Како изградити стакленик за зимски узгој

Постоје места на нашој планети, где клима омогућава да сакупите две или чак три жетве годишње. Наравно, пољопривреда тамо напредује и испоставља се много профитабилнијом него у нашим умјереним географским ширинама, гдје биљке имају времена да расту и дају нам плодове само једном годишње.

Али постоји технологија која вам омогућава да заварате природу и да биљка донесе плодове током целе године, чак и зими, заснована је на употреби зимског стакленика који се може изградити (извршити) сопственим рукама.

Избор места за изградњу зимског стакленика

Приликом одабира мјеста за будућу зимску стакленику, прво морате узети у обзир три главна фактора.

Прво, светлосни режим. Стакленик у зими треба да добије максималну количину сунчеве светлости. Стога је најбоље да се конструкција оријентише дужином од запада према истоку. Ово је посебно важно за гелитеплитз.

Друго, потребно је узети у обзир смјер "доминантних" вјетрова. Ако хладни вјетрови у вашем крају нису неуобичајени - свакако размислите о заштити вјетра. Правим приступом значајно ћете уштедети на гријању.

Треће, поставите стакленик на такав начин да је пролаз до њега био довољно широк и оптимално погодан. То ће вам олакшати и изградњу стакленика, као и даљи рад уопште.

Ако штитите стакленике од хладних вјетрова одлучите да изградите додатну ограду или организујете живу ограду, не заборавите да се ограда не придржава конструкције. На пример, на висини грба стаклене баште на 2,5 метра,Удаљеност између зида и ограде не би требало да буде мања од 7-8 метара. То је због чињенице да проток ветра, наилазећи на "монументалну" препреку, има навику да лети и савија препреку. А то значи да ћете за десерт добити зону турбуленције која ће активно бирати топлоту у зидовима зграде. А каква је удаљеност између стакленика и ограде, турбуленција ће бити јача. Идеална опција за заштиту - жива ограда 15-20 метара од стакленика.

Избор материјала за зимски стакленик

Пре изградње зимнице, потребно је одредити материјал за оквир и премаз.

Главни стакленик мора бити јак, тако да се избор материјала за оквир може ограничити на метал и дрво. И не танке профиле и шипке, које једва задржавају своју тежину. Вертикални носачи и кровне шипке морају издржати зимска оптерећења.

Што се тиче жељеног метала или дрвета, тешко је постићи заједничко мишљење. Метал је издржљивији, али је лакше радити са дрветом, лако га је поправити. Али што је најважније, стабло не загрева топлоту. Микроклима у стакленику дрвета је боља него у металу.

Може се користити филм који покрива зимски стакленик, али често се мора промијенити. И мада је јефтиније, али је потребно два до три пута више него за конвенционални стакленик. "Вјечно" стакло има и недостатке: крхкост и велику тежину.

Одакле почиње градња зимског стакленика, изграђеног властитим рукама?

Са разликама у зимским стакленицима и њиховим посебностима, мало смосу схватили Сада би било лепо обратити пажњу на такву тему као што је конструкција. Јасно је да сваки процес изградње почиње планирањем, израдом цртежа. Пре него што почнете да градите оквир, полажете темељ и радите друге руке својим властитим рукама, морате јасно да замислите: шта ћемо да радимо уопште. Да, модерна технологија често поједностављује многа питања, али потреба за планирањем не иде никуда. Да би сви разумели јасније како је изградња зимских стакленика у којима је тло у топлини, представљен неки алгоритам дјеловања.

 • Пројектовање. У овој фази, важно је узети у обзир све детаље, од начина на који се налазе зидови и како ће бити уређен систем гријања, завршавајући са начином на који ће се постројења налазити унутра. Ово укључује и избор материјала за изградњу. Срећом, модерна достигнућа пружају богатство грађевинског материјала;
 • Оснивање фондације. Наравно, овде је од великог значаја материјал из којег градите. У сваком случају, темељ за зимски стакленик треба да буде веома поуздан;

 • Рад на грејању. Сасвим је очигледно да је земљиште и грмље воћа и поврћа потребно грејање. Стога, систем за грејање мора бити инсталиран пре постављања оквира;
 • Конструкција оквира. Пре него што саградите зидове, важно је да инсталирате оквир, ово, вероватно, никога неће изненадити;
 • Монтажа зидова. У овом процесу, све зависи од материјала који одаберете.

Препоручујемочитање наших других чланака

Типична технологија за изградњу зимског стакленика

Зимски стакленик сопственим рукама - веома актуелна тема за све који желе да једу свеже поврће зими уместо конзервираног. Ако се овом питању приступи темељито, проучи најбоље пројекте из постојећих, размотри различите начине организовања гријања и додатне расвјете, грађевинског материјала од којег се граде стакленици, онда је могуће изградити стакленик без прибјегавања стручњацима.

Оквири пластеника се најчешће прикупљају од металног профила или дрвене греде, мада се користе и металне цеви или пластични профил. Метал је издржљивији и издржљивији, али стабло ствара жељену микроклиму, лакше је радити. Пре него што одлучите о материјалу, пожељно је знати која биљка ће узгајати овај стакленик. Краставци, на пример, захтевају веома високу влажност, што смањује период експлоатације дрвеног оквира.

За зидове и кров користити фолију, стакло или поликарбонат. С обзиром на могуће врло ниске температуре, тежину снијега, која може пасти пуно зими, онда је филм више проблема него штедње. Стакло се савршено доказало у сваком времену, али његова тежина, повећана тежина пада у зимском снијегу, мора се узети у обзир приликом постављања оквира, тако да се не развија под тежином снијегом покривеног крова.

Лако и транспарентно вишеслојни поликарбонат је добро приказан, потребно га је узети у дебљини од 10 - 16 мм. Приликом избора поликарбоната, треба имати на уму да ли је дебљина 10мм - потребно је узети плоче које нису шире од 105 цм, а ако 16 мм - не шире од 140 цм, да би се осигурала довољна чврстоћа.

Неопходно је да зимски стакленик направи солидну основу, а затим смањи оквир. Након уградње инсталирати сустав гријања. Ако саградите стакленик у једном брду, поред стамбене зграде, његово гријање се може обавити једноставно проширењем система гријања у кући.

Да бисте израчунали потребну топлотну вредност, потребно је да пронађете разлику између коефицијента топлотне проводљивости и површине остакљења. Разлика између загријавања куће и стакленика је значајна - у стакленику је важна не само температура зрака, већ и температура тла. Веома поуздани су поликарбонатни пластеници за биогорива. Када се изаберу уређаји за грејање обично преферирају алуминијумске конвекторе, верује се да су они у стању да равномерно распоређују топлоту у стакленику.

На дно јаме налази се слој пијеска, затим слој травнатог тла (или само тресет, окружен државама према горе), а затим преврнут. Након полагања свих елемената акумулатора топлоте и уградње цеви за његову вентилацију, потребно је поставити ПВЦ фолију тако да земљиште не омета његов рад. У филму се за цеви израђују утори, а сама се причвршћује за зидове уз помоћ кламерице. Након тога, у стакленику ће заспати плодно тло за кревете и неживу, које онда могу бити прекривене плочицама - за трагове. Да би се земљиште испунило земљом, она не рашири границе кревета, они се наплаћују сваки метар посебном жицомне мање од 8 мм. Ова жица мора бити омотана пластичним уметком (и боље је сакрити се у цевима од пластике) тако да не труну у мокром тлу.

Изградња стакленика сопственим снагама

Место за зимски стакленик треба изабрати веома пажљиво, јер се гради годинама. Пожељно је да буде добро освијетљена равна површина без грађевина и дрвећа. Такође, обратите пажњу на влажност земљишта. Не би требало да буде превисока.

Као темељ за зимски стакленик, можете користити финозрну армиранобетонску траку. Будући да темељ мора бити јак, потребно га је попунити у складу са утврђеним захтјевима.

На готовој бази скупите оквир. Ако је фабрички направљен, можете га приложити дизајну фотографије и цртежу. На костуру гумене подлошке фиксирају листове поликарбоната. Да би се осигурала непропусност, њихове ивице се лијепе заједно са траком. Да бисте прозрачили стакленик, потребно је направити неколико прозора. Ако желите да се бавите повртарством и не знате како да направите зимске стаклене баште својим рукама, можете купити готову конструкцију или потражити помоћ стручњака.

Начин загријавања стакленика у великој мјери овиси о његовој корисној површини. Мала просторија се може лако загрејати помоћу конвенционалног калема. За већу фарму можете изабрати:

 • Електрично грејање;
 • Загревање воде;
 • Биогорива.

За загревање воде, биће потребан котао, цеви и експанзиона посуда. Цеви се могу уредитииспод полица или директно у земљу.

Грејање на струју је или ваздух или кабл. Недавно се често користи инфрацрвено грејање. Кабловско грејање подсећа на систем "топлог пода". Плитка подлога садржи систем који се састоји од грејних каблова. На њему се пуни слој песка и плодно тло. Грејање ваздуха у стакленицима обезбеђено је вентилаторима. Инфрацрвени грејачи се користе за ИР грејање. Они су обешени на плафон.

Биогорива су најекономичнија врста гријања.

За те сврхе можете користити:

 • Коњ или крављи гној;
 • пиљевина;
 • Кора дрвећа;
 • Слама.

Положити биогорива под плодним слојем тла. За правилно загревање потребно је обезбедити приступ ваздуху и стално одржавати потребну влажност у просторији.

Какву врсту грејања изабрати за стакленик, одлучити за вас. Треба напоменути да избор у великој мери зависи од финансијских капацитета. Како изградити стакленик за зимски узгој? Сада треба да смислите како да планирате свој унутрашњи простор.

Уређење ентеријера зимског стакленика

Након што су сви радови на монтажи и заптивању извршени у потпуности, могуће је наставити са уређењем. Дакле, у стакленику је потребно донијети воду, струју за освјетљење. Важно је водити рачуна ио запорним вентилима који ће обезбиједити висококвалитетно снабдијевање водом.

При избору извора расипања светлости, потребно је узети у обзиркарактеристике узгоја одабраних усева. Ништа мање важно није ни тло. Супстрат се припрема, додају се ђубрива и специјални адитиви (храна). Оне ће осигурати брз и правилан раст свих одабраних поврћа и воћа.

Слиједећи ове савјете, можете изградити и припремити зимску кућу за узгој различитих култура зими у само неколико дана. Довољно да се искористе сви расположиви материјали и купе неисправни. Са свим роботима можете се носити са собом, али је боље имати помоћника, поготово када је у питању инсталација скелета у зимском стакленику.

Видео «Како изградити стакленик са грејањем сопственим рукама»

Аутор овог видеа ће подијелити с вама рецепт за изградњу квалитетног зимског стакленика.