Изолација стропа од буке, како се то ради?

Чак иу добро осмишљеној вишестамбеној згради са великим бројем сусједа нужно ће бити бучно. А посебно многе неугодности у том смислу стварају буку одозго. Ова изјава важи за зграду било ког типа - панел и циглу. То се, по правилу, објашњава не баш добро опремљеним звучним изолационим плафонима између спратова. Размишљајући о њима, сваки шум узрокује флуктуације на стропу и протеже се испод.

Поред тога, постоји и директан механички утицај на под који се налази изнад стана - степенице, ударци са падобранских објеката итд. Да би се овај проблем ријешио једном за свагда, потребно је сазнати како самостално направити буку у стану.

Материјали за звучну изолацију плафона

Одлучивање о томе како направити звучну изолацију стропа, потребно је прије свега одредити материјал. Постоји неколико метода да се ваш плафон изолује од чудних звукова, а за сваког од њих постоји оптимално рјешење у смислу материјала.

Прије свега, материјали за звучну изолацију стропа морају очито учинковито апсорбирати звук. Осим тога, морају заштитити плафон од оних који оклијевају да утичу на звучни вал.

Другим речима, материјал треба изабрати:

 • звучна изолација - то јест, има довољну масу за приказивање звука без стварања осцилација и секундарне буке;
 • звучна изолација - то јест, има порозну структуру, да "успорава" звук услед трења.

Звучна изолација је најпогоднија за изолацију стропа од букепанели са апсорбујућим "пуњењем", обрађени споља масивним материјалом.

Поред тога, треба обратити пажњу на следећа својства материјала за звучну изолацију стропа у стану, као:

 • дебљина;
 • тежина;
 • запаљивост;
 • еколошка прихватљивост, односно одсуство штетних супстанци.

Савремени материјали, који се најчешће користе у урбаним становима за изолацију буке плафона властитим рукама, треба детаљно размотрити.

Минерална вуна

Ипак, када се користе стропови у стану, можда најпопуларнији материјал за звучну изолацију је минерална вуна, која се, међутим, може користити само у просторији са високим плафоном, јер знатно (до двадесет центиметара) смањује плафон стропа.

У овом случају вуна ефикасно апсорбује звук, има добра својства заштите од пожара, не одговара, погодна је за уградњу.Међутим, велика дебљина није њен једини недостатак. Главни недостатак је негативан утицај на здравље људи, што изискује употребу квалитативног изолационог материјала. Због тога изолација плафона уз помоћ буке није најбоља опција.

полиуретанска пена

Сљедећа широко кориштена звучна изолација за плафон је полиуретанска пјена.Карактерише га висока густина и добра способност апсорпције звука, што не само да штити станаре од сусједне буке, већ и пружа обрнути ефекат.Међутим, ППУ има озбиљан недостатак - када је изложен ватри производи високо токсични дим.

Самољепљива трака

Добра опција је звучна изолација на стропу са самољепљивом траком.Поред спречавања стропа стана од буке са врха, она такође носи термоизолационе функције.Поред тога, од сировина које не штете околишу не представља опасност по здравље.

Други материјали

Употреба материала, както је:

може се приписати високотехнолошким методама изолације буке плафона.
 • плута и друге природне сировине (биљна влакна, тресет);
 • звучне изолације стропних панела од дрвених влакана.

Што се тиче непробојне изолације, можемо рећи сљедеће: са свом потрошачком љубављу према овом природном материјалу, и са свом неупитном естетиком, квалитет звука прометних гужви је низак. Дакле, од буке неразумног карактера (музика великог обима, разговор у високим тоновима, итд.) Неће се спасити. Осим тога, када се користи, важно је узети у обзир какву врсту покривања на поду од сусједа на врху - овдје су погодни само бетонски бетон и ламинат.

Коначно, звучна изолација стропа у стану може бити опремљена пјенастим стаклом, уситњеним плочицама итд.

Изградња плафона за звучну изолацију

Друга ствар која захтева изолацију плафона од буке након избора висококвалитетних материјала - добро дизајниран дизајн, који узима у обзир факторе као што су акустични плафони. Само уз компетентно пројектовање звучне изолације стропа у стану који се користи за њен материјал радит ће с пуном учинковитошћу.

У данашње времезвучна изолација стропа властитим рукама омогућује кориштење сљедећих метода:

 • уградња плоча за изолацију буке;
 • композицију за топлотну изолацију;
 • акустични висећи плафон.

Пре коришћења ове или оне методе, мора се осигурати да она одговара главним карактеристикама просторија и материјала који се користе, као и да пронађе оптималан начин причвршћивања изолационог оквира.

плоче од гипсаних плоча

Већина савремених корисника, узимајући у обзир звучну изолацију стропа, бирају облогу сухозидом, под којим се монтирају звучни апарати (његов избор у овом случају није ствар принципа: може бити полиуретанска пјена, биљна влакна, минерална вуна). Истовремено се прво инсталира виброизоловани оквир, који се налази на звучно изолованом материјалу, а затим се цијела структура ожбукава сухозидом.

Инсталација звучне изолације плафона помоћу сувог зида обезбеђује следећи низ радњи:

 • мерење периметра и обележавање будућег оквира;
 • уградња конзола за уградњу стропних конструкција;
 • приањање на плафон мембране;
 • уградња оквира;
 • монтирање преко мембране, између профила оквира апсорбера звука;
 • покривање гипсаних плоча;
 • превлачење спојева арматурних трака;
 • полагање шавова и завршавање плафона.

Посљедњи параграф може укључивати фарбање стропа или његово покривање жбуком, као дио декоративног рјешења за просторију. Можештакође покријте плафонску облогу тапетама.

Главна предност горе описане методе је да рад са листовима сухозида не захтијева никакве посебне вјештине. Овај материјал је изузетно једноставан за монтажу, па чак и онај који нема искуства у изградњи може то да поднесе.

Изолација стропова од буке

Посебно треба поменути стојеће плафоне са изолацијом буке. Стручњаци сматрају да је звучна изолација тензионог плафона учинковитија од звука различите врсте плафона. У овом случају, главна акустична карактеристика је да се звучни талас угаси од меке текстуре материјала, док структура суспензије резонира. Осим тога, самонаправљена изолација буке испод затезног плафона омогућава употребу било којег материјала који апсорбује звук.

Напонски плафон са звучном изолацијом може бити опремљен од стране произвођача или опремљен звучним изолационим елементима.Готови стропни плафони са звучном изолацијом су тканине високе чврстоће, обрађене текућим полимерима и обложене лаком, што осигурава стабилност материјала за ефекте влаге, печења, мириса и прашине.

Бука изолације затезног плафона - слој специјалног полимерног материјала, обложен вањском страном платна. Захваљујући лабавој, пјенастој текстури овог материјала, просторија није само изолована од буке, већ и ефикасније задржава топлину. Поред тога, могуће је купити и специјално акустично платно, чија се површина састоји од микроокружења. Перфорација побољшава способност материјала да апсорбује и неутралишесоунд стреам.

Изолација стропа од стропа у стану испод затезног плафона, који се обавља независно, распоређена је по истом принципу иу истом низу као и за плафон са плаштом од сухозида:

 • први корак је монтирање носеће конструкције, материјал за који је метални профил или дрвене шине;
 • у ћелији оквира се поставља и причвршћује на посебан материјал за лепљење звука;
 • затим монтажне конзоле за тканину за плафон;
 • Коначно, платно је растегнуто. Напонски плафон са изолацијом од буке је спреман.

Изолација буке спуштених плафона

Коначно, са изузетком неких нијанси, практично иста као звучна изолација стропа у стану испод затезног плафона, постављена и изолована од спољашње буке за спуштени плафон.

Као пунило за апсорпцију звука у овом случају, оптимална употреба минералне вуне. Прикладна пена (пјенасти полистирен), али овдје треба напоменути да се може причврстити на љепило, иначе, с временом, слој љепила, због посебних својстава пјене, неће га задржати. Као резултат, плафон ствара ваздушни зазор, који делује као резонатор.

Спуштени строп је врло естетски, јер крије све неједнакости, мале пукотине и друге недостатке на плафону. Главни кораци за његов распоред су исти као у претходним случајевима: уградња оквира, плочице изолационог материјала, облога. Такођер је немогуће заборавити сва претходна мјерења и ознаке под вибрацијском изолацијом.

АлиМогуће је у овом случају, и други начин инсталације плафонске конструкције. Вреди се задржати на више.

Прво, на плафону, ако његова површина није савршено равна, наноси се посебан прајмер. Затим се водилице за оквир причвршћују за плафон. Као материјал за звук апсорбера звука се користи.

Причвршћује се на љепљиву композицију на плафон, а затим ојачава уз помоћ суспензија. На ободу просторије монтиран је профил, на врху причвршћеног плашта облоге - може бити и сухозид и било који други изолациони материјал. Онда идите испод завршне и декоративне декорације.

закључак

Разматра се бука изолације стропа властитим рукама. Остаје да се дода да, ако је звучна изолација дизајна куће јако лоша, а сусједи су врло бучни или постоје неке друге посебне индивидуалне околности, онда изолација од буке у стропу не може ријешити све проблеме.

Поред тога, може бити потребна инсталација звучноизолационих конструкција на поду и зидовима. Ако су односи са сусједима на врху доста повјерљиви, можете појачати ефекат изолације буке на стропу, опремање у горњем стану (наравно, у договору са власницима) такозваног плутајућег пода.

У ту сврху се на под наноси слој полимерних гранула, на њих се стави слој чепова и на крају све се сипа у бетон. Тек након што се осуши, поставља се подна облога.Постоји једноставнији начин изолације пода од звучних валова - да се положи посебна стаза од пјенастог полиетилена.

Истина,обе ове методе су погодне само ако је стан комшија у тренутку када се одлучите да предузмете мере на инсталацији звучне изолације, је у стању поправке.