Издржљиве монолитне степенице: шта треба узети у обзир приликом инсталације

Монолитне степенице - незамјењив атрибут у приватној кући. Монолитске степенице имају неколико предности у односу на монтажне конструкције. Уз правилно израђене прорачуне, такве степенице ће трајати више од десетак година. Приликом пројектовања монолитних степеница потребно је знати да ли је вриједно направити оквир за ојачање, колико ступњева ће бити оптимално, како вањски украсити степенице и још много тога. Одговорите на ова питања у чланку.

Трајне монолитне армирано-бетонске степенице

Монолитне конструкције од армираног бетона - једна од најчешћих и класичних варијанти вањских степеница.

Предности монолитних степеница од армираног бетона:

 1. трајност и отпорност на хабање;
 2. не оштећује се од температуре, влаге и других климатских услова;
 3. гашење пожара, нема потребе за покривањем ватроотпорне смјесе;
 4. Широка могућност реализације архитектонских идеја;
 5. Погодно за домове од било ког материјала и било какве обраде.

Монолитне армиранобетонске степенице издржљиве и поуздане

Монолитне степенице могу се обрадити украсним материјалима, чиме се конструкција чини још занимљивијом.

У сеоским кућама и викендицама је популарна декорација дрвета и камена. У градским, општинским институцијама, такав дизајн није увијек прихватљив, стога се често користе агломерат и керамички гранит. Поред тога, степенице се могу обојити у било коју одговарајућу боју.

Монолитно степениште властитим рукама: инструкција саинсталација

Зидане армиране бетонске степенице треба да буду изграђене самостално ако већ имате искуства у заваривању, декорацији бетона и екстеријера. У супротном, најбоље је затражити помоћ од грађевинског тима.

Фазе конструкције монолитног степеништа:

 1. Израда будућих степеница. У првој фази извршите сва мерења: висину, ширину, дужину, скретање степеница, број степеница. За ова мерења нацртајте цртеж. Цртежи морају бити урађени у двг формату;
 2. Ископај јаму за будућу подлогу тријема;
 3. Ставите оплату и попните се на оквир арматуре;
 4. Постављање бетона;
 5. Спољна обрада.

Монолитне степенице могу бити изграђене властитим рукама

Запамтите да бетон за изградњу степеница треба да буде знак који није нижи од М300.

Правилна израда монолитних степеница: потребан је савет

Ако одлучите сами да направите степенице од армираног бетона, онда треба да узмете у обзир неке од нијанси које ће вам помоћи да добијете квалитетан коначни резултат.

Шта треба узети у обзир у процесу производње армирано бетонских степеница:

 1. Потребно је унапријед планирати будуће степенице. За почетак, израчунајте све потребне параметре: број корака, дужину, висину степеница, итд., А затим нацртајте цртеж на њима.
 2. Ако је земљиште на територији будућих степеница прилично чврсто, онда оквир за ојачање може и не може: степенице и тако ће бити јаке. Према томе, што је тло лошије - то ће више морати радити са оквиром.
 3. Не заборавите исправитинеједнакости након сваког улијевања бетона у оплату, и када попуните цијелу структуру - још једном погледамо и изгладимо сва ружна мјеста.

Възможност за разработка на будусих степената треба да бъдат по-рана

.

Најједноставнија верзија монолитног степеништа је модел марша. Али не мање лијепа ће изгледати монолитне степенице са различитим завојима, као и модел са шрафовима.

Збирне монолитне степенице: која је разлика

Важно је посебно поменути практичне разлике између монолитних модела, као и њихове предности и мане.

Предности монолитних челичних бетонских степеништа пре монтаже:

 1. Трајност. У поређењу са предготовљеним моделима, монолитне су јаче и отпорније на механичке утицаје, јер што су детаљи мање интегрални, то је поузданији.
 2. Отпорност на хабање. Монолитске степенице ће вам служити дуже од тимова. Чак и уз активну употребу, монолитни модели имају тенденцију да буду старији од 50 година.
 3. Монолитни. То је власништво љестава - то је већ његова предност. Такво степениште изгледа заиста нетакнуто, не виде се неисправни делови, празнине и дефекти делова.
 4. Заштита од пожара. Љестве за евакуацију се израђују од армираног бетона управо због својстава отпорности на ватру, која није доступна у дрвеним монтажним моделима.
 5. Армирано-бетонске степенице нису застрашујуће нити корозивне, које су склоне металу, нити процес труљења, што је типично за дрвене степенице.
 6. Монолитни производи - извор за архитектонског дизајнера, јер не постоје ограничења у могућим облицима.

Упркос непорецивим предностима армирано бетонских степеница, оне такође имају своје недостатке и за монтажне производе.

Композитне монолитне степенице имају низ предности

Недостаци монолитних степеница:

 1. Беспрекоран изглед.По правилу, монолитне степенице изгледају ненаметљиво за модерне моделе монтаже.
 2. Потреба за екстерном обрадом.Будући да бетонско степениште није тако лијепо као префабриковани модел, потребно је прилагодити његов изглед уз помоћ МДФ или дрвене дораде. Ова опција, наравно, није погодна за изградњу евакуационих љестава.
 3. Инсталација.Изградња армирано-бетонског степеништа је сложен процес с којим је мало вјероватно да ће се почетник носити са грађевинским пословима. У том смислу, префабриковани модели имају користи зато што су попраћени упутством за монтажу.
 4. Дуго сушење.Процес потпуног сушења бетона може трајати мјесец дана. И мада ходање по степеницама може бити за неколико дана, да би се вањска обрада морала одгодити до сухе.
 5. Изградња широког спектра вјештина.Ако желите да добијете квалитетне армирано бетонске степенице, онда су вам потребне вјештине заваривања, лијевања бетона и екстеријера.
 6. Тежина мердевина. Производи од армираног бетона су масивни и тешки.

Ако је потребно елиминисати армирано-бетонско степениште, онда ће бити потребно поново напорно радити - да се сам квалитетни бетон не разбије.

Лепа дорада монолитних степеница дрвећем: варијантеоблагање

Завршна обрада армирано бетонских степеница - занимљив и креативан процес. Бићете у стању да украшавате безличан бетон, а степенице ће постати још лепше.

Опције за облагање монолитних степеница:

 1. Суочавање са дрветом.Најчешћа опција је да му прописи о ватри допуштају да прибегне томе. Готов и осушен бетонски производ се надовезује на завршне елементе дрвета. Најпопуларније врсте су храст, јасен и буква. Храст - најпопуларнији због своје дуговјечности, гума има засићенију нијансу, а буква је прекрасна хомогена текстура. Такође можете да рукујете стаблом егзотичних стена: Мераб, Ебен, итд., Али ће бити скупље и за добар резултат ће морати да запосле дизајнере.
 2. Бојење бетона.Ако је буџет на степеницама ограничен или прописи о ватри диктирају њихова правила, онда можете једноставно сликати степенице у било којој жељеној боји.

Изглед монолитних степеница изгледа веома импресивно

Ако се одлучите за руковање армиранобетонским степеницама са стаблом, запамтите да садржај влаге у стијени не смије прелазити 12%. Свјеже дрво такођер није погодно за такве радове.

Инсталација и уређење монолитних степеница у кући

Инсталација армиранобетонског степеништа врши се одмах на мјесту њихове изградње, јер велика тежина производа не допушта да се она носи.

Приликом рачунања спојева металне греде армиранобетонском плочом ослонити се на 5.16 * СНиП "Челичне конструкције". Добро дизајнирани чвор је кључ ваше сигурности.

Инсталација армиранобетонских степеница треба да се изврши одмах на месту његове изградње

Пре уређаја, водите рачуна о томе да је просечан степен особе 63 центиметра. Користите ову цифру да бисте израчунали број корака који су вам потребни.

Како сами израчунати монолитне степенице

Да би степенице биле јаке и удобне у првој фази пројектовања, потребно је све темељито израчунати.

Израчунавање монолитних степеница:

  \ т
 1. степенице;
 2. Ширина;
 3. дужина;
 4. Дебљина ступњева;
 5. Број степени.

Да би мердевине биле поуздане, потребно је направити калкулације

Ако пројекат укључује, поред степеништа, потребно је израчунати његову дебљину са дужином.

Спољашњи монолитни кораци у кући: налози за грађевинску компанију

Ако немате искуства у извођењу грађевинских радова, али треба да ставите армирано бетонско степениште, онда можете користити услуге грађевинских фирми. Једна од познатих фирми је Белтстеп.

Прије свега, прегледајте рецензије одабране компаније на неколико локација-избјеглица, као и научите искуство компаније, које би требало навести на службеним страницама.

Компанија мора имати одговарајуће цертификате и приступ грађевинским радовима.

Изградња бетонских монолитних степеница обављају грађевинске компаније

Грађевинске фирме ће вам помоћи при прорачуну надолазећих степеница у лиру, изградњи оплате, арматурног оквира и свихдруге фазе рада. Унапред разговарајте о правилима и условима рада.

Можда желите степениште са свим карактеристикама: са крилима, завојима, поклопцима, уметцима за даљу обраду итд. И могуће је да ће вам најбоља опција бити зрцално степениште - двоструки модел са међусобно повезаним сусједством.

Правилна изградња монолитних степеница у земљи

Процес изградње армираног бетонског степеништа у сеоској кући се не разликује од истог за кућу.

Међутим, у спољној обради постоје карактеристике. А главно од њих: да ли је вредно помислити степенице са дрветом? Да ли ћете тако често посјећивати сеоску кућу у којој можете пратити стање дрвета, у правом тренутку да га покријете антисептичким раствором? Можда је боље обојити степениште у сеоској кући како би одговарало боји куће.

Постоји неколико варијанти обраде монолитних степеница у земљи

Запамтите да је важно повезати степенице од бетона са подом и подом, што гарантује вашу сигурност. И да све урадимо како треба, немојте занемарити прву фазу - направите цртеж са погледом одозго, са стране, у рез. То ће вам омогућити да уочите све особитости вашег дизајна и да не будете погрешно замишљени током изградње.

Како инсталирати монолитне степенице властитим рукама (видео)

Супружници сами - није тако тешко ако већ имате искуства у грађевинским радовима. Потребно је само израчунати димензије, погледати примере цртежа и одредити дизајн за даљу експлоатацију. Толеранције морају битису приказани на цртежима. Ако не, онда ће грађевинске компаније учинити све за вас, оне нису први који се тиме баве и тачно знају како да структуру учине лепом и сигурном.

Поуздани монолитни степеници у кући (примери фотографија)
)