Како да рукама уништите зидове за ожичење

Једна од фаза поправке у модерном стану или кући је делимично или комплетна замена електричне инсталације. Инсталација утичница и прекидача на локацијама где раније нису били, као и уградња додатних извора светлости захтевају постављање нових жица. Покварити унутрашње каблови нису угрожена безбедност од пожара, треба да се сакрију у зиду. За нове гране домаћинство електрични линија треба прекинути ритам, а ако не желите да потрошите новац на услуге професионалних електричара да се то урадите сами. У овом чланку посматрамо како разбити зидове током инсталације, означите нијансе поступка и одговори на питања, која средства да то уради.

валл отворе за ожичење: основне нијансе

Прије уништити зидове своје куће током инсталације, можете покупити оловку, папир и детаљан план инсталације, која ће обезбедити постављањем свих електричних компоненти - од лампи до прекидача и утичница. Такође, имајте на уму да материјал од којег је изграђена кућа (бетон, цигла, дрво) и одаберите алат који најбоље одговара за уградњу електричне инсталације од стране Строебе.

Просечно електричне жице у зидове зграда уређена изградњом кодове и прописе који треба да науче бар упознавање јер њихов пропуст може изазвати повреду електричне безбедности у раду. Термини ових докумената су:

 • Направите зид за полагање жица тако да је жлијеб усмјерен строго вертикално или хоризонтално.
 • Вертикална шипка треба да буде на удаљености не мањој од 0,1 м од отвора зида.

Удаљеност од електричног жлеба до главног гаса треба да буде 0,4 м или више.

 • Хоризонтални жлеб мора бити најмање 0,15 м од плафона
 • Индекси дубине и ширине удараца не прелазе 0,025 м, а максимална дужина не прелази 3 м.
 • Узгој не би требао имати велики број завоја на стази кабла до електричних елемената из разводних кутија. Не препоручује се прелазак преко једног угла.
 • Забрањено је постављање хоризонталних стубова у носивим зидовима.

Планирање распореда требало би да се заснива на горе наведеним правилима - то ће омогућити да се спроведе у складу са важећим стандардима и без кршења сигурносних захтева. Када је електрична инсталација планирана, можете прећи на сљедећу фазу рада, што се врши помицањем зидова за ожичење властитим рукама.

Скидање зидова од газираног бетона и цигле

Газобетон је веома јак, тако да се употреба длијета и чекића за рад с њима тешко може назвати паметним одлукама. На питање - зашто направити бетонски зид - можемо одговорити: најбољи резач цеви. То ће вам омогућити да изрежете жлеб у зиду за ожичење без прашине, са минималним привременим итрошкови рада. Али ако ви, као и већина других редовних власника, немате такву прилику, користите чекић или Бугарин.

Цигла - најпогоднији материјал за овај рад. Мешавина цемента и песка, која се користи за повезивање елемената зидова од цигле, може се лако избацити чак и уз помоћ длијета и чекића, тако да распоред хоризонталног хода не траје много времена. Али пробијање вертикалних жљебова ће бити компликованије, јер ће у том случају морати да ради директно са циглом.

Обележавање зидова и припрема за рад

Пре покретања такта потребно је утврдити да на планираној траси нема скривених електричних каблова. То можете урадити уз помоћ посебног уређаја - трагача који ће брзо одредити локацију жица. На овај начин можете да избегнете ризик од пада алата у кабл који контролише напон током рада.

Након тога треба означити зид дуж руте будућег удара.

Започети обележавање из разводне кутије, а затим га одвести до места будуће инсталације електричних уређаја (утичнице, лампе, прекидачи).

Пре него што направите зид, узмите влажну крпу и затворите отворе за врата тако да прашина не пролази кроз цијелу просторију.

Које је средство боље уништити зидове?

Да бисте то урадили можете користити следеће алате:

 • Длето и чекић. Ово је најстарији и најјефтинији начин, али јестеповезан са високим трошковима времена и труда.
 • Бушилица, ударна бушилица. Најчешће се врши облагање тактова овим уређајем у домаћим условима.

 • Електрични бугарски. Ова јединица омогућава да се направи најједноставнији жлеб, али у исто време његова употреба има значајне споредне ефекте повезане са јаким опрашивањем радног места.
 • Строборез. Стварање зида за ожичење овог алата је лакше и практичније, али људи чији рад није повезан са учесталим извођењем захвата, добијају га изузетно ретко због високе цене уређаја и уског обима употребе.

Редослед ове операције је исти без обзира на то који алат изаберете да радите.

Шивење зидова чекићем и длетом

Као што је већ речено, покушај да се кроз ове алате исече утор за ожичење у бетонском зиду није вредан - овај посао ће бити веома дуг и исцрпљујући. Али суочавање са зидом од цигле је сасвим реално. Ова процедура се изводи следећим редоследом:

 • Длето продубљује горње и доње ознаке.
 • Стављање длета преко будућег удара и изазивање ударца чекићем, избаци горњи слој језгра жлеба.
 • Уклањањем слојева један по један, продубите бразду за 2-2,5 цм, прошавши длијетом и чекићем по својој дужини.

Када је жлеб спреман, потребно је уклонити прашину из ње и третирати први слој. Када се осуши, уметните унутрашњост кабла, а затим повуците жлијеб(можете га и затворити гипсом или гипсом).

Како направити рупу чекићем?

Чекић се може користити како за разбијање бетонског зида, тако и за израду електричног утора у цигли. Постоје специјалне млазнице намијењене за овај рад, од којих се једна зове широка бушилица, а друга је лопатица. Поступак за спровођење ове процедуре је следећи:

 • Са широком бушилицом за бушење дуж калупљеног отвора у дубини од 2-2,5 цм, размак између суседних рупа треба да буде 1-1,5 цм
 • Промените прикључак на чекић и замените вратило ножа.
 • Покрените бразду која пролази кроз све продубљивања. Она ће држати жицу.

Прочитајте више о резању вежбе на видео снимку:

Предност ове методе је брзина рада. Недостатак је што чекић не дозвољава да се направи равномеран жлеб, а ремен ће имати подеране ивице.

Резање зида бугарским

Помоћу овог алата лако можете извести електрични жлеб у било ком зиду - бетону, цигли, обложеној гипсом. За ове радове, дијамант који има дијамантски спреј обезбеђује се Бугарима. Строкинг се изводи у следећем редоследу:

 • Направити уз помоћ Бугара у зиду два паралелна натписа дуж цијеле дужине нацртане ознаке. Дубина линија реза и растојање између њих треба да буду приближно исте - 2-2,5 цм
 • Уклоните централни део из утора који се добија рупом. Ако немате чекић, можете га користитичекић и длето.

Предност ове методе је у томе што добијена мрежа има практично потпуно једнаке ивице. Недостатак је велика количина прашине која се формира током рада.

Да не би покрили цијелу просторију, препоручљиво је користити помоћ друге особе која ће, док ради на бугарском, држати цријево радног усисивача близу резања.

На видео примеру резања са заливањем:

Сечење електричног жлеба помоћу резног ваљка

Овај алат је сличан напредном бугарском. Опремљен је са два дијамантна диска који се могу закључати један од другог на жељеној удаљености. Покривени су кућиштем које не допушта просипање прашине по просторији и спречава ударање бране на зид.

Подешавање положаја диска, који је обезбеђен дизајном машине, омогућава промену ширине и дубине жлебова. Поред тога, кућиште алата је опремљено електродом, на коју је прикључен усисивач током рада. Тако ће прах који се формира на послу тећи директно у врећу за сакупљање смећа, која ће одржавати чисту собу.

Строборез дозвољава у најкраћем могућем року, а поред тога, без прашине, исећи утор у зиду, након чега ће остати само да би се уклонила језгра. Као у случају Бугара, то се може урадити бушилицом са ударцем, или чекићем и длетом.

О делу цеви на видеу:

закључак

У овом материјалу, схватили смо како правилно уништити зид у просторији под електричним водовима. Покупити алат саузимајући у обзир материјал од којих су зидови лако може да се носи са овим радом да не падне прашина док соби. Као што можете видети, има модеран алат и у складу са препорукама држите жице у својој кући може да буде независно, без ослањања на услуге електричара.