Како искључити стан из централног гријања

Прошло је доста времена од када су људи били принуђени да се брину о томе како да загреју свој дом. Престали смо да улазимо у детаље, који начин да се користи за грејање, која врста горива да се користи. Са развојем урбане инфраструктуре и повећањем броја становника, постојала је хитна потреба за рјешавањем проблема гријања кућа у градовима и великим насељима на централизиран начин. Проблем загревања стамбеног фонда, комуналних институција и организација у нашој земљи решен је централним грејањем, великим пројектом који је успешно реализован у време постојања СССР-а.

У формату у коме је имплементирана идеја централизованог снабдијевања топлотом стамбеног фонда, било је много недостатака и недостатака које морамо сами отклонити. Међутим, пре него што говоримо о недостацима самог система, са којим се суочавамо са дневном грејном сезоном, прво ћемо разумети сам концепт. Шта је централизовани систем снабдевања топлотом? Да ли је ефикасан? Како одбити централно гријање ако вам није задовољан рад?

Историјска референца. порекло проблема

Тема организовања централизованог грејања и топле воде нагло се појавила током владавине Хрушчова. Интензивна стамбена изградња довела је до значајног повећања стамбеног фонда у нашим градовима. Петокатнице су расле као печурке, у градовима су се појавили нови микро-окрузи, који су морали да имају топлу и топлу воду. Ресидентиалстамбена зграда је објекат са доста одвојених стамбених просторија, тако да је за гријање такве куће потребна компликована организација система гријања.

Облагање централног снабдијевања топлотом аутопута, повезивање стамбених зграда са јединственим системом сигурности који се често проводи уз технолошке поремећаје. Пројекти прикључења стамбених зграда на топлану, постављање унутрашњих комуникација нису укључивали техничке могућности за регулисање количине испоручене топлине и њене дистрибуције у становима. Ако је укључено гријање - то значи да је цијела кућа била топла. Технички је немогуће регулисати температуру расхладног средства у зависности од климатских услова на нивоу куће-стана.

Размишљања о другом, технички савршенијем систему гријања, иако су се појавили у неким власницима станова, међутим, у то вријеме се то могло успоредити с фантазијом.

За референцу: До данас, 30% стамбеног фонда у градовима Русије пада на изградњу 50-60-их. Око 50% стамбених зграда долази у стамбене објекте, изграђене већ у брежњевским временима, током 70-80-их година. Од свега тога, огроман број стамбеног фонда, само 1-3% данас има алтернативне изворе топлотне енергије за централно гријање.

Плаћање топлоте на општој основи било је прихваћено свуда. Постоје тарифе за грејање које се могу разликовати у правцу смањења или повећања у зависности од ствари у региону. Јефтина енергијаНеограничени извори горива учинили су ситуацију са снабдевањем градским становима за зиму апсурдним. Грејање станова је било паралелно са загревањем ваздуха на улици. Није било питања о штедњи енергетских ресурса и, сходно томе, топлоте у градским становима. Није било мјерача топлине или техничких капацитета за смањење или повећање температуре у стану.

Тренутно није доступно јефтино гориво, тарифе за гријање расту и присиљени смо платити ирационалан приступ наших претходника у рјешавању проблема централног гријања својим торбама.

Данас многи људи покушавају одбити централно гријање у стамбеној згради. Читав разлог је споро кретање постојећег система, сам принцип централизованог снабдевања топлотом.

Недовољна топлотна ефикасност зграда изграђених у прошлом стољећу доводи до чињенице да смо постали талац ситуације. Ми смо приморани да плаћамо значајне износе за грејање стамбених просторија, а квалитет грејања, рад самог система за грејање, доводи до порицања. Штавише, када ниво технолошког напретка данас омогућава довољно средстава и средстава за стварање сопственог, аутономног и независног гријања.

Свакако прочитајте: како можете платити за гријање мање?

Решавање проблема грејања стана појединачно

Проблем је следећи! Постојећа технологија снабдевања топлотом и топлом водом изграђена је на такав начин да такве кораке и поступке са странеПојединци се сусрећу са огромним техничким потешкоћама. Техничка комуникација, постављена у кућу, не дозвољава да се искључи један, два претплатника из централног грејања. Престанак рада појединих елемената система доводи до промјене конфигурације водова и цјевовода. Као резултат тога, смањење радног притиска у систему грејања, значајне промене у температурном режиму у стамбеним подручјима. Дијаграм показује како изгледа замршен круг грејања.

Прво, они су опремљени топлим апартманима на горњим катовима, то јест, врућим и врућим изнад, и на нижим етажама већ како треба. Централизовано грејање има значајан недостатак - недостатак техничке способности да самостално регулише ниво снабдевања топлотом директно потрошачу. О каквој се удобности може разговарати, не узимајући у обзир економски фактор! Што је хладнија на улици, то је већа температура радијатора у стану. Ако је стан довољно добро изолован, а температура расхладне течности у систему достиже 50-700С, једноставно морате да отворите прозоре у фебруарском мразу и загрејете атмосферу. Становници других станова у овом тренутку ће осетити недостатак топлоте. Платити за потрошене килокалорије ће имати једнако и једно и друго, са различитим резултатима.

Централно гријање је дизајнирано да задовољи људске потребе домаћих потреба у топлини. С техничке тачке гледишта, систем централног гријања у садашњем облику је тежак радни објект без повратне спреге, по принципу "даног -узми и плати. " Гријање у стану властитим рукама, које данас воде многи власници урбаних станова у том погледу је много демократскије.

Можете искључити и прећи на аутономно грејање само када, говорећи једноставним језиком, будете у могућности да доведете локалне власти и комуналне службе до експедитивности вашег пројекта и потребног нивоа индивидуалног грејања за друге становнике куће и интерне комуникације.

Важно! Са правног становишта, сваки власник стана у стамбеној згради има право одбити централно гријање и снабдијевање топлом водом. Уколико имате сва потребна техничка оправдања за ово решење, пројекат прикључења алтернативног извора топлоте је технички изводљив - можете затражити званично одобрење за опрему сопственог, независног система грејања.

Практично решење проблема аутономног грејања

Када управљате централизованим системом гријања, никада не можете у потпуности задовољити потребе и жеље свих становника стамбене зграде. Једна воли када је стан свјеж и хладан, други продају супротне, топле и топле батерије. Како искључити централно гријање, ако возите дуже вријеме, и нећете требати толико времена у овој количини да загријете стан. Како избећи следеће неугодне тренутке, што је повезано са годишњим очекивањима почетка грејне сезоне. Станови су већ хладни и неудобни, а власти и комунална предузећа чекају званично прихватљивотемпературни индекси. Сва ова и многа друга питања омогућиће вам да решите аутономно грејање.

Користећи централизовано снабдевање гасом, као и електричну енергију, могуће је организовати нормално грејање у вашем стану на пристојном технолошком нивоу. У поређењу са централним грејањем, аутономни системи изгледају веома привлачно. Ваш котао, који ради на гасу или електричној енергији, даје вам много предности, и то:

  • укључити у било које вријеме, без обзира на вањске климатске факторе;
  • саморегулација унутрашњег температурног режима;
  • стварно знате шта плаћате;
  • топла вода у вашем стану је увек, без обзира да ли се радови на одржавању и поправци изводе на систему грејања или не.

Размотрите техничке нијансе решења проблема.

Прва и најважнија ствар коју треба знати је неовлашћено искључење стана из система централизованог снабдијевања топлотом, водом и другим изворима енергије, које се процесуира законом и представља административни прекршај. У чл. 36 Станарског законика јасно је назначено - елементи инжињерских грејних мрежа су власништво зграде. Закључак из јединственог система централизованог снабдијевања топлином једног стана доводи до смањења укупне имовине куће. Дакле, одлука о смањењу имовинског фонда стамбене куће се доноси колективно, на састанку власника станова.

Штавише, демонтирање појединих елемената даљинског гријања може се заснивати само на званичникудозволу и треба да се обављају директно од стране специјалиста.

Свој стан можете искључити из централног гријања без договора са осталим становницима вашег дома. Такве ситуације могу бити могуће када систем гријања није укључен у опће намјене. Упркос одређеној предности у овом случају, званична дозвола ће и даље бити потребна. Питање је да ли било какве промене у инжењерским мрежама стамбене куће треба да буду унете у технички пасош зграде, јер су такве акције квалификоване у складу са важећим законодавством, као реструктурирање.

Упутство за искључење из централног грејања

Што се тиче документације која се издаје резидентима који желе да се искључе, њена листа је дефинисана у члану 26 Стамбеног закона.

  • изјаву о слободној форми, која указује на стварне мотиве таквих поступака;
  • технички пасош стана који се искључује;
  • потврда о власништву над домом или закупом;
  • пристанак свих становника регистрованих у стану.
  • званични закључак стручњака о техничкој изводљивости онеспособљавања.

Упркос малој листи потребних докумената, последња ставка може изазвати потешкоће у процесу регистрације, посебно зато што се пакет докумената мора применити на пројекат аутономног система грејања. Нема пројекта, нема кретања по овом питању.

Предложени видео детаљно описује како процедура за састављање документације за опрему у дневној собивишестамбена кућа са аутономним системом грејања.

Пројекат реновирања стана под аутономним системом гријања је кључ вашег успјеха

Реконструкција стана узимајући у обзир даљу инсталацију аутономног котла је озбиљан задатак који захтева компетентну техничку документацију. Пројектне радове за реконструкцију градских станова обављају надлежне институције и организације. Приликом израде пројекта потребно је узети у обзир термичке и хидрауличке прорачуне, податке о раду система централног гријања након разградње елемената опреме за гријање засебног стана.

Пројектом се морају навести процијењени подаци о преосталом загријавању из постојећих водова и свитака. Сви прорачуни би требали указивати на техничку могућност искључења без наношења значајне штете другим комуникацијама у кући. У супротном, пројекат ће бити одбијен. У овој фази и главне тешкоће почињу.

Важно: Одредбе Савезног закона бр. 130 "О снабдевању топлотом" изричито говоре о забрани преноса власника станова у вишестамбене зграде на индивидуалне системе грејања. Према томе, очекивање формалног одбијања је сасвим разумно.

Уз помоћ адвоката можете пронаћи правне празнине које омогућавају легитимне разлоге за добијање дозволе. Главно је да ваш пројекат садржи детаљне информације о врсти котла и типу опреме за грејање, прорачуни су направљени на основутехничке карактеристике одређеног модела котла и врсте опреме. У овом случају, пројект има све шансе да буде доследан.

Имајући на располагању пакет готових докумената, можете почети да преуређујете стан. Ако је стари систем грејања растављен од стране овлашћеног особља компаније или стамбене канцеларије, уградња аутономног система може се обавити самостално. Техничка питања која настају приликом инсталације и инсталације система гријања, морају бити ријешена у строгом складу са пројектом.

Спремност аутономног система грејања одређује инжењер - инжењер топлоте. Његове дужности укључују провјеру свих елемената система гријања у стану. Инжењер топлине процењује колико добро котао функционише исправно и како аутоматизација ради у систему. Закључак о пуштању у рад аутономног система грејања врши се тек након успешног пробног старта.

Него да загрејете свој стан, гас или уз помоћ струје, да решите становнике стана. У сваком случају, корист ће бити успостављена. Ако сте успели на званичном нивоу да искључите свој дом из система централног грејања, заиста постајете готово независни од сада. Спонтано искључивање - скупље је. Ако откријете таквог аматера, нећете платити само новчану казну, већ ћете морати вратити на мјесто све демонтиране елементе опћег сустава гријања у радном стању.

Стекните стрпљење и тражите оно што су планирали. У свакомАко ће ваша жеља бити оправдана, како са економског аспекта, тако и са моралне и психолошке тачке гледишта.