Изолациони материјали за пећи

Камини и пећи постали су све популарнији у Русији у посљедње вријеме. Растућу потражњу траже различити произвођачи пећи. Недавно је на тржиште стигло много нових термоизолационих материјала. Понекад је тешко разумети њихове карактеристике.

Сваки произвођач тврди да су његови производи бољег квалитета, менаџери генерално немају довољно квалификација у том погледу. Најбољи начин да потрошач направи прави избор је да сам проучи проблем. Познавање основних принципа олакшат ће задатак постављања камина, који ће трајати много година. Важан део пећи или камина је његов уређај за топлотну изолацију.

Основни задатак топлотноизолационих материјала за пећи

Најважнији аспект при употреби пећи и камина је заштита од пожара. Структурни елемент одговоран за овај захтјев је високотемпературна изолација. Штедња на њој може довести до озбиљних посљедица.

Инсталацијски радови могу се обављати властитим рукама, али се препоруча да се то питање постави квалифицираним стручњацима. Тржиште грађевинских услуга је пуно сличних понуда. Пре избора потребно је приступити изузетно педантно и строго, јер квалитет извођења радова, у крајњој линији, зависи од људског живота. Компанија са беспрекорном репутацијом треба да превлада. Гастарбајтери или мале фирме од једног дана са ниским ценама не би требало да буду укључене у тако важан посао.

Захтевиза материјале за топлотну изолацију

Камин - то је иста пећ, само са димњаком, украшена декором и отвореним ложиштем на једној страни. Овдје нема основних структурних карактеристика, тако да су главни приступи уређењу пећи и камина исти.

Изолациони материјали се монтирају одвојено на димњак и одвојено на пећ. Мора испуњавати услове:

 • пријатељство према околини;
 • трајност;
 • Висока отпорност на пожар;
 • ниска топлотна проводљивост;

Основни типови топлотне изолације по саставу

Високотемпературни термоизолациони материјали за пећи, у зависности од састава, се деле на:

 • Дно и пуњене - кварцни песак, каолин, цирконијев оксид, разни трговци. Често се користи у индустрији, као радно интензивна у производњи, незгодна у домаћој употреби;
 • Влакнасти изолатори - филц, филц, ватростална вата, деривати минералне вуне. Они имају најмањи коефицијент топлотне проводљивости, отпорни су на топлотни удар, али имају ниску механичку отпорност;
 • Чврсти материјали - шамотна цигла, производи од ватросталне керамичке плоче, ватростални картон. Издржи механичко оптерећење, задржава свој првобитни облик.

Обично у својим кућним ватрогасним каминима и пећима, као и азометричким и металним димњацима,изолују се минералном вуном . Опека је прекривена чврстим материјалима са облогом или једноставно малтерисана у најмање три слоја.

Современние производители изолационних материалов за печи

Дајемо карактеристике главних изолационих материјала, широко заступљених на тржишту.

Роцквоол Фиребаттс

Најчешће коришћени материјал се често користи у овој области. Одликује га висока доступност и ниска цена. Састоји се од 100% камене вуне (габро-базалт). Постоје две главне сорте - без спољне облоге и са танким слојем алуминијума нанете на једној страни.

Максимално дозвољена температура од вуне до + 750 ° Ц, од фолије до + 500 ° С. Димензије плоча 100 * 600 * 30 мм, густине 100 кг /м кубичног метра.

Коефицијент топлотне проводљивости је 0,088.

Модификација фолијског материјала има класу запаљивости Г1, без фолије - незапаљив. Употреба топлотноизолационог материјала захтева прецизно израчунавање максималне вршне температуре у пећи - прегревање фолије се може олабавити, простор ће почети да продире у лош мирис, као и мале микрочестице влакнасте вуне.

Листови изолационог материјала су сами по себи флексибилни, лако постављени у метални оквир.

вермикулит

Материјал се састоји од једне од сорти хидромотора који се налазе у природи. Има слојевиту структуру. Она, под утицајем температуре, формира вишебојне нити. Материјал је хемијски неутралан, потпуно безопасан за људе. Термоизолатор се производи у облику блокова притиском. Њихова дебљина варира од 20 до 60 мм. Такође се често користи у аутомобилској, ваздухопловној, нуклеарној енергији као судопери и дисплејиматеријал гама зрачења.

На основу вермикулита, на тржишту су представљена два главна типа топлотне изолације.

 • Вермик Рефрацтори.​​Материјал домаћег порекла. Главне карактеристике - коефицијент топлотне проводљивости на + 300 ° Ц је 0,18. Доступан на плочама димензија 600 * 600 * 30 мм, густине 300 кг /м кубни метар. Максимална радна температура + 800 ° Ц. Једноставан за руковање, тврди оквир није потребан. Главни недостатак - страх од воде, када се влага погоршава главне карактеристике.
 • Скамолек.Овај бренд је произвођач изолационих материјала из Данске. Комбинира својства ватросталног материјала и декоративне плоче за различита дизајнерска рјешења. Карактеристике Скамолека - топлотна проводљивост т + 200 ° С је 0,16. Доступан у облику плоча димензија 1000 * 610 * 25 мм. Густина - 600 кг /м коцка, вршна температура + 1100 ° Ц. Значајна предност је атрактиван изглед. Због тога, материјал не мора бити подвргнут додатној завршној обради. Може се користити као облога директно у пећи. Цена је прилично висока, у просеку 5 пута већа од плоча производње ВермикОгнеупор исте величине.

Топлотноизолациони материјали на бази калцијум-силиката

Други заједнички изолатор су различити топлотноизолациони материјали, који се састоје од калцијум силиката - соли силицијумске киселине и калцијума. Постоји неколико заштитних знакова на тржишту заснованих на овом минералу:

 • Промасил 950с . Земља производње - Немачка. Величина плоча је 1000 * 500 * 30 мм, густина је 245 кг /мкоцка Максимална температура је 900 ° Ц. Топлотна проводљивост на + 200 ° Ц је 0,10. Лако се монтира, нема потребе да се користи скелет. Различита еколошка сигурност. Тржиште материјала је недавно објављено, са мало практичног искуства. Многи су збуњени са трошковима аналога.
 • Силца 250км.Материјал из Немачке. Величине плоча - 1000 * 625 * 40 са густоћом од 250 кг /м. Коефицијент топлотне проводљивости 0,09 на + 200 ° Ц, вршна температура употребе + 1100 ° Ц. Посебно дизајниран за топлинску изолацију у каминима, пећима, димњацима од опеке. Његова структура није влакнаста. Силца 250км може се користити као изолатор, као и материјал за облагање. Хармлесс Не захтева употребу додатног металног оквира током инсталације. Може се користити као топлинска изолација дрвених зидова на мјестима додира с елементима пећи.
 • Изолат 1000.Произведен в Австрии. Величина плоча је 1000 * 610 * 30 мм са густоћом од 240 кг /м3. Максимална радна температура је + 900 ° Ц. Коефицијент проводљивости топлоте је 0.06 температуре + 200 ° Ц. Не захтева се скелет. Састоји се од средњег распона цијена. Произвођач изјављује потпуну ватрену и еколошку безбедност свог материјала. Одликује га висока механичка чврстоћа. Припада средњем ценовном сегменту.
 • Сцамотец 225е познати дански продуцент. Димензије плоче 1000 * 610 * 30 мм. Максимална температура је +1000 ° Ц. Топлотна проводљивост је 0,08 на + 200 ° Ц. Безопасан заљудско здравље. Успешно комбинира високе карактеристике топлотне изолације са одличним декоративним својствима. Материјал се може прекрити бојом отпорном на ватру.
Минер ЛВ

Једини представник материјала за топлотну изолацију на бази цемента. Рудник ЛЦ се одржава у Данској. Доступан у облику 1200 * 630 * 9 мм, густине 1150 кг /м3, што је доста. Материјал је тежак, али саме плоче су танке. То вам омогућава да уштедите простор у кући. Коефицијент топлотне проводљивости је само 0,25 В /м * К - много нижи од претходно разматраних материјала. Максимална температура употребе + 150 ° Ц. Због својих карактеристика може се користити као додатна заштита у топлински изолованој пећи и камину или за посебне намјене.

Главни фактор на основу којег се врши избор врсте изолације пећи је правилан израчун вршне температуре. Зависи од величине пећи, врсте коришћеног горива и других параметара. Израчунавање - случај је одговоран, па је боље да га поверите искусном стручњаку.