Животни век ЛЕД сијалица: реални бројеви

Скоро сваки произвођач, на овај или онај начин, прецењује животни век ЛЕД сијалица. Објашњење је веома једноставно - у поређењу са конвенционалним сијалицама са жарном нити, ЛЕД је увек много скупљи, тако да купац треба охрабрити да троши новац на овај производ. И овдје су трговци израчунали два најозбиљнија фактора који директно утичу на жељу купца да купи новину - уштеду електричне енергије и дужи животни вијек лампе.

Трговци су, наравно, паметни момци, тако да је на вама да схватите како све заиста иде како би се спасили од непотребних разочарања.

Живот у служби: обећања произвођача и стварности

На интернету можете наћи просјечан вијек трајања било које ЛЕД (ЛЕД) лампе, без обзира на произвођача - 50 тисућа сати. То је више од 2083 дана или 5 година. Али треба знати да није спроведено истинско истраживање о овој теми (барем у Русији), тако да није могуће експериментално потврдити ову атрактивну цифру.

Радни век конвенционалне сијалице са жарном нити је око хиљаду сати. Флуоресцентно - од 6 до 10 хиљада сати.

Морамо узети у обзир наше реалности - са флуктуацијама напона, неисправним ожичењем и хитним искључењима. А ако је у питању улично осветљење, онда животни век лампе може утицати и на неповољне временске услове. Генерално, постоји много фактора, готово их је немогуће искључити, стога није потребно очекивати да се поднесе пријављени рок трајања од 5-7 година.

ОбичноЛЕД сијалица захтева стандардни напон од 220 волти. Али скоро сви ће радити на нижим напонима. Индикатори екстремно ниског и екстремно високог напона за сваку лампу су назначени на паковању.

Карактеристике "упаљених" ЛЕД лампи

ЛЕД лампе имају једну јединствену особину, која се не може игнорисати. Њихов радни вијек је подијељен на дјелотворан и потпун.

ЛЕД лампица не изгара одмах као нормална сијалица - она ​​једноставно губи своју свјетлину током времена. Свјетлосни ток се истовремено смањује.

Пун животни век лампе сматрат ће се цијелим временом његовог рада до потпуног неуспјеха. Ефективно - период током којег се смањује 30% почетне осветљености.

Савесни произвођач мора на оба начина назначити оба ова израза, али чешће него само, то само указује на пуни радни вијек, који, штавише, може бити хипотетичан, као што је већ речено горе.

Зато немојте журити да узмете лампу која ће вам, као што сте обећали, пакет, радити 5-7 година. Могуће је да ће он толико радити, али до краја свог "живота", светлост неће бити светлија од керозинске лампе. Тако ће бити исплативије пронаћи производ произвођача који искрено указује на ефективни период лампе, након чега ће се осветљеност неумитно (иако полако) смањити.

Ефективни вијек трајања бијелих ЛЕД диода је око 10 тисућа сати, док је црвена, плава, жута и зелена - око 25 тисућахоурс Када је просјечна услуга расвјете код куће на 6 сати дневно, замрачење свјетлине људског ока почиње бити видљиво након отприлике 4 године његове употребе.

Још једна мала тајна при одабиру ЛЕД лампице је гарантни период. Што је мањи, то је нижи квалитет понуђеног производа. Није потребно узимати лампе, чији је произвођач навео гарантни рок од 1 године - то је учињено како би се избјегла масовна размјена разбијених свјетала. Две године гаранције - знак просечног квалитета, а од 3 до 5 година - добри производи који ће вам дуго служити.

Мисцхиеф плаћа три пута!

Од почетка употребе ЛИД сијалица, почели су да се лажирају. А пошто је оригинални производ био веома скуп, а кинески "аналози" - неколико пута јефтинији, потражња за њима била је прилично озбиљна.

Прошло је само неколико година, цијене ЛЕД лампи су значајно пале, али наши источни сусједи настављају "возити" у Русију кривотворене ЛЕД свјетиљке. И они и даље купују. Зашто то не урадите?

  • Квалитет светлости такве светиљке може бити потпуно непредвидљив, што негативно утиче на здравље.
  • Склапање кинеских лампи увек оставља много да се пожели, и то је "невино" што се може десити током његове употребе - срушит ће чеп (машина на шалтеру) или ће лустер бити оштећен.
  • Ниједан радни век у случају лажних лампи не ради, они могу отказати у било ком тренутку.

Лампице лошег квалитета - видео

Понекад произвођачи (и не самоКинески) уштедите на монтажи лампе, што доводи до њиховог неуспјеха у раније наведеном термину

Не само за дом

ЛЕД светла се не користе само за осветљење станова. Могу се наћи у канцеларијама, на улицама градова. Такође се успешно користе у козметологији. Зато је вредно рећи неколико речи о условима сервиса "специјализованих" ЛЕД сијалица и уређаја.

За канцеларије за расвјету, складишта, трговачке центре и друге јавне зграде често се користе стропна свјетла типа Армстронг, која се састоји од неколико блокова ЛЕД диода. Узимајући у обзир да у таквим просторијама лампе раде више од 6 сати дневно, животни вијек расвјетних тијела је око 3-4 године, а затим почињу губити свјетлину.

Животни век уличних светала и рефлектора зависи од услова рада. Већина произвођача обећава од 6 до 20 хиљада сати рада, али због чињенице да не увијек лампице раде толико због високе осјетљивости на повишене температуре.

ЛЕД лампе у козметологији

ЛЕД лампе се такође користе у сервисирању ноктију - уз њихову помоћ, гел се стврдњава током изградње ноктију. Оптималан живот овакве лампе - око 3 хиљаде сати.

Понекад можете наћи препоруку да "замените лампе најмање два пута месечно." Ова тврдња није тачна, честа замена ће бити неоправдано скупа.

Како продужити рок службе

Потребно је да лампа ради дужеда би се обезбедило стално уклањање произведене топлоте, не дозвољавајући "термичку деградацију" ЛЕД. Сам дизајн такве лампе (ако је квалитативна) већ укључује овај процес, а власници уређаја су само основна правила његе, којима се лако може носити свака домаћица.

  • Светиљке треба редовно чистити од прашине и чак усисавати. У овом случају препоручује се да се не користе детерџенти који могу оштетити лампу и чак је онемогућити.
  • Све манипулације морају бити извршене само уз изузетак лампе!
  • ЛЕД траке не би требало да се лепе директно на тапете или намештај, боље је за то користити алуминијумски профил, који ће само довести до "вишка" топлоте.
  • Ако се у јавној или индустријској просторији ЛЕД лампе стално прегревају и кваре, онда ће бити неизбјежно контактирати било коју компанију која је укључена у инсталацију таквих сијалица. Стручњаци ће вам помоћи да обезбедите вашу опрему висококвалитетним расхладним елементом и смањите трошкове куповине лампи.

С обзиром на горе наведено, може се закључити: вијек трајања ЛЕД свјетиљке ће готово увијек бити мањи од онога што нам неки оглашивачи обећавају. У просјеку, она је стара око 3 године, али овиси о многим факторима о којима смо вам већ говорили. И једноставна правила за бригу о ЛЕД свјетлима помоћи ће продужити њихов вијек трајања и избјећи губитак новца.