Како израчунати количину линолеума у ​​соби? Колико метара у роли, што значи текући метар, колико је потребно на поду

Не знају сви како да правилно израчунају потребну количину линолеума за собу. Људи са специјализацијом у обради просторија и неискусним мајсторима који се надају својим властитим могу се суочити са таквим проблемом. Неко може помислити да је такав посао веома једноставан: направите потребне калкулације, купите оно што вам треба и почните. Међутим, није све тако једноставно: морате бити у стању да разумете најразличитије нијансе.

особености прорачуна

Важно је кренути од чињенице да собе у кући имају најразличитије величине. Компликован рад може бити присуство комуникационих чворова, степеница и самих просторија које нису стандардне. Међутим, сасвим је могуће суочити се са задатком. Потребно је само узети у обзир искуство професионалаца који свакако не сумњају да све раде како треба.

Могу постојати разне ситуације и нико није имун на њих: на пример, неписмени приправник може радити са вашим линолеумом, а не искусним стручњаком. Нове калкулације су често нетачне. Продавац у продавници такође може бити у заблуди. Зато је боље самостално схватити како одредити потребан број подних облога.
врсте премаза

Ако желите боље разумјети широк распон, требали бисте сазнати више о томе што је линолеум. У случају монтажних радова, такви премази се понашају другачије. То може утицати на одређивање потребне количине материјала за поправке.

Постоји европски стандард ЕН685. На њему се линолеум дели на неколико типова отпорности на хабање (узимајући у обзир очекивано оптерећење и тип просторије).

Сорте таквих подних облога су три:

 • полу-комерцијална употреба (такав линолеум се добија за кина, станице, хотеле);
 • кућни линолеум (погодан је за предсобља у становима, стамбеним просторијама);
 • намена производње (велика производња, трговина).На свим платнима постоје одређене иконе, ознаке, које приказују мушкарце (по броју који можете сазнати који је терет допуштен) и зграде (творница, хотел, кућа). Веома је погодно да изабере одговарајућу опцију. Такав премаз је боље купити, фокусирајући се на сврху просторије.

Поред тога, линолеум је подељен на хетерогене и хомогене. Премази који припадају овом другом типу су прилично танки. Скоро не седе, али се не могу похвалити добрим карактеристикама. Такав линолеум данас се не купује често и "затвара", јер се ови премази не разликују у сложеним обрасцима које је потребно прилагодити. У том смислу, за њих је много погодније.Хетерогени линолеум је много дебљи од хомогеног, вишеслојан. Такви премази се често производе са лепим цртежима. Из тог разлога, морате купити хетерогени линолеум "са залихом", јер се мора прилагодити сложени узорак.

Контактирајте продавце ако је потребно. Рећи ће вам колико их је у ролни бројилаБоље је прилагодити такве премазе, одговорити на друга питања од интереса за вас.

Екперт Адвице

Након што сте припремили подлогу за завршну обраду, можете купити линолеум. Пре тога можете користити посебан калкулатор за вашу удобност. Омогућава вам да пронађете потребну количину покривености. Ако желите да се уверите да су сви резултати поуздани, користите рулет.

Прво, морате знати ширину и дужину просторије, уз спровођење мерења, најмање три пута. Ако се ослањамо на практично искуство, може се примијетити да што више - то боље. Чињеница је да квалитет градње кућа није увек савршен. При извођењу радова на поправци људи се често сусрећу са таквом ситуацијом да се удаљеност од једног паралелног зида до другог у различитим тачкама знатно разликује (у неким случајевима чак и десет центиметара).

Стручњаци кажу да је за мјерења у затвореном простору потребно шест пута, не мање. Требала би узети најзначајнију вриједност и причврстити је педесет седамдесет милиметара. Дакле, трим ће бити прецизнији.

У модерним зградама (посебно у опекарским кућама) постоје мале удубљења у зидовима, гдје су гурани радијатори. Ако јесу, пронађите удаљеност од супротног зида до нишне стране која је најдаље. Потребно је додати педесет седам стотина милиметара резултату. Такође се мери ниша врата: са спољне линијерез насупрот зиду.

Посебну пажњу треба посветити ако требате сазнати колико простора је потребно за собу са сликом. Репродукција материјала је тешка само када желите да створите привид једног простора између две просторије. Да би комбинација узорака била уједначена, обавезно распоредите додатак, фокусирајући се на величину корака цртања на сваком делу линолеума.

Настала претпоставка ће морати затворити доњи сегмент. Обрезивање линолеума, моћи ћете постићи савршену комбинацију узорака - под ће изгледати сасвим фино.


Неке опште препоруке треба узети у обзир при израчунавању:

 • Када сазнате колико је линолеума потребно за одређену просторију, нацртајте лист папира на листу собе и наведите тачну величину. Затим на цртежу прикажите како ће се премаз полагати. Када изводите инсталационе радове, погледајте схему, што је чешће могуће, провјерите код ње.
 • Ако ставите неколико трака пода, пазите да су спојеви паралелни са сунчевим зракама. У овом случају, они ће бити много теже уочити.
 • Наравно, много боље када постоји само један комад линолеума на поду у соби, али не мало. Међутим, радити без различитих делова и спојева може бити веома ретко, поготово то није лако у случају да је величина собе значајна.
 • Ако планирате да ставите у просторију много намештаја, различите предмете око ивица,могуће је на зидове ставити прилично уско једнобојно платно, ау средини линолеума са предивним узорком, тако да привлачи пажњу. Секције су боље повезане са хладним заваривањем.


Квадратни и радни метри

У продавницама се подне облоге у стану продају у покретним метрима, и вреди размислити како одабрати линолеум, ако га требате правилно израчунати у овим мјерним јединицама, и површину просторије коју познајете у "квадратима". Купујући један комад платна, можете размишљати о томе мање озбиљно, као да ћете се придружити неколико трака.

Не знају сви да је то генерално метар. Међутим, људи размишљају о томе када их привлачи корица за под са прелепим узорком, а ширина је доступна само једном.

У таквим ситуацијама, потребна количина линолеума може се препознати на следећи начин:

 • Одредите ширину просторије и подијелите је на ширину линолеума. Тако ћете сазнати колико ће слика бити потребно купити како би се завршила обрада површине.
 • Одредите дужину просторије и помножите је са бројем слика које су вам потребне. Заокружите резултат на већу страну, тако да је вредност цела. Тако можете сазнати колико вам је потребно за куповину брзих метара.


Прице Прице

Након што сте утврдили колико је покривености потребно за под собе, можете почети рачунати цијену линолеума.

Ако желите добити добар резултат, али уз избјегавање значајних трошкова, размислитеда:

 • Ако купите пуно линолеума, то ће коштати мање.
 • Боље је отићи у велику специјализовану продавницу: у таквим продајним местима постоји много сличних премаза. Истовремено, колекције доступне у продаји су често представљене у различитим величинама.
 • Одмах купити потребну опрему, као и одговарајући лепак, хладно заваривање и друге материјале.
 • Ако купите линолеум за велику просторију, покушајте да прорачуни учините што је могуће прецизнијим: да би се премаз користио много економичније.


 • У специјализованој продавници можете пронаћи остатке поклопца који нуде попуст (може достићи и до педесет посто). Купите овај јефтин линолеум и користите га, на примјер, за купаоницу или ходник.
 • Пошто се типови линолеума разликују по отпорности на хабање, цене за сличне премазе се знатно разликују. Материјале са сличним обрасцима можете купити из једне колекције, али по различитим цијенама. Неки премази припадају нижој класи. Имајући то на уму, моћи ћете да изаберете најјефтинију опцију и уштедите.

Може се закључити да постоји много нијанси, али генерално - у израчуну линолеума за под нема ништа компликовано. Оваква врста посла не мора нужно бити поуздана од стране стручњака. Потребно је само узети у обзир карактеристике соба, обрасце пристајања на сусједном платну, а не заборавити и разлике измеђуквадратни и трчање метара.

Наравно, ако нисте сигурни да можете све урадити сами, боље је да се обратите искусним професионалцима. Они ће се носити са својим радом на највишем нивоу, а ви ћете бити потпуно задовољни резултатима поправке. Да бисте изабрали најприкладнију опцију, погледајте рецензије купаца на Интернету. Тако можете добити бољу идеју о постојећим компанијама специјализираним за сличне послове.О томе како можете израчунати количину линолеума у ​​соби, погледајте следећи видео.