Како леплити винил тапете на флизелиној основи

Данас, све више и више купаца, суочених с избором тапета, преферирају флизелинове. Ово није изненађујуће, јер је бамбусов тапет, за разлику од многих његових аналога, дебљи и пластичнији, што вам омогућава да сакријете зидне дефекте. Али треба имати на уму да оматање флизелин тапета властитим рукама има одређене особине, о којима ћемо говорити у овом чланку.

Потребни алати за лепљење флизелинозних тапета:

 • рулет;
 • ниво или нагиб зграде;
 • владар;
 • обична оловка;
 • Канцеларијски нож;
 • спатула;
 • Паковање љепила;
 • ваљак за боју или четка;
 • Мала четка за потезе четкице;
 • Гумени ваљак или лопатица.

Фазе радова:

 1. Припрема површине зида. Пре лепљења тапета на површини на бази флизелина, површину треба припремити на следећи начин:
  • Уклоните старе тапете или уклоните боју;
  • Утичнице и прекидачи морају бити уклоњени, а жице морају бити изоловане;
  • Код неправилности на зиду треба га поравнати (гипс-картон или гипс)
  • Завршити темељно;
  • Ако постоје пукотине или рупе, оне морају бити запечаћене;
  • Завршити површину прајмером (избор и примена прајмера);
  • Дајте времена да се осуши.
 2. Мерење површине. Потребно је измерити висину зида или ширину плафона и одредити величину тапета. За измерену величину додајте најмање 5-10 цм
 3. Обележавање. Пожељно је почети са означавањем зидаугао Уз помоћ нивоа градње или нагиба потребно је од изабраног угла држати строго вертикалну линију на удаљености од ширине тапета. Ова линија ће послужити као мјерило за равномјерно лијепљење тапета.
 4. Резање позадина. Типично, резање се врши одмах на свим зидовима, али ако тапета има цртеж, онда ће морати да стане. Крпе се стављају на припремљени под лицем надоле (пожељно је ставити пластичну фолију). Затим се тапете савијају на жељеној удаљености, тако да се рубови подударају и пажљиво сече уз помоћ прибора за нож.
 5. Припрема лепка. Неопходно је користити посебан лепак за тапете на флизелинској основи, који се разређује са водом строго према упутствима у прилично великој посуди или кантици.
 6. Налепница за тапете. Лепак се наноси ваљком или четком само на површину зида или стропа. Затим ставите суву крпу на зид, фокусирајући се на наведену линију, а другу страну лагано да бисте направили угао. Затим, да би се површина изравнала специјалним ваљком, гуменим клипом или крпом, мјехурићи зрака морају бити избачени. Када је површина темељито спљоштена, уз помоћ металне лопатице и клекерског ножа, додатни дијелови тапета су одрезани. Ако су влажне тапете лоше одсечене, вреди их исушити. Сва накнадна платна се лијепе строго лакирана, подешавајући цртеж (ако јесте). Имајте на уму да ако постоји размак између тапета уместо зглоба, не покушавајте да их чврсто затегнете, већ је потребно опет.паста, иначе, након сушења зглоб ће се распршити.
 7. Сушење. Све док се залепљене тапете не осуше у потпуности, потребно је избећи појаву промаје и других ваздушних струја у затвореном простору. Обично је потребно око једног дана да се осуши. У супротном, тапете се могу олабавити. Детаљни разлози за уклањање тапета.

Бамбусове тапете нестандардне м-ширине данас постају све популарније. Прије вагања бамбуса видесцреен позадину морате проучити фазе рада на лијепљење флизелинових позадину стандардне ширине. Технологија се не разликује, али на налепници метарских тапета имаћете много мање времена. Такође, биће дупло мање зглобова, што ће позитивно утицати на квалитет обављеног посла.

Како леплити винил тапете на флизелинозној основи

Сам процес лепљења ових тапета се не разликује од горе описаног. Али ове позадине имају једну особину, горњи слој је винил, а доњи флизелиноваиа. Ова чињеница вам омогућава да олакшате процес даљњег поправка, у којем не морате обавезно потпуно уклонити старе тапете, лако можете одвојити горњи слој винила, а на доњу флизелинову пасту нове тапете. Захваљујући овој функцији, можете без напора освежити свој ентеријер чешће него обично.

Карактеристике лепљења флизелин тапета

Да би се тапете на флизелинској основи обавиле компетентно, потребно је запамтити његове особености:

 • Сам лепак НИЈЕзамрљана;
 • Лепак на површини зида или стропа се наноси густо, без размака;
 • Пожељно је почети лепљење од најуочљивијег угла;
 • Љепљено платно је строго зашивено;
 • Да исече и изравнате тапете од центра до ивица;

Како леплити бамбусове тапете на тешко доступним местима

Када причвршћујете тапете у углове можете користити једну од следећих опција:

 1. Прва верзија се користи и за лијепљење тапета с узорком и без њега. У том случају, прва тканина се лијепи, прелази преко рога за 2-3 цм, а други се преклапа.
 2. Друга верзија је погодна само за монотоне тапете. У овом случају, тапете су такођер лијепљене, након чега се помоћу равнала и оштрог ножа на углу прави рез од два платна. Потом се бришу оба оштрица, а на угао се наноси додатни слој лепка, а спој се испере крпом.

Приликом израде налепнице у утичницама и прекидачима, потребно је претходно искључити струју. Лепљење тканине треба пажљиво направити попречни рез на месту прекидача или утичнице. Савијте ивице и уредно их изрежите оштрим ножем. Када су рупе за уситњавање завршене, можете поставити поклопце на тло. Не покушавајте да вршите манипулацију подацима без скидања маски, јер у исто време постижете жељене квалитетне налепнице које вероватно неће успети.

Да бисте видели како се лепе бамбусове позадине, погледајте видео:

Ако сте пажљиво прочитали и погледали како се правилно залијепитапете на флизелинозној основи, онда проблеми са лепљењем не би требали имати. Уосталом, ова врста тапета не само да добро изгледа на зидовима готово било ког квалитета, већ је и прилично једноставно залијепљена. Да бисте побољшали свој стан, погледајте остале чланке на нашем сајту који ће вам помоћи у интересантној али тешкој поправци.