Књижење у приватној кући: како да то урадим како треба

Како монтирати ожичење у приватној кући

Ожичење уређаја у приватној кући може се значајно разликовати од ожичења у стану за неке параметре. Може постојати велика електрика у облику пумпи, електричних гријача, па чак и стројева.

Поред тога, приватна кућа може бити направљена од запаљивих материјала, што такође намеће велику одговорност за вас. У исто време, у вашем дому имате шири спектар начина полагања и уградње каблова, посебно ако се ради само о фази изградње куће.

Увод у кућу

Свака електрична мрежа у приватној кући почиње са прикључењем на електричну мрежу. Да бисте то урадили, морате добити техничке спецификације у Енергетској инспекцији.

У већини случајева, они се такође повезују на електричну мрежу. Резултат њиховог рада у 90% случајева је аутоматски улазни прекидач, чији су закључци повезани са бројачем. Обично, Енергоанализа такође захтева да повежете кабл са закључцима мерача, који ће ићи директно на нашу централу. Наш задатак је да припремимо овај кабл.

Напајање куће кроз зид

Најчешћи начин напајања кабла за напајање у кући је улазак кроз зид (погледајте Како бирате кућу са СИП жицом). Лако се покреће, али постоји неколико захтева које треба узети у обзир током фазе инсталације.


Увод у кућу са инсталацијом бројача у разводној табли

 • Прије свега,треба имати на уму да, у складу са П.2.1.79 ПУЕ, увођење у кућу треба бити на висини од најмање 2,75 метара. У том случају, растојање од ивице кровне падине до жице не би требало да буде мање од 20 цм
 • .

Обратите пажњу! Ако вам висина дома не допушта да уђете у кућу кроз зид на надморској висини од 2,5 метра, онда је у овом случају могуће ући кроз кров. Али обавезно је придржавање висине од 2,75 метара.

 • Треба такође узети у обзир да ПУЕ правила захтијевају могућност замјене жице. У ту сврху користе се посебне рукавице. Ово је обично челична цев.

Обратите пажњу! Ова кнежевска цев треба бити израђена тако да се искључи могућност пада и зачепљења влаге у њој. Да би се то урадило, требало би да се изврши нагињање и савијање.

 • Кабл за ожичење у приватној згради не може се положити директно на грађевинске конструкције, ако су направљене од запаљивог материјала. Због тога кабл треба поставити у непокривену шкољку. То може бити метална ребра или пладањ. Осим тога, могућа је и облога између жице и зида ватросталног материјала. То може бити азбестна тканина.
 • Још једна ствар коју треба узети у обзир је локација самог улаза. Према тачки 2.2.1.75, ПУЕ мора бити најмање један метар од прозора или балкона. Ако имате други спрат, онда раздаљина од жице до прозора изнад треба да буде најмање 1 метар.

Напајање куће под земљом

Иако је овај метод примјењивмного рјеђе од многих параметара, још је поузданији. Само је потребно предвидети то у фази оснивања, а то се често заборавља.

У неким компанијама за снабдијевање енергијом, такав улазак у кућу изазива насилан протест. Ипак, он има право да постоји и прилично је успешан на много начина.


На фотографији је представљен увод у кућу са инсталацијом пулта на стубу

 • У складу са клаузулом 12.1 БСЦ 59-88, цеви, које се затим проширују на е. кабла, треба да лежи на дубини од 0,5 до 2 метра.
 • Ове цеви би такође требале имати нагиб према улици како би се искључила могућност накупљања воде у њима и улазак у просторије.
 • Након полагања кабла у цев, они морају бити чврсто затворени, да би се у потпуности искључила могућност да влага уђе у просторију.
 • Приликом полагања кабла на запаљиву подлогу куће треба слиједити иста правила и норме, као и код увођења напајања електричном енергијом кроз зид.

Постављање разводне табле

Пре него што направите ожичење у приватној кући, требате правилно поставити плочу. Постоје бројна ограничења која су прилично логична и лако објашњива.


Постављање централе

 • Пре свега, у складу са одредбом 11.1 ВСН 59-88, разводне табле треба да буду постављене на места која су погодна за сервисирање. Морају имати осветљење и бити смештени на местима која спречавају њихово поплављивање. Ово је посебно тачно када се постављају штитови у подрум.
 • У просторији у којој се налази штит, не сме бити препрека за котлове на течно гориво и цијеви за плин.
 • Цијеви за гријање, водовод и канализацију које пролазе кроз просторије не би требале имати бочице, вентиле и друге дренажне или сигурносне арматуре. Исто важи и за системе вентилације и климатизације.
 • Такође, наша упутства не препоручују стављање штитова испод просторија купатила, соба за чишћење, парних соба и других просторија у којима постоји висок ризик од поплава.
 • Приликом причвршћивања штитова на спаљивање темеља између њега и зида треба осигурати неизгорену површину. Обично у овој улози служи лист гвожђа. Поред тога, све разводне плоче морају се затворити на запорном уређају.

Избор врсте књижења у приватној кући

Полагање ожичења у приватној кући може се обавити на два начина - отворено и скривено. Одабир праве опције за ваш дом зависи од материјала из којег је направљен и ваших жеља.

Ми ћемо вам дати само основне захтјеве за сваку врсту књижења и моћи ћете одабрати најпогодније за вашу стамбену изградњу.

скривено ожичење

Скривено ожичење је најраширеније. Поуздано скрива све инжењерске мреже од трећих страна које не краду слободан простор и осигуравају механички интегритет жице.

Истовремено, цена инсталације таквог књижења је мало већа због њене сложености, а могућности за поправку и замену су ограничене.

Скривена инсталацијадрвена кућа

\ т
 • Скривене електричне инсталације у приватној кући, према табели. 2.1.2 и 2.1.3 ПУЕ, за ватросталне подлоге (цигла, бетон, итд.) Могу се изводити директно иза елемената конструкције у специјалним језграма. Након монтаже морају бити омалтерисани алабастером или малтером дебљине најмање 10 мм.
 • Када се монтирају у запаљивим структурама (дрвене куће), све је мало компликованије (види основне захтјеве за ожичење у дрвеној кући). У том случају, жицу треба полагати облогом од ватросталних материјала (нпр. Азбестног платна) са накнадним малтерисањем.

Обратите пажњу! У свим случајевима облоге ватросталних материјала треба извести тако да на свакој страни жице постоји залиха од 1 цм.

 • Још једна могућа опција за постављање скривеног ожичења у дрвеној кући је уградња у пластичне кутије или наборе. Али у овом случају, кутија и ребра би требало да буду омалтерисани након уградње. И испод врло валовите даске или кутије потребно је ставити ватросталне материјале.
 • Најлакше је сакрити ожичење у дрвеној кући тако што ћете га положити у челичну цијев или валовиту кутију. У том случају нису потребни додатни услови.

Отворено ожичење

Ожичење електричних инсталација у приватној кући на отворен начин намеће веће захтјеве. Упркос томе, његова монтажа је једноставнија, брзина монтаже је већа, опције поправке и одржавања су више.

При томеИстовремено, он "краде" слободан простор просторије, отворено ожичење се лоше уклапа у практично сваки модеран дизајн просторије, а трошкови монтаже робота за ватросталне површине су много већи.

Отворено ожичење у вашем дому

 • Користећи све исте ПУЕ табеле, можете видјети да је незапаљива структура могућа уз употребу изолатора. Ова ретро верзија је сада веома популарна и појављују се чак и декоративни постови овог типа. Али сигурност овог метода није на највишем нивоу.
 • Много чешће, отворена ожичења на негоривим конструкцијама се полажу у пластичне кутије и наборе. Овај метод помаже да се ожичење заштити од механичких оштећења, као и да га визуелно осветли.
 • За запаљиве конструкције, на исти начин, ожичење се може изводити само са облогом ватросталних материјала. Само каблови у специјалној љусци од незапаљивих или тешких материјала могу се поставити директно на елементе таквих конструкција. Али естетски изглед таквих порука изазива много негативних емоција.
 • Најчешће, отворена метода се користи за провођење заварених спојева у челичним или бакреним цијевима или челичним наборима. Ова заштита жице омогућава монтажу ожичења директно на елементе дизајна, без употребе додатних подлога.

закључак

У овом чланку дали смо главне тачке које треба узети у обзир приликом пројектовања електричне мреже у приватномкод куће.

Нема разлике у избору попречног пресјека жице, израчунавању и дистрибуцији група расвјете и начину на који се различити потрошачи хране између стана и њихове куће. Зато ће вам у томе помоћи бројни видеозаписи и чланци на страницама нашег сајта.