Израчунавање књижења у кући сопственим рукама

Пример књижења за израчунавање

Скоро сваки прави кућни мајстор има вјештине електричара, тако да полагање ожичења у новом дому или стану никоме не вјерује, већ то ради властитим рукама. Прва фаза је да се направи пројекат и одреди колико и која жица и прибор треба да се купи. Покушаћемо да кажемо како да израчунамо електричну инсталацију у кући.

Припрема излазних података


Направити такву схему је пола прошлости

Да бисмо израчунали, морамо знати:

 • где и који уређаји ћемо инсталирати;
 • потрошња енергије, узимајући у обзир залихе за појаву нове технологије;
 • врста књижења, отворена или затворена.

Ово питање ће свакако бити боље од власника, а не од дизајнера. Овај други често не троши вријеме на природна мјерења или проучавање цртежа код куће.

Они раде само три корака:

 1. помножите површину стана са два и узмите бројку за метар;
 2. за конвенционалне просторије узети попречни пресек жице 2,5 или 3 мм 2, што је довољно за залихе за већину случајева;
 3. за снажне потрошаче (електрични штедњаци) планирају сјециште од 6 мм.

Све, за њих, израчунавање броја жица за ожичење је завршено. Приближно исти принцип ради са бројним онлине калкулаторима које је лако пронаћи на интернету. Али, док припремамо израчун за себе, можемо то направити прецизније, тако да не морамо да жалимо због времена, али све ћемо темељно израчунати.

Шта ће бити увод: један или трифазе


Једнофазни штит је три пута мањи

Питање се не поставља ако је веза са кућом већ извршена. Међутим, чешће се врши повезивање комуникација. Ако је то градски стан, онда је јасно - три фазе немају смисла. За викендицу треба узети у обзир ову опцију.

Предност има само у два случаја:

 • ако је прикључена снажна опрема - електрични котао, топли подови;
 • ако планирате, на пример, да користите машину или инструмент са асинхроним моторима у гаражи, који очигледно боље функционише из три фазе него од једне везе преко кондензатора.

У другим случајевима, три фазе су сувишне. Прије тога, бројачи, аутомати и РЦД-и (заштитни уређаји за искључивање) који се морају ставити на улаз су очигледно скупљи и више за три него за једну фазу.

Одредите како ћемо урадити ожичење


Пример ожичења, када је за сваку групу потрошача одвојена линија и заштита

Постоји неколико опција:

 • Сви уређаји ће бити повезани преко једне машине - за снажније потрошаче једноставно предвидимо већи попречни пресек жице. Није најбољи избор, сигурносни уређај инсталиран на великим струјама можда неће радити када је закључан, на примјер у столној лампи.
 • За најснажније потрошаче очекујемо одвојену заштиту и ожичење, други кабл је намијењен за другу опрему код куће. На испусте и осветљење је једна гранања. Овај метод се најчешће користи.
 • Ми лежимоодвојене линије на снажним уређајима, осветљењу и утичницама. Повећава дужину ожичења, али поједностављује сервис и решавање проблема.

Тип књижења

Постоје два типа ожичења, отворена и скривена:

 • отворено- за станове се ријетко користи јер квари унутрашњост. Али његове сорте, када је жица све покривена лајснама или пластичним кутијама. Ова метода повећава трошкове жице, али поједностављује инсталацију и поправку.
 • скривени- жице се полажу у материјал зидова у посебно направљеним каналима (штаповима). За практичност полагања и поправке користе се специјалне тацне или цеви. Тамо где је могуће могуће је извршити линију испод облоге зидова или сакрити под напрезањем или спуштеним стропом.

Успут речено, израчунавање ожичења у дрвеној кући, иако је део и биће отворено, такође се врши према овој техници. Сигурносна правила захтијевају да све жице за сагоријевање морају проћи кроз цијев у запаљивим конструкцијама.

Жице су скривене у касарни у зиду

Фелтед шема распореда

Следеће, морамо одредити где ће бити утичнице, прекидачи, лампе, разводне кутије. Можете нацртати на папиру, али је профитабилнији други начин - одмах означите зидове.

За означавање, бирамо или оловку или маркер за брисање, тако да можете исправити грешке.

Дакле, остварујемо следеће користи:

 1. Одмах јасно видимо шта ћемо имати и гдје ћемо стајати, ако се морамо лако прилагодити.
 2. Набавите готову ознаку рада и сечење ударца.
 3. Није потребно цртати такав цртеж као на слици испод, са прилозима, можете једноставно нацртати произвољни електрични круг који означава удаљеност између чворова.

Дакле, отприлике урадите план на папиру пре него што га означите на зиду

Приближно ово (са растојањем између уређаја) може се исцртати у случају када се обележавање одмах примени на зид

.

Осим што мјеримо дужину жица, одмах можемо измјерити потребну дужину цијеви за полагање у зидовима или кутијама за вањско ожичење. Истовремено можете израчунати и колико ће нам затварача требати.

Али ова димензија не узима у обзир везу унутар елемената ожичења. Стога, израчунавши ожичење у приватној кући, баците 20 цм сваке утичнице, прекидача и разводне кутије. Поред тога, додајемо 10% укупних залиха.

Шта треба узети у обзир приликом означавања локације елемената ожичења


Пример обележавања на зиду

При означавању треба узети у обзир следеће, било која упутства за пројектовање узимају то у обзир:

 1. Жице су дозвољене или хоризонтално или вертикално, али не под углом или заобљеним (тада ће бити лакше тражити гдје пролази, тако да се случајно не оштети од зачепљења нокта).
 2. Све гране се праве само у разводним кутијама.
 3. Повлачимо се из углова и шупљина 10-15 цм од уређаја за гријање за 50 цм
 4. Ожичење треба бити 15 цм испод плафона.
 5. Розете се подижу изнад нивоа пода за најмање 0,3 метра (да би се избегло да вода уђе у залив стана).

Након што смо обавили овај посао који највише троши на рачуну, већ знамо колико нам жица треба, али још не знамо шта. Потребно нам је више података о тренутним потрошачима који ће бити повезани са нашим жицама.

Идентификовати потрошаче и оптерећења


Електрични котао и котао - уређаји који троше највише енергије у кући

За ову фазу, можемо узети већ готов, само схему коју смо описали. Пролазимо кроз собе и видимо шта и гдје ћемо бити повезани.

С обзиром на могућност, можда сада у кухињи имамо само мулти-прање и микроталасну пећницу, и ставићемо је када добијемо више машине за прање судова, апарат за кафу и велики ТВ. Приметили смо и снагу склопова.

Ако је тешко одредити снагу, ова плоча ће вам помоћи:

\ т
Електрични апарати Средна мосност, кВ Елецтродевицес Средна мосност, кВ
ТВ 0.3-0.4 клима уређај 1.5-2
принтер 0.5-0.3 бојлер протока воде 1.5-1.8
персонал цомпутер 0.8-0.6 Капацитивни бојлер 1.5-2
фен за косу 1-1.1 електрична бушилица 0.5-0.8
елецтроспраи 1.6-1.8 перфоратор 1200
Теапот 1.2 машина за оштрење (емери) 0.5-1
фанс 0.5-1 циркулар 1.3-2
тостер 0.8 електрична осовина 0.5-1
апарат за кафу 0.9-1.1 Електрични виљушкар 0.5-0.7
усисивач 1.8-1.5 машина за брушење 1.2-1.7
Грејач уља 1.5-2 машина за савијање (бацање) 2.0-2.5
микроталасна пећница 1.4-1.6 компресор 1.0-2.0
електрична пећница 2.0-2.1 електрична косилица за траву 1.0-1.5
електрична пећ 2.5-3.5 Јединица за заваривање 2.0-3.0
хладњак0.8-0.6 мини-барбецуе 0.8-1.2
веш машина 2.0-2.5 ланчана пила 0.8-1.5

Након што смо утврдили на колико и на шта ћемо бити повезани, можемо кренути даље.

израчуни


ве цоунт

Прикупили смо све потребне податке, чак и да кажемо, направили почетне израчуне, јер већ знамо укупну дужину жице коју тражимо. Остаје да се израчуна његова раскрсница.

Подели ожичење до локација

Али немојмо узети сваки одјељак посебно, то јест, из сваке гране на уређај из сљедећих разлога:

  \ т
 1. Ово ће увелике отежати израчунавање.
 2. Набавка малих ограда жица је мање повољна него једно од два имена у великим количинама.
 3. Треба узети у обзир да се временом терет који је повезан са овом продајном мрежом може променити,резерва снаге неће ометати.

Стога смо дошли до једне од следећих метода:

 1. Ако немамо раздвајање жица од мјеста увођења (нпр. До расвјетних уређаја и утичница, електричних штедњака), претпоставићемо максималну снагу. У екстремном случају, ми ћемо израчунати пресек књижења са моћним потрошачима и после њих. Поуздано, али још увијек може бити да ће цијена материјала бити превелика него при одабиру друге опције.
 2. Ако су од увођења расвјете, утичнице и плоче различите линије, онда се дио жица за њих разматра одвојено.
 3. Сматрамо да је дио жице до грана (које пролазе кроз разводне кутије) до максимума, или разбијен на два три подручја различито удаљена од улаза. Снабдевање расветним уређајима и утичницама за максималну снагу уређаја који се могу повезати са њима. На пример, усисивач се стално креће око стана, што је могућа опција када се микроталасна пећница пребаци у другу просторију.

Израчунавање пресека жице


Изаберите кабл за ожичење

Знамо снагу уређаја, али морамо израчунати струју која пролази кроз жице. За алтернативну струју формула је изведена из формуле за израчунавање снаге: П = У? Ја? Цос ??

где:

 • П - снага (већ смо припремили ове податке);
 • У - напон (220 волти);
 • сс је фактор снаге (косинус фи), око њега је нешто нижи.

Према томе, струја према оптерећењу (моћи) разматрамо формулу: И = П /(У? Цос?).

Све је јасно осимцосине ф. Његова вриједност за већину модерних кућанских апарата је 1, па многи препоручују да занемаре.

Међутим, за неке потрошаче, посебно, они имају снажан електрични мотор (на пример, у фрижидеру, разним машинама у кућној радионици), то може бити чак 0,5-0,6. Пошто се налази у фракцијском раздјелнику, струја се повећава, тако да је потребно узети у израчун. Можете сазнати вриједност из пасоша инструмента.

Израчунавање струја за различите дијелове мреже, можете одабрати жице. Да бисте то урадили, користите табелу испод. Такођер можете користити онлине калкулаторе, пронаћи податке, како израчунати дио ожичења у директоријима и Интернету.

\ т \ т | - \ т \ т \ т \ т \ т \ т
Попречни пресек проводника кабла,

мм2

виринг Хидден виринг (ин пипе)
бакар проводник алуминијумски проводник бакар проводник алуминијумски проводник
Струм, А повер,

кВ

Струм, А снага,

кВ

Струм, А снага,

кВ

Стреам, А снага,

кВ

220 В 380 В 220 В 380 В 220 В 380 8 220 8 380 В
0.5 11 2.4 - - - - - - - - -
0.75 15 3.3 - - - - - - - - - -
1 17 3.7 6.4 - - - 14 3 5.3 - - -
1.5 23 5 8.7 - - - 15 3.3 5.7 - - -
2 26 5.7 9.8 21 4.6 7.9 19 4.1 7.2 14 3 5.3
2.5 30 6.6 11 24 5.2 9.1 21 4.6 7.9 16 3.5 6
4 41 3 15 32 7 12 27 5.9 10 21 4.6 7.9
6 50 11 19 39 8.5 14 34 7.4 12 26 5.7 9.8
10 80 17 30 60 13 22 50 11 19 38 8.3 14
16 100 22 38 75 16 28 80 17 30 55 12 20
25 140 30 53 105 23 39 100 22 38 65 14 24
35 170 37 64 130 28 49 135 29 51 75 16 28

Направите потребна објашњења:

  \ т
 1. Могуће је израчунати ожичење на снази уређаја ако је косинус ф једнакјединица Ако то није случај, тада се за горњу формулу израчунава струја која пролази кроз проводник и одабире се пресек по његовој вредности.
 2. Плочица значи да проводници ове секције или нису издати, или је њихова употреба у овом случају забрањена правилима сигурног рада електричних инсталација.
 3. Дозвољена струја је различита за отворено и скривено ожичење. Када струја тече, жица се загрева за отворено ожичење, хлађење је боље, жица у цеви се јаче загрева и да се искључи њено прегревање, што може довести до оштећења или изазвати пожар одељка околних структура.
 4. За област од улаза до прве гране, максимална струја се може узети ниже, помножена са коефицијентом симултаности (не раде сви уређаји истовремено) за кућне проводнике може потрајати 0,8-0,85.

Потребно напајање


При израчунавању књижења, неповредива залиха није увијек потребна

Ако је стан опремљен са свим потребним, а затим ради израчунавања књижења, не можете га применити. Пошто се у табелама за избор раскрснице често поставља.

Штавише, у будућности, мало је вероватно да ће се потрошња електричне енергије кућанских апарата повећати, напротив, тај тренд доводи до чињенице да нова кретања смањују потрошњу енергије. Али, ако је потребно, може се узети, по правилу, не више од 10%.

уземљење

Не заборави на земљу

Обично купују троосне каблове заједнофазна мрежа, и четверожична - за трофазну. Већ имају проводник за уземљење (само треба да га правилно прикључите). Ако се, међутим, не планира куповина таквих каблова, онда се пресек жице за уземљење узима у складу са правилима најмање половине пресека проводника.

сигурносни уређаји


УЗО (сигурносни запорни уређај) је обавезан елемент за постављање модерног дома

Израчун се не завршава чињеницом да смо могли да израчунамо део ожичења и дужину каблова. Такође морате знати струје заштитних уређаја који су монтирани на улазу. Да не бисмо поново израчунали снагу, прихватамо их за 10-15% више од максималне струје која тече кроз водич, одмах након увођења (обрачунски уређај), ако су узели залиху, а затим је узели у обзир.

жичана жица

Пример повезивања улаза у приватну кућу

 • Иако се то не односи директно на израчунавање ожичења, али и даље ради овај корак. Проверите пресек (или збир раскрсница, ако имате више линија) жица након уласка са пресеком улазног водича.
 • Увођење мора бити изведено жицом веће раскрснице или мора бити једнако. Ако се испостави супротно, онда морате смањити апетите (инсталирану енергију у кући апарата) или контактирати добављача електричне енергије компаније.
 • Може постојати ситуација у којој правилно дизајнирана унутрашња инсталација може издржати али спалити улаз. Због тога је потребно повећатипречник и дозвољена струја. То може послужити за услуге вањских мрежа.

Обично се ради о плаћеној процедури и истовремено је потребно поново склопити споразум у вези са повећањем границе испуштене енергије.

Исправан израчун књижења помоћи ће да се избјегне честа поправка

Надамо се да ће наш чланак у потпуности открити за вас тему: прорачун ожичења у кући. Чак и ако сами не радите овај посао, познавање принципа ће вам уштедети новац приликом наручивања материјала или услуга. Нека кућа буде увијек освијетљена, удобна и сигурна.