Инсталирање свјетионика за жбукање зидова: како правилно поставити с ласерским нивоом, како поставити властите руке, како поставити удаљеност

Уградња светлосних сигнала за зидове за жбукање - важна фаза целог рада. Правичност свих светионика зависи од правичности свих светионика, па је важно приступити поступку инсталације на свеобухватан начин.

Карактеристике

Жбукање зидова - обавезна фаза поправки. Правилно наношење малтера чини зидове, завршни премаз на таквим зидовима савршено се држи. Међутим, да би се правилно обавили сви радови на малтерисању, прво морате инсталирати свјетионике.

Сам по себи, малтерисање је дизајнирано тако да у потпуности побољша изглед зидова, претвори их у. Ради се о прикривању неправилности и недостатака. Поред елиминисања свих дефеката, уз помоћ малтера, можете поравнати зидове, а понекад и променити пропорције просторије, подешавајући дужину и ширину зидова.

Свјетионици су потребни како би се омогућило наношење жбуке у савршено равном слоју. Чак и искусни градитељи не раде без инсталације светионика за гипсане радове.

Свјетионици долазе у различитим облицима, али сврха њиховог кориштења је један: помоћи да се зидови што више поравнају. Такође, светионици знатно поједностављују процес жбукања, јер се ослањају на правило.


После исправног постављања светлосних сигнала, могуће је минимизирати потрошњу смеше. Имате прилику да уштедите на материјалу. Ово је посебно тачно, јер је куповина гипсаних и гипсаних радова обично пристојна. Међутим, треба имати на уму да је количина материјалних утицајане само исправна уградња светлосних сигнала, већ и квалитета површине. Ако је јако оштећен, неуједначен, онда ће материјалу бити потребно много. Нивои знатно смањују потребну количину материјала ако су површине релативно равномерне.


Избор висине за уградњу светлосних сигнала такође утиче на избор смеше. Конкретно, ниво везних сигнала зависи од састава мешавине гипса. Неке од њих захтевају прелиминарну уградњу гипсане решетке, што такође утиче на растојање између светионика и зида. Такође, улога и чињеница да се неке гипсане композиције наносе релативно танким слојем (5-10 мм), а неке - дебљим (до 60 мм). Приликом постављања светионика потребно је имати на уму сваки фактор.

Свјетионици за зидове од гипса нису специјализирани. Могу се користити и за поравнавање стропа ако је одабран за такав радно захтјеван и скуп дизајн, као што је жбукање. Посебност уградње свјетионика је управо њихова разноврсност: могу се примијенити не само за зидове, већ и за стропове.

Посебност уградње свјетионика у нише, као и око отвора врата или прозора је важна. Овај корак треба посветити посебну пажњу.


За и против употребе

Неким професионалним занатлијама - малтерима се саветује да користе сигналне светиљке, а друга половина то одбија. Вриједи дубље разумјети зашто су такве контрадикције настале. Предности коришћења беацона укључују:

 • Брзина рада. Једном када се инсталирају сигнали, радите на поравнању зидоваће ићи много брже.
 • Једноставност. Поравнавање зидова након постављања сигнала је много лакше, па чак и почетник може обавити посао.
 • Савршено глатка површина. Ако не користите свјетионике, онда тако добро поравнати зидови неће радити.


  Постоје и њихови недостаци:

  • Повећана потрошња материјала. Тако се гипсани слој повећава за дебљину светионика, што доводи до повећања финансијских трошкова.
  • Потребно је додатно време. Рад на инсталирању свјетионика траје додатно вријеме, захтијева додатни напор, тако да су неки занемарили такву обуку. Али узалуд
  • Могуће оштећење завршног премаза. Ако се користе метални сигнали слабог квалитета, они могу временом бити осипани. На тапетама или другим декоративним премазима појављују се намази хрђе, па ће се поправити.
  • Такође, неко може да престане да користи светлеће сигнале да би зид морао бити посебно припремљен пре него што се инсталира.


  Свако има право да одлучи да ли је вредно не инсталирати сигналне светиљке за жбукање зидова, али охрабрујемо почетнике да не занемаре овај корак. Чак су и зидови без свјетионика тешко искусним градитељима да говоре о неискусним људима. Постоји неколико типова свјетионика. То значи да увијек постоји могућност избора најпогодније опције.

  Поред тога, једна од негативних карактеристика употребе свјетионика је потреба за демонтажом. После малтерисања светионика, направљених не од гипса,обавезно обришите, јер ако их оставите, онда могу постојати непредвидиви инциденти, компликације. Демонтажа светлосних сигнала је такође тежак процес, јер је важно пажљиво уклонити уређаје других произвођача са поклопца како не би оштетили гипсану плочу.


  Позитивна ствар је да су они сами по себи јефтини. Ово се односи на све типове. Осим тога, неке од њих могу бити направљене од постојећег гипсаног материјала, што ће, прво, смањити трошкове рјешења, а друго, уштедјети ће се на куповини свјетионика.

  врсте

  Постоји неколико врста свјетионика. Свака од њих има одређене предности и недостатке узроковане материјалом из којег су израђени, као и њиховом величином. Одвојите метал, пластику и светиљке од гипса. Ту су и сухозидом и дрвеним свјетионицима, али се користе много рјеђе, па има смисла узети у обзир само три популарне сорте.

  • Метал. Метални сигнали могу бити различите дужине, висине. По дужини, врсте се разликују у 250 цм и 300 цм, а по висини - 6 цм и 10 цм. Прве се користе када се ради са равнима зидова, а други - за причвршћивање на углове. Произвођачи металних светиљки бирају чешће од других, јер су једноставни за рад, приступачни су, доступни у различитим величинама. Чаробњак добија прилику да уштеди много времена приликом инсталирања таквих модела. Поред тога, они су прилично јаки.


  Они имају своје недостатке. На пример, током инсталације, метални сигнал се лако може деформисати акопочинити било који непријатан покрет. Такви беацони су опасни да "забораве" у зидовима, јер они могу бити осипни, а ова рђа ће се појавити на завршној површини. Беацони морају бити причвршћени на рјешење које ће осигурати њихову крутост (на примјер, гипс).


  • Пластика. Пластични сигнали у својој структури личе на челик, али имају и своје особине. Да, за производњу пластике високе чврстоће се користи. Пластични производи су лакши и јачи од метала, што им олакшава рад са почетницима. Пластични светлосни сигнали се не деформишу, за разлику од метала, али се ломе ако се направи напор. Још једна позитивна особина је да се фарови могу оставити у гипсу без бриге да ће се нешто догодити касније, јер пластика не хрђа и не оксидира.


  Међутим, није све тако једноставно као што се чини на први поглед. Пластични сигнали су погодни само за малтерисање унутрашњих зидова, јер пластика не подноси ниске температуре. Такође, ако сте погрешили светионици, онда се они деформишу под нападом правила. Ово ће заузврат проузроковати да зидови не буду савршено равни.

  • Жбукање. Прављење таквих светионика могуће је само професионалцима. Они се формирају одмах при извођењу гипсаних радова од самог малтера, након чега им се прописује правилан облик. Очигледан плус је да се сачува материјал, али минус је недостатак производње за почетнике.


  Такође, у последње времеПојавили су се такозвани низи светионика, који су представљали метални кабл који се протезао између два карабина. Он има заједнички минус свих металних варијанти - тенденцију ка рђању, али рад са њим је много лакши. Сви нивои иду беспријекорно једнаки, ако исправно поправите карабине.


  трошак

  У зависности од врсте изабраних сигнала, зависи и потрошња материјала. Логично је претпоставити да су на првом мјесту - гипсани свјетионици као најекономичнији представник. Не морате трошити додатну жбуку, чак и на фиксирање свјетионика.

  На другом месту - низ светионици. Морат ћете потрошити мало више складишта, само да затворите карабине, али у другој, малтер за полагање каблова је готово непотребан. Врло су танке и готово непримјетно у дебљини премаза.


  Нешто већи трошак ће бити када се инсталирају метални сигнали. Немогуће је не узети у обзир чињеницу да ће бити потребно доста велике количине раствора за полагање пукотина након уклањања свјетионика. Овдје је важно узети у обзир исправну уградњу свјетионика. Није неопходно да растојање између светионика и површине зида буде више него потребно. Запамтите да ако смањите слој малтера за само 1 цм, онда можете уштедети до 10 литара малтера на 1 м2.

  Максимална цена гипса - када се користе пластични фарови. То је због чињенице да су од свих наведених варијанти узорака од пластике најдебљи. Према статистикама, слој материјала када се користи сличанваријанти на 6 мм више него код уградње метала, што је управо због разлике у дебљини самих сигнала.


  Што се тиче израчуна потребног броја светионика, то се ради брзо и једноставно. За почетак, потребно је измерити дужину зида. Тако вам је потребно:

  • по једном свјетионику са сваке стране зида;
  • по један бочни сигнал са сваке стране отвора врата или прозора;
  • по једном свјетионику на свакој површини зида од 1-1,3 м.


  Под претпоставком да је потребно израчунати број светионика за зид ширине 7 м са вратима, онда ће то бити:

  2 (на бочним странама зида) + 2 (на странама врата) + 4 (један сигнал на свакој површини од 1,25 м) = 8 сигнала.

  Најлакше је пребројати број светионика када имате готов план соба у вашим рукама. На њему ћете моћи да прикажете где ће ниво бити.


  Када бирате удаљеност између светионика, одмакните се од дужине доступних правила у вашем поседу. Дакле, корак између њих треба да буде мањи од дужине правила, тако да се у процесу рада слободно ослања на сигнале.

  Међутим, не препоручује се ни корак од једног метра: то ће отежати даљи рад на уклањању светиљки са зида.

  Алати и потребни материјали

  Прије постављања свјетионика, морате набавити потребне алате и материјале. Они ће вам много пута олакшати рад са свјетионицима, помоћи ће вам да све аранжмане направите брзо и квалитетно. Потребни су алати:

  • Одмах се сами свјетионици. Ако се дрвене греде користе као профили, они морају бити импрегнирани посебним антибактеријским саставом.
  • Глетерица или лопатица за наношење раствора за фиксирање. А морате купити и велике алате и мале. Они ће бити корисни не само за директно причвршћивање светлосних сигнала, већ и за прелиминарну припрему површине.
  • Све врсте нивоа: ласер, хидро (ниво), балон. Сваки од наведених инструмената увелико олакшава рад на дефинисању хоризонталних линија и накнадном прорачуну локације светионика.

   \ т
  • Нагиб. Неопходно је директно у одређивању вертикале, која ће бити фиксни профили фар.
  • Правило. Уз ниво и нагиб, овај алат служи за одређивање хоризонталних и вертикалних линија.
  • Боја креде и оловке за обележавање.
  • Светао шал или конопац. Ови материјали ће се користити за изградњу нивоа, конструкцију дијагонала.


  • Перфоратор. Потребно за бушење рупа за типле. У будућности, фиксне греде ће бити изграђене. Поред чекића потребно је купити и сет специјалних бушилица различитих пречника.
  • Рулет. Најбоље је одабрати варијанте зграда од металних дужина од 8 м, јер је могуће снимити цијелу удаљеност и вертикално и хоризонтално, те на дијагонални зид.
  • Сет одвијача. Биће корисна као крижасти узорци и са правим линијамаутор, али све зависи од тога у ком се поклопцу налази клин.

  Ако говорите о додатним материјалима, мораћете да купите први премаз. Потребан је течни прајмер дубоког продора за третирање базе и пастела за наношење на малтерисану површину. Пластични затварачи или такозвани "уши" могу бити потребни за причвршћивање светлосних сигнала. Ако постоји избор, боље је дати предност "ушима": с њима ће бити могуће уштедјети много гипсане композиције.

  Можда ће вам такође бити потребан згушњивач за смешу или адхезивну композицију ако планирате да фиксирате светионице на раствор. Такви адитиви ће допринети брзом приањању смеше и, сходно томе, брзом фиксирању сигнала на правом месту.


  припрема површине

  Прије постављања свјетионика, површина мора бити припремљена без обзира на то који су зидови предвиђени за жбукање - цигла, пјена или газел, гипсана плоча, бетон или друго. Процес припреме базе састоји се од неколико фаза, од којих је свака веома важна. Не можете прескочити.

  Прије свега, потребно је уклонити стари поклопац са зида, и не ради се само о тапетама, већ ио гипсу, боји или некој другој. Обратите пажњу на специфичност поступка. Да, позадина ће у сваком случају бити уклоњена, као и боја на воденој бази. Ако су зидови прекривени уљаним бојама (готово је немогуће уклонити их), онда можете оставити боју, унапријед изрезати уметке како бисте побољшали приањање гипсане и уљне композиције. Старигипс може да се сачува, ако не падне, "не уједа", али ако постоји и најмањи страх, премаз је боље раставити. Изузетно је важно не жалити због времена и правилно очистити површину базе.

  Даље, зид се опере од прашине и прљавштине, честице се уклањају из преосталог старог премаза. Површина мора бити чиста и мало груба.

  Зидови су добро уземљени коришћењем течног прајмера за дубоко продирање. Имајте на уму да је рад на земљишту 2-3 пута. Сваки пут је потребно чекати, док ће прелиминарни слој прајмера потпуно пресушити.

  У зависности од врсте површине, пре уградње светионика и жбукања, можда ће бити потребно нанети одређени материјал на зид. Да, за зидове од опеке није потребна додатна обрада. Бетонске површине треба обрадити течним цементним малтером. Дрвени и метални зидови су додатно ојачани специјалним гипсаним решеткама које се фиксирају између свјетионика.


  У принципу, овај припремни рад се може сматрати комплетним. Прије почетка било какве поправке потребно је заштитити околне објекте и површину с лакирном траком: залијепити врата, залијепити траке траке на под и на плафон, гдје се лијепе за зидове. На овај начин ће се у потпуности заштитити околина и неће бити потребно пуно времена за чишћење сусједних површина.


  маркуп

  Важно је одредити гдје се смјештају свјетионици. Тачност означавања не зависи само од правилне геометријеали и једнакост зидова. Процес означавања се назива завијање зидова. То није тако тешко као што се чини на први поглед. Све што је потребно је познавање школског курса геометрије. Фазе дела:

  • За почетак, одредите једнакост зида. Да бисте то урадили, примењујте дугачак правац на различите делове зида наизменично, бележећи избочене области или удубљења у различитим бојама. На пример, зелене мале се могу видети са конвексношћу, а плаве - депресије.
  • Измерите од врха зида 2 м доле. Најбоље је измерити на споју два зида у углу. Користите ласерски ниво да бисте направили хоризонталу. После мерења 2 м од линије поред пода, а такође и хоризонтално.
  • На горњој хоризонталној линији, измерите угаоне спојеве од 10 цм, на тим местима избушите рупе и поставите им вијке.

  • Постоји једноставан начин за изградњу вертикалних нивоа. У ту сврху користи се нагиб. Кабл са нагибом се причвршћује на горњи вијак и капље све док растојање од пода није 3-4 цм, а чим пад падне, означите тачке на доњој хоризонтали. Овде, као и бушење рупа и уградњу вијака.
  • Затим се сваки вијак мјери 10 цм и поново избуши рупе, постављајући вијке. Биће екстремни светионици.
  • Удаљеност између тачака лоцирања екстремних светионика мора бити подељена на неколико приближно једнаких делова дужине око 1-1,3 м. Обратите пажњу на одлагање поенаБоље је на горњој хоризонталној, а на доњој на одговарајућој уз помоћ нагиба. На свакој од нових тачака избушите рупе и уметните вијке.
  • Ако зид има отвор за врата или прозор, онда се из њега мора повући 10-15 цм са сваке стране. Овде ће бити инсталирани додатни светионици. Обавезно одредите једнакост отвора врата или прозора помоћу нивоа или нагиба. Чак и ако је рупа равна, вертикала је још боље дефинисана нагибом.


  • Сада затегните завртње између крајњих вијака по ободу и дијагонално. Затим завијте вијке док се линију за риболов не додирне. Дијагоналне скеле би се требале лагано дотакнути, бити на једном нивоу, лежати у једној равнини.
  • Затим, сви вијци који одређују положај светионика, извијају се док не буду лагано нанизани са линије за риболов. Важно је да се лагано додирују и да се не држе за ограду. На овај начин утиче на дебљину слоја жбуке. Побрините се да вијци падну иза зида на удаљености не мањој од висине одабраних свјетлосних сигнала. Ако то није случај, исправите положај окретањем свих вијака на једнаку удаљеност.

  Како поправити?

  Када се означавање заврши, потребно је одредити како ће свјетионици бити фиксирани. Причвршћивач зависи од врсте сигнала који се користи, од материјала из којег је направљен. Неће бити никаквих проблема ако сами направите светионице директно из гипса својим рукама. Свјетионици од других материјала - метални, пластични, дрвени- Можете га поправити на два начина:

  • Употребљава се гипсани раствор. За причвршћивање се може изабрати решење, које се обавља гипсаним радовима, и модификовани еквивалент: малтер са адитивима, одговоран за брзину хватања, раствор малтера и друге. Рјешење се одозго спушта према доље на линију на којој ће бити спојен свјетионик. Тада се метални или пластични профил чврсто праши у раствору, док се потпуно не разликује од шарки вијака. Вертикална једнакост профила се провјерава помоћу правила. Ако је профил деформисан у процесу, он се брзо замењује другим. Када је профил подешен по потреби, он уклања вишак малтера из њега, а затим прелази на инсталацију следећег сигнала.

  • Фиксирање без решења. Ова варијанта је модернија, јер се овде користе специјално дизајнирани уређаји - пластични затварачи или "уши". Ако постоји могућност избора између пластичних вијака или "ушију", одаберите другу, јер овдје је дебљина самог елемента за причвршћивање безначајна, тако да ће у будућности бити потребан мањи слој жбуке. Стезаљке су причвршћене завртњима уместо вијака који се користе за обележавање, а затим је профил једноставно причвршћен за фиксирање. Имајте на уму да је уклањање пластичних затварача са зида довољно тешко, тако да их многи остављају у зиду.


  Ако сте почетник у грађевинском бизнису, онда више волите да се одлучите за неки други метод. Мало је лакше.

  Како инсталирати: инструкције корак по корак

  Технологија прављења топљивих светионика је прилично компликована, посебно за људе без искуства, али извесна предност лежи у чињеници да овде није потребан засун.

  Прво, потребно је нанети прилично густу траку малтера између ознака вијака. Обратите пажњу на то да се раствор наноси непосредно пре водича, а не одмах на цео зид. Помоћу неког правила потребно је формирати свјетионик, увући га с обје стране и одозго.

  Поред тога, могуће је поставити водиче из сухозида. Када су зидови релативно равни, ова варијанта изгледа да је једна од најповољнијих и јефтинијих. Можете користити облоге од гипсаних плоча које су остављене након поправке.

  У почетку се обрезивање сувог зида треба резати на траке ширине 3-4 цм. Раствор се наноси на претходну површину са зрнима. Размак између гомоља треба да буде 20-30 цм, што ће осигурати добро приањање, док се суви зид под правилом неће савити.

  Затим се траке притисну уз зид раствором и поравнају са правилом завртања при означавању вијака. Резултат је равна површина, што је погодно за неко правило. У овом случају, траке сухозида неће се савијати и зид неће бити неправилно поравнан.

  Дрвене водилице у савременој пракси се не користе, јер повлачење из зида након завршетка гипсаних радова је изузетно проблематично. Као резултат тога, дрво може почети да трули, а знаци трулежинаступиће на крају. Међутим, уградња дрвених светлосних сигнала захтева исту технологију као и метал или пластику. Дрвене гредице ће бити нешто шире, у истој процедури причвршћивања исте.


  Светлосни сигнали за низове захтевају нешто другачији приступ инсталацији. Приликом инсталирања, морате слиједити сљедеће упуте:

  • Након што је површина два пута уземљена и добро осушена, потребно је причврстити конзоле уређаја за уже на мјестима гдје су у вријеме означавања уграђени колци.
  • Онда морате повући жице између клипова. Њихово постављање и растојање од зида треба да буде оно што је одређено током означавања.
  • Жице су растегнуте до такозваног звона: ако их додирнете иглом, мора се појавити карактеристичан звук звона.
  • Онда је коноп фиксиран решењем. То се ради како би се осигурало да у процесу жбукања не буде испружен и да се не угрожава једнакост зида.
  • Након што се отопљени слој потпуно стврдне, можете почети са малтерисањем зидова.


  Без обзира који тип носача изаберете - са додатком или на решење, уградња профила или водилица других типова неће узроковати потешкоће. Главна ствар је да пажљиво припремите површину, а затим пратите упутства корак по корак.

  Корисни савети

  Професионални малтери су подељени у корисне савете који помажу приликом постављања вођица пре радова малтерисања. Најрелевантније препорукепронађено је:

   \ т
  • Прајмер мора бити добро припремљен. То се ради тако да се светиљке на раствору боље чувају, а гипс у будућности не отпаде.
  • Иако многи позивају на одбијање инсталирања свјетионика, то се не би требало учинити. Прво, они увелико олакшавају рад на поравнавању зидова када је потребно обрадити велику површину. Друго, радови на малтерисању ће се обављати брже. Треће, површина ће бити идеално под условом да су светионици правилно изложени.        • Не остављајте профиле или водиче из других материјала у зиду након завршетка радова. Након тога се могу објавити на тапетама или декоративним малтерима. Са пластичним профилима, све је мало другачије. Ако су направљене од токсичне јефтине пластике, онда временом могу испуштати штетне материје у ваздух, негативно утицати на здравље људи и животиња.
        • Да бисте сачували материјал, изаберите профиле најмањих висина ако то допушта закривљеност зидова. На пример, када се завршавају површине у новој згради из блокова, дозвољено је да се не раде апсолутно никакви светионици, док је у старој цигленој кући, где су зидови закривљени и неравномерно постављени, потребни светионици висине 10 мм или више.


        О томе како брзо и прецизно инсталирати свјетионике за зидове од гипса, погледајте сљедећи видео.