Интерни троструки прикључак: како одабрати и повезати

Инсталирајте троструки унутрашњи прикључак

Ако желите да решите проблем повезивања више електричних уређаја одједном на једном месту, троструки унутрашњи прикључак ће бити веома погодан. Омогућава решавање проблема повезивања великог броја електричних уређаја, а називна снага уређаја не представља посебне проблеме.

Такве утичнице су нашироко коришћене на местима где су прикључени видео и аудио опрема, у кухињи и на местима где је рачунар инсталиран.

припремни догађаји

Пре него што пређете директно на прикључак утичница, треба да одредите место инсталације, номиналне параметре утичнице и пресек кабла који је потребан за повезивање.

Положај утичница

Прије свега, треба одредити мјесто гдје намјеравамо инсталирати троструке утичнице. Нема посебних ограничења, а једноставна логика вам неће дозволити да направите грешку.

 • Пре свега, тачка 7.1.37 ПУЕ забрањује уградњу утичница у купатилима. Дозвољено је инсталирати их само преко машине УЗО.
 • Поред тога, клаузула 12.29 БСЦ 59-88 не дозвољава уградњу утичница на мјестима која су непогодна за рад. Слично томе, не можете стављати утичнице испод и изнад судопера.
 • Нема других захтева. Стога је избор локације утичнице одређен само сврсисходношћу. Обично се утичнице постављају на висини од 30 цм од пода. Али то није правило, а ако је потребно повезати, на пример, инсталиран испод стропног клима уређаја или вентилације,боље је поставити утичницу испод плафона.

изаберите утичницу

Овај аспект избора се често превиђа, али му треба посветити највећу пажњу. На крају крајева, ефикасност и трајност излаза директно зависи од његове усклађености са прикљученим електричним пријемницима.


типови испуста

\ т
 • Прво, то је номинална струја утичнице. Може бити 6, 10, 16 и 25А. Међутим, последње две апоене су углавном намењене за спајање електричних плоча (види утичницу за електрични штедњак: карактеристике, избор и уградња). Најчешће имају нешто другачији облик, посебно за утикач пећи.
 • Да бисте изабрали утичницу која одговара вашим номиналним параметрима, морате знати називну струју најмоћнијег уређаја који ће нахранити ову троструку унутрашњу утичницу.

Обратите пажњу! Да, према клаузули 3.15 ВСН 59-88, снага било које јединице за гријање не би требала прелазити 2 кВ. Наиме, грејни уређаји су најчешће најснажнији извори енергије у стану. За уређаје ове снаге има довољно 10А утичница, тако да се аналози са високом називном струјом не би требали сматрати одговарајућим.

 • Ако планирате да инсталирате вањску утичницу (погледајте Како одабрати и прикључити троструку вањску утичницу), обратите пажњу на њену заштиту. Овај параметар је означен са скраћеницом "ИП", а затим са цифрама. Прва цифра може бити од 0 до 6 и показује ниво заштите од продирања прашине. Друга цифра може бити од 0 до 8 и показује ниво заштите одпродирање влаге. Што је већи број, то је боља заштита.

изаберите кабл

Да би ваша унутрашња трострука утичница радила глатко и што је дуже могуће, важно је правилно подићи жицу која ће се повезати на електричну мрежу. Ово је посебно важно када се инсталира скривено ожичење, када, да бисте заменили спаљену жицу, морате скинути под зидова.

Жице на свим местима повезивања морају имати напајање и без напона

 • Пре свега, треба да изаберете пресек кабла или жице (погледајте Израчунавање попречног пресека жице по снази). Овај параметар зависи од оптерећења које ће бити повезано са утичницама. Штавише, треба узети у обзир могуће укупно оптерећење сва три прикључка. Поготово не обојите процес селекције, као што је детаљно описано у другим чланцима нашег сајта.

Обратите пажњу! Према тачки 7.1.1 ПУЕ, попречни пресек ове жице у сваком случају не може бити мањи од 1 мм 2 за бакарне жице и 2,5 мм 2 за алуминијум.

 • Такође напомињемо да, спајањем утичница властитим рукама, често је могуће направити грешку при избору дужине жице. Према тачки 2.2.1.22, на свим местима кабловске или жичане везе, мора бити довољно напајања за поновно повезивање. Често то занемарује, што доводи до проблема у будућности. У сваком случају, жице се не смију растезати.
 • Што се тиче броја живих, пожељно је користити жицу од три жице. Једна жица ће се користити за повезивање фазежица је обично црна, али не у принципу. Други проводник, плави, користи се за повезивање нулте жице. И трећи, жуто-зелени, за повезивање заштитне жице.
 • Такође напомињемо потребу за додатном заштитом жице у њеном начину инсталације на отворен начин. Ако се инсталација изводи на отворен начин, тада се обично користи пластично наборање које се гаси (види Аутомобилски набори за постављање у куће и станове). Ако се, међутим, користи скривени начин полагања на запаљивој основи, онда ће вам требати метални гоблен.

Монтажа и повезивање троструких утичница

Наравно, у овом тренутку можете пронаћи утичнице троструке унутрашње, дизајниране за једну хипотекарну кутију. Али њихов квалитет је далеко од увек на одговарајућем нивоу и одговара назначеним номиналним параметрима.

Стога је препоручљиво инсталирати три утичнице, које се затим могу затворити декоративном подлошком. Због тога изгледају као цјелина.

Инсталација хипотекарних кутија

У складу са клаузулом 5.5.20 ПУЕ, сви уређаји који су инсталирани на скривени начин морају имати посебне случајеве или бити затворени у кутије. Ове кутије се зову хипотеке. И то је њихова исправна инсталација која ће вам омогућити да лијепо и правилно поставите утичницу.

Правилна уградња закључаних кутија

 • У првој фази је важно правилно мјерити и мјерити. На крају крајева, грешка не може дозволити фиксирање декоративне облоге на излазу или довести до непопустљивостиподови или зидови.
 • Да бисмо инсталирали кутију за хипотеку, прво морамо пробушити нишу испод њих. Ово се ради уз помоћ специјалних млазница на чекићу. Добро се слажу са циглом и неким бетонским зидовима. Али понекад су захвални. У овом случају, саветујемо вам да претходно пробушите више отвора дуж обима нише са конвенционалном бушилицом за бетон. И онда користите прилог.
 • Након што су све три нише спремне, можете поправити заложене кутије. Наша упутства препоручују да то урадите помоћу одвијача у централном делу кутије. Али поправимо то и употребимо обичан гипсани раствор или алабастер.

Обратите пажњу! У тренутку причвршћивања хипотекарних кутија, напајање мора бити већ инсталирано у њима. Иначе ћете морати да га покренете преко кутија, што је лоше и лоше.

конекција утичнице

Сада се наша утичница може утакнути. Учинити ово је прилично једноставно и не захтијева посебну квалификацију.

Само слиједите правила сигурности, а не херојства. Запамтите, ниједан професионални електричар неће радити под напоном ако се може уклонити. И то не би требало да радите.

На слици је приказана шема повезивања троструке утичнице

 • Дакле, прва тачка је да се уклони напон у групи у коју се спаја, као и од свих суседа који су изложени у овој разводној кутији.

Обратите пажњу! Аковрши се уградња додатних утичница у већ постојећу расвјетну групу, а затим групу строја замијените снажнијом. Ако је то случај са аутоматском машином 25А (стројеви са вишим називним струјама нису дозвољени, према члану 6.2.6 ПУЕ), онда треба користити утичнице ове групе са ограничењима. Уосталом, у истрази преоптерећења не само да можете онеспособити митраљез, већ и спалити ожичење.

 • Сада можете отворити дистрибуцијску кутију, која би требала бити повезана. Пронађите фазну, нулту и заштитну жицу која храни ову групу. У складу са тим повезујемо жице нашег кабла.
 • Сада, на утичници, повезујемо фазну и нулту жицу са контактима за напајање, а заштитну на уземљење. Практично за све утичнице, без обзира на прикључак за напајање, прикључит ће се фазне жице. Али обично се ставља на леви закључак. Изузетак су само електричне пећи, али о томе можете прочитати у другим чланцима на нашем сајту.
 • Ова веза је завршена. Инсталирамо утичнице. Затварамо их декоративном облогом. Затворите разводну кутију и напон напајања. Ако сте све радили по нашим препорукама, онда би све требало да ради беспрекорно.


Блок утичница без декоративног поклопца

закључак

Као што видите, повезивање троструких утичница је прилично једноставна лекција. Не захтева посебне вештине и знања. Али ако не знате која је фазна жица, а што је нула, боље је да не будете херој и да зовете професионалца. Јер цена грешке може бити веома великаје супер.