Израђујемо балустере за степенице из дрвета брзо и квалитетно: 3 главна дијела

Прекрасно украсите дрвене степенице могу бити специјалне балустере. Није ни чудо да су пре неколико векова велике степенице биле украшене изрезбареним балустерима од дрва од драгог камења, у облику животиња и људи, са химерним украсима.

Параметри балустера за степенице са дрвета: димензије, структура и врсте

Балустери - главни елемент степеница ограде.

Обавља неколико функција:

 • причвршћивање рукохвата степеница;
 • Обезбеђује сигурност путовања;
 • Декоративна функција.

Балустери обављају и естетску функцију истовремено, и пружају сигурност када путују степеницама

Условно, балассина се може поделити на 3 главна дела:

 1. Доњи део, који пружа ограду и подну подлогу, назива се база;
 2. Средњи дио, који је обично уклесан или нанесен на њега декоративним елементима, назива се тијело балустера;
 3. Горњи дио, који је одговоран за ослонац за ограду, назива се потпорни дио - по правилу ради исту ствар као и тло, тако да је цјелокупни облик балустера симетричан.

Сви балустери, без обзира на материјал од којег су направљени, разликују се по врсти обраде. Најједноставнији облик је равна ограда. У принципу, то је једноставна греда, на коју се причвршћује ограда. Такви балустери немају декоративну компоненту или глодање.

Резбарени балустери имају сложену умјетничку декорацију, која се реже у руци. Такви суБалустери се користе за украшавање засебног дијела стубишта или цијеле конструкције. Балустери, чији је облик или цртеж начињен глодањем или токарилицом, а зове се - глодање и оштрење.

Ова техника вам омогућава да направите несумњиво веома лепе елементе, са најмањим трошком, него са ручним гравирањем.

Број балустера и њихова величина зависе од конфигурације степеништа. Дужина ограде мора одговарати висини ограде. Обично се постављају на висину од 80-100 цм, а број елемената у огради се израчунава из дужине мердевина.

За сигурну употребу степеница, удаљеност између балустера не би требала прелазити 30 цм, а да би укупни изглед композиције изгледао органски, удаљеност између балустера треба да буде иста. Треба имати у виду и под којим углом се налазе степенице, од којих у будућности није тешко израчунати како се исећи потпорни дио балустера, који ће у будућности бити ограда.

Директне дрвене степенице са балустрима различитих материјала

Приликом изградње степеница властитим рукама планирано је у кући, а најчешће је то директна љестве марша. Такав дизајн није компликован у извршавању, па чак и овај придошлица може да се носи са овим задатком.

Али овде је производња балустера, процес је много компликованији и оснажен уопште. Важан технички и естетски аспект имплементације, има много опција и решења. Да бисте својим рукама створили право ремек-дело, вреди истражити посебност дизајна балустраде,материјали из којих су направљени и сам производни процес.

Боље је користити балустере од дрвета, јер их карактерише заштита животне средине и здравље

Балустери за степенице могу бити различити. Користите много материјала: стакло, метал, мермер, па чак и бетон, али зашто одабрати дрво?

Постоје многе непобитне чињенице у корист стабла:

 • Еколошки материјал;
 • Лако се прави (једноставне равне балустре од дрвета могу се увек направити сами, а проблематично је од стакла или метала);
 • Сједећи (дрво, прилично мекани материјал који се лако може примијенити на слику или резбарију);
 • Изглед (стабло је одлично за сваки ентеријер).

Наравно, треба се сетити да дрво треба посебну бригу да не изгуби своју љепоту и да није подложно уништењу паразита.

Трајно чишћење, третман антисептичким и антигљивичним средствима - све су то обавезне мјере.

За производњу балустера властитим рукама, боље је покупити листопадно дрвеће. Храст, јасен, буква, ариш и бреза су добри за то. Снага ових стена је много већа од осталих. На пример, бор или смрека имају малу снагу, али је лакше радити са таквим материјалом. Можете направити резбарене украсе са овог дрвета или га користити у тандему са металом.

Комбинација дрвета и метала се често јавља. Метал је погодан за монтажне функције,заштита од оштећења и влаге. Такав тандем се често користи у изградњи уличних објеката. Такође, метал се користи за декорацију балустера.

Ако се за израду балустера користи више од једног материјала, онда се ово рјешење треба унапријед размотрити и израдити цртежи.

Савети о томе како инсталирати балустере на дрвеном степеништу без муке

Да бисте поправили балустре, морате се упознати са методама инсталације. Обично се користи један од три класична метода.

Балустере можете самостално инсталирати, најважније - припремити материјале и алате за инсталацију

Наиме:

 1. Причвршћивање пинова на шасију. У средини краја доњег стуба избушена је рупа. Ограда је исечена под углом, што зависи од тога како је стуб причвршћен за конопац, а игла је уметнута у рупу. Игла је фиксирана са лепком ПВА. Крај укоснице треба да долази из стуба од око 5-7 цм, а затим, у луку, избуши рупу, у њој се причврсте балустре са иглом. Први је ставити екстремне балустре и тек онда друге. Горње балустере су такођер причвршћене, само се конструкција монтира на подконструкцију или одмах на рукохвате.
 2. Причвршћивачи за сцонцес. Скулптуре су дрвени шиљак. Балустери су монтирани на исти начин као и на укосници. Једина разлика је величина рупе коју треба бушити. Мало је већа за наговештај.
 3. Саморезни завртњи. Ово је вероватно најбржи и најлакши начин да се то поправи. Причвршћивање је завршенодиректно до степеница, и погодан је за степенице на копилима. Вијак је уврнут у кораку. Врх самонастављања је на пола пута. На претходно постављеној ознаци на доњем делу балустера, завијте је на вијак.

Начини: како поправити балустере на дрвеним мердевинама без искуства

Када су балустери сами постављени, постоје многа питања, на пример, како их исправити? Искусни мајстори кажу да је ово накит.

Да би се поставиле балустре, потребно је купити посебна сегментна матица

.

Два традиционална начина за фиксирање балустера и стубова:

 1. Причврсна матица. За овај начин причвршћивања потребна је сегментна матица.
 2. Глухи. У стубу, у његовом доњем дијелу, изрезан је жлеб, прилично велик. Он је такође завртао тетријеб (производ за монтажу, са 4-6 лица, 6-15 мм).

Дрвени стубови могу бити постављени и осигурани на исти начин.

Упутства за постављање балустера на дрвеним степеницама својим рукама

Све радно интензивне процесе треба поделити на фазе.

Пре него што наставите са инсталацијом, потребно је унапред испланирати цео процес рада

Изводи корак по корак:

 1. Инсталација екстремних балустера. Било који начин причвршћивања: на вијке и шкаре.
 2. Сада означите будућу подршку. Овде ће, за помоћ, доћи низак или дебели конац, на пример, конопац. Запамтите да сви каснији радови зависе од прецизности линије за маркирање.
 3. Цхоп, специалМаркер означава средњи дио балустера.
 4. Припрема горњих делова носача - одсечени под истим углом као и угао распореда свих степеница.

Процес постављања ограде на дрвено степениште није у журби. Пажљиво и прецизно вршите мерења, да би направили ознаке. У супротном, посао ће морати да се преради. Уосталом, нико неће волети степенице са забаченим балустерима и закривљеним оградама.

Декоративни балустери за степенице: дрвена ремек дела

Поред своје главне функције (сигурно кретање по степеницама), балустера, ово је такођер један од главних елемената декорације. Прекрасни изрезбарени балустери ће без сумње додати једноставну дрвену степеницу бича и луксуза. У савременој производњи декоративних елемената мајстору помажу електрични алати и алатне машине, али без обзира на то, ниједан аутомобил неће бити једнак древној уметности ручне резбе на дрвету. Стрпљење, уметнички таленат и марљивост потребни су од правог мајстора да дође истина.

Рељеф на балустрама ће додати степенице префињености и елеганције

.

 1. Шаблоне или урезивање са навојем.На тај начин, они су свјесни украса или узорака без позадине. Користи се у производњи појединачних декоративних елемената и креирању независних производа. Ова метода је погодна за производњу равних балустера са чипкастим узорком на дрвету. Метода шаблона је најлакши и најмоћнији почетник. За његову производњуНе треба вам скупа опрема: нож и длето, нож и електрична бум.
 2. Глува резбарење.У овој техници, на нити, нема празнина. Ова врста резбарења има различите технике извођења. На пример, шара са контурним навојем се састоји од жљебова и жљебова који се режу кроз контуру цртежа. Код резања у загради, слика се формира чворовима и заградама. Новорођенчад је првенствено обучена у геометријске резбарије, чији се узорак састоји од различитих геометријских облика. А можда је и најлуксузнија врста резбарије митесери. Произведено на дрвету тамне позадине, које је прекривено лаком или четком.
 3. Рељеф или скулптура резбарије. Ова резбарење се сматра најсложенијом у извођењу, која захтева мајстора озбиљних вештина.

Таква резбарење ствара истинска ремек-дјела: разне дрвене фигуре, украшене храстове, шумовите животиње и људе. Често се ова врста резбарења користи за украшавање првих (предњих) стубова степеница.

Како инсталирати балустере на дрвеним степеницама (видео)

Ограда степеница може бити разноврсна - дрвени балустери од храста, направљени властитим рукама, ажур, ковани чаробњак, ступови или стаклено платно - увијек се треба сјетити да је главна функција сигурност кретања.

Примери дрвених балустера за степенице (фото)

)