Како направити бетонску јаму бетонских прстена?

Најједноставнији објекти за коришћење канализације су септичке јаме. Међутим, међу њима постоје и варијанте које се међусобно разликују по дизајну, принципу ефикасности и ефикасности. Знајући како направити рупу за приватну зграду од бетонских прстенова, моћи ћете да направите погодан алат "кључ у руке", потребу за чишћењем што ће се десити много рјеђе него код рада конвенционалних резервоара.

Врсте јама из цинк прстенова

Све врсте канализационих резервоара овог типа могу се поделити у неколико главних типова.

 1. Испразните рупу у приватној кући властитим рукама са затвореним дном. Доњи модели заправо не обављају никакав третман канализације и служе само погонима за накнадно пумпање уз помоћ агитационе машине.
 2. Поплавне структуре су, у суштини, двокоморне септичке јаме, у којима се врши таложење чврстих честица у првом резервоару и филтрација тла у другој, а чешће и аеробној разградњи нечистоћа микроорганизмима. Уређај септичке јаме у приватној кући овог типа у смислу квалитета пречишћавања отпадних вода увелико ће имати користи од дизајна описаног у наставку.
 3. Једнокоморни модел без дна је дефинитиван прелаз између конвенционалног погона и септичке јаме. Јефтин и једноставан уређај јаме бетонских прстенова истовремено омогућава делимично чишћење дренажа и њихово одвођење у земљиште, због чега се пуњење резервоара одвија много спорије, исервисни сензори и њихови трошкови су много мање потребни.

У исто вријеме, постоје нека ограничења у погледу могућности инсталирања таквог постројења за третман. Вода кроз филтер ће бити неометана да уђе у тло само ако је земљиште на локацији пешчано, лабаво, са добром пропустљивошћу влаге. Глина или иловица може исцурити у почетку од дренаже, али ће ускоро постати готово запечаћена препрека.

Други услов је низак ниво појаве подземних вода. Сматра се да подземне воде треба да буду коначне не ближе од 50-100 цм од дна структуре за пречишћавање како би се избегло мешање са контаминираним отпадним водама и ширењем штетних материја

Важно: Постављање бетонске јаме из бетонских прстена властитим рукама за приватну кућу без дна могуће је само под условом да количина дневног ефлуента не прелази 1 м ?.

У парцелама без дна иу двокоморним моделима могуће је користити посебне биопрепарате који промовишу разградњу органских нечистоћа. Ово ће помоћи да се смањи брзина пуњења резервоара.

Где могу опремити септичку јаму?

Гомила бетона властитим рукама не може се никамо градити. Посебно је тешко изабрати место на локацији са сложеним рељефом:

 • С једне стране, локација постројења за прераду на најнижем месту повећава ризик од контаминације подземних вода;
 • с друге стране, постављајући га на брдо, тешко је обезбедити потребан нагиб канализационог цевовода (2 цм по метру дужине).

Постоје и санитарно-хигијенске и грађевинске норме које одређују неопходно уклањање третманских објеката из главних објеката. Приликом одлучивања о томе како направити шупљину израђену од бетонских прстенова, треба имати на уму да ће за чишћење бити потребан улаз у машину агенизера, а истовремено је немогуће поставити конструкцију ближе од 2 метра од главног пута.

Минимална удаљеност од септичке јаме до других објеката је:

 • на улазна врата куће и на било који прозор - најмање 5 метара,
 • до извора питке воде - не мање од 30 м,
 • до воћака и града - не мање од 5 метара.

Бетонска јама израђена од бетонских прстенова треба да буде постављена на месту са минималним бројем одмрзнутих и уско размакнутих подземних вода.

Карактеристике уградње дренажних јама из бетонских прстенова

Изградња бетонске јаме од бетонских прстенова захтева употребу опреме за дизање, на пример, камионске дизалице. Прстенови могу имати различите промјере (до 2 метра, али чешће се користе модели с промјером од 1 метра), али су у сваком случају превелики за ручно постављање у темељну јаму.

Уградња прстена, цијеви, које премошћују и прекривају зидове композиције за бртвљење спремника, може се обавити у року од једног радног дана. Након тога, важно је издржати отврдњавање композиција за заптивање пре него што почнете да заспате.

Приликом конструисања модела са дном (погон) за одређено време може бити потребно за хватање и куцањеТрајност бетонских попречних причвршћивача. Тек након тога можете инсталирати прстен на њега.

Општа правила за постављање бетонских јама из бетонских прстенова:

 1. Важно је придржавати се одређених правила и савјета приликом уређења таквих објеката за третман. Рупе за улазне цеви се изводе помоћу пробијача.
 2. Инсталација канализационе цеви и протока (у случају избора двокоморног модела) врши се помоћу Т-комада.
 3. Места за уградњу цеви су пажљиво затворена.
 4. Спречити појаву лошег задаха и боље заптивање и улаз вентилационе цеви, као и да се осигура чврсто затварање отвора на поклопцу. Вентилациони подупирач би требао бити најмање 60 цм изнад тла, а његов промјер би требао бити око 10 цм, а цијевни прикључак би требао бити на нивоу од 30 цм од максималне ознаке за пуњење.
 5. Стакла између бетонских прстенова постављених један на други (као и спој између доњег прстена и темеља, ако је модел изабран са дна) такође захтевају заптивање. За бољу непропусност конструкције препоручује се употреба бетонских прстена са бравом.
 6. Бетонски прстенови нису 100% херметички, тако да их треба покрити с вањске и унутарње стране водонепропусног слоја гдје је то потребно: горњи дио уређаја без дна, потпуно зид и дно модела складиштења, први резервоар двокоморних конструкција.
 7. Да би се повећала чврстоћа причвршћивања конструкција са дном, могуће је ојачати темељ са остатком метала, камена или опеке, међутим, неопходно је осигурати да сви елементи за ојачање буду армирани.били су потпуно у решењу које није стршило на површини.

Инсталација септичких јама има своје нијансе, у зависности од карактеристика дизајна.

Имајте на уму да је уређај за одвод бетонске јаме у рупама на врху поклопца за уградњу вентилационе цеви и отвора за пумпање садржаја. Напе, попут самих капуљача, морају бити изоловане, иначе ће се горњи слој садржаја замрзнути у хладној сезони, што ће ометати процес пумпања.

Аутоматски системи и сензори се користе за контролу нивоа пуњења скупих енергетских септичких јама и локалних постројења за пречишћавање. У обичним септичким јамама није тешко пратити ниво са флоат уређајем.

Постоји неколико начина за уређење јама бетонских јама на локацији. Важно је одабрати одговарајућу парцелу, планирати тип спремника и израчунати величину зграде. Потребно је обратити пажњу на контролу над пуњењем јаме и правовремено га очистити. И не заборавите да приликом изградње било које врсте рудника треба да се придржавају утврђених санитарних и техничких стандарда.