Изолација лође (71 фотографија): како загријати под и блистати балкон, украс

Пространа отворена ложа је одлично мјесто за сушење одјеће, чување кућанских предмета и опуштање у љетним вечерима за шољицу чаја. Међутим, његове могућности нису ограничене само на то. Модерна лођа је комплетна дневна соба сваког стана.

Тамо можете имати простор за спавање, радни простор, трпезарију или простор за игру, опремљен малом теретаном

Међутим, прашина, инсекти, птице, урбана бука, падавине и ниске јесенско-зимске температуре могу спријечити имплементацију ових планова. Пре или касније, већина власника станова има потребу да изолује лођу.

Карактеристике

Чак и релативно недавно, питање изолације лође остало је отворено за многе становнике вишестамбених зграда. Данас је одговор на ово питање готово недвосмислен - да се загреје. То ће осигурати склониште, заштитити га од уличне буке, наметнути инсекте, атмосферске појаве, као и омогућити потпуно кориштење функционалности ложе током цијеле године.

За становнике мањих станова у панел кући, изолација лође или балкона ће додатно проширити свој животни простор:

 • Могуће је, на пример, да се неки од гардеробе, библиотеке, кућних предмета пренесе на балкон.
 • Топла ложа је одлично мјесто за узгој украсног биља или малог стакленика.
 • Ово је одлично место за одмор, опуштање и пространу веранду за породични ручак.
 • Логгиа вам омогућава да користите слободан простор за креирање разноврсних просторија - не само стамбене, већ и индустријске сврхе. Ово се посебно односи на панорамске лође које красе фасаде канцеларијских и индустријских зграда. Ове просторије се користе као комплетне канцеларије, радне просторије и углови за рекреацију запослених.Шта изоловати?

Модерни произвођачи грађевинских и завршних материјала нуде велики избор различитих опција за изолацију лође и балкона на било којој торбици. Материјали имају различит састав, димензије, разликују се по начину инсталације, физичким, хемијским и оперативним својствима. Остаје само одабрати и купити одговарајући гријач. Међу најпопуларнијим, практичним и приступачним материјалима данас, могу се издвојити двије опције.

Пинолек

Финоплек структура је врло слична уобичајеној пјени. Финоплек је један од комерцијалних назива екструдираног пјенастог полистирена, који се користи за изолацију.


Његове предности укључују:

 • одлична чврстоћа (када се сечена плоча ножем за тканину не распада, а рез се равна и глатка);
 • висок коефицијент топлотне изолације;
 • отпорност на механичка оштећења (удари, кривине, ломови) - због тога се материјал може користити за подну изолацију;
 • отпорност на пожар;
 • добра парна брана.

Недостаци овог материјала су релативнихигх цост Блок пене је представљен у неколико варијација густине, тако да се може користити у различитим климатским зонама, у једном или више слојева.

Изолон

Исолон је фолијски материјал који вам омогућава да значајно смањите губитак топлоте (због ефекта враћања топлоте назад у кућу). Доступан у облику ролне, лима или рукава - у зависности од обима примене.

предности:

 • мала тежина;
 • еластичност (материјал се лако може трљати рукама и брзо враћа првобитни облик);
 • једноставност инсталације;
 • високи коефицијенти топлотне и звучне изолације;
 • еколошка прихватљивост;
 • паропропусност;
 • хемијска отпорност.

Својим недостацима се може приписати прилично ниску механичку чврстоћу.


Полифоам

Материјал од пјенасте плоче, који је замрзнута пена.

У његове предности спадају:

 • висок коефицијент звучне и топлотне изолације;
 • отпорност на температурне флуктуације;
 • мала тежина;
 • ниски трошкови (у поређењу са аналозима);
 • Лако се инсталирају и лако се користе;
 • трајност.Међу његовим недостацима могуће је издвојити херметичност (материјал "не дише"), ниску чврстоћу, нестабилност на утицај хемијски активних супстанци, запаљивост.

Пенофол

Пенофол - материјал који се одликује високим коефицијентом топлотне изолације, а двослојна структура омогућава да се користиунутар и изван просторија.


плусес:

 • ватростални;
 • пријатељство према околини;
 • прекрасна звучна изолација;
 • низак коефицијент топлотне проводљивости;
 • је мала дебљина.

Мане: мала механичка чврстоћа и сложеност инсталације.

Минерална вуна

Минерална вуна - влакнасти материјал, који се дели на камену, стаклену и вуну од шљаке.

погодности:

 • ватростални;
 • отпорност на температурне флуктуације;
 • висока механичка чврстоћа;
 • отпорност на хемикалије;
 • је добар водоодбојан (не поседују сви материјали).


Међу недостацима је могуће уочити присуство формалдехидних смола које емитују отровни фенол. Поред тога, материјал садржи честице које су штетне за респираторне органе људи, тако да се уградња материјала врши само у посебним средствима заштите.

Минвата се користи за унутрашње и спољашње послове. Представљен је у широком распону дебљине.

Приликом избора грејача потребно је обратити пажњу не само на карактеристике топлотне изолације, већ и на њену дебљину. Овај тренутак је веома важан за мале просторије, где је сваки додатни квадратни центиметар квадрата практично тежина злата.


Следећи материјали и алати могу бити потребни за послове који се односе на изолацију: суву градњу, металпрофил, монтажа, монтажна пена, ниво, клешта, нож за писање, одвијач, дрвене шине, самонивелишне мешавине за под, хидроизолационе композиције, алати за фарбање и малтерисање.

Како се загрејати?

Ово питање се јавља код свих оних који се први пут сусрећу са уређењем лође. Да би се брзо, правилно и квалитетно извршила изолација, потребно је стриктно пратити упутства корак по корак.

Боље је почети са дефинисањем плана потребних радова:

 1. Припремна фаза (чишћење територије од страних предмета и уклањање старог покривача, изравнавање пода, хидроизолација површина).
 2. Љепљење.
 3. Електрификација.
 4. Загревање свих површина (зида пола стропа).
 5. Унутрашњи завршни радови.

Ако је фиксни извор грејања обезбеђен у просторијама, онда се његова инсталација мора одмах предвидети у почетној фази рада.

Стакло - обавезни дио посла, без њега, технологија изолације једноставно нема смисла. Рад на стаклу није вриједан труда, боље је повјерити професионалцима.

За остакљивање се препоручују двокоморни прозори са двоструким стаклом дебљине не мање од 3,2 цм.


извана

За боље резултате потребно је извршити изолацију лође и извана, што ће бити врло тешко самостално - због недостатка професионалне опреме и повећане сложености и опасности рада.

Пре него што почнете да изолујете ложу је потребнопроцијенити стање парапета, који је његова вањска ограда. Ово је најрањивији дио зграде. Не би требало да омета продирање сунчеве светлости, али мора да заштити простор од прашине, птица, инсеката, хладног ваздуха, ветра, буке.


Ако је ложа ограђена металним шипкама, обично се подиже још један додатни слој ПЕНЕ или цигле. За завршну обраду употријебите метални или винилни споредни колосијек, галванизирано жељезо.

Ако је ограда армиранобетонска плоча, онда је прије почетка унутрашњег рада потребно затворити широку циглу за просвјетљење, а мале пукотине - бетон. Након остакљења потребно је загријати све прозоре.


Очигледан процес изолације лође или балкона споља приказан је на следећем видео снимку:

изнутра

По завршетку процеса остакљења и изолације прозора можете ићи у фазу унутрашњег рада. Процес такође почиње пре-тренингом.

припрема површине

Прво морате одредити које површине захтијевају изолацију. Често су то "хладни" прекривачи који не долазе у контакт са грејним подручјем.

Унутрашњи простор се провјерава на постојање пукотина или пукотина у преклапањима које је потребно затворити.

Затим изаберите потребан грејач. Његова дебљина, врста и број се директно односе на климатске услове у региону. За хладна мјеста, најбоље плоче обликују изолацију.изолација зидова

По правилу, сви зидови и углови који граниче са улицом су изабрани за загревање. Одабрани материјал (на пример, пјенасте полистиренске плоче) разлаже се у један или више слојева на такав начин да се током уградње не формирају пробојни отвори.

Плоче су постављене са благим помаком једна према другој.

Топлинска изолација је директно постављена на плафон, а слиједећи слој је залијепљен на прву монтажну пјену.

Обавезно је изоловати простор испод прозора, као и унутрашњи дио парапета.


Да би се изоловали унутрашњи углови, користи се материјал дебљине најмање 20-30 мм. Изнад, изолација је прекривена материјалом за заштиту од паре (површина фолије у лођи). Тада се на претходно инсталираним носачима не приказује метални профил.

Ово се ради тако да између грејача и грејача остане ваздушни зазор.

Детаљан процес изолације зидова може се наћи у сљедећем видеу:

Следећи корак је декоративни украс. Као материјал за облагање зидова користе се пластични, дрвени панели, суви зид отпоран на влагу за даљњу жбуку, бојење или лијепљење тапета, као и других материјала.
изолација плафона

Прво се постављају овјесне игле на које су постављене поцинчане решетке. Затим уз помоћ типле причврстите листове топлотне изолације. Типле могу бити пластичне или металнецоре (у зависности од густине и тежине материјала).Завршна фаза - израду плафона помоћу завршних материјала. Може се спустио или суспендован плафон. Погодан за дрвену или алуминијума шину и пластичних плоча и другог материјала.

Важна напомена: слој изолације између облагање и дораде мора бити мала аир гап. Може се приступити користећи прилогу изолационих вијака дрвене сандуке.

подна изолациона

Ворк-релатед подови - можда најважнији део процеса. Ово је најхладнији површина, тако да захтева веома пажљиво обавезно загревање.

Цео процес Рад може бити подељен у неколико фаза:

 1. Демонтажа старе подне облоге (до конкретног кошуљице). То је учињено како би се очувала максималну могућу висину просторије. Уклањање остатака, зацхисцхаиетсиа површину темељно.
 2. Ако се почетни премаз не захтева корекције, постојећи бетонски кошуљице чиниће основу за нови етаж. Ако неједнакост је видљиво голим оком, бетон се сипа слој саморавнајућег једињења и остаје све до очвршћавања.
 3. Преформаттед спрат третира антигљивично једињење. Затим полаже слој хидроизолације материјала - на пример, пенофола.
 4. Полагање шине и попречних шипки, кашњења, које су вијцима. Чекови су једнаке елементе одвојено.Висина шина мора бити најмање 5 мм изнад површине гријача. У простору између заостатака постављене су термоизолационе плоче које су на врху прекривене фолијом. Сви спојни шавови филма фиксирају се међусобно изградњом љепљиве траке.
 5. Полагање пода - на пример, наочаре, шперплоча или иверица. Са врха пода може се прекрити линолеум или тепих. Ако је потребно, опремите "топли" под - поготово ако је планирана употреба лође као наставак стамбене зоне (на примјер, за дјечје игре).
 6. У завршној фази уградних утичница, прекидача, постављених летвица.
Детаљан процес изолације пода коришћењем заостајања описан је у следећем видеу:

Могуће грешке

Пре планирања грађевинских и завршних радова везаних за изолацију, неопходно је слушати неке препоруке које ће избјећи грешке:

 • Свака измјена у дизајну стамбеног стана (логија је дио ње) мора се проводити само уз пристанак надлежних органа. Није битно да ли је то рушење сусједног зида између лође и просторије или вањске изолације парапета. Стручњаци БТИ у сваком случају морају бити обавијештени у складу с тим како би се избјегле било какве непријатне ситуације у будућности (нпр. У продаји стана) због неусклађености дизајна техничког пасоша.

  \ т
 • Грађевинске норме нису дозвољенеуклањање батерија или цијеви радијатора изван зида зграде. Губици топлоте на ложи су више него значајни, а неправилна инсталација или изолација ће довести до смрзавања радијатора и могућих незгода.

Из ове ситуације - "топли" под или уљни радијатор.

 • Наношење остакљења без оквира. Са стране овакве логгие изгледа веома занимљиво: глатко, транспарентно, кохерентно платно. Ако је потребно, набори формирају "хармонику", не смањујући простор простора. Међутим, за топлу ложу ова опција се не препоручује: једно стакло и пукотине неће дозволити одржавање оптималне температуре у просторији током хладне сезоне.

Осим тога, ова врста остакљења није веома практична: не можете поправити мрежу против комараца, стакло се брзо загађује.

  \ т
 • Понекад, да би се повећала површина лође, остакљени оквир се изводи изван граница зида зграде. Одозго таква лођа је покривена посебним визиром. Зими сакупља снијег, у прољеће се формирају леденице, а љети јуре под бујном кишом.

Врло је скупо и проблематично поуздано изолирати структуру иза фасаде.

  \ т
 • Један слој грејача. Понекад је парапет и зидови изолирани пјенастим блоковима дебљине од 70 до 100 мм. Топлотна изолација овог материјала је једноставно дивна, али да би се створили угодни температурни услови, потребно је користити додатни слој изолације.

  \ т
 • Парна брана. Ако је минерална вуна изабрана као грејач, онда је томора бити сложен са материјалом за заштиту од паре. Иначе ће се на њему накупити влага и она ће једноставно испарити.

 • Монтажна пена. Полагање шавова или пјенастих шавова мора бити заштићено од директног сунчевог зрачења. У супротном, заштитни слој ће се на крају срушити, поново излажући пукотине и пукотине.

 • Употреба за изравнавање и загревање пода дебелог слоја песка је један од најчешћих грешака. Не можете преоптеретити подну плочу. На врх естриха ће лежати још један слој љепила, а затим и керамички гранит или други премаз.

Паметније је изабрати материјал за топлотну изолацију са веома малом специфичном тежином (Пине-плек или минерална вуна).

 • Изолација сусједног зида између лође и просторије. Обично се не изводи због недостатка значења. Климатски услови у стану и на лођи од њега се неће битно променити, али ће трошкови новца, снаге и времена за рад бити велики.

  \ т
 • Пажња на мале делове. Већ у фази планирања могуће је и неопходно обратити пажњу на такве ситнице, као што су положај оловака у двоструком стаклу, употреба мрежа против комараца, уређај за широки прозор.

Још један проблем с којим се власници ложе сусрећу након неправилно изведених радова на изолацији је појава кондензације на зидовима. Ефекат "плакања" зида настаје из неколико разлога:

 • неправилно одабран и монтиран грејач;
 • одсуство ваздушног отвора испод методе топлотне изолације оквира;
 • непрописно инсталиран парни и хидроизолациони филм.

Као резултат тога, топао зрак, излазећи из просторије, кондензира се на хладним вањским зидовима. Исмијавајући гријач значајно смањује својства топлотне изолације, почиње трунути и прекрити гљивицама и плијесни.

Власници станова и приватних кућа, суочени са радовима на изолацији лођа, обично примећују позитиван резултат рада. Соба постаје удобна за боравак чак иу најхладнијим зимским данима

У топлој ложи могуће је узгајати цвијеће и друге биљке тијеком цијеле године, простор се користи као благоваоница, играоница, радни простор.

Да би резултат био најбољи, власницима изолованих лођа саветује се да предвиде употребу "топлих" подова и уљних радијатора ако се лођа користи као потпуно развијени стамбени простор.

Трошкови електричне енергије, наравно, значајно ће се повећати, али сврха оправдава средства.

примери дизајна

Компетентно промишљен интеријер и квалитетни радови на изолацији претворили су лођу у удобно мјесто за одмор. Мали кауч, висећи сто, цветне зеленице - све то изгледа веома хармонично. Унутрашњост је каљена у топлим пешчаним тоновима. Слепе завјесе омогућују пригушивање сунчеве свјетлости ако је потребно.

Простран и светао угао где можете у тишини ирад на документима или важним пројектима. Слободан простор ложе је промишљен до најситнијих детаља. Унутрашњи део парапета се користи испод полице до читавог зида (за чување књига или докумената). Лампа и ролер завјесе помоћи ће у подешавању интензитета освјетљења.

Лака удобна лођа може се користити као трпезарија. Мали сто и неколико столица омогућиће вам да проведете романтично вече за двоје или организујете забаву са својом вољеном девојком. Широки прозорски праг уз парапет савршено ће замијенити радну површину.