Избацује УЗО

Постоји велики број разлога који доводе до нокаута РЦД-а, али су генерално сведени на два главна - неисправност самог уређаја и порекло тренутног извора у кућној мрежи. Поред тога, морате узети у обзир и могућност неправилне инсталације уређаја. Стога, компетентни електричар ће се распитивати, избацити нови ултразвук одмах након инсталације, или уређај који је већ радио неко вријеме.

Шта требате знати за рјешавање проблема

Фигуративно, уређај заштитног искључивања може се упоредити са базеном, у који једна цев улази у воду, а на другој иде. На обе цеви налазе се бројачи и рад ПЛЦ-а је да прати једнаку количину улазне и пропуштене воде. Са електричном струјом, све је отприлике исто. Сваки електрични круг по дефиницији је затворен - струја у њој "долази" кроз фазу, пролазећи кроз све карике ланца и "тече" кроз нулу. Цурење струје, након чега ће се РЦД прекинути, може настати ако је било који дио круга даље повезан с додатним оптерећењем или капацитетом који је "тло" или људско тијело.

Јасно је да се заштитни запорни уређај мора подесити тако да реагује само на одређену разлику између количине улазног и "вода" која тече, јер се "бројачи" не могу "окретати" потпуно синхроно.

То се назива струја задане вриједности, чија је вриједност увијек назначена на кућишту уређаја - ако је цурење мање од те вриједности, ЕЛВ неће радити.

У складу с тим, за правилно функционисање уређаја, мора се испунити његова компетентна веза. Ако је, из било ког разлога, "цев" погрешна, онда "вода" може директно да тече између њих и ЕЛВ неће функционисати, или током "проналажења" другачији пут и УЗО ће радити непрекидно, јер ће једна од цеви бити неискоришћена.

Принцип повезивања ПЛЗ-а са видеом:

Зашто је УЦС искључен - главни разлози

Сви разлози због којих УЗО дјелује могу се подијелити на лажне, због квара самог уређаја или његове неисправне везе, и радника - када се струјни круг искључи из уређаја у нормалном режиму због квара електричног сустава или неког од електричних уређаја. У свакој од ових категорија постоје главни разлози који се морају прво провјерити

Неисправност самог УЗО-а или неисправна веза

Ако нема разлога (очигледно) да мислите да је ожичење или једна од електричних уређаја пропала, онда је прије свега потребно провјерити УЗО - зашто може дати лажне узбуне и разматра се у наставку.

Механизам дугмета "Тест"

је био покидан

Да би се пратио рад уређаја, обезбеђен је механизам за верификацију - на телу се налази дугме са словом "Т" (или је потписано речју "Тест"). Када се притисне због отпора, излаз фазе и улаз нуле се скраћују, што доводи до струје цурења и активира се УХФ.

Овде, пре свега, морате разумети да је пречица дугме са нормалнимодвојиви контакти који се могу заглавити у притиснутом положају (прашина се такође може ставити између њих, која у одређеној концентрацији проводи струју).

Главни симптом који указује на неисправно дугме Старт је да када се РЦД поново појави када се укључи, полуга се окреће и одмах клизи назад. Али овдје је потребно бити опрезан, јер је то исти симптом, као у случају озбиљног цурења струје, ако дође до прекида изолације, струја улази у тијело апарата и одлази на тло.

Стога, да би се искључила друга опција, прије провјере, сви електрични уређаји се искључују из мреже (из утичница).

Полуга укључивања РЦД-а је пропала

Ако се сигурносни запорни уређај још увијек може укључити, али онда нехотично "избити", вјероватноћа вјероватноће прекида чак и саме полуге и дијела механизма који га држи у укљученом положају је вјероватно. Фиксирање постаје непоуздано и полуга може да скочи са носача, чак и ако РЦД без оптерећења - као резултат непримјетних вибрација.

Сходно томе, да би се проверило из тог разлога, једноставно треба лагано куцати на тело заштитног уређаја или на саму полугу - треба га искључити само као резултат одређеног напора.

Појава струје цурења унутар РЦД-а

Ово је прилично ретка квар - може се појавити као резултат влаге (кондензације) унутар кућишта уређаја. У том случају, влага може скратити контакт типке за тестирање или креиратиДруги начин за генерисање струје цурења.

Слично томе, појавит ће се слични симптоми - УЗО није укључен, и он ће наставити да једноставно одбацује полугу назад након покушаја укључивања.

Прво, треба размотрити могућност кондензације ако се ултразвук налази на отвореном.

Појава струје цурења у нестандардној опреми

Под нестандардним електричним апаратима, то су они који, поред активне компоненте електричне струје, троше своје индуктивне или капацитивне компоненте. То могу бити различите врсте бљескалица, као и импулсни напајања који се користе у модерним рачуналима, за пуњаче за мобилне телефоне и сличне уређаје.

Без уласка у џунглу електротехнике, довољно је знати да ови уређаји користе електронско коло које у тренутку покретања неопозиво одузима део струје из мреже коју УЗО сматра пропуштањем.

неисправна веза

Овдје је све једноставно и тешко у исто вријеме. Једноставност се очитује у дијагностици, јер се квар јавља одмах након било какве промене у електричном кругу: уградња заштитног уређаја, одвајање или додавање нове утичнице постојећем кругу.

Примери погрешних шема ПЛЦ везе на видео:

Сложеност је да ако је грешка већ направљена, то значи да особа која проводи инсталацију нема довољно знања о принципима рада и прикључења заштитног склопног уређаја и да ће пронаћи разлог за себе бити врло проблематичан.

Према речима мајстора, грешке у инсталацији су најчешћи разлози за рад ПЛЦ-а међу погрешним премлаћивањем.

Особље УЗО

Овај концепт значи да заштитни уређај за откривање детектује истинско пропуштање струје и искључује напајање мреже како би се спријечио настанак или развој хитне ситуације.

Тренутни судар на кућишту уређаја

У исправном електричном кругу према препорукама ПУЕ, неопходно је да постоји линија за уземљење која је дизајнирана за одвод струје цурења која се може појавити на кућишту уређаја.

У овом случају, треба имати на уму да неки електрични уређаји имају неколико електроланкова. На пример, ако машина за прање рубља избаци РЦД, то се може десити или одмах када се укључи у мрежу, или након неколико минута рада - када се покрене режим загревања воде. Исто важи и за бојлер.

Овде треба схватити да ако се машина аутоматски искључи аутоматски када се машина за прање рубља укључи, онда је највероватније да ће оштетити кабл за напајање или друге жице које иду у круг.

У случају рада под оптерећењем - у вријеме гријања највјеројатнији кривац је ТЕН - највјеројатније сломљена изолација гријаће нити, с којом струја улази у тијело перилице и одлази на земљу.

Пример поправке машине за прање веша, када, након укључивања, УЗО блокира видео:

Ако је особа погођена струјом

Треба схватити да ће РЦД битида се активира одмах након откривања струје цурења. То значи да ако постоји уземљење и да ради исправно, онда се квар фазе на каросерији УЗО-а не може чак ни укључити - приликом подизања полуге, она ће одмах бити одбачена.

Ако је заштитни запорни уређај прикључен на мрежу без уземљења, онда ако се још не појављује слом фазе у случају струје цурења, јер струја још није напустила ланац. Пропуштање ће се десити ако је додатни вод спојен на линију, као што људско тело обично делује (једноставно ако додирне тело уређаја руком).

Треба разумети да, да би се управљало заштитним одводним уређајем, није потребно да дође до квара на кућишту уређаја - чак и ако особа једноставно додирне жицу проводника, то може изазвати појаву струје цурења. У исто вријеме, особа то не може увијек осјетити - ако је задана вриједност УЗО ниска, тада ће се операција одвијати прије него што тренутна снага цурења може значајно "ударити".

Шта учинити ако је РЦД искључен

Пошто се ПЛЦ веза извршава стриктно према одређеној шеми, алгоритам за одређивање квара ће увек бити приближно исти. На првом месту, потребно је утврдити разлог - постоји лажна операција, или се још увек искључује у редовном режиму.

Овдје је потребно размотрити како се УЦС може угасити.

  • Најочигледнији разлог је када се окидање догађа одмах након инсталације ултразвука или додатног електричног круга(излаз или друга тачка). Овде само треба поново проверити шему повезивања и перформансе самог уређаја. Уопштено, грешка је монтирати и детаљно их зауставити, нема смисла.
  • Најједноставнији случај је случај - ако нема темеља у кући, а особа је додирнула случај апарата и извршена је операција. Ово је директан показатељ квара овог уређаја - морате погледати његову електричну опрему - кабл за напајање, итд.

Када се УХФ споји на мрежу без уземљења и спонтаног избацивања (без контакта особе са деловима електричне струје који носе струју), онда је то највероватније квар самог уређаја.

Међутим, ако је ожичење старо, то јест, вјероватноћа фазног контакта жице са земљом, на примјер, са ојачањем подне плоче или сличног проводника. У првом случају, потребно је промијенити УЦОС, ау другом случају цијелу књижицу (или барем потражити оштећено мјесто и исправити грешку).

  • Ако се ПЛЦ не укључи након рада, прво морате извадити утичнице из свих електричних уређаја из утичница и покушати поново подићи полугу уређаја. Укључивање РЦД-а у начин рада говори о потреби провјере свих уређаја - они се могу прикључити наизмјенце и онда ће се сама грешка одмах показати. Ако се УЗО не укључи, онда се са својим доњим терминалима жице бацају и покушавају поново подићи полугу. Укључивање ће бити неуспјех у објављивању, ау другом случају највјеројатније је дошло до квара самог УЗО-а.
  • Када је уређајзаштитни прекидач једноставно повремено избија у току рада, што је најнеугодније у смислу дијагностике, квара. Прво, потребно је пратити да ли се неки параметри електричног круга нису промијенили. То може бити појава у кући новог уређаја, чија снага није дизајнирана за УЗО или има импулсно напајање. Ако се ништа не промијени у ланцу, онда је потребно пратити, након чега долази до звиждања - то може бити рад једног од уређаја у режиму максималног оптерећења, високе влажности итд. Ако нема очигледног разлога, онда ће бити неопходно доследно провјеравати све могуће - од исправности УЦОС-а и исправности одабира задане тачке за сваки од линкова је заштићено електричним колом.

Као резултат тога, то је добро или лоше ако УЗО дјелује

Редовни покретачи УЗО-а, као и друге заштитне аутоматике, изазивају значајну нелагоду у животу модерне особе, поготово ако за то нема очигледних разлога у облику прегријаних утичница, прања са струјном машином за прање рубља или истог неправилног рада котла. Резултат је периодична одлука да се привремено онемогући заштитно искључење уређаја, али смисао у томе је само у случају да је РЦД у квару.

Разлози за куцање УЗО на видео:

Да не би био изложен ризику од електричног удара, пожељно је знати како се проводи барем примарна дијагноза ултразвука - што је сасвим могуће урадити код куће и помоћу алата.

Иначе, постоји могућност да се покуша на "црном"изрека инсталатерових електричара: "Ако је негде кратко, онда ће одмах бити видљиво након укључивања."

Поента је да ако РЦД реагује на цурење струје кроз микроскопску пукотину (која није претраживала), након једноставног искључивања уређаја на његовом мјесту, доћи ће до изгарања изолације. Оно што ово угрожава је мало вероватно да ће бити детаљно објашњено.

Као резултат тога, никада се не може оставити времена да се открије разлог због којег је РЦД избачен. То је у сваком случају озбиљан разлог да се темељито сагледа корисност не само самог уређаја, већ је и заштићен електричним колом.