Историја осветљења: Погледајмо је детаљно

Еволуција уређаја за осветљење још није завршена

Сви користимо себе сваки дан без размишљања, користећи тако одличну ствар као што је електрично освјетљење. Лампе су за нас постале исти саставни део свакодневног живота као четкице за зубе, али мало људи се сећа и зна како се заиста догодила расвета, чији је допринос формирању електроенергетике најзначајнији, а како су Американци поново "Загрејане руке" на студијама целог човечанства.

Према томе, тема данашње приче је историја илуминације, као што је она, са звуковима чињеница и датума, који скривају велика открића и рад великих изумитеља.

пре-електрични узраст

Као и код било које историјске теме, развој електричне енергије неће бити у стању да се у потпуности уклопи у обичан чланак. Али покушаћемо да се присетимо најважнијих прекретница у овом процесу, а научнике ћемо подсетити шта су дани и ноћи радили непрекидно, тако да смо данас са вама: ишли аутомобилом, гледали телевизију, користећи паметне телефоне и осветљавали своје домове ноћу.

Играње са ватром


Муња је родила ватру за особу

Верује се да је први извор ватре за древног човека (назовимо га злостављачима) постао муња, ударајући дрвеће и палећи их. Занимљив и храбар Теддер је пришао ватри и осјетио топлину коју је дао.

Онда је укроћеник пропустио ту мисао (присетимо се да су данас научници склони да верују да је древни мозак радио много боље од његовог савременог, јер је онстално је морао да реши проблем преживљавања, који му је учинио ум оштар и брз), зашто сам замрзнут ноћу у свом азилу, јер га можете загрејати. Узео је горућу гору, и радо је отрчао кући.


Природна врелина ватре спасила је људе од хладноће много миленијума

Од тада, Тендер и сви његови бројни рођаци и потомци научили су не само да се загрију близу огњишта, већ и да му скувају укусну топлу храну, да их покрију простором око себе, да пронађу верску апликацију за њега, и што је најважније - да самостално спале пламен као нова муња не може штрајковати годинама, или чак деценијама.

Адаптације за пожар такође су се мењале током времена:

 • У почетку је ватра изгорела усред камене пећине, равномјерно загријавала и освјетљавала простор око њега.
 • Затим је ватра постављена на посебно мјесто које се зове пожар како би заштитили себе и малу дјецу од опекотина и повреда.


Греда је направљена од брезе, јер њено дрво не дозвољава да се угаси.

 • У Русији је замишљено да се као извор светлости користи упаљени бакалар, звани раи. Принцип је веома једноставан - фиксиран је под углом на постоље са металним врхом (свадет) и запалио је доњи крај. Под ватром је постављен лим или резервоар за воду како би се зграда заштитила од пожара.
 • Људи су временом почели да откривају све нове супстанце које могу да подрже сагоревање. У курс су ишли различита уља и смоле, захваљујући којима су се појавили нови извори расвјете - уљни горионици ибакље


спаљивање бакље

 • Сада је много лакше покрити велике области. Светиљке су дуго гореле и давале мрачно, али чак и осветљење. Много година касније такви горионици су почели да се користе за уличну расвету.


У 18. веку улице Москве биле су осветљене уљаним лампама

 • У краљевским дворцима и градским вијећима постојали су специјални службеници одговорни за спаљивање таквих свјетиљки.


Модерне свеће се праве по истом принципу као и пре хиљаду година

 • Али историја развоја ватреног осветљења се није зауставила. Током више хиљада година постојале су дебеле свеће. Особине сагоревања масти постале су познате човеку, давно пре тога, само да се практична примена ових информација раније није решила. Аутор чланка не може ни замислити колико је времена и труда било потребно да се претпостави да би танак штап требао бити уроњен у растопљену маст и пустити да се стврдне. Заиста, људски разум и марљивост су неограничени!


Почетком 19. века улице свих престоница и великих градова биле су осветљене светиљкама светлости свијећа.

 • При томе се употреба ватре као извора светлости не завршава. Године 1790. француски инжењер Пхилип Лебон почео је да ради на процесу дестилације сувог дрвета и убрзо је могао да изолује гас који је био много светлији од било ког другог светлосног инструмента тог дана. Неко вријеме је наставио своје експерименте, побољшавајући процес, а ускоро и свијетвидео је прву гасну сирену на којој је Пхилип добио патент.


Изумитељ гасног пламеника Пхилиппе Лебон

 • Прва свјетска плинска пламена улица је лондонски Пелл Милл - 1807. године краљ Георге ИВ је то наредио, јер се улица сматрала најживописнијом и захтјевнијом регулацијом покрета.

Улично осветљење гаса у Русији прошло је много касније

  У Русији, гасна расвјета улица и тргова дошла је након више од 50 година - на улицама Санкт Петербурга и Москве, такви фењери су се појавили шездесетих година 19. вијека.

Плинско осветљење постало је права револуција у науци и технологији тог времена. Први пламеници су били далеко од савршеног и често су узроковали пожаре, али с временом је њихов дизајн рафиниран и наставили су служити човјеку. Такви уређаји се користе већ дуго времена, чак и након појаве електричног свјетла.

Струја и осветљење на њој

Па, дошли смо до најзанимљивије - а то је прича о електричном осветљењу. Тешко је прецијенити улогу електричног свјетла у животу модерне особе, јер је апсолутно све везано за то! Данас је недостатак сијалице на улазним вратима права трагедија за његове становнике.

Дакле, историја као наука поставља многа питања. Многи модерни ауторитативни научници имају тенденцију да верују да је историјска стварност далеко од оне коју данас предајемо у школи.

Оставићемо дискусије о овом питању за професионалце, заинтересовани смо за историју стварањаелектрично осветљење, које се сигурно може назвати поузданим, јер је у већини случајева развијено у последњих 250 година, а не удаљено од нас прашњавих времена.

Главни историјски догађаји у ери струје и епилога

Технолошко савршенство се не јавља одмах

Прије свега, детаљније ћемо описати продор електричног свјетла у наше животе и запамтити све главне догађаје и открића која су допринијела настанку и развоју таквог освјетљења. Причаћемо о истакнутим научницима чија су имена данас неправедно заборављена.


Електрична струја се први пут користи у уређају за осветљење

 • 1780- Створене су водоничне лампе, у којима је први пут у историји паљења кориштена електрична искра.
 • 1802- откривен је сјај напете жице од платине и злата.


Електрични лук Петрова

 • 1802- Руски научник, физичар-експериментатор Василиј Петров, самостално проучавао електротехнику, отвара феномен електричног лука између два угљена. Осим свјетлосног зрачења, он отвара и доказује практичну примјену овог ефекта за заваривање и топљење метала, као и њихову обнову из руда. Петров прави бројна значајна открића, па се с правом назива оцем домаће електротехнике.
 • 1802- В.В. Петров отвара ефекат сјаја сјаја.
 • 1820- Енглески астроном Варрен де ла Руе показује прву од познатих сијалица са жарном нити.


Виллиам Грове Тестинг Пхисицист \ т

 • 1840- немачки физичар Виллиам Грове први пут користи за загревање нити електричне струје.


Прва затворена вакуумска цијев

 • 1841- Енглески изумитељ Ф. Моленз патентирао је своју жаруљу, која сија прашину угљена, постављена између двије платинске шипке.
 • 1844- Амерички научник Старр покушава да направи лампу са угљеним нитима, али резултати његових експеримената су двосмислени.
 • 1845- Лондон добија патент у Лондону за употребу влакана угља и метала за осветљење.

Прва лампа са жарном нити

 • 1854- Хенри Гебел, пошто је у Америци, први пут ствара лампу са танким навојем. Она осветљава свој излог, у којем продаје своје сатове.
 • 1860- У Енглеској се појављују прве гасне цеви са гасним пражњењем.


Алекандер Лодигин - такође један од аутора жаруље са жарном нити

 • 1872- Руски електричар Лодигин демонстрира своје жаруље са жарном нити, покривајући их публиком технолошког универзитета у Санкт Петербургу на улици у Одеси. Две године касније добија патент за свој изум одједном у неколико земаља.
 • 1874- Павел Николаиевицх Иаблоцхков, руски војни инжењер, електро инжињер и предузетник, креира прву инсталацију у свијету за освјетљавање пруге електричним рефлектором,монтиран на носач локомотиве.


Јаблоцхкова цандле

\ т
 • 1876. год.- П.М. Јаблочков измишља свећу направљену од две шипке од угља одвојене диелектриком (каолин). Овај изум је био преврат у електротехници и свуда се користио за осветљавање градова. За више детаља, хајде да разговарамо о овоме у следећем одељку.
 • 1877- Максим, амерички изумитељ, прави платинасту лампу без транспарентне сијалице.
 • 1878- Сван, енглески научник, демонстрира своју лампу са угљеном језгром.

Узмимо мало лирско повлачење. Где је у свим овим серијама откривено све познато изумитељ Тхомас Едисон?

Тхомас Алва Едисон

Упркос чињеници да је Едисон имао око 1200 експеримената са лампама, могао би се назвати талентованим предузетником који је био у стању да побољша дизајн лампи. Чињеница је да су главни ефекти и врсте лампе у том тренутку већ измишљени.

Едисон откупљује све потребне патенте, комбинирајући технологију и проналазећи стезна глава за жаруље са жарном нити које знамо до данас. Ми не умањујемо заслуге познатог америчког проналазача, већ је неправедно претпоставити да је жаруља само његове руке на десној страни.

У Едисоновим лампама се користи исти принцип као у Иаблоцхковим свећама, с једином разликом што се цијели дизајн ставља у вакуумску тиквицу, што чини лампу много дуљом.

Године 1880. Тхомас Едисон је добио патентНа свом проналаску почиње масовна производња, која из године у годину добија на замаху. Едисон је постао богат, док је Иааблоцхков умро у сиромаштву у Саратову 1894. године.

Мовинг он:

Лампа са металним филаментом

\ т
 • 1897 - Немачки научник Валтер Нернст ствара жаруље са металним концем. Светло је узето из Едисонове лампе.
 • 1901 - почетак 20. века. Цоопер-Хевитт је изумио лампу са ниским притиском.


Нови кораци у електротехници

\ т
 • 1902 - руски научник немачког порекла, Болтон користи филамент филамента тантал.


Употреба волфрама почела је 1905.

 • 1905 - Ауер за волни филамента користи волфрам и осмиј.
 • 1906 - Кух измишља живинску лампу високог притиска.
 • 1920 - Отворите халогени циклус.
 • 1913 - Ланге измишља лампу пуњену гасом са волфрамовом спиралом.


На фотографији - натријумска нискотлачна лампа

 • 1931 - Пирани представља своју натријумску лампу ниског притиска.
 • 1946 - Сцхулз креира ксенонску лампу. Исте године постоји живина лампа са фосфором високог притиска.

 • 1958 - производе се прве халогене сијалице.
 • 1960 - живине лампе високог притиска и јодних адитива.
 • 1961 - Измислио је прву натријумову високотлачну лампу.

Прва светлосна диода која ради у видљивом црвеном спектру откривена је 1962.

 • 1962 - НицкХолониац ствара први видљиви ЛЕД за Генерал Елецтриц. Успут, ову компанију је основао Тхомас Едисон.
 • 1982 - Сада халогене сијалице могу радити на ниском напону.
 • 1983 - флуоресцентне лампе постају компактне.
 • 2006 - појава на тржишту ЛЕД лампи за кућну употребу.

У ствари, попис је далеко од завршеног. Било је могуће укључити откриће многих ефеката, али нажалост имали смо ограничено мјесто, и ми смо се одлучили за наше мишљење важно.

Ако сте заинтересовани да се дубље уђете у ово питање, потражите информације на Интернету или у научним директоријима.

Улога Јаблочкова у развоју електричне енергије

Како не говорити о електричној енергији и открићима која су с њом повезана. Први експерименти научника почели су у далекој 1650. години. Од тада су многи научници "оболели" по овом питању, а резултат њиховог рада је стварање електричних механичких машина.


Велики руски научник П.М. Иаблоцхков

Од средине 19. века приметан је раст употребе електромотора. Технологија са таквим погоном почела је полако искључивати парне машине.

Ово је олакшано увођењем такозваних "Иаблоцхкових свећа" у производњу. Ниједан изум није тако брз и распрострањен.

Био је то прави тријумф руског проналазача, који је власник многих других открића:

 • Иаблоцхков је смислио начин да се повеже са произвољним извором енергијеброј лампи Нико се раније није сјетио с њим, а свака свјетиљка покреће одвојени динамо.
 • Петро Николајевич је изумео и саставио први трансформатор електричне струје.
 • Јаблочков је научио да користи наизменичну струју, коју је сматрао опасном и није нашао практичну примену.
 • Креирао први алтернатор.
 • Он је дошао са још неколико извора светлости.
 • Направио је много електричних аутомобила.
 • Изумљена је прва галванска батерија аутомобила.
Данас, многе од идеја које је дао талентовани руски научник налазе нову примјену у електротехници, али он је почео своју каријеру из чињенице да је покушао да побољша Фоуцаултов регулатор, дистрибуиран у то вријеме.

Године 1974. владин воз је требало да оде из Москве на Крим, а управа железничке станице Москва-Курск одлучила је да истакне возну карту за побољшање сигурности. Обратили су се Јаблочкови, која је, како су чули гласине, била заинтересована за електричну енергију.


Фоуцаултов регулатор у лампама тог времена

\ т

Иоблоцхков ставља на своју локомотиву рефлектор, који ради на принципу формирања електричног лука. Лучна лампа је требало да се регулише непрекидно јер је електрични лук настао само са одређеним растојањем између угљеничних шипки. Сами штапови су током рада изгорели, стога је био потребан механизам за регулацију, који би помицао штапове један према другом правом брзином.

Резултат експеримента показао је дизајнРегулатор мора бити поједностављен, јер је захтијевао сталну пажњу, а Иаблоцхков је почео размишљати о овом проблему. Успут је водио експерименте на електролизи раствора соли.

У току једног од ових експеримената, паралелни угљеви у сланом раствору дотакли су се, и одмах је избио јак електрични лук. Ево, принцип рада лампе без регулатора и дошао је до научника у главу.

Године 1975. Иаблоцхков је превезао динамо аутомобил који је направљен у Париз и поднио захтјев за патент. У извештају на састанку Француског друштва физичара, он је најавио принципе рада свог изума и показао их у акцији.

Дана 15. априла 1876. године, док је у Лондону, Јаблочков јавно демонстрира рад свјећица на изложби физичких инструмената. Бројни људи су били одушевљени. То је тај датум који се сматра побједоносним у биографији знанственика.

Следи брзо објављивање новости, али је 1881. године свету представљена светиљка са жарном нити која би могла да ради до 1000 сати. Новина је била много економичнија, тако да је цијена електричне енергије била знатно нижа.

Модерне лампе за осветљење

Чудно, али данас још увек користимо лампе Едисона и "свеће Иаблоцхкова". А ако први преживе своје године, замењени луминисцентним и ЛЕД аналозима, онда је овај последњи имао потпуно поновно рођење.


Модерна аутомобилска халогена лампа

Електрични светлосни лук нам се поново вратио у облику халогенаауто лампе Употреба халогена је дозволила да продужи век трајања филамента. Ово је такође омогућило стварање лампи веће моћи.

Наравно, ове лампе су направљене по новим технологијама и користе потпуно различите материјале него прије 140 година, али основни принцип рада остао је исти као и раније.


Флуоресцентна лампа за уштеду енергије

Шта данас користимо за осветљавање? Луминисцентне лампе су постале веома раширене. Користе се за уличну расвету, осветљење продукција, школа, вртића и код куће. Осамдесетих година прошлог века, ове лампе су научиле да праве компактне, што им је омогућило да се инсталирају у лустере и столне лампе.

На други начин, модерне флуоресцентне сијалице називају се уштеду енергије, и то није њихов једини плус:

 1. Употреба таквих сијалица смањила је потрошњу електричне енергије за расвјету за 6-7 пута;
 2. Безбедни су, јер се током рада не загревају много;

Также лампе также:

 1. Цена - најважнија од њих. Просјечна цијена такве свјетиљке је 200-300 рубаља, а то се односи на сегмент ниског квалитета.
 2. Лампе имају спирални облик, који је погодан за естетске разлоге, а не за сваку лампу. Међутим, временом су научили да постављају додатне жаруље различитих облика.


Штедне сијалице различитих облика

\ т
  \ т
 1. Употреба штедних сијалица је проблем, јер садрже живу,који се парови сматрају веома отровнима.
Као што знате, недостаци су прилично озбиљни. Ово је гурнуло технику у нови скок - јер је главни извор светла почео да примењује ЛЕД диоде.

ЛЕД сијалица типа "Кукуруз"

ЛЕД, иако су откривени средином 20. века, али су коришћени као лампе, били су тек почетком 21. века. Разлог лежи у чињеници да ЛЕД диоде зраче у врло уском распону, што је спријечило стварање извора свјетлости који је прихватљив за очи особе. Поред тога, ово светлосно зрачење није компатибилно са људским очима и може га оштетити.

Сви ови разлози су довели до дугог стадијума развоја, током којег је већина ријешена, а од 2006. године ЛЕД диоде постале су потпуни извор свјетла.

ЛЕД лампе у чврстим ормарима

\ т

Њихова парохија је за клијенте имала следеће користи:

  \ т
 • Потрошња енергије се смањила чак иу поређењу са луминисцентним противницима који штеде енергију;
 • Термичка декомпозиција таквих сијалица је на веома ниском нивоу и није усмерена ка радијацији, већ у бази лампе, која је још хладнија од својих конкурената;
 • Дуги вијек трајања, израчунат на вишеструки циклус укључивања изузетака. Под овим параметром, ниједна друга лампа не одговара ЛЕД-у;
 • Колорни спектар - недостатак је прерастао у супериорност, јер је разноликост зрачења боје постала веома велика;
 • Једноставно рециклирање - да бисте искључили лампутреба се бринути о посљедицама или побјећи до мјеста пријема;
 • Светиљке са светлећом диодом су еколошке - на свом раду се не ослобађају штетне материје;
 • Кућишта многих ЛЕД лампи су направљена од издржљиве пластике, која лако може преживјети пад од неколико метара висине


ЛЕД сијалица класичног облика

\ т

Али, као и обично, није било никаквих недостатака, које смо и ми дужни да кажемо:

  \ т Неке луковице показују трепереће, невидљиве очи. То се односи на јефтине производе из Кине и других азијских земаља. Такве лампе могу наштетити људском здрављу.
 • Исти јефтини производи могу емитовати у спектру који је штетан за људско око.
 • Зрачење светла из ЛЕД-а долази у тачно једном правцу, што чини угао осветљења веома малим, у поређењу са противницима. За решење проблема, дизајниране су "кукурузне" лампе, као на једној од горе наведених фотографија. Имају ЛЕД диоде око средишта штапа, који подсјећају на почетак културе, која је названа по њој.
 • Након тога, појединачне ЛЕД диоде у лампи могу горјети, узрокујући пад свјетлине. С једне стране, лампа наставља да ради, али са друге стране - његова снага можда неће бити довољна за удобно коришћење, а замена је неизбежна.

Раније, недостаци се могу приписати цени ЛЕД лампи, али у последње време постају све приступачније. Тако, на пример, добру лампу можете купити за 150 рубаља. Производи познатих брендова,тип "Пхиллипс", је и даље веома скуп (од 500 до 2000 рубаља).

Савет! Одговор на питање која лампа данас изабрати није тако једноставна! Сазнајте више о модерној опреми за осветљење како бисте помогли са видео снимком који доприносимо чланку.


Изложба у Музеју расвете

Стога ћемо закључити да је еволуција уређаја за освјетљење још увијек далеко од потпуне. Али оно што данас користимо је близу тога. Тко зна, али можда сутра, отвориће нешто концептуално ново, а ЛЕД диоде ће такођер постати дио повијести, али до сада се сигурно могу назвати врхом развоја расвјетних уређаја.

Историја развоја електричне расвете, укратко описана у нашем чланку, далеко је од завршеног. Она је створила не хиљаду светлосних умова, од којих је сваки дао свој допринос овом занимљивом послу. И без обзира на то колико је овај допринос безначајан, без овог корака не може бити следећи. Па, трудимо се да не заборавимо нашу причу, и испричамо о томе нашим читатељима. То је све! Најбоље од свега!