Када се биљка ротира у отвореном тлу

Ротквица - користан коријен породице вишегодишњих круциферних биљака. Често се гаји у земљишним парцелама, јер преферира умјерене климатске и временске услове доступне многим регијама. Историја узгоја роткве допире до корена антике. Свака дацха препоруцује да се у свом подруцју посади ротквица и користи је, затим једе, јер је ово поврце извор корисних витамина, елемената у траговима.

Као у случају садње роткве у отвореном тлу, како га правилно оплодити, него обрадити земљу тако да вас не изненади болестима како чувати поврће, сазнат ћете у чланцима посвећеним бризи о ротквици на отвореном терену.

Код садње роткве у отвореном тлу

Радисх се односи на биљке отпорне на хладноћу - сјеменке расту без икаквих проблема на температури од + 3-5 ° Ц, а љестве могу толерирати смањење температуре на + 3-4 ° Ц. Смрзавање од -5 до загревања до плус температуре је перципирано као биљка са отпорношћу. Стога је одговор на питање "када се биљка ротквица у отвореном тлу" недвосмислено: чим дође снијег, земља ће се загријати до горе наведене температуре. Најбоља опција када можете посадити ротквицу у отвореном тлу - од 25. априла до 10. маја.

Сјеме љетних сорти препоручује се сијати у прољеће, од краја априла до краја маја. Ране сорте су отпорније на хладноћу, па се могу сијати у последњој деценији априла. Сорте зрелог сазревају се у мају. МостСматра се да је угодна радиотерапија температура од + 18-20 ° Ц. Пожељно је да се такав ступањ утврди приближно 1-1,5 тједана након појаве степеница. На основу ових информација, лакше је израчунати најбоље услове слијетања.

Зимска ротквица се узгаја за јесенску и зимску потрошњу. Оптимум за његову сетву је временски распон од средине јуна до средине јула, али је потребно узети у обзир карактеристике сваке сорте. Просечан период сазревања зимских усева је 100-110 дана. Знајући специфичности климе у вашем региону, није тешко израчунати најповољније услове за зимовање зимске културе. Да би се прецизније одредио датум слијетања, вртлари користе лунарни календар - ротквица, засађена падајућим мјесецом, расте брже и боље.

Тло за ротквице

То поставља велике захтјеве на квалитет тла. Земља треба да буде плодна, иловаста, влажна и богата хумусом. У јесен, након жетве претходне културе, пробијте се тло на подручју посвећеном ротквици, до дубине од 5-7 цм. Након 2 недеље дубоко копајте у 25 цм. м: 3-4 кг. хумус или компост, 25-35 м амонијум нитрата и калијумове соли, 35-40 г суперфосфата. Запамтите да под свим усевима који се крижају не можете направити свежа органска ђубрива. Потребно их је исећи или укоријенити на подручја гдје су прије 2-3 године уведена свјежа гнојива.

У случају када на изабраном земљишту претходно расту цветне биљке - купус, ротквица,бруснице и репа, боље је не узгајати. Ако су раније тамо узгајали друге усеве, онда можете да посадите ротквицу.

Како посадити ротквицу у отвореном тлу

Слетање се врши у два реда. Ако је жетва пожељна за љетње-јесенски период, сјеме треба сијати од 25. априла. Ако се посаде зимски усјеви, семе се сади од 20. јуна до 10. јула. Датуми садње зависе од сорте. Приликом ране садње у зимским сортама коријенски усеви су пукли. И појава цвале у том случају почиње прве године.

У припремљену постељину обавите бразде. Израђују се на удаљености од 30 цм, дубина је 1,5 - 2 цм, а на браздама се постављају 3 комада гнезда. У овом случају, размак између ових утичница треба да буде најмање 15 цм. Ако при пристајању влажност није довољна, онда је при слетању потребно полирати. Ловландери посипају малч (компост, хумус) како би сачували влажну земљу. Након 5 или 6 дана у сваком гнијезду оставите најјачи изданак. И млади изданци и одрасле биљке могу издржати мале мразеве. До-5 ° Ц

Савјети за садњу и расту ротквица у отвореном тлу

  • Богати усеви ће помоћи да се добију такви претходници као што су кромпир, парадајз, мрква, краставци, пасуљ.
  • Да би плодови изашли у великој и правилној форми, неопходно је да се одржи оптимални ниво фреквенције сетве. Ако биљку засадите веома густо, онда ће, највероватније, бити цветна стрела и корени ће бити мали.
  • РизикНеадекватан развој биљке ће се такође повећати ако посадите семе пре жељеног датума.
  • Кашњење са тајмингом семена такође ће бити на рачун жетве. Коренски усјеви на почетку мраза губе своје корисне особине, а пулпа биљке постаје задворобнаилство.
  • Ако у врту има жица, онда је потребно сакупити плодове биљке за зиму одмах након кромпира, тако да штетник не поквари усјев.
  • Тајна укусних, округлих и сочних коренских култура лежи у ротацији биљака током активног раста. Ова мера ће помоћи да се уклоне бочни корени, тако да се корен може хранити из централног корена. Ову методу користе многи земљаци приликом узгоја ротквица.

Одржавање ротквица у отвореном тлу

Радисх - непретенциозна биљка, која не захтијева посебну бригу за себе. Стога, ротквица у сопственој башти неће захтевати много труда и физичких трошкова. Потребно је залити узорке, растопити њихове шикаре, попустити земљу и уклонити све корове, као и оплодити биљке посебним облогама.

Брига о ротквама такође обезбеђује проређивање. Прво се изводи након формирања пара листова код младих младица. У том случају, између коријена треба оставити удаљеност од 0,06-0,07 метара. Следећи пут, згушњавање се упозорава за месец дана.

Када се узгајају коренски усјеви на незаштићеним тлима, плијевљење између редова врши се три пута, четири пута по сезони. Први пут се ослободе на дубину од 0,04 метра, а други пут за 0,08 метара, следећи -0,1-0,12 метара.

Искусним баштованима се саветује да хране садњу ротквице у два главна термина. Први пут се то ради након што се у култури формирају први прави листови. У овом периоду потребно је припремити течна ђубрива на бази суперфосфата - 50-60 грама, калијум хлорида - 12-15 грама и урее - максимално 20 грама. Сви ови елементи се растварају у кантици воде, а затим залијевају биљке.

Можете уносити ротквицу и сува гранулирана ђубрива, али се њихова количина смањује три пута. Када је реч о квадратном метру корисне површине, потребно је додати 10 грама карбамида, 20 грама суперфосфата и 5 грама калијум хлорида. Ове компоненте су разбацане по површини земље између култура, а затим долази до отпуштања размака редова и заливања.