Како направити индукциони грејач: 2 начина

Могуће је сами направити индукциони гријач ако је компетентан за приступ овом процесу.Индукцијско гријање је модеран начин топлинске обраде водљивих твари и материјала, који има највећу учинковитост међу постојећим методама. За економичнији рад гријања и кућанских апарата данас се користе специјални индукциони гријачи. Како раде индукциони уређаји и како сами направити индукциони уређај за грејање - прочитајте испод.

Шта је индуктивно загревање: предности

Принцип индукционог загревања заснива се на утицају наизменичне струје на намоту трансформатора и накнадном појављивању електромагнетног поља. Као резултат магнетног поља формира се електрична струја између магнетног и немагнетног дијела. Ради се о високофреквентним струјама (ХДФ) и загревању разних проводних материјала.

Предност индукционог грејача је што има малу тежину

Индукцијско гријање има многе предности:

 • индукциони грејни уређај има малу тежину, па се може лако користити за кућне потребе;
 • Индукцијско грејање је идеално погодно за све врсте термичке обраде метала, међу којима је посебно популаран заваривање, лемљење, ковање;
 • Високофреквентно загревање може се вршити у вакууму, заштитни гас;
 • Уз помоћ индукције могуће је брзо и равномерно загревати проводне материје, да би се добиле супер тешке метале.

Поред тога,овај начин грејања је економичан: претвара се у 90% енергије која се троши у топлоти (са чињеницом да обични електрични гријачи имају у просјеку 45-50%).

вортек индукциони грејач

Услед економских користи, данас се широко користи индукционо грејање. Апарат вортекс индукционог грејања је одличан за просторије површине до 60 квадратних метара. м, да загрејете оно што вам је потребно за струју. Да, може се користити за гријање приватних кућа, индустријских и складишних простора, бензинских постаја, аутосервиса и других појединачних објеката.

Индукциони грејач вртлога је веома популаран

Главне предности коришћења ОХ као "срца" система грејања су следеће:

 • Грејање је практично тренутно, јер топлота настаје директно у делу;
 • Током година, инсталација ради са истом снагом, њене перформансе се не смањују;
 • У поређењу са конвенционалним електричним грејним елементима, индукциони вртложни систем штеди до 50% електричне енергије.

Зато данас, све више, компаније које производе кућне апарате и индустријске машине користе индукционо грејање. Пример такве употребе, поред котлова, може бити индукциона електрична пећ. У прехрамбеној индустрији користи се ултразвучни индукциони грејач. За загревање метала у индустрији користе се инвертерски апарати за инвертирање, за топљење обојених метала - јединица за топљење и редукцију,ковање гвожђа и израда гредица - индукционе електричне пећи.

Круг индукционог грејача на бази штампане плочице

То се може учинити његовим властитим рукама. Да би се правилно сакупио вортексни уређај индукционог загревања, потребно је пронаћи шему уређаја. Најједноставнији је склоп кругова који је прекидач који ради на транзисторима велике снаге.

 • Индуктор загревања (завојница) у облику спирале са 6-8 завоја;
 • Присуство регулатора напона (могуће је узети из старе рачунарске јединице);
 • Присуство отпора, које штити транзисторе од прегревања.

Пре производње индукционог грејача штампане плоче, прво треба да прочитате његову шему

Транзистори у грејачу који су састављени према овој шеми се препоручују за уградњу на специјалне радијаторе: то ће спречити прегревање уређаја. По истој шеми можете саставити индукцијски бојлер.

Уређај за вортек индукциони гријач укључује:

 • завојница;
 • измењивач топлоте;
 • Терминал;
 • контролни ормар;
 • Улазне и излазне цеви.

Основа такве шеме је резонантни принцип рада који се јавља у секвенцијалном кругу осцилација. Магнетни ток између завојница завојнице је закључан у ваздуху.

Да би се сакупио грејач за загревање воде, биће једноставније користити коло са трансформатором који се састоји од примарног и секундарногкратки спојени намоти. Вода се загријава, пролази кроз цијеви унутар свитка и доводи се до гријане излазне цијеви.

Истовремено, треба имати на уму да у системима загријавања воде у погледу употребе пумпе за принудну циркулацију воде.

Ако не постоји могућност уградње проточне пумпе, можете изабрати или грејни елемент за механички носач топлоте за течни расхладни флуид или прикључити грејач на сталне магнете на зид резервоара расхладног средства.

Најједноставнији индукциони грејач својим рукама

Најјефтинији индукциони генератор може се обавити узимањем трансформатора муздрамататр. Веома моћан уређај за индукционо загревање може се прикупити из електронског трансформатора, који је напајање импулса.

Да би се саставио једноставан индукциони грејач, потребно је припремити алате за рад

Да би се направила монтажа, неопходно је:

 1. Извуците главни трансформатор из електричног;
 2. Направите индуктор на бази феритне чашице;
 3. Сипајте крајеве жица на место напајања пулса.

Такав гријач ће имати ефикасност од најмање 65%. То ће бити довољно за сакупљање мале индукцијске електричне пећи. Поред тога, овим уређајем ће бити могуће брзо растопити жице пречника до 4 мм.

Како да направите индукциони грејач својим рукама: упутство

Индуктивни грејни уредај може бити направљен од инвертерског извора струјеапарат за заваривање. У овом случају, структура се може поједноставити постављањем унутар индукционог свитка равном цијеви. Радит ће као језгра. Да бисте направили грејач, потребно вам је: полимерна цев пречника 5 инча; челична жица пречника 0,6 цм; бакарна жица 3 мм; изградња металне фине мреже.

Пре него што направите индукциони грејач, можете прочитати детаљније упутство

Начало:

 • Шипку сечемо за сегменте дужине 3-6 мм;
 • Затворити један крај цеви конструкционом мрежом;
 • Напуните унутрашње делове цеви жице;
 • Затвори мрежу са другим крајем цеви;
 • Преко цеви носимо намотај (завоји не смеју бити мањи од 85 и не већи од 95);
 • Изоловати крајеве намотаја и спојити их на излаз једног од типова напајања за заваривачки лук.

Адаптација је спремна! Сада, док машина ради, завојница ће створити електромагнетно поље и струју вртлога. То ће узроковати брзо загријавање уређаја.

Индукциони грејач од инвертера за заваривање: карактеристике

У уобичајеном облику, индукциони грејачи направљени од инвертора за заваривање представљају повећан ризик јер не могу независно да контролишу температуру воде. Тако, коришћење грејача у системима са расхладним средством може бити испуњено кратким спојевима и ломом цеви. То се може догодити због високог хидрауличког отпора у систему који је резултат кретањарасхладна течност кроз делове жице. Због тога такви уређаји захтевају побољшања.

Индукциони грејач из инвертера за заваривање је практичан и квалитативан

Да би се избегли хитни случајеви, потребно је обезбедити самоуслужни индукциони грејни уређај направљен од инвертора за заваривање, уређаја за заустављање у случају нужде.

Да би се контролисало грејање, терморегулатор са сензором температуре и релејем, као и прекидач се могу користити када температура расхладног средства достигне подешене вредности. Поред тога, да би се избегло ломљење система, може се, тако што ће се прикључити на грејач кроз чај, са једне стране, сигурносни вентил.

Искусни електричари кажу да прерада једне врсте напајања на лук за заваривање у гријачу није оправдана: топлинска снага гријача ће ограничити електричну снагу претварача.

Такав генератор топлоте ће бити довољан за загревање просторије чија површина не прелази 30 квадратних метара. м. Уштеда у овом случају ће бити 30-50% (у зависности од величине апартмана). У исто време, данас ћете се ослободити скупе машине за заваривање.

Шта је индукциони грејач (видео)

Индуктивно загревање - је модеран начин термичке обраде проводних супстанци, који је нашао широк спектар примена у домаћинству. Тако су вортек индукциони грејачи одлични за организовање економичнијег и ефикаснијег рада система грејања. Направите индукциони генератор, док то можете и сами. Главна ствар је да се узме у обзирпрепоруке професионалних електричара и све радове изводите редом!