Жица МГСХВ: техничке спецификације

Жице марке МГСХВ

Жице МГСХВ су нашле широку примену у радио-електроници, производњи кућанских апарата иу домаћинству. Захваљујући доброј флексибилности, поузданој изолацији и одличним физичким карактеристикама, обим њихове примене се стално шири. Стога смо у нашем чланку одлучили да ову врсту жице размотримо детаљније.

Декодирање и структура жица МГСХВ

Прво, размотримо декодирање имена и структуре жице. То ће нам омогућити разумијевање основних механичких, а дијелом и физичких својстава жица.

Декодирање назива МГСХ

Опћенито, декодирање назива жица има одређене стандарде. Али за људе који се често не суочавају са овим скраћеницама, то може бити тешко. Зато дешифрујте свако слово и број у наслову.


Означавање жица према ГОСТ-у

 • Прво слово које имамо је "М" . Али према стандардима, прво слово може бити само "А". Одсуство "А" на почетку скраћенице означава да је жица направљена од бакра. Ако је "А", онда то значи да је жица направљена од алуминијума. Бакар има већу струју од проводљивих алуминијумских својстава, што је позитиван тренутак. Али цена таквог материјала је мало већа.


На фотографији је структурна шема холдинга

 • Прво слово "М"сугерише да се ова жица монтира. За разлику од подешавања, може се више пута поново повезати и премјестити, што је несумњива предност.
 • Друго слово које имамо је "Г" . Она кажеда је ова жица флексибилна. То значи да је радијус његовог завоја прилично мали, а сама жица није мања од четвртог степена флексибилности.


Класа флексибилности жице

 • Трећа буква "СХ".Она каже да је жица отпорна на свилу. Сада се, наравно, не користе природни материјали, већ полиестерска пређа, али по својим својствима готово одговарају свили.
 • Четврто слово "И" . Она нам каже да је главна изолација од винила. Тачније, овај материјал се назива поливинил клорид или једноставно ПВЦ.
 • Али то није све. У неким случајевима, жица може и даље да садржи ознаку "Е" . Каже да је присутан такав екран проводника. Екран је изведен од ситних бакарних проводника мале секције.
 • Након тога, скраћенице обично означавају бројеве . Прва показује број живих жица. Према упутствима производних фабрика, МГСХВ жице се израђују од једно-, дво- и трокраке.


Колор гама жица МГСХ

Последња вредност је попречни пресек жице. За ову врсту жице, ова серија није толико велика. То могу бити жице у попречном пресеку од 0,12, 0,14, 0,2, 0,35, 0,5, 0,75, 1 и 1,5 мм2.

структура жице

Погледајмо сада ближе структуру жице. Међутим, након дешифровања наслова, с њим је мање-више све јасно.

Међутим, неке детаље је потребно детаљније размотрити:


Стандарди за број појединачних жица за жице различитих пресјека

Пријесве су делови који носе струју. Као што смо већ поменули, ова жица се односи на производе флексибилности 4. или 5. разреда.

То значи да је жица направљена од најмање седам засебних жица, заварених заједно. И што је мањи пречник сваке појединачне жице, већа је флексибилност цијеле жице.

Минимални пречници сваке појединачне жице су стандардизовани према ГОСТ Р 53768-2010.

Свилени конац у жицама МГСХВ

Следећи материјал у производу је свила. Његове техничке карактеристике пружају додатну заштиту од абразије и делују као главни диелектрик.

Дебљина појединачних навоја и цијеле изолације у цјелини нормализирана је техничким увјетима, а различити произвођачи могу значајно варирати.


Стандарди за дебљину изолације жица

ПВЦ изолација се наноси на под од свиле. Овај материјал је веома флексибилан и поуздан у раду.

Дебљина овог слоја зависи од пресека жице, али обично није мања од 0,7 мм. Иако поједини произвођачи производе производе са нижим стопама.


Екран жица МГСХВЕ

Ако жица има екран, онда се изводи из бакрених жица. Њихов пречник је обично 0,15 мм. За заштиту од корозије, жица екрана је обично постављена на видео.

Карактеристике жица МГСХВ

Сада ћемо детаљније говорити о главним карактеристикама жице. Могу се поделити на физичке и електричне. Погледајмо их одвојено.

Физичке карактеристике жицаМГСХВ

Почнимо од нашег разговора о физичким карактеристикама, које више зависе од структуре жице и материјала који се користе. И у том смислу, МХСХВ жица није тако лоша.


Радијус савијања жица

 • Једна од главних карактеристика било које жице је његова флексибилност.Што је та цифра виша, у жици може бити мање радијуса савијања. За наш случај, минимални радијус савијања није мањи од 10 промјера жице.
 • Још један важан физички параметар је опсег температура , у којима се може водити жица. Је ли то -50? - +70? С. Ако је доња граница сасвим удобна, онда је горња граница далеко од најбољих, и то због карактеристика ПВЦ изолације.

Обратите пажњу! Жице марке МГСХВ омогућавају краткотрајно повећање температуре околине до +150 ° Ц. Поготово ако жица има растезање.


Карактеристике жица МХХСВЕ и МГСХВ

 • Позитивно је да жица не излаже изгарање . Али само са једном облогом. У комплексу са таквим индикатором као што су отпорност на уља, бензин и сунчева свјетлост, изгледа прилично увјерљиво.
 • Ваља напоменути да је жица отпорна на појединачне ударе, вибрације и акустичне осцилације . За кућне апарате ово може бити веома важно.
 • Што се тиче трајања рада жице, могуће је испунити неколико показатеља. То је 10, 12 или 15 година . У исто време, минимално време повезивања, усваки случај мора бити најмање 10.000 сати.

електричне карактеристике

За све електричне производе, техничке карактеристике се не могу избјећи без подешавања електричних карактеристика. То укључује проводљивост производа, отпорност на његову изолацију и методе провођења тестова високог напона.

 • Прије свега, хајде да се осврнемо на губитке у жици. Они су због свог унутрашњег отпора и строго регулисани од стране ГОСТ-а. Јасно је да су они директно зависни од пресека жице. Тако, жица у попречном пресеку од 0,12 мм 2 мора имати отпорност која не прелази 155 ома /км. Но, производ са попречним пресјеком од 1,5 мм 2, има отпор не више од 15м /км. Ово је веома вредан показатељ - мало већи од стандарда које је поставио ГОСТ.


Карактеристике жица МГСХВ

  Други важан аспект је отпорност на изолацију жице. То директно зависи од температуре околине. Према нормама ГОСТ-а, отпорност изолације се нормализује на температури од 20 ° Ц и на 70 ° Ц. У првом случају не би требало да буде мања од 20МОм, ау другом - мање од 1МОм.
 • Важан аспект је отпор жице у високонапонским тестовима. Наравно, готово је немогуће извршити их властитим рукама, али овдје ћемо вјеровати произвођачу који треба селективно провјеравати његове производе.


Параметри жица МГСХВ различитих конструкција

 • Одјељци жица до укључиво 0,14 мм2, морају издржати испитни напон од 50 Хз на 800 В у трајању од 1 минуте. Жице са великим раскрсницама, већ доживљавају напон од 2кВ.

Обратите пажњу! Овакав испитни напон не значи да се жице могу дуго користити у овом начину рада. Номинална за ову врсту жице је промјењиви напон до 380В за раскрснице од 0,14 мм 2 и испод и 1000 В за жице веће раскрснице. За ДЦ, ове бројке су 500В и 1500В, респективно.

закључак

МГСХВ жице су прилично добра опција за постављање унутар уређаја за нисконапонске мреже. Истовремено, њихово коришћење за монтажу изван просторија, у аутомобилској индустрији или за мобилне електричне инсталације није у потпуности тачно.

У екстремном случају, то може бити повлачење електричних апарата. Али за постављање унутар уређаја, они су прилично погодни, јер имају добру флексибилност, сјај и богату палету боја.