Кабл за лемљење за снабдевање водом: опције за употребу

Прикључак за кабловску грејну воду

Данас морамо да смислимо како да уредимо грејање цевовода грејним каблом. Сазнајемо тачно који кабл купујемо, како да покупимо његову снагу и како да правилно инсталирамо систем за грејање каблова. Дакле, на путу.

Када је потребно

У којим случајевима је потребан грејни кабл за цевоводе?

У правилнику ЈВ 30.13330.2012, којим је уређена инсталација унутрашњих водоводних мрежа, постоји потпуно једнозначно упутство: грејање каблова или снабдевање топлотом (читање као заптивка у општем топлотноизолационом кућишту са грејним цевима) мора бити снабдевено водом у просторији са минималном температуром испод + 2 ° Ц


Овај документ регулише пројектовање унутрашњих водоводних и канализационих система

У пракси, кабловско грејање обезбеђује:

 • увођење водоснабдијевања, због локалних услова (нпр. Камењара) изнад нивоа замрзавања тла;
 • снабдијевање водом у хладном поткровљу;
 • области унутрашњег водовода које пролазе кроз предворје;
 • постављене изнад нивоа замрзавања канализације;
 • Димњаци и олуци одводног система.


Дренажни левак са загрејаног кабла неће бити узалудан са ледом и снегом током мраза ван сезоне

Капетанови докази сугеришу: Нормална изолација није довољна да спријечи одмрзавање цијеви.Топлинска изолација не искључује замрзавање воде, већ је само успорава.

типови каблова

Која врста грејног кабла за водоводни систем треба да се купи да би се спречило одлеђивање цеви?

Упознајмо се са његовим сортама и њиховим главним карактеристикама.

отпорни

Струјна струја кроз проводник узрокује њено загревање. Количина која се издваја на проводнику топлоте зависи од вредности струје, која се, заузврат, одређује напоном на крајевима проводника и његовом потпуном отпорношћу.


Израчунавање количине се додељује проводнику топлоте

Управо овај једноставан механизам лежи у основи принципа рада грејног отпорничког кабла. Дужина и део изолованог проводника се бирају за одређени задатак. Оба краја жице су повезана на мрежу; повећати или смањити њену дужину или је потрошња енергије немогућа.


Самостално загревање

\ т

Заједно са једносмерним отпорничким кабловима, могуће је наћи и дводијелни кабл на продају. Захваљујући завршној спојници са краткоспојником, двожични кабл се може повезати на напајање са једним крајем, што га чини знатно лакшим за инсталацију.

И једножилни и двоструки проводници се често обезбеђују заштитом везива, чиме се елиминише цурење паразитних струја у оближњој електроници и радио опреми. Трчање напред - аутор чланка никада није приметио одступања у раду рачунара и радија у близини непокривеног кабла и не види много користи од присуства плетенице.


Структура двојног кабла са екраном

зонал

Такозвани зонски грејни кабл за загревање снабдевања водом разликује се од отпора чињеницом да грејни елементи нису сами по себи проводни проводници, већ их међусобно повезују са површином водича високог отпора.

Уређај уређаја за грејање

Шта ово даје?

Способност да се пресече каблови до подручја фиксне дужине. Ако је потребно грејање дво-метарске парцеле водоснабдевања, нема потребе за куповином проводника од осам метара. Међутим - нажалост и ах - специфична снага грејног елемента остаје непромењена, без обзира на потребу за топлотном снагом.

Додатно: и отпорнички и зонални каблови добро подносе преклапање током инсталације. На мјесту преклапања, изолација се може оштетити због прегријавања и придруженог кратког споја.

саморегулирајући

Саморегулишући кабл за грејање за систем водоснабдевања је лишен свих горе описаних недостатака.

Допустите да вам представим: саморегулишући кабл за грејање цевовода

Процијените сами:

 • Може се изрезати на области произвољне дужине;
 • Саморегулишући грејни кабл за цевоводе смањује потрошњу енергије како температура расте , чиме се обезбеђује опипљива уштеда енергије. У том случају, сваки одвојени део кабла подешава своју снагу на температуру околине, без обзира на друге области;
 • Он се не боји прелета : У.грејање кабловског дела топлоте ће се смањити.

Због чега постижемо такав јединствени скуп својстава?

Због употребе полимерне матрице са додатком проводљивог финозрнатог материјала (обично графитне прашине). Матрица се налази између два проводна проводника са ниским електричним отпором.

На фото - саморегулационом каблу са заптивеном изолацијом

Како ради:

 • Са порастом температуре има висок коефицијент експанзије температуре, матрица се повећава у величини. Број проводних ланаца у њему се смањује уклањањем графитних честица један од другог, а потрошња енергије кабла (и након њега - и његовог загревања) се смањује;
 • Са хлађењем матрице, честице графита се приближавају и формирају велики број проводне струје ланаца, што доводи до повећања емисије топлоте у празном простору.


Промена броја проводних ланаца у матрици, у зависности од температуре

Трошкови кабловског мерача у вријеме писања чланка (крај 2017. године) почињу од 200 рубаља по метру метра. Поседује хигијенски сертификат и намерава да дође у контакт са водом за пиће, а грејање каблова за грејање воде је мало скупље - око 300-400 рубаља по метру.

На цене се утиче не само присуство спољашњег омотача ПТФЕ-а, већ и логистика: такозвани кабл за храну се увози из Кореје и земаљаЕвропска унија и, као резултат тога, подлеже царини.


Корејски прехрамбени ланац

Избор снаге

Како да израчунам грејни кабл за снабдевање водом својим рукама?

Функција грејања каблова је компензација губитка топлоте цевовода. Утврђени су губици топлоте:

 1. Пречник цеви;
 2. Квалитет његове топлотне изолације;
 3. Температура између воде из славине и ваздуха околине.


Што је ваздух хладнији, то више топлоте даје водоводу

Можете пронаћи оптималну снагу кабла за унутрашњу инсталацију (у челичној цеви) према следећој табели:

Пречник цевовода, мм Разлика у температури између воде и околног зрака, ° С Специфични топлотни губици, вати по линеарном метру (за дебљину топлотне изолације 20 мм)
25 20 7
40 13
60 20
32 20 8
40 16
60 34
57 20 12
40 24
60 36

Када се вањски кабел намотава на цјевовод, његова снага се смањује за корак (24 В /м умјесто 30, 16 умјесто 24, итд.) Уз истовремено повећање дужине 2-2,5 пута.

Спирални намот повећава дужину кабла за најмање два пута

Имајте на уму: избор кабла са топлим утикачем за полимерне материјале подлеже одређеним ограничењима. Посебно, за спољашњеЗа инсталацију се може користити отпорни кабл од 16 В /м.


Снабдевање водом полиетилена у кесонским бунарима

секција монтаже

Ако желите, можете наћи готове комплете за грејне каблове за снабдевање водом; међутим, у пракси се секција загрева (саморегулирајући кабл одређене дужине и такозвани хладни крај - жица за напајање) најчешће се користи за одређени цевовод.


Сектор за грејање за водоснабдевање

Како се то ради?

Изолација одвојених струјних проводника и уградња коначне спојнице врши се помоћу стезне цеви. Да бисте саставили секцију, потребан вам је термопрекидач од четири стандардне величине: 16/5, 12/4, 9/3 и 6/2 милиметара. Поред тога, за спајање струјних проводних жила и заштитних плетеница, испод кључа ће бити потребне три бакарне чауре.


Монтажни комплет за грејање

Ово је корак по корак упутство за састављање одељка:

  \ т
 1. Уклоните спољашњу изолацију од 70 мм од краја кабла који се повезује са каблом за напајање;
 2. Увијте намотај у стезник и исеците га 40 милиметара од базе;
 3. Скините унутрашњи изолациони поклопац са кабла 30 мм;
 4. Загревати, загрејати и уклонити живу матрицу;


Зачепљен крај изолације

 1. Ставите вене и увијте бакарне рукавце;
 2. Изолирајте појединачне вене фолијом за стезање 6/2 мм, а затим ставите обе облоге на стезање 12/4 мм, потопите је у врући ваздух и плетите уз уске клешта између живог;
 3. Заокружи трећибакарне рукавице на плетеници;
 4. Очистите жицу од изолације жице и ставите на њих топлотно стезање 9/3 мм;
 5. Плетите на језгру електричних жица бакарних чаура;

Повезивање проводника проводника струје са напајањем

 1. Изоловати вене топлотним скупљањем;
 2. Извршити општу изолацију прикључка цеви 16/5 мм;
 3. Уградите утикач са контактима за уземљење на хладном крају кабла;
 4. Очистите љуску од 60 мм на крају загрејаног кабла;
 5. Скините плетеницу и направите изрез у облику слова В у облику слова В између проводника струје;
 6. Изоловати вене и матрицу са цевчицом 12/4 мм и везати њену ивицу помоћу клијешта;
 7. Повуците плетеницу на крај кабла и изолујте је фолијом за стезање 16/5 мм, стиснувши је клијештима.

Савијање завршне спојнице

инсталација каблова

Како правилно монтирати грејање каблова за довод воде?

Спољна инсталација се врши намотавањем кабла или његовим паралелним причвршћивањем на цев помоћу алуминијумске траке.


Канализација и водовод са грејним каблом фиксираним алуминијумском траком за топлотну изолацију

Напомена: Алуминијум смањује губитак топлоте због инфрацрвеног зрачења и тако штеди енергију. За унутрашњу уградњу користи се теесид са еластичном заптивком једног од пропуха, кроз који се уводи цијев за гријање.

Цев за довод воде са грејним каблом, доведена кроз т-комсеалс

Неколико нијанси:

 • Саморегулациони кабл се може користити и за загревање водоснабдевања и за спречавање одмрзавања канализационог система. Међутим, у овом другом случају, може се причврстити само изван цеви: налази се унутар кабла система за одводњавање ће изазвати честа зачепљења;


Грејање канализације: кабл је монтиран изван цеви

Поред тога: врло је вероватно да ће систем грејања каблова бити намотан на кабл и да ће се оштетити чишћењем другог зачепљења.

 • Кабл се може користити за загревање дубоке септичке јаме или септичке јаме. Међутим, веза са хладним крајем и завршном спојницом не би требало да дође у додир са одводима. Агресивно окружење неће оштетити изолацију кабла, али ће се цијев за скупљање топлине срушити унутар једне или двије сезоне;
 • Код спољне монтаже, поред алуминијумске траке за причвршћивање кабла, потребно је користити полиетиленске облоге или обичну траку. Чињеница је да се алуминијумска фолија не може похвалити високом издржљивошћу.


На завојима канализације, кабл је фиксиран полиетиленским везицама

закључак

Надамо се да смо успјели одговорити на сва питања која је поставио драги читатељ. У прилогу чланка, видеозапис ће јасније показати како изгледа инсталација гријаћег кабла за водовод. Сретно!