Како (ако можете) пећи циглу са угљеном (каменом)?

Вјероватно сваки власник пећи с временом поставља питање о промјени врсте горива. То се дешава из разних разлога. На пример, неко је раније користио дрво, а сада жели да за пећ на пећи користи угаљ или тресет јер та горива дају више топлоте. Или, можда, куповина огревног дрвета за некога је скупља од куповине угља. Али шта год да је, још увек морате знати како правилно пећи пећ с угљеном. Иако нису све стијене прилагођене за ову врсту горива. На пример, угаљ не можете сипати у руску пећницу, није га прилагодио холандски, јер је контраиндикован за велике наслаге чађе и значајно прегревање. Али угаљ је погодан за буржоаске, челичне, ливене и друге грејне структуре.

Угаљ и његове врсте

На први поглед, сви угљеви су исти. Али ово је далеко од случаја. Састав угља је угљеник и неке незапаљиве нечистоће. Као резултат сагоревања ових супстанци, ствара се много топлоте и формира се пепео.

У различитим регионима угаљ се екстрахује са различитим нечистоћама. Врсте горива се одређују посебним критеријима. Према томе, у зависности од старости, разликују се присуство влаге и нечистоћа, као и специфична топлота сагоревања:

 • угаљ-лигнит, који карактерише лабава структура. Мање се користи у свакодневном животу, а чешће се користи за функционисање електрана и других великих предузећа. Односи се на млади угаљ (специфична топлота сагоревања (УТС) мања од 3 хиљаде кцал /кг);
 • мрки угаљ,који се такође назива суббитоминизам угљем или црним лигнитом. То је као прелазна фаза између лигнита и угља. Обично се користи у малим или приватним котларницама. Добра је квалитетна сировина за хемијску индустрију (УТС од 3.1 до 5.1 хиљада Кцал /кг);
 • угаљ, који је чврсти, гориво, минерали, који заузимају средњу позицију између смеђег аналогног угљена и антрацита (УТС од 5 до 5,6 хиљада кцал /кг);
 • Антрацит је најстарији и најбољи од свих врста, који карактерише црна боја, сјај, велика специфична топлота сагоревања (од 7 до 9 хиљада кцал /кг). Собе, које се греју антрацитом, разликују се невероватном топлином и удобношћу.

У којој се пећи могу кухати с угљем

Као резултат сагоревања угља даје високу температуру од дрвног горива, пећи за запаљиви камен (црно злато) се мало разликују од дрвених конструкција.

Иако је за то могуце кухати са угљеном употребом конвенционалне циглене пеци, али само уз присуство дебелих зидова и 2 реда решеткастих решетки. Поред тога, такав дизајн за грејање треба да буде опремљен додатним поклопцем који не би био повезан са другим каналима.

Постоје дизајни са 2 водена котла у пећи, кроз које се не греје само просторија, већ и значајно хлади цигла. Такви уређаји захтијевају посебну опсервацију, јер би требали бити стално у води.

Плус, величина решетке иПепео мора бити идентичан, у супротном може доћи до значајних топлотних губитака.

Пре пуцања потребно је

Да би се користила пећ за камин с угљеном, потребни су неки припремни радови. То се пре свега односи на оне грејне структуре које се налазе у кућама, сеоским кућама, односно на местима где се власници појављују ријетко.

Комплекс мера пре паљења пећи

За нормалан пролаз цијелог процеса пећи, потребно је:

 • пажљиво прегледати дизајн пећи, почевши од врата пећне пећи и завршити димњаком. У случају откривања пукотина у циглама, димоводна цијев мора бити затворена мјешавином пијеска и глине. У супротном, просторија ће се одмах напунити димом, може се појавити велика количина угљичног моноксида, а мале пукотине ће се претворити у велике пукотине и могу посебно уништити зидање;
 • обавити облагање цеви ако нисте користили пећ годину дана или дуже;
 • очистити чађу из димњачке конструкције, укључујући димњачке канале, цијеви (ако пећницу нисте користили 3-4 мјесеца);
 • уклонити из пећи шљаке, пепела. Да би се избегла појава прашине у просторији, отпад који настаје сагоревањем мора се претходно сипати водом, затим наборати и избацити;
 • Проверити тракцију. Да бисте то урадили, ставите га у ложиште дуж папира, запалите га и ако дим доспије у димњак, онда је све у реду;
 • користећи суву крпу да утрља вањски дио дизајна за гријање, иначепећ ће имати неугодан мирис;
 • протопирате 2-3 пута дневно, ако јединица није дуго загрејана да би се елиминисало прегревање пећи.

Шта се не може учинити?

Забрањено је сагоријевање угља у пећи:

 • као запаљиви материјал за употребу комадића битумена, пластике, конструкције, кућног отпада;
 • истовремено оставити отворене отворе и противпожарна врата;
 • током паљења користити бензин, керозин, алкохол, друге запаљиве супстанце.

Треба имати на уму да одрасли треба да стално прате процес сагоревања и ни на који начин не преносе ову функцију на децу.

Да би се осигурао максимални излаз топлоте, потребно је да угаљ буде у облику невеликих комада. Не препоручује се употреба претјерано мокрог горива, јер ће се за вријеме пећи са његове површине додијелити много паре, што значајно смањује ефикасност процеса гријања.

Процес сагоревања угља

Подсетимо вас ко је заборавио, ми учимо, ко не зна да пећи пећ на угаљ. Могуће је разликовати следеће фазе пећне пећи од угља:

Савет! Не журите да се раставите са угљеном прашином, јер је то велико гориво.

 1. Припремите угаљ.
 2. Узмите згужване новине или други папир, ставите у ложиште. Пепео се може направити и помоћу дрвне сјечке.
 3. Од врха, ставите у облику бунара или колибе 10-12 дрвне сјечке, на примјер, бор или бреза. Морате бити сигурни да постоји слободан простор између дрвета и папирада циркулише ваздух, што ће допринети ефикаснијем сагоревању.
 4. Запалити новине.
 5. Затворите врата и истовремено отворите изложене, које се могу користити за контролу процеса сагоревања.
 6. После сагоревања огревног дрвета, сипати на врх финог угља дебљине око 12-15 цм
 7. .
 8. Након снажног сагоријевања горива, можете наставити користити мале, а у пећ можете сипати више угљена дебљине слоја од 20-25 цм (овисно о димензијама коморе за изгарање).

Важно! Све док угаљ не почне добро да сагорева, мора се с времена на време мешати да би се побољшала циркулација ваздуха и не формира хомогена синтерована маса.

Да би се спријечио улазак дима у просторију, приликом сљедећег пуњења, гориво треба затворити, изложити када се отворе врата.

Савет! Ако је метална плоча опремљена грејним плочама, онда је угаљ боље да заспи кроз њих.

Могући проблеми и начини њиховог елиминисања

Дешава се да се чини као нормална пећ на пећ, али било је и других проблема током пећи. Које кораке треба предузети да би се они елиминисали? Ево главних питања и начина да их се ријешимо:

 1. Пећ се загрева неједнако, температура у пећи је ниска за сагоревање угља. Може бити више разлога: угљен ниске квалитете, чврсто затворена протупожарна врата, пуцање. Да би се побољшао квалитет горива, потребно га је лагано навлажити водом.
 2. Постоји делимично ослобађање пламена. То се дешава у 2 случаја: заборавио је отворити димДушење или смањење природног потиска због јаког вјетра.
 3. Присуство бијелог пламена и зујање у пећи свједочи о претјерано јаком газу. Да би се отклонио проблем, треба се мало сакрити.
 4. Дим се враћа у собу. Ово је доказ постојања пукотина у систему гријања. Други разлог је велика накупина чађе у димњаку, због чега се дим не може нормално угасити.

Приликом печења угља, потребно је поштовати правила рада и сигурност од пожара. Није тешко. Ако је исправно потонути, онда ће груба донијети топлину, удобност дома, радост и удобност вашој породици. Искористите предности овог породичног здравља већ дуги низ година!

Савет! Не журите да се раставите са угљеном прашином, јер је то велико гориво.