Израда плочица за пећи са сопственим рукама, технологија

Вековима су плочице биле део наше културе. Постепено, овај тип керамике је подерао досадашњу популарност. Али у последњих 20-30 година видимо пораст интересовања за дизајнирање пећи по плочастим елементима.

Некада је култура култивације керамике била изложена притиску западне технологије и огромној разноликости плочица. Међутим, материјали који се обрађују, који су третирани древним храмовима наших градова и архитектуром Бабилона и Египћана, имају очигледне предности да технологију предака пошаљу у заборав.

конструкција плочица

Плочица је керамичка плочица оригиналног дизајна. Платнене плоче могу имати различиту текстуру - глатку, грубу, структуралну. Али суштина производа - бок формат.

Плочица се састоји од:

 • предњи део;
 • плоча - најгорњи слој;
 • румпе - елемент који ову керамику алоцира међу свим другим врстама;
 • рупе за игле које се налазе у РУМП-у.

Волуметријски облик који је формирао румпе чини термоинертну облогу - топлотни учинак облоге пећи се осећа неколико дана. Захваљујући кутијама између плочице и површине камина, формира се простор. Њему смо дужни акумулацијом топлоте и дугорочним повратком топлине у просторију.

Рупе у РУМП-у су потребне за игле или игле, које су уроњене у спојнице од опеке - што чини рад издржљивијим и поузданим. Класични распоред облоге односи се на одбацивање лепка или других сличних везива. Из тог разлогатоплотна снага расте још више.

Упркос инертности расхладне течности, топлота пећи, прекривена плочицама, је веома блага. Па загријавање просторије, пећница у исто вријеме није у могућности да гори.

Основни функционални плус такве плочице - топлотна снага пећи за неколико дана

типови плочица

Према облику и намјени, керамичке плочице се дијеле на неколико главних типова. Међу њима:

 • равне плоче - елементи који покривају главну површину камина;
 • углови - дизајнирани за украшавање углова;
 • подрум и вијенац - намијењени за обраду доње и горње зоне пећи;
 • обликоване - угаоне плочице, које су неопходне за обликовање углова комплексног облика.

Како направити плочицу индустријском методом?

Првобитни формат керамике за облагање појавио се као одговор на потребу за добрим загријавањем просторије и дуготрајним садржајем топлоте. Неке савремене моделе пећи карактерише изразита разлика у температури унутрашње и спољашње зоне површине пећи. Због тога је за њихову облогу сасвим довољно и уобичајена керамичка плочица. У другим случајевима, много је корисније користити кутије.

У прошлости, керамика из румпеа је бачена у дрвеним облицима, након чега су поставили кутију и насликали на одређени начин. Данас производња плоча комбинује традиционалну технологију и савремени рад.

Фазе модерне производње плочица:

 • направити облик гипса; полазећи од израчунатих димензија плоча, ливенихберба; Након што је саставио неколико делова базе, покрити га посебним складиштем, затим монтирати оплату и испунити модел гипсаном мешавином; облик ума, чист и сув;
 • припрема сировина - глина; сировине морају бити очишћене од нечистоћа и израђене од пластике; да се добије потребан степен вискозности глине да би се привезао, а након дугог и веома доброг мешања - уклонио из мешавине ваздуха;
 • припремити сировину да попуни облик, пажљиво га сипати у правцу од центра према периферији; После тога глина се оставља да се осуши - влага из сировине апсорбује сам облик; Као резултат, глинена маса се апсорбује и без напора се удаљава од зидова форме; У овој фази полупроизводи се извлаче из форми и шаљу на сухо у посебној камери, коју карактерише потребна температура и степен влажности;
 • будуће плочице се шаљу у пећ; овдје плочица добија на снази, добија боје и потребан коефицијент отпорности на влагу;
 • платно елемената је украшено глином или глазуром, након чега су осликане на одређени начин;
 • у завршној фази плоче поново испаљена - неопходна је за формирање монолита базе и глазуре и формирање коначне боје; понекад након завршног спаљивања на плочицу стави још један слој декоративног складишта - на примјер, боје.

Све је то занимљиво, али многи имају логично питање - да ли је могуће направити квалитетне плочице за пећнице властитим рукама? То није лако, али одговор је позитиван - ваш је да направите доказане вековекерамика може

Како сами направити плочице?

Процес производње керамике је подељен на фазе. Потребно је да почнете са припремом сировина.

жетва глине

Глина је на продају, али је можете сами припремити. Ако би требало да ради независно, препоручује се да се брине о залихама у топлијој сезони. Глинене коцке треба добро сушити под директним сунчевим зрацима.

Осушена глина се гази и просијава, уклањајући нечистоће. Проширена сировина се сипа у воду и добро се помеша. Током ове процедуре, цијела шљака се налази на површини - уклања се. Манипулација се понавља све док се смеће не заустави.

За рад је пожељно користити специјалитет, који прави различите рупе. Потоњи се прво зачепљују, али, када се исперете, постепено се отварају. Због тога, течни осигурачи - течност остаје у паковању. Глина се преноси на широку ниску карлицу и поново суши на сунцу. У процесу испаравања, извор се стално мијеша. Спремни за разматрање пластичног материјала у облику теста.

Важно је постићи чистоћу и пластичност глине. То ће омогућити и радити с удобношћу, а не бринути о снази производа

прављење форме

Материјали за облагање могу бити израђени у било којој геометрији. На основу жељеног, припремите облик гипса. Шема за израду глинених гредица:

 • котрљати глине из комада глине;
 • направите оштар алатпотребне фигуре и изравнавајућа лица;
 • обликовати структуралну илустрацију и користити димњак за наношење скице са узорком; Радни комад је украшен глиненим ваљцима.

Затим, шипке праве оквир у који се ставља радни предмет. Након тога се у води разриједи гипс - из омјера 7:10 (гипс: вода). Модел глине влажи, а затим сипа гипсану смјесу.

Важно! Гипс се мора одмах користити. Брзо се смрзава и након неколико минута губи дуктилност

Прво, мешавина је покривена моделом, танким слојем. Након тога, композиција испуњава већину оквира до саме ивице. Гипс траје 15 минута. Након четврт сата, оквир се уклања, а облик се чисти, пере и суши. У овој фази, може се већ користити за прављење плочица.

Настајање и одлагање плочица

Гипсани модел је спреман - испуњен је пријатним материјалом. Удишући глину у структурну површину форме, осигурајте да је сировина испуњена свим детаљима. Следеће је на реду. Кутија је направљена од четири ваљка која су на располагању радном предмету. Морамо да се сетимо жица. Након што се полупроизвод лагано зачепе, извади се из базе.

Помоћу било којег глатког елемента, глина се полира. Резултат је мала површина сјаја. Декоративни елемент на неко време оставља - треба да се осуши.


Сушена плочица се ставља у пећ за печење (грејни уређај,који се одликује присуством заштите од горива и производа сагоревања). Између плочица треба бити мало простора, иначе се елементи пију заједно. Температура горења је око 900 степени. Време печења је око 4 сата. Након топлотне обраде, могуће је само уклонити плочице из пећи када се потпуно охладе.

тиле децоратион

У овој фази производња плочица је функционална, али није довољно спектакуларна. Минус се уклања сликањем. Постоје две опције за уређење:

 • хладна метода; у току уљаних боја - плочице олифиат, сушене током дана, украшене, поново осушене и лакиране; Поновљени пад није потребан;
 • сликање енгобама (са течним премазом глине); потребна је разноврсна глина, а друга испала; Постоје два лека за овај метод:
  • плочица је навлажена водом, а затим третирана танким слојем светлосног ангоба; да се плочице мало осуше, обојене су гвашом отпорним на топлоту; када одбијају емајлирати плочице у АНГОБ мешавини стаклено стакло - ојачати; Након бојења, делови се поново шаљу у пећ;
  • покрити плочицу глином павлаке; Треба имати у виду да када термички обрађена керамичка плочица може да промени боју.

Процес глазирања


Глазе је потребан да би се појачао ефекат и повећала снага плочице. Схема емајла:

 • Припремите пасту и помешајте је са замрљаним стаклом; смеша треба да буде павлака;
 • у готовом складишту умочити плочицу - обојено или без додатногумјетничка обрада;
 • сува керамика;
 • поновно сагоревање.

Када се загрева, паста са стаклом се синтерира плочицом и формира једну јединицу.

Да бисте поједноставили производњу плочица, умјесто глине, можете користити гипсани гит, а тежак процес израде облика може бити пожељнији од куповине готових силикона. У овом случају није потребно испадати, а поступак лијевања је знатно лакши. Али са овим приступом постоји одступање од традиције.

закључак

Плочице изгледају не баш модерно. Али то је њихова главна харизма. А ако додате естетску компоненту функционалности - високу и дугорочну топлотну снагу - такве плочице у дизајну пећи немају цену.

Куповина готових производа је лакша, али може ли донијети толико забаве? Обичне керамике властитим рукама не праве, ау случају поплочавања све је другачије. Мало је вероватно да ће одбити могућност да самостални материјал направи. Шта год да је, пећ или камин, украшен традиционалним плочицама, задовољит ће и очи и тијело дуги низ година.