Како одабрати диск за дрво

Ако волите да радите нешто властитим рукама, онда вјеројатно имате код куће много алата који олакшавају и поједностављују ваш рад. Један од оних алата, без којих је тешко да се направи савременом власнику, је диск тестера на дрвету, како да изаберете оно што ћете научити у наставку.

Кружна тестера: шта тражити при одабиру

Прво, приликом одабира диск пиле морате обратити пажњу на следеће параметре:

  • снага;
  • брзина;
  • присуство или одсуство глатког старта.

У зависности од сврхе за коју ће се циркулар користити, одређује се потребна снага. Ако ћете третирати дебеле трупце, онда вам је потребан високотехнолошки скуп. Ако се алат користи за мале грађевинске или поправне радове код куће или у земљи, онда је дубина од 5,5 цм довољна за зацјељивање. Генерално, постоје три класе диск тестера, у зависности од дубине пропила:

  1. Лаган (4-5 цм) - за једноставан рад са листним материјалима.
  2. Средња (5-6,5 цм) је разноврсна варијанта.
  3. Тешки (6.5 - 14 цм) - за професионалце.

Ако треба радити са густим материјалима, брзина ротације треба бити довољно висока да омогући резање без икаквих проблема. Велика брзина диска омогућава да се резање постигне максимално прецизно и чисто. Али у исто време је потребно запамтити да што је фреквенција ротације већа, то је већа снага. А велика снага је повећање трошкова електричне енергије.Стога је неопходно адекватно процијенити њихове способности. Висока фреквенција ротације је висока температура, док се резање пластичног материјала може растопити.

Глатки спуст вам омогућава да продужите животни век уређаја. Уређај се неће прегријати и преоптеретити, а вјероватноћа оштрих скокова у мотору ће се свести на нулу. У електричној мрежи ће доћи до скокова напона, што ни на који начин неће утицати на употребљивост инструмента или интегритет жице.

Додатни параметри

Приликом одабира тестере, морате правилно да одаберете диск, у зависности од тога шта се сече. Продавац може да пита који су погони погодни за сечење одређеног материјала. Пречник резне плоче је једна од главних карактеристика тестере.

Способност да се регулише нагомилана култура је тачка у којој морате обратити пажњу. Угао нагиба може бити различит: 30, 45, 50, 55 степени. Елементи регулације треба да буду квалитативни, јер брзина, тачност и трајност фиксације зависе директно од њега.

Пре него што купите уређај, морате га држати у рукама, спојити га на електричну мрежу и неколико пута је гурнути. Кружна је ручна алатка, тако да треба да буде веома удобна и ергономска. Постоје модели са различитим распоредом контрола за продају. За љеваке можете купити специјалне уређаје са огледалом, што увелике олакшава рад таквих људи. Облик и распоред кракова такође играју важну улогу. Боље је бирати између уређаја са удобном гумираномхандлес Алат је много лакше држати у рукама.

Ако машина ради на мрежи, обратите пажњу на кабл. Ако се током рада не предузму мјере опреза, може се лако резати. Навлака за улаз треба да буде крута и дуга, а сам кабл треба да се налази иза. Кабл треба да буде довољно дугачак да не користи трансмисије које стварају много неугодности у раду. Могуће је купити и моделе на батерије. Још је лакше и практичније.

Питајте како је пиљевина уклоњена са диска за сечење. Најбоља опција је посебна посуда за отпад.

Постоји много различитих модела на продају, тако да постоји нешто за изабрати. Ако планирате да радите као што сте понекад видјели диск, обратите пажњу на модел класе "хоби". Они имају тенденцију да имају демократску вредност, дуго служе и имају трајну двоструку гаранцију. За кућну употребу такав уређај ће бити сасвим довољан. Могу радити око 4 сата дневно, одмарају се свака четвртина сата након 15 минута рада. Одабиром правог инструмента, могуће је да га годинама примењујете за домаће задатке, не заборављајући на компетентну употребу.