Инсталација електричних инсталација у гаражи властитим рукама

Монтирајте електричну мрежу у гаражи

Како правилно монтирати гаражу? Такво питање је готово сигурно пре него што су сви укључени у изградњу или велике поправке ове просторије.

Уосталом, у гаражи морате створити не само мрежу расвјете, већ и повезати стоенок, и свјетло у контролној јами и подрум да не заборавите. А ако томе додате и мрежу расвјете за рекреативни простор, потребу за спајањем посебне опреме и вањске расвјете, онда сасвим озбиљан потрошач електричне енергије уопће може изаћи ван. Али хајде да се вратимо на ред.

Мрежа за осветљење у гаражи

Пре свега, хајде да почнемо са мрежом за осветљење. Требало би да обезбеди довољан ниво осветљења, да има флексибилан систем управљања, да буде енергетски ефикасан, а истовремено коначна цена инсталације такве електричне мреже треба да има разумни бочни олтар. Као што разумете, тешко је комбиновати, али је сасвим могуће.

Опште осветљење у гаражи

Пре свега, да се осврнемо на општи систем осветљења у гаражи, који треба да обезбеди довољан ниво осветљења. Ова врста осветљења може бити природна, вертикална, латерална и комбинована.


Вертикално свеукупно осветљење у гаражи

 • Природно осветљење гараже је често одсутно, тако да просторија треба да буде планирана на основу потпуно вештачке расвете.Највећи број нијанси даје бочно осветљење. Вертикала је много мања, али се сматра идеалкомбиновано осветљење. Стога, ако желите да направите добро осветљење у гаражи, онда би требало да поставите светиљке и на плафон и на зидове просторије. Али ово је идеална опција. У принципу, можете радити само вертикално или само бочно, али у овом случају број замрачених подручја ће се повећати пропорционално како би се смањио број уређаја.
 • Што се тиче самог прибора , прикладно је одабрати јефтине затворене пластичне лампе за опће освјетљење. Могуће је користити затворене лампе од каљеног стакла.
 • Не постоје посебне норме за опште осветљење гараже . Према томе, сваки бира лампе и лампе на основу удобности и потреба. Али боље је да укупна осветљеност не буде мања од 100лк.

Осветљење зона у гаражи

Поред општег осветљења, схема ожичења у гаражи треба да укључује зонално осветљење. Уосталом, у гаражи ћемо имати најмање две зоне које захтевају посебну пажњу - зону радне површине или браварску зону и област за посматрање.

Поред тога, гаража је често опремљена подрумом. Због тога се додаје још једна зона осветљења.

 • Почнимо са осветљењем зоне обраде метала . Требало би постојати високо квалитетна зонска расвјета. Обично се узима најмање 300лк.

Изводити такво осветљење помоћу специјалних светиљки, које се налазе непосредно изнад зоне металне конструкције. Да бисте створили већу удобност, можете поставити лампе на зид испред стола.


Лигхтингконтролна рупа у гаражи

 • Али осветљење јаме за посматрање је све компликованије.Чињеница је да П.6.1.16 ПУЕ захтева да се у јамама за осматрање користе уређаји који нису изнад 50В. Напон у 220В за повезивање уређаја може се користити, али само када је повезан са машином са струјом цурења која је мања од 30 мА.

Инсталирање ултразвучне машине је као погоднија опција. Али чињеница је да у контролној јами још увек морамо да опремимо утичницу за повезивање преносне лампе. И према клаузули 6.1.17 ПУЕ може бити само лампа која се напаја мрежом на 12В.

Обратите пажњу! Стандарди ПУЕ захтевају да се утичнице на 12В и 220В визуелно разликују. Поред тога, инструкција захтева да утикач за једну класу напона не може бити уметнут у утичницу друге класе. Стога, ово треба узети у обзир приликом одабира електрично уграђене гаражне опреме.

На основу тога, ми ћемо ипак морати да направимо мрежу од 12 В за гаражу. Због тога ће бити много сигурније повезати расвјетна тијела из видног поља са овом класом напона.

Светиљке осветљења јаме за посматрање обично су инсталиране на зидовима јаме. У том случају, висина њихове инсталације треба да буде таква да засијају у очима. Дакле, обично се налазе или у доњој половини висине јаме, или у њеном највишем делу.

Још један предуслов за уређаје у контролној јами је њихова поуздана заштита од механичких оштећења. Због тога је пожељно да, поред пластичног или стакленог плафона, имају и челичну мрежу.

Обратите пажњу! Стандарди ПУЕ захтевају да се предвиди и заштити од могућих поплава. Дакле, ако је ваша јама склона таквим појавама, онда класа расвете не би требало да буде нижа од ИП-а? 4.

Осветљење подрума у ​​гаражи

 • Ако имамо и зонално осветљење подрума , онда се на њега примењују иста правила као и на контролну јаму. Само преносиви уређаји у јами нису потребни. Дакле, овдје можете сигурно распоредити мрежу расвјете од напона 220В, спојеног преко строја УЗО.

Расвјета у подруму је боље извести из вертикалних свјетала. Бочна расвјета се изводи само у случају ниских висина подрума. Иначе, лампе у подруму подлежу истим захтевима, као и светиљкама у контролној јами.

Локално осветљење у гаражи

Посљедња врста обавезне расвјете у гаражи јесу расвјетна тијела у гаражи.

Потребне су за осветљавање радне површине машине или металца:

 • За унутрашњу расвету користите сцонцес или столне лампе за усмеравање светла. У неким случајевима, вертикална светла се користе са могућношћу подешавања правца осветљења.
 • Прибор за локално осветљење мора нужно имати заштитни плафон и челичну мрежу. То је неопходно ради заштите од механичких оштећења.
 • Неке машине су опремљене сопственим локалним осветљењем. Обично у овом случају алат има посебан излаз и место за фиксирање лампе. Инсталирајте исту лампумогуће је својим рукама.

Локално осветљење машине

 • Важан аспект у овом случају је напонски ниво. Типично, машине имају излаз за повезивање на 12В. Али неки модели имају излаз од 220В. Ово питање треба ријешити у фази планирања.

Електричне инсталације

Поред расвјетних тијела мреже за расвјету гараже, на располагању су и други електрични уређаји и уређаји. Њихова локација је веома важна.

Места за утичнице и прекидаче

Дакле, сваки круг електричне инсталације у гаражи треба да укључује не само лампе, већ и прекидаче са утичницама.

И овде постоје њена правила:

 • Почнимо са прекидачима. Прекидач општег осветљења треба да се налази на улазу. Ово је обично место десно од улаза у гаражу. Ако гаража има два улаза, логично је поставити два прекидача за пролаз на сваком улазу.
 • Прекидач за зонско осветљење узима се да се налази директно у овој зони. Али ово правило се не односи на осветљење јаме или подрума. Обе ове просторије спадају међу најопасније просторије. Због тога се не могу налазити у прекидачима. На основу тога, прекидачи за ове зоне би требало да буду лоцирани пре њиховог уласка.
 • Склопке локалне расвјете обично се налазе у непосредној близини лампе. Сасвим често се прекидачи обезбеђују помоћу лампе.
 • Сада је питање утичница. Прво и најважније, минеопходне утичнице у зони металне конструкције. Обично су инсталирани изнад стола. Њихов број зависи од количине коришћених електричних алата и обично се креће од два до пет.


Локација електричне опреме у контролној јами

 • Још једно важно место где нам могу бити потребне утичнице је видиковац. Опћенито, не препоручује се уградња утичница у овој просторији, јер је просторија посебно опасна. Међутим, приликом повезивања преко машине УЗО и уз поштовање правила заштите од влаге, инсталирајте утичнице овде.

Обратите пажњу! Према одредби 1.7.151 ПУЕ, у таквим просторијама могу се инсталирати утичнице номиналне струје не веће од 20А.

 • Иако је много боља опција инсталација утичница изван видокруга. Још више ће нам требати овдје, на примјер, за повезивање пуњача за батерије.
 • Осим тога, у рекреативној области се могу поставити утичнице за спајање апарата за заваривање или друге стационарне електричне опреме. Обично се инсталирају на мјестима постављања ове опреме.

Место постављања централе

Пре него што спроведемо ожичење у гаражи, требало би да одредимо локацију разводне табле. Од његовог правилног постављања зависи не само од естетског изгледа, сигурности, већ и од цене завршног рада. На крају крајева, исправна инсталација понекад ће чак и уштедети веома значајан износ приликом књижења.


Место постављања разводне табле

 • Према члану 7.1.28 ПУЕ, разводни ормари морају бити постављени на местима која су погодна за сервисирање. Ако је могуће поплавити у одређеној области, онда висина инсталације треба да искључи поплаву штита.
 • Типично, улазак у гаражу се врши на улазу. Уводни кабл мора бити постављен у челичну цев. Цев треба да искључи могућност удара и накупљања влаге.
 • На основу тога, разводни орман је обично уређен на улазу у гаражу. Али то није правило. Понекад је много прикладније позиционирати централу ближе централном делу просторије. Главно је да је било згодно.
 • Разводне плоче не могу се градити ближе него на удаљености од 1 метра од цјевовода и канализационих система. Према П.7.1.28 ПУЕ удаљеност до гасних цијеви или мјерача такођер треба бити најмање један метар.
 • Подељени штит за гаражу мора бити направљен од негоривих материјала. Због тога је вредно изабрати челичне штитове у сету који је представљен на тржишту. Поред тога, обратите пажњу на присуство уређаја за затварање у разводној табли, као и на место за инсталирање мерача. Обично се ово место додељује партицији и има прозор за гледање очитавања бројила.

Мрежна шема гаражних расвета

На тај начин су дефинисане локације уређаја и електроинсталационе опреме. Сада је вријеме да одредимо која нам схема гаражних електричних инсталација одговара?

 • За ово, прије свега сва наша електрична опрема треба бити подијељена у групе. Ово питање је разматрано више путау претходним чланцима на нашем сајту, тако да се нећемо фокусирати на то. Као резултат тога, морате оставити 1 до 3 групе осветљења.


Шема електричне гаражне мреже

 • Поред група осветљења, можете имати одвојене групе котача за повезивање лифта, снажног компресора или било које друге опреме снаге преко 2кВ. Такву опрему треба напајати из одвојене групе машина. И боље га прикључите директно, без употребе утичница.
 • Ако имате трофазно напајање, онда би дио моћне опреме требало напајати из трофазне мреже ако има такву могућност.

Обратите пажњу! У присуству трофазног напајања, многи саветују дистрибуцију једнофазних оптерећења у различите фазе. Са становишта симетрије фазних напона има смисла. Али најчешће само компликује услугу. Уосталом, ако се електрична ожичења у гаражи захтевају из различитих фаза током поправке или само рада, велика је вероватноћа да се то заборави и да се створи фазни-кратки спој спајањем фазних жица из различитих излаза или из различитих лампи. Стога, ако желите постићи равномјерну расподјелу оптерећења, онда се цијела мрежа расвјете и утичница напаја из једне фазе, а снажни монофазни потрошачи немају утичнице из других фаза.

 • Следећа могућа група коју ћемо имати је 12В мрежа. Ова група је повезана са обичним групним аутоматом из којег се жица одводи у трансформатор 220 /12В. Али одТрансформатор се дистрибуира међу потрошачима. Трансформатор се обично инсталира у близини централе, или чак у њој.


На фотографији је трансформатор 220/12 В

 • Као резултат тога, имат ћемо од 1 до 3 групе расвјете и излаза, 1 групу за прикључење 12В мреже и 1 до 5 група за прикључак јаке електричне опреме.

Избор методе за полагање жице

Још један важан аспект како направити ожичење у гаражи је да одаберете метод за полагање жице. Као што знате, постоје две опције - отворен и скривен.

Размотримо сваку од њих:

 • Скривена метода је естетски исправнија. Али то захтијева стробленииа зидове и гипсане радове. За гаражу то није увијек релевантно и није увијек могуће остварити.
 • Отворени метод је много једноставнији за имплементацију, али у већини случајева је скупљи и квари изглед гараже. Али у неким случајевима не може без њега.
 • Избор метода полагања жица првенствено зависи од материјала за производњу гараже. За зграде од опеке или бетона, употреба скривеног ожичења ће бити исправнија. Уосталом, у овом случају, можете положити незаштићене жице у потезу.


Скривено ожичење у гаражи

 • Ако је ваша гаража направљена од метала, овде је уграђено отворено ожичење. У овом случају, жица за заштиту од механичких оштећења треба да се постави у пластичну или металну кутију.Уместо кутије можете користити уобичајено наборање.
 • Ако је ваша гаража направљена од дрвета, лакше је провести исто отворено ожичење. У овом случају, за заштиту жице од механичких оштећења може се користити само метална кутија или кутија.
 • Захтеви за ожичење у гаражи не дозвољавају употребу металних цеви, набора и кутија за механичку заштиту жица у подрумима и контролним јамама. А када се такви материјали користе у другим просторијама, у фази инсталације потребно је искључити могућност стварања и накупљања влаге у њима.
 • За било који тип ожичења, морају се поштовати ПУЕ захтјеви за пресјеке жице. Прегледали смо правила за избор раскрснице жице, те се стога више нећемо поново фокусирати на ово питање.

закључак

Као што видите питање избора жица и инсталације у гаражи је прилично свеобухватно. Разматрали смо само главне аспекте избора шеме, постављање опреме и избор методе полагања жице.

Исти процес монтирања можете видјети на видеу. Као што можете видети, он се не разликује од инсталације ожичења у другим просторијама иу многим аспектима зависи од функционалних захтева за држање и количине електричне опреме.