских зидова - Исоспан А, укључујући марке с протупожарним адитивима: Мегаизол А и СД;
 • за заштиту зидова у просторијама - "Мегаизол Б" и "Исоспан Б". Штите од стварања кондензата, корозивних процеса, плијесни, гљивица;
 • за заштиту зидова просторија са посебним захтјевима, оне укључују сауне, купке, топле подруме итд. предмети који су подложни повећаним захтјевима топлотне изолације - Исоспан ФД, ФС, ФКС.

Најчешћи материјал је производња руске компаније Гека, познате под именом Исоспан. Зависно од типа, материјал се може користити као водонепропусна или парна брана. Поред тога, ова компанија производи специјалне лепљиве траке за лепкове - "Исоспан ФЛ" и "СЛ".

Производството на следните странни компании беше искали на домасиот пазар:

 • ДуПонт (САД);
 • "Јута" (Чешка република);
 • Факро (Пољска);
 • Клобер и Доркен (Германиа).

Карактеристике инсталације ветропароизолиатсии

Инсталација зидова за заштиту од вјетра треба обављати компетентно и нужно професионално, а зидови ће бити поуздано заштићени од утјецаја временских прилика и влаге.Приликом уградње, морају се поштовати следећа правила:

 • крпе треба да се преклапају (растојање мора бити најмање 20 мм);
 • не може бити чврсто затегнут (толеранција до 2 цм);
 • спојеви морају бити пажљиво лепљиви или траке (лепљива трака), или посебно дизајниранеу те сврхе, трака произведена, по правилу, од произвођача материјала отпорних на ветропароне;

Фолиране траке се лијепе на посебну фолијску траку.

 • са лепљивом траком, обавезно залијепљеном на руб парне бране на ободу било којих отвора, на мјестима са сложеном конфигурацијом;
 • фолије (полиетилен и полипропилен) причвршћују се помоћу специјалне кламерице или малих чавала са великим шеширима;
 • Ако се филм утисне у специјалне водиче, онда се за ове намјене морају користити дрвене траке (чавли и спајалице су им заглављени);
 • приликом постављања полипропиленских и полиетиленских фолија потребно је извршити посебну празнину, названу вентилација, за одводњавање влаге (њена вредност обично не прелази 5 цм). Ветропараизолиатсионние материали се причвршћују на метални профил или дрвене шине. Последња конструкција се назива закрпа;
 • при извођењу радова на изолацији зидова од вјетра и паре зграда поред изградње кламерице користећи сљедеће алате и помоћне уређаје: шкаре на металу, пилу, чекић, вијке или чавле, центиметарску траку.

Често постављана питања приликом инсталације: да ли је вјетробран направљен од стране бочног материјала? Овде морате погледати сам материјал. Може изгледати исто на обе стране, онда није битно која страна да га монтира. Једнострани филмови се причвршћују глатком страном према гријачу.

Када се користи дифузијафилмови морају прочитати препоруке компаније, они су објављени. Филм може бити један - и билатерални. Обично обратите пажњу на боју: страна на којој је светлија и лица.

Унутрашње испаравање сауна и купатила

За купке и сауне у парној соби, обавезно је користити парну баријеру са слојем који рефлектује топлину, који користи металну фолију или лавсан. Гријач на такве објекте служи базалтни базалт. Мора бити сигурно заштићен од оштећења од влаге.

Употреба фолијских материјала је идеално решење. Не допуштају да влага прође и истовремено не допуштају да се загреје. То се дешава због одраза ефекта који враћа топлину у просторију.

Најбољи материјали су следећи:

 • Алукрафт. Има трослојну структуру: водоотпорни крафт папир, полиетиленски филм и фолијски алуминијумски слој;
 • МегаФлек КФ. Основа је крафт папир, који се наноси на танки слој метализираног лавсана;
 • "Иутафол Н170 АЛ" је мембрана која има структуру од четири слоја са превлаком од фолије;
 • "Руфизол С" - алуминијумска фолија, причвршћена на бази крафт папира водоотпорна. Опсег радних температура од минус 60 ° Ц до плус 120 ° Ц;
 • Исоспан ФБ - Крафт папир са танким слојем метализованог лавсана.
 • Армопхоле. Доступни су у различитим типовима, укључујући марке које имају самолепљиву основу.

Сви имају двострука својства: заштиту од паре и топлотну изолацију.

\ т

При избору материјала за заштиту од паре у влажним подручјима, потребно је обратити пажњу на параметар као што је запаљивост. Материјал треба класификовати као слаб или негорив.

Приликом уградње потребно је осигурати апсолутну непропусност фуга, то се постиже полагањем плоча на зидове са прилазом стропу и поду.Што мање влаге и паре продре у филм до гријача или зида, бољи квалитет ће бити заштита од паре. Осим тога, живот таквих објеката је значајно повећан.

Ако говоримо о другим просторијама купатила и сауна (перионице, ормарићи, базени), онда је потребна и парна брана, али не можете користити пјенасте производе. Најбоље је за ове сврхе одабрати филмове дифузионих мембрана. На њиховој груби страни, капи воде треба да се чувају док се не осуше на ваздуху.

Обавезни услов за употребу таквог материјала је имплементација у току инсталације вентилационог отвора.

Видео: заштита дрвене куће од вјетра и влаге

Губитак топлоте кроз зидове, плафон или под зграде доводи до повећања трошкова енергије. Њихов трошак се повећава из године у годину. Темељна заштита објекта било које дестинације од утјецаја вјетра, кише, паре обавља се не само употребом гријача, већ и кориштењем ветропарозасхцхити. Само у том случају између вањских и унутарњих зидова неће бити смртоносних зидова и кондензата гријача.

Зато, да се разреши проблем ветрапароизолацитреба прилагодити карактеристикама објекта. Исправно изабран материјал и строго поштовање технологије монтаже - гаранција је да ће објекат трајати дуго времена без трошкова поправке и одржавања.