Инсталација црпне станице за бунар: 2 мјеста постављања

Могуће је омогућити снабдијевање водом из бушотине помоћу црпне станице, а постављање пумпне станице је кључни корак при инсталацији личне водоводне мреже. Стога је важно поштовати сва правила и препоруке за уградњу опреме. Свака мања грешка може покварити цео резултат уређењем бунара.

Принципи опремања црпне станице у бунару

За пумпање воде из бунара и плитких станица, користите дубоке пумпе или специјалне пумпне станице. Друга поузданија и квалитетнија опрема се сматра другом. Сет станица садржи разноврсну опрему, која у комплексу осигурава стабилан рад система.

Компоненте црпне станице:

 • пумпа;
 • Хидроакустички капацитет;
 • Релеј притиска;
 • Манометар.

Изградња црпне станице у бунару може се обавити самостално, ако је прелиминарна студија упутства

Пумпа се најчешће бира као центрифугални тип. Обавља функцију подизања и транспорта воде. Хидроакумулациони резервоар је резервоар подељен у неколико одељења. То осигурава несметан рад у грађевинарству. У овом случају, аутоматизација се покреће рјеђе. Батерија помаже да се ублажи шок.

Центрифугална пумпа се може инсталирати заједно са потопном пумпом. Ово је релевантно за транспорт воде на горњим катовима.

Релеј притиска реагује на промене у систему. Након смањења притиска у цевима и хидроакумулатору, релеј покреће рад пумпе и течностиулази у цјевовод из бунара. Мерач региструје све промене.

Систем за довод воде се користи за транспорт течности из бунара. Укључује увлачиво црево са неповратним вентилом. На излазу је инсталиран централни цјевовод. Повезује пумпну станицу са кућом.

Хидрофорска веза: одређивање локације

За почетак, потребно је одредити локацију конструкције пумпе. Укупно постоје 2 варијанте постављања уређаја. Свака од њих има своје посебности, предности и недостатке.

Црпна станица се може налазити иу земљи иу подземљу

.

Опције за постављање пумпне станице:

 1. Уградња у приземље - помоћна просторија. Може бити засебна зграда, шупа, подрум, кочија.
 2. Опција подземне инсталације - кесон. То је посебна заштитна бунара која се налази изнад заглавља извора.

Приликом инсталирања система у предсобље, постављање се одвија преко главе бунара или удаљено од њега. Стога је најбоље опремити анекс или инсталирати пумпу у подруму куће. На овај или онај начин, место инсталације треба да буде топло, а такође треба организовати и хидроизолацију.

Помоћ за одржавање треба да буде добро изолована. У супротном, течност у батерији ће се смрзнути и разбити зид посуде.

При опремању станице у кесону, уређај се поставља у удубљење, испод тачке смрзавања тла. Ово поједностављује проблем гријања, овдје неће бити потребно. Али због велике влажности, биће потребноза монтажу поуздане хидроизолације. Али поправак у малој ћелији је прилично напоран. А опрема у земљи ће вероватно бити нагризена. Због тога је боље изабрати метод инсталације на земљи.

Схема прикључења црпне станице на бунар: инсталација цевовода

Обично је бунар у близини куће. За оптималан рад система водоснабдијевања треба организовати несметан проток текућине из бунара до мјеста потрошње. Зато је потребно правилно монтирати водовод.

Минерална вуна се може користити за изолацију цијеви. Ово је буџетска опција која је апсолутно сигурна за околину.

Треба имати на уму да цеви могу зими да се замрзну. У ту сврху, инсталација се изводи испод нивоа замрзавања земље. Такође можете изоловати цевовод.

Многи експерти предлажу да се надаље проучи схема повезивања црпне станице пре него што пређете на инсталацију

Схема за съединение на цевовод:

 1. Прво морате ископати ров. У исто време ради се малим предрасудама према извору уноса воде.
 2. На зидовима и испод рова, отвори на жељеној дубини.
 3. У зидовима бунара потребно је направити платформу за уградњу опреме.
 4. Сљедећи корак је полагање цијеви.
 5. Црпна станица је опремљена носачима за ноге. Они су причвршћени на место коришћењем анкер вијака. На овај начин се обезбеђује да се опрема не удави под утицајем константних вибрација.
 6. Затим спојите цевовод наопреме на градилишту.

Приликом постављања цевовода, високи ниво цурења подземних вода може представљати проблем. Затим инсталирајте цеви изнад овог нивоа. Важно је изоловати цеви.

Правила за повезивање црпне станице са бушотином

После инсталације цевовода прећи на опрему усисне цеви. Спољна страна уређаја је опремљена металном решетком. Ово је посебан филтер за грубо пречишћавање воде. Решетка такође обавља заштитну функцију опреме у случају лома.

Приликом монтаже црпне станице на бунар, морају се узети у обзир правила прикључења

Такође ћете морати да прикључите неповратни вентил. Овај елемент осигурава правилно пуњење цијеви водом. У супротном, цев ће бити празна и пумпа неће моћи да обавља своје функције. Прикључак повратног вентила се појављује на полеђини са спојницом.

Секвенца на повезание на хидрофора:

 1. После фиксирања опреме, крај цеви са повратним вентилом се мора спустити у бунар.
 2. Затим морате спојити црево за довод воде на пумпу. У ту сврху користите квачило са спољним навојем. На полеђини црева налази се и неповратни вентил.
 3. Затим спојите пумпу на довод воде.

Након обављања свих узастопних процеса, потребно је провјерити рад хидроглисера. Испитивање обухвата пуњење воде пумпе, батерије и цеви. Постоји посебна рупа за ово.

Сви прикључци морају бити затворени. За овај шавДобро запечаћена са навијањем и заптивном пастом.

Затим покрените мотор. Течност ће почети да пуни систем сетом потребног притиска. Систем ће се тада угасити. Ако је потребно, релеј мора бити подешен да ради под оптималним притиском.

Повезивање црпне станице са бунарима (видео)

Постављање црпне станице је поступак за све. Рад захтева посебну пажњу, али се све фазе могу изводити самостално, са свим правилима и препорукама. Правилном инсталацијом система, опрема ће трајати дуго и добро.