Избор водоводних цеви: 3 варијанте

Водоводне цеви треба да буду одабране у зависности од карактеристика и локације њихове примене, снабдевање водом је представљено на тржишту у широком опсегу. Постоје различите врсте цеви које се разликују по материјалу производње и намени. Тако се разликују производи за спољашње и унутрашње ожичење, Т-комаде, адаптери и други елементи. Да би водоводне инсталације трајале дуже време, треба узети одговоран приступ избору проучавањем поређења свих сорти.

Главни типови цеви за водоснабдевање кућишта

Није лако изабрати које цеви су боље за снабдијевање водом, ако не постоје одређена знања у овој области. Главно је да је материјал чврст и поуздан. Она узима у обзир низ других показатеља, међу којима је часно мјесто политика цијена.

Избор водоводних цеви у стану или приватној згради заснива се на материјалу производње производа.

Такође, цеви морају бити отпорне на високе температуре. Од великог значаја је утицај притиска. Важно је да процес инсталације није компликован и да је доступан непрофесионалцима.

Цеви за снабдевање водом треба да буду боље распоређене тако да у случају лома имају приступ поправкама

Типови цеви:

 • челик;
 • пластика;
 • Метал-пластика.

Свака верзија има бројне могућности, плусе и минусе. Челичне цеви се користе већ дуже време. Пластика има много предности, али постоје и недостаци који се могу показати одлучујућим. Металпластика - најновија иинтересантна опција коју многи преферирају.

Савети: какве цеви изабрати за снабдевање водом у стану и честе куће

Избор цеви за водоводни систем треба да буде заснован на радним условима. Снабдевање водом је систем за дистрибуцију цеви које транспортују течност до водоводних уређаја. Сваки материјал цеви има своје захтеве за употребу.

Сви системи могу безбедно да користе бакар, месинг и бронзу. Челик се такође сматра универзалним материјалом. Сваки материјал има властите границе притиска на мрежи. Боље је да буде изнад максималног могућег притиска система.

Како би се избјегла механичка оштећења цијеви, пластични производи се скривају у посебним даскама и каналима. Отворену инсталацију је боље урадити водоводним уређајима.

Код спољних подземних система узети у обзир крутост прстена. Ако у земљишту цијеви нису заштићене, сам материјал мора имати заштитни премаз. У овом случају потребно је правилно одредити пречник цијеви.

Фактори који утичу на пречник цеви:

 1. Притисак мреже. Што је нижи, треба изабрати већи пречник. Мала цев на ниском притиску лоше ће напајати воду.
 2. Дужина цевовода. Што је дужи цевовод, то је мањи притисак у цевима. А то значи да ће бити потребни артикли већег пречника.
 3. Могуће неједнакости, завоји, спојеви. Њихов број директно утиче на притисак у систему. Цеви великог пречника омогућавају бољи транспорт воде до куће.

Такође је потребно обратити пажњу на температуруводе, карактеристике пумпе и друге карактеристике. За исправну дефиницију пречника, користите посебне формуле. Међутим, најбоље је не штедети на водоводу због мале величине производа. Уске цеви захтевају снажнију пумпу, јер има више хидрауличких губитака.

Карактеристике челичне цеви за кућно водоснабдевање

Металне цеви су челик, бакар и ливено гвожђе. За приватно становање се саветује да користе челичне опције. Бакар се разликује од токсичности, а сирово гвожђе се користи за дренажу без притиска.

Често се користи нерђајући челик, који не само да одлично функционише са својим функцијама, већ има и атрактиван изглед. Такође, материјал се хвата и са топлом и хладном водом.

Челик је одувек био популаран. Али раније је то био једноставан материјал без антикорозивног премаза. Али сада је челик побољшан и има много предности. Али било је негативних тачака.

Недостаци челика:

 1. Високи трошкови.
 2. Недостатак пластичности. Када замрзне епрувете, материјал можда неће моћи да издржи или пропадне.
 3. Компликовано подешавање сопственим рукама. Потребно је користити навој или заваривање. Али да би се бавио задатком може само професионално.

Међу предностима челичних цеви је поузданост и дуг радни век

За заптивање се користи заптивна маса. Уврните га док матица не затегне квачило. Иако се чини да је процес једноставан, али јестеПостоји много нијанси, па стога она повећава комплексност. Раније широко коришћене метал-керамичке цеви. Али они су прилично крхки и тешки, па су се користили за спољну канализацију.

Модерне пластичне цеви за снабдевање водом: погледи

Разликовати пластичне цеви на бази полипропилена, полиетилена и поливинил хлорида. Као резултат, доступан је материјал за водоснабдијевање куће или стана. За дуготрајну услугу препоручујемо да дајете предност пластици.

Пластика се најчешће користи за снабдевање хладном водом, пошто је температура изнад 80 степени, материјал не може да преживи. Ова опција је идеална за спољашње снабдевање водом из бунара или бунара.

Пластичне цеви могу се инсталирати независно. Поливинил-хлорид се користи за изградњу одвода без притиска са радном температуром не вишом од 40 степени. Али остаје отворено питање избора материјала за снабдевање водом у стану са одређеним притиском течности.

Карактеристике употребе полипропилена за снабдевање топлом водом:

 1. Отпорност на температурне индексе веће од 140 степени;
 2. Отпорност на притисак.

Инсталација таквих производа може се обавити на два начина. Прва укључује хладно заваривање. Да бисте то урадили, довољно је лепљење цеви и квачила. Тако се испоставило да је запечаћен и трајан шав.

Такође, инсталација се може обавити дифузионим заваривањем. Крајеви цеви се топи, а онда су повезани. Али раставити такву конструкцију без резања је немогуће. Такав недостатак је компензован трошковимакрутост шава до високог притиска.

Метално-пластичне цеви за снабдевање водом: које је боље изабрати

Металлопластик преузима водство међу материјалима за снабдијевање водом. То је због бројних предности. Међу њима је и могућност самосталне монтаже, отпорност на корозију, трајност, глаткоћа унутрашњих зидова.

Внутреннаа композициа метал-пластикових цеви:

 • Полимерни спољни слој;
 • Фолија од алуминијума;
 • Унутрашњи слој полимера.

Метално-пластичне цеви су погодне за снабдевање водом у сеоској кући

Алуминијски уметак ојачава материјал, али цијев задржава флексибилност и еластичност. Метал-пластика је отпорна на ниске температуре, тако да не захтева изолацију. С обзиром на све предности и недостатке различитих материјала за водовод, најчешће се бира метал.

Да би се продужио радни век метал-пластичних цеви, неопходно је заштитити материјал од механичких оштећења и термичких ефеката.

Метално-пластичне цеви су довољно еластичне, али задржавају свој облик. Ова функција није доступна за све пластичне производе. Многе пластичне цеви током савијања добијају оштро овални облик који смањује пропусност. Ово се може спријечити првенствено на ограниченом подручју. Због тога многи преферирају металну пластику.

Шта одабрати водоводне цеви (видео)

Постоји много материјала за производњу водоводних цеви. Истовремено, савремени материјали замењују совјетске варијанте. Тржиште је популарнопроизводи од метала и пластике, полиуретана, пропилена (капронске цеви).