Избор грејача за шатор, све о каталитичким грејачима гаса

Ноћење у шатору - чињеница коју многи знају за путовања у риболов, пикнике и друге ситуације. Ноћу у шатору без гријања може се обавити само љети, док су други још поприлично топли у поподневним мјесецима требали водити бригу о изворном начину гријања ноћу, који најчешће постаје пријеносни гријач.

Произвођачи туристичке опреме и инвентара данас нуде мноштво компактних аутономних гријача дизајнираних за загријавање шатора и привремених склоништа у пољу.

Размотрити најчешће грејаче који се користе у условима деривата, у смислу њихових карактеристика које одговарају потребним захтевима.

Критеријуми за коришћење аутономних грејача за употребу у шатору

Ако не узмете у обзир шаторе и конструкције шатора индустријске или војне намјене са способношћу да сместите велике групе људи, шатор - познати ловачки прибор, рибар, путник или само они који су отишли ​​на излет.

Уређај је мали волумен, без оквира или без оквира, направљен од водоотпорне тканине, која такођер не пропушта зрак. Материјал шатора, у зависности од састава и импрегнације, реагује на различите начине на грејање и отворени пламен.

С обзиром на те факторе, грејач за прикладност његове употребе у шатору треба да има следеће карактеристике:

 • безбедност је основни услов за минимизирање становања и удаљеност од услуга помоћи;
 • компактност - за једноставну употребупревоз личним превозом, трансфер и смјештај у условима недостатка животног простора;
 • довољна ефикасност - преносни грејач са компактним перформансама треба да се носи са његовом наменом;
 • профитабилност - понуда агрегата са горивом не би требала бити оптерећујућа;
 • рационална функционалност - добродошла је употреба јединице за кување или грејање изван шатора;
 • лакоћа рада.

Типови грејача за шатор и њихов уређај

Типови индустријских гријача који се користе у изведеним увјетима, многи који још више класифицирају знакове. Главна разлика између ових топлоте је потрошња горива и производња топлотне енергије.

Важно! Употреба грејача у сопственим условима, посебно у шаторским условима - у условима ограниченог животног простора, представља експлозивну и пожарну опасност, па их је дозвољено користити само у екстремним ситуацијама у одсуству алтернативе. У свим другим случајевима треба користити само уређаје за индустријску производњу.

уредјаји за течно гориво

Туристички гријачи за текуће гориво, овисно о пројекту, троше керозин или бензин. Калорична вриједност таквих уређаја је прилично висока, али је њихов рад праћен сљедећим негативним факторима:

 • сагоревање чак и пречишћеног течног горива је праћено присуством мириса у ваздуху у одређеном периоду;
 • Поступак пуњења горивом доизбјегавање излијевања горива захтијева опрез;
 • Нису сви типови уређаја конструктивно способни да опрему направе аутоматским искључивањем сагоревања током репозиционирања;
 • квалитет течног горива приликом куповине није предвидив.

Гасни мале грејалице

Грејачи на пећи оригиналне апликације су инфрацрвени грејни уређаји, али се могу користити и за кување.

Уређај је тело, у чијем је доњем делу резервоар за гориво са вратом за пуњење. У горњем делу резервоара, као иу керозинској лампи, монтиран је Фиделијев уређај са регулационим механизмом пламена. Свитак је рукав од специјалне тканине, чији је доњи дио уроњен у керозин, а горњи се налази унутар мрежастог металног цилиндра-емитера. Ватра се спаљује ручно или уз помоћ пиезо уређаја, а након загријавања уређаја (5 минута) његова дуљина се прилагођава одсуству чађе тијеком изгарања - тако да не долази до изгарања керозина и његових пара.

Метална мрежа (облога) се загрева до сјаја и почиње да зрачи инфрацрвене таласе, који загревају површину објеката на начин њене дистрибуције. Апарат може бити опремљен металним прибором за кување одговарајуће величине за кување.

Предности оваквог "керозина" - компактност, функционалност, ефикасност, приступачна цена.

недостаци - мирис ваздуха од сагоревања керозина до излаза уређаја у радни режим (првих 5 минута),одсуство уређаја за аутоматско прекидање снабдевања горивом у присуству вероватноће превртања.

Бензински грејачи за шатор

За гријање привременог свјетлосног кућишта, плински гријачи су се користили дуго времена, али раније су били примитивни уређаји засновани на конвенционалном горионику с високим ступњем опасности од пожара током рада.

У процесу надоградње, модерни гријачи бензина су дјелотворни универзални уређаји који троше и не-бензинске и зрачно-бензинске или зрачно-алкохолне смјесе.

Међутим, присуство мириса у ваздуху, који прати сагоревање страних нечистоћа у бензину или алкохолу, чини ове уређаје мање траженим.

Грејачи сагоревања течног горива каталитичког дејства су напреднији, чије ослобађање топлоте настаје као резултат оксидације горива, али не и током његовог сагоревања. У таквим уређајима, пар претходно загрејаног бензина или алкохола се такође доводи до загрејане плоче обложене катализатором, где се њихова оксидација дешава са ослобађањем топлоте. Произведени су и модели са подесивом површином за кување.

Са високим степеном сигурности (без отвореног пламена) у таквим јединицама постоји значајан недостатак - ограничени ресурс, јер у процесу оксидације долази до испаравања каталитичке супстанце под утицајем загревања.

агрегати на чврсто гориво

Ови уређаји, по правилу, не сматрају се битним за решавање проблема гријања у шатору или шатору,пошто ограничења у димензијама уређаја за грејање искључују могућност коришћења огревног дрвета, а ефикасност коришћења таквих материјала на чврста горива, као што је суви алкохол, није велика.

Међутим, као средство за брзо загријавање руку или загријавање кругова чајем, лименке конзервираних уређаја на чврсто гориво могу се у потпуности примијенити.

гасни уређаји

Различити гасни гријачи за шатор се изводе много, тако да није могуће поставити опћи опис за све такве јединице. Свака линија модела има индивидуалне карактеристике, а заједнички свим дериватима плинских грејача је само врста потрошеног горива, компактност и ефикасност.

Туристички гасни гријач најчешће је дизајниран да користи једнократне цилиндре за пропан који су уметнути у кућиште уређаја или повезани помоћу црева. Али произведени модели са могућношћу уградње на стандардни кућни цилиндар, погодни за кухање.

Важно! Уређаји на стандардном цилиндру због физичких карактеристика течног гаса су погодни за употребу на температурама до -5 степени, а то треба узети у обзир приликом транспорта цилиндра и места његове инсталације. Гасно гориво у посебним патронама је дизајнирано за употребу на нижим температурама.

Методом грејања за коришћење у шаторима, најбезбеднији и најефикаснији преносни грејач гаса инфрацрвено дејство услед недостатка посла усмереног млаза топлог ваздуха,опасност од пожара у малој просторији.

Гасни бојлер цилиндра, опремљен конвенционалним гориоником без инфрацрвеног емитера, је ефикасан када се користи на отвореном простору, на пример, за брзо кување у чајнику.

Инфрацрвени грејачи за услове деривата су подељени у три групе:

 • са металним емитером;
 • са керамичким генератором зрачења;
 • каталитичко деловање.

Метални емитер гасног инфрацрвеног туристичког грејача је челична решетка загрејана гориоником и опремљена рефлекторским рефлектором. Радијатор не долази у контакт са материјалом пламеника и за сигурносну употребу је опремљен заштитном решетком.

Упркос чињеници да су овакви гријачи универзални - користе се и за загријавање простора на тргу од 5-6 м. гас

Генератор керамичког инфрацрвеног зрачења у преносном гријачу шатора направљен је у облику перфориране плоче, која се такођер загријава од пламена пламеника на који се доводи смјеса плин-зрак. Одређени керамички инфрацрвени грејачи за гас само за грејање, они се не могу кувати, док анализа статистике употребе ових уређаја показује велику опасност од пожара. Међутим, због компактности, мала тежина (у просјеку 0,7 кг безрезервних цилиндара), минимална расподела продуката сагоревања гаса и економичности потрошње, такви грејачи и даље су широко популарни међу љубитељима туризма.

Каталитички плински грејач за употребу у шаторима и шаторима - најсавршенији уређај за деривативне услове, има плочу од стаклених влакана са платинастом или кобалтно-хромном облогом, катализатором. Трансформација енергије горива у топлоту у таквим уређајима одвија се без процеса сагоревања - претходно загрејани гас, који у присуству катализатора реагује са кисеоником у ваздух (оксидира), такође се доводи до загрејаног панела, што доводи до ослобађања енергије.

Због одсуства отвореног пламена у процесу рада и током оксидације на температури испод температуре сагоревања, каталитички грејачи су најсигурнији за употребу у ограниченим условима шатора. Поред тога, ефикасност оваквих грејача при претварању горива у топлотну енергију је на површини од 99%, док је у керамичким радијаторима око 50%.

Каталитички грејач за шатор је тиха јединица са нултом вероватноћом емитовања производа сагоревања у ваздух, али ефекат његовог рада траје неко време.

Уређаји за каталитичко загревање не могу се користити за кување, тако да физички утицај на плочу или уношење течности на њега могу довести до тога да катализатор није прикладан или да се апарат угаси.

Јединицакомпактан, не захтева претрагу горива, али је дизајниран да користи кертриџе за једнократну употребу само одређеног типа.

Температура оксидације горива је мања од температуре сагоревања, али грејач, међутим, не може бити смештен у запаљивим предметима нити га се додирује голим рукама.

Процес оксидације је праћен потрошњом кисеоника из ваздуха у шатору, тако да треба периодично провјетравати, ау вријеме спавања, јединица за сигурносне сврхе је још боље.

\ т

Важно! Снага неких модела каталитичких преносивих грејача страних произвођача није намењена за употребу у условима руске зиме. Стога за такве уређаје у продаји постоје специјалне млазнице које повећавају површину пријеноса топлине уређаја.

Гријач се покреће притиском на гумб пиезо уређаја или паљењем подудара.

Опсег цена катализатора грејања почиње са 2,5 хиљаде рубаља.

Напомена

Како би се избегло понављање грешака других, треба напоменути да је коришћење шатора или шатора за домаћинство помоћу батерија или акумулатора неефикасно.

На први поглед, чини се да је могуће користити грејаче на бази отпорних елемената или саморегулационог грејног кабла, али треба имати у виду да чак и ако је изабрана 12В батерија, батерија ће требати трајно пуњење. Да би се осигурало да се батерија напуни, потребан је генератор који, пак, треба гориво, а самим тим и кнов-хов у облику"Грејање на батерије" ће се претворити у радно-интензиван и експедитиван посао.

закључак

Данас, риболов или једноставно одмор на природи, можете се мање плашити зависности од временских промјена и доступности природног горива за пожар - тржиште туристичке опреме и јединица за гријање привременог смјештаја довољно је засићено. Са оригиналним гријачем можете потражити мјесто за одмор без везивања за присуство огрјевног дрва. Међутим, не треба очекивати да је комплетна јединица присутна, а најбоље је да се на залихи налази још један уређај друге врсте. Штавише, што је туристичка опрема за грејање поузданија, то је мања вјероватноћа размаженог одмора због непредвиђеног хлађења.

Основна тачка чланка

 1. Грејачи за шатор - неопходан и приступачан прибор, чије је присуство током дугог боравка у природи тешко прецијенити.
 2. Избор уређаја за грејање шатора или кување, не само да треба да предвиди будуће услове за њихов рад, већ и основне захтеве за деривате грејача: безбедност, функционалност у компактности, ефикасност и једноставност коришћења.
 3. Грејачи за течна горива су ефикасни, али због физичких карактеристика горива су неудобни. Поред тога, када их користите, постоји фактор непредвидивости квалитета купљеног горива.
 4. Грејачи деривата гаса су веома ефикасни у компактном дизајну, док је њихов ефикасан рад на гориву много једноставнији. Поред тога, постоје 2 модерна типагасни туристички гријачи - с керамичким радијатором и каталитичким дјеловањем, оптимално задовољавају увјете дугог боравка у природи.
 5. Да би се заштитили од неочекиваних догађаја везаних за промену времена на излазу у природу, боље је да се поред главног резервишу и резервна средства за грејање привременог смештаја, а уз могућност коришћења у кувању.