Инсталација грејања - приватна кућа, инсталација и систем грејања

Загревање воде - један од најпопуларнијих избора уређаја за пренос топлоте у приватној кући. Али уз ближе разматрање и проучавање карактеристика инсталације таквих чворова од неискусних стручњака, може доћи до потешкоћа у њиховој имплементацији. Али чак и ако нисте стручњак за грејање, информације у наставку ће вам помоћи да правилно уредите грејање у приватној кући и створите угодне температурне услове за живот.

 • Опције за монтажу система
  1. Једноцевни систем грејања
  2. двоцевни
 • циркулација расхладне течности
 • Како све ово спровести?
 • Загревање воде: опште карактеристике

  Систем за загревање воде је континуирана циркулација расхладног средства (у већини случајева је то вода) преко грејног круга - цеви и радијатори.

  Почевши од котла (пећи), након чега се вода већ загрева на одређену температуру, вода се усмерава директно у систем, пролази кроз њу, постепено даје своју топлоту и поново се враћа у котао. Ова циркулација се понавља континуирано док извор топлоте ради.

  Да би рад био непрекидан и, што је најважније, сигуран, потребно је истовремено управљати одређеним бројем саставних елемената који су део везивања:

  • котловска јединица - пећ, крута, течна горива, гас или електрични котао;
  • цеви;
  • радијатори;
  • циркулациона пумпа;
  • сигурносни вентили, итд.

  Слично циклично кретање назива се загревање воде иТо се практикује иу приватним кућама иу централном гријању вишестамбених зграда.

  Ако део главне линије излази на улицу, препоручује се употреба антифриза као расхладног средства или загревање цеви дуж читаве површине.

  Гријање у приватној кући није велика потешкоћа, али у исто вријеме постоји низ нијанси које треба узети у обзир како би се осигурала изведба цијелог плана.

  Прво, потребно је одредити који котао за гријање треба дати предност. Дакле, приликом пројектовања прикључне шеме за гријање у приватној кући, потребно је узети у обзир сљедеће нијансе:

  • врсту горива и могућност њихове редовне куповине у будућности;
  • присуство водоводног система или било којег другог извора воде;
  • употреба топле воде у друге сврхе осим загријавања дома.

  варијанте котлова

  Данас произвођачи функционалне опреме нуде потенцијалним купцима различите моделе, међу којима су посебно популарни котлови на гас и чврста горива. Исто тако, приликом пројектовања гријане опреме, вриједи упамтити да ове јединице могу бити и једно- и двоструке.

  једнокружни котлови

  Опрема намијењена искључиво за гријање просторија, спајањем на цијевни сустав и радијаторе. Другим речима, једносмерни котао загрева воду само за грејање. Све о врућиниснабдевање водом, потрошач ће морати да тражи алтернативне начине - кумулативни или проточни гријачи воде, и тако даље.

  двокружни

  Ове јединице су намијењене за гријање просторија и топле воде. Дизајн пружа 2 контуре, од којих свака загрева воду. У овом случају, једна петља је дизајнирана за припрему расхладне течности, а друга за топлу воду.

  Оба контуре истовремено не раде. Приоритет се даје ПТВ-у - када је славина за топлу воду укључена, круг гријања се искључује. Чим је кран затворен, температурни баланс у систему грејања се тренутно враћа.

  Потрошња горива једноводних и двоструких котлова незнатно се разликује, али функционалност је много шира.

  Варијанте инсталације система

  Постоје два главна начина инсталације главне линије:

  • једнострука цијев;
  • две цеви.

  Једноцевни систем за грејање

  Организација таквог система састоји се од досљедног повезивања радијатора и одговарајућег кретања топле воде на њима. Почиње покрет, као и увијек, из котла и прогресивно пролази кроз све цијеви и батерије. Огроман недостатак таквог система је критична температурна разлика између почетне и завршне фазе. На првом месту из извора топлоте, просторија је увек врела, али је у овом другом кругу хладно, јер расхладно средство има времена "да изгуби" сву температуру на путу.

  Још један значајан недостатак је немогућност контроле температуре у посебној просторији. Да бида се смањи топлота, мораће да покрије цео систем. Излаз из ове ситуације ће бити ожичење снопа, када се расхладно средство креће одмах у неколико праваца, обезбеђујући прилично стабилну температуру у свим просторијама.

  двоцевна

  Са таквим системом гријања, расхладно средство улази у јединицу за гријање из различитих цијеви, а засебно се свака цијев доводи до радијатора. Испоставља се да су извори топлоте независни један од другог и чији се интензитет може регулисати. То је такав систем најрационалнији у приватним кућама и становима у вишестамбеним зградама.

  Карактеристике јединице топлине са два круга су употреба додатне функционалне опреме и потрошног материјала - цеви, пумпе, причвршћивачи, блокови за мешање, кугласти вентили итд. Поред тога, за инсталацију таквог система потребно је много времена и труда.

  ВИДЕО: Једноцевни или двоцевни систем грејања - како изабрати

  циркулација расхладног средства

  Дакле, пренос топле воде кроз цевовод се врши на два начина - природно (гравитација) и присилно и сваки од њих има своје карактеристике, предности и недостатке.

  Први се карактерише циклусом извора топлоте због природне гравитације, јер хладна вода има већу специфичну тежину од вруће. Таква разлика у запремини омогућава да се врућа расхладна течност попне према горе, а хладноћа падне. Код оваквог начина померања извора топлоте, инсталација грејања у приватној кући карактерише бројдодатни захтеви:

  • прво, систем претпоставља присуство експанзионе посуде која се налази на највишој тачки термалног круга;
  • друго, испоручена цев се прво усмерава у експанзиону посуду, одакле се организује излаз ка топлотној цеви;
  • Треће, повратна цијев, која "доводи" хладну воду у котао, треба бити смјештена под неким кутом тако да текућина падне у гријаћи елемент;
  • четврто, радијатори би требали бити смјештени мало изнад нивоа гријача.

  Приликом опремања таквог кола, дијаметрална димензија доводне цеви би требала бити реда величине веће од осталих грана цевовода.

  Природна циркулација расхладне течности

  Предности чворова са природном циркулацијом преносника топлоте су да нема потребе за куповином и употребом додатне функционалне опреме као што су:

  • циркулациона пумпа;
  • јединица за мешање,
  • дизалице, итд.

  Штавише, такав систем може савршено функционисати чак иу одсуству електричне енергије, која се не може "похвалити" чворовима са присилним кретањем извора топлоте.

  Што се тиче дефеката, овај дизајн није погодан за грејање два или више спратова.

  Са друге стране, инсталација система за грејање у којем принудно кретање расхладног средства кроз систем обезбеђује циркулациону пумпу, обезбеђује потребан притисак и снабдевање топлом водом до жељене просторије. Недостатак таквог система језависност од струје, али излаз ће бити циркулациона пумпа од 12 волти која ради на батерији. У присуству напајања постоји акумулација, у недостатку - пумпа се напаја батеријом.

  принудна циркулација

  Како спровести све ово?

  Сада постоји велики број начина да се ријеши уређај појединачне опскрбе топлином. Једино што бих желео да напоменем је да је најбољи и "исправан" начин стварања контуре у просторији грејање, фокусирано на расположиве ресурсе.

  Ако већ постоји гасовод у зони боравка или се планира да се доведе у блиској будућности, рационално је инсталирати гасни или комбиновани котао са одвојивим гасним гориоником. Ако не, онда ће радити дуготрајни котао на чврсто гориво, у којем се користи принцип пиролизе.

  Електрични котлови су једноставни за употребу, али је укупна тарифа непрофитабилна. Препоручује се прелазак на тарифу "дан-ноћ" тако да рачуни за струју не обесхрабрују породични буџет.

  У случају постављања котла, инсталирања цијеви, уградње радијатора, препоручљиво је потражити помоћ стручњака. Донијели смо основне теоријске концепте, на видеу ћете видјети радионицу, али у свему што се тиче имплементације, помоћ вјештог чаробњака ће бити неопходна.

  ВИДЕО: Како властитим рукама направити гријање у приватном дому

  Нормал 0 МицрософтИнтернетЕкплорер4