Израђујемо снажан ласерски снимак са ДВД драјвом у вашим рукама

Направите снажан ласерски пламен властитим рукама - једноставан задатак, међутим, поред могућности кориштења лемилица, захтијеват ће бригу и точност приступа. Важно је напоменути да дубоко познавање области електротехнике овде није потребно, али можете чак и направити уређај чак и код куће. Главна ствар на послу - поштовање мера опреза, јер је утицај ласерског снопа штетан за очи и кожу.

Ласер је опасна играчка која може оштетити здравље због нетачне употребе. Забрањено је слање ласера ​​људима и животињама!

Шта вам је потребно?

Било који ласер може бити подељен на неколико компоненти:

  • светлосни емитер;
  • оптика;
  • напајање;
  • напајање (управљачки програм).

Да бисте направили снажан ласерски апарат, морате све ове компоненте узети у обзир посебно. Најпрактичнији и најједноставнији у колекцији је ласер базиран на ласерској диоди, и он ће бити разматран у овом чланку.

Где се може добити диода за ласер?

Оперативни орган било ког ласера ​​је ласерска диода. Можете га купити на готово било којој радијској радњи или добити ЦД диск који не ради. Чињеница је да је неуспех погона ретко повезан са кваром ласерске диоде. Имати сломљен погон на мјесту могуће је набавити потребну ставку без непотребних трошкова. Али морате узети у обзир да тип и својства зависе од модификације погона.

Најслабији ласер који ради у инфрацрвеном спектруОпсег је подешен на ЦД-РОМ јединице. Његова снага је довољна само за читање ЦД-ова, а сноп је готово невидљив и не може снимати објекте. ЦД-РВ садржи снажнију ласерску диоду, погодну за снимање и дизајнирану за исту таласну дужину. Сматра се да је најопаснија, јер емитује зрак у невидљивом спектралном подручју ока.

ДВД-РОМ драјв је опремљен са две слабе ласерске диоде, чија је снага довољна само за читање ЦД-ова и ДВД-ова. У ДВД-РВ писачу, инсталиран је црвени ласер велике снаге. Његова зрака је видљива на било којој свјетлости и лако може освијетлити неке предмете.

На БД-РОМ-у постоји љубичасти или плави ласер, који је сличан аналогном ДВД-РОМ-у. Из писања БД-РЕ можете добити најснажнију ласерску диоду са прелепим љубичастим или плавим снопом, способним за сагоревање. Међутим, проналажење таквог погона је тешко раставити, а уређај је скуп.

Најпогоднија је ласерска диода преузета из погона за писање ДВД-РВ дискова. Најквалитетније ласерске диоде су инсталиране на ЛГ, Сони и Самсунг дисковима.

Што је већа брзина снимања ДВД уређаја, у њега је постављена снажнија ласерска диода.

Парсинг дриве

Са погоном, прво уклоните горњи поклопац одвртањем 4 вијка. Затим извуците покретни механизам, који је у средини и спојен са штампаном плочом са флексибилном петљом. Следећи циљ је ласерска диода која је сигурно уграђена у радијатор од алуминијума или алуминијумске легуре. Пре његаПрепоручује се демонтажа ради заштите од статичког електрицитета. Да би се то постигло, закључци ласерске диоде су намотани или намотани танком бакарном жицом.

Постоје две могућности. Први подразумева рад готовог ласера ​​у облику стационарне инсталације заједно са редовним радијатором. Друга опција је склоп уређаја у случају пријеносне свјетиљке или ласерског показивача. У овом случају биће потребно применити силу да загризе или прска радијатор без оштећења елемента који зрачи.

драјвер

Ласер напајање мора бити третирано одговорно. Као и код ЛЕД диода, то би требао бити извор стабилизиране струје. На Интернету постоји много шема које се напајају батеријом или батеријом кроз рестриктивни отпорник. Адекватност такве одлуке је упитна, јер се напон на батерији или батеријама разликује у зависности од нивоа напуњености. Према томе, струја која тече кроз ласерску диоду битно ће одступати од номиналне вриједности. Као резултат тога, на малим струјама уређај ће радити неефикасно, а на крају ће довести до брзог смањења интензитета његовог зрачења.

Најбоље је користити најједноставнији тренутни стабилизатор изграђен на основу ЛМ317. Овај чип спада у категорију универзалних интегралних стабилизатора са могућношћу независног задатка струје и напона на излазу. Чип ради у широком распону улазних напона: од 3 до 40 волти.

Аналогни ЛМ317 је домаћицхип ЦР142ЕН12.

За први лабораторијски експеримент, схема испод је одговарајућа.Израчунавање једног круга у отпорнику врши се према формули: Р = И /1,25, где је И - номинална струја ласера ​​(референтна вредност).

Понекад на излазу стабилизатора паралелно са диодом поставите поларни кондензатор на 2200 μФх16 В и неполарни кондензатор на 0,1 μФ. Њихово учешће је оправдано у случају напона напајања на улазу из стационарне јединице за напајање, која може пропустити малу компоненту компоненте и импулсне сметње. Један такав круг, дизајниран за напајање из батерије "Крона" или мале батерије, приказан је у наставку.

Схема показује приближну вриједност отпорника Р1. За тачан израчун потребно је користити горњу формулу.

Након сакупљања електричног круга, могуће је направити прелиминарно укључивање и као доказ ефикасности круга, посматрати јарко црвено свјетло које је распршено на диодији. Мјерењем стварне струје и температуре кућишта, треба узети у обзир потребу инсталирања радијатора. Ако се ласер дуго користи у стационарним инсталацијама при високим струјама, потребно је предвидјети пасивно хлађење. Сада, да би се постигао циљ, нема много тога да се усредсредимо и добијемо уски фокус зрака велике снаге.

Оптика

Изражавајући у научним терминима, време је да се подигне једноставан колиматор, уређај за добијање греда паралелних светлосних снопова. Идеалан за ову сврхуОчекује се редовно снимање објектива. Уз његову помоћ можете добити прилично танак ласерски сноп промјера око 1 мм. Количина енергије таквог снопа је довољна да се у секунди темељно отпадне папир, тканина и картон, отопи пластика и испече на дрвету. Ако фокусирате танки зрак, онда овај ласер може да сече шперплоча и плексиглас. Међутим, подешавање и сигурно причвршћивање сочива са погона је тешко због мале фокалне дужине.

Много је лакше конструисати колиматор заснован на ласерском показивачу. Осим тога, у његовом случају можете поставити возач и малу батерију. На излазу ће бити сноп промјера око 1,5 мм мање дјеловања горења. У магловитом времену или обилном снијегу, можете видјети невјеројатне свјетлосне ефекте, усмјеравајући свјетлосни ток у небо.

Преко онлине продавнице можете купити спреман колиматор, посебно дизајниран за монтажу и подешавање ласера. Његово тело ће служити као радијатор. Знајући величину свих делова уређаја, можете купити јефтину ЛЕД лампу и искористити њено тело.

У закључку бих желео да додам неколико фраза о опасности од ласерског зрачења. Прво, никада не усмеравајте ласерски зрак у очи људи и животиња. То доводи до озбиљног оштећења вида. Друго, носите зелене наочаре док експериментишете са црвеним ласером. Они спречавају пролаз већине црвене компоненте спектра. Количина светлости која пролази кроз наочаре зависи од таласне дужине зрачења. Ватцх витхСтрана до ласерског снопа без заштитних средстава дозвољена је само за кратко време. У супротном, може се појавити бол у очима.