Када се љиљан може пресадити?

Љиљани су трајнице, али да би били сретни са својим цвијећем, они морају бити трансплантирани. Колико често требате пресађивати љиљане овиси о њиховој разноликости, али у просјеку их је потребно трансплантирати сваке три године.

Пресађивање љиљана у јесен

Са почетком јесењег периода, луковице љиљана улазе у стање мировања, концентрација нутријената из тла је максимална. Потреба за ископавањем луковица одређена је разноликошћу и личним преференцијама вртлара. На пример, специјалисти препоручују трансплантацију биљака из групе ЛА - и азијских хибрида. Природна сијалица ове сорте обилује "децом" и садња вам омогућава да сачувате природну декоративну природу цвета.

Пресађивање љиљана у прољеће

Пресађивање љиљана у прољеће може се обавити тек након што се тло у потпуности загрије и стога почетак рада не може бити до краја ожујка, у неким регијама ће морати чекати до средине травња.

Гредице се требају израдити у јесен, отприлике у октобру. Одмах након копања луковица, оне се стављају у полиетилен и посипају влажном пиљевином. Не заборавите на вентилационе отворе. Чињеница је да луковице љиљана не пате од сушења, што захтијева друге врсте жаруља. Најбоље је такве предмете држати на доњој полици фрижидера.

семе лилија

Зрела семена браон боје, овална, благо издужена. Дужина је око 5 мм. Дебљина је око 1 мм.

Сјеме љиљана одмах након бербе је погодносовинг Али најбоље је ставити их у фрижидер, задржавајући температуру 2-4 степена. Када је најбоље засадити љиљане? Садња семена је најбоља крајем марта. Могуће је произвести засијавање у фебруару, али онда ће клице требати додатно осветљење. Биљка цвета тек након 1,5-2 године након сличности клице.

Тло за љиљане

Љиљани су веома захтјевни за тло. Реакцијом на садржај земљишта у кречним љиљанима се дијеле у двије групе. У прву групу спадају врсте које у земљишту носе малу количину креча: краљевски љиљан, љиљан Хенри, љиљан цандидаум, ђурђевак, љиљан леопарда. Друга група, бројнија, састоји се од љиљана, за које је присуство вапна у земљишту непожељно: Лилиа длиннотсветковои, Лили позлаћена, Тигер љиљан. Канадски љиљан. Глина, водоотпорна и пешчана, маловагхамкие земља за љиљане неприкладна. Парцела на којој су засађени љиљани не би требало да буде преплављена водом, јер од стагнације воде луковице се лако могу оштетити и пропасти.

Припрема садног материјала љиљана

Прочишћен тако да луковице треба дезинфиковати. У ту сврху се снижавају у 2% -тном раствору фундазоле. Морају бити у њему најмање 20 минута. Као дезинфекционо средство можете користити и раствор карбофоса (на основу кашике по канти). Третман траје и 20 минута. Ако није могуће припремити препоручена складишта, садни материјал се може обрадити конвенционалним манганом. На кантици водеморате додати 5 грама лека и ставити пола сата.

Дубина садње љиљана

Прије сијања жаруља препоручује се сипање грубог пијеска на дно бунара, затим га расподијелити на луковице, посути коријен и напунити жаруље пијеском, а затим тло. Потребно је добро опрашити земљу са засађеним љиљанима тако да се брже укоријене. Слијетање оријенталних хибрида, азијских хибрида и ЛА хибриди су малча у тресету или пиљевини са слојем од 5 цм, јер ови материјали повећавају киселост тла, не користе се као мулчи у узгоју бијелих љиљана, Мартагон и тубуларних хибрида. Ови љиљани су малчани листним хумусом са додатком пепела.

Садња љиљана

Садња љиљана у отвореном тлу изводи се након припреме рупа за луковице. Њихова дубина зависи од величине лука: за димензионалну сијалицу фоска ће се уклопити у дубину од 18-20 цм, а за мале - 6-10 цм, а на дну морате попунити мало песка како би биљка била боље у земљи. Када поставите сијалицу у бунар, коријене треба пресавити на бокове, тако да ће се биљка ускоро опоравити и неће требати снаге да обнови коренски систем. Жељена удаљеност између бунара варира од 25 до 50 цм

Лили Царе

Брига о љиљанима у башти подразумијева њихово често слијетање. Главно слетање љиљана је внеогоднаиа (крајем августа-септембра), али је понекад дозвољено и пролеће. Боље је изабрати сунчано место за раст. У првој половини дана посебно је потребно добро осветљење. Превишеснажно и константно сунце без неправилног (иако обилног) наводњавања је неприхватљиво - у таквим условима љиљани расту превише

храњење љиљана

За љиљане да добро расту цијело љето, у прољеће им је потребан повишен садржај азота у тлу. Једна од опција за исхрану - то је уобичајени амонијум-нитрат, који се прави на основу жлице по квадратном метру засада. Погодна за ову сврху и нитроамофоска, а од органске материје - ферментисани раствор краве, разблажен водом 1:10. Свежа крава испод љиљана је боље не користити због присутности агресивне микрофлоре у њој - луковице могу обољети и пасти.

У пролеће има благотворан учинак на љиљане и пепелну воду у концентрацији чаше просијаног дрвеног пепела за 10 литара воде. Можете га направити једном када залијете или повремено додајете мале порције током прољећа.

Не ометати додавање у тло, гдје су засађене луковице љиљана, добро зарасли компост или боров хумус.

репродукција љиљана

Нормално, печурке су подељене током трансплантације. То би требало урадити, иначе ће густина узроковати да цвет постане мали, или љиљан НЕ цвета. Одвојено гнездо луковица цвета за годину дана.

Љиљани се могу појавити на стабљици изнад сијалице. Током трансплантације, треба их уклонити и посадити одвојено. Биљке засађене из таквих сијалица, почињу цветати 2-3 године.

У неким љиљанима, жаруље се појављују на стабљици на листовима. Потребно их је прикупити крајем љета, отпасти и формирати корење. Лукпосађене до нивоа од 3-4 цм. Цветајте ове биљке за 2-3 године.

Вегетативна репродукција љиљана

Вегетативна репродукција љиљана је широко распрострањена у пракси цвећарства.

Многе врсте и сорте љиљана су способне да формирају сијалице у луковицама луковица луковица, у подземном дијелу излаза цвијећа у зони коријена стабљике и на његовом горњем дијелу у осовинама зеленог листа.

Уз то, скоро сви вегетативни дијелови биљке могу се користити за репродукцију.

Размножавање љиљана дјечјим луковицама

Ове луковице се формирају на подземном дијелу стабла. Почетком септембра, треба их одвојити, да без копања мајчиног жаруља, и одмах слетјети на дубини од 4-5 цм. .

Када се множе дечје луковице, љиљан цвета на 3-4 године. Ту је и раније цветање, али је непожељно, јер биљка још није ступила на снагу. У овом случају, боље је уклонити пупољке.