Инфрацрвени грејачи филмова: избор и уградња

У зимском периоду у Русији, становање се мора гријати чак иу јужним регионима, а потражња за нашим бројним врстама стационарних и преносних уређаја за гријање захтијева наш потрошач. Велика ниша на руском тржишту грејача, коју нуде страни и домаћи произвођачи, заузима групу инфрацрвених уређаја са општим принципом утицаја на животну средину, али се састоји од подгрупа које се разликују по дизајну и, сходно томе, функционалности и ефикасности.

Размотримо детаљније једну од врста инфрацрвених уређаја за кућно гријање - зидни филмски гријач, који се користи у свакодневном животу релативно недавно, али због низа предности већ има стабилну потрошачку потражњу.

Принцип рада инфрацрвених грејача

Инфрацрвени зраци нису видљиви електромагнетни таласи дужине од 0,74 Мкм до 1,5-2 мм. Свако загрејано тело постаје извор инфрацрвеног зрачења - емитер, а загревање емитера се врши претварањем у једну од врста енергије - електричну струју, гас, чврсто или течно гориво - у топлоту енергије.

Инфрацрвено зрачење, које се сусреће са препреком на путу ширења, узрокује вибрације његовог површинског слоја са повећањем брзине молекула, што узрокује пораст температуре објекта на одређену дубину.

Опсег таласних дужина инфрацрвеног зрачења је подељен на следеће компоненте:

 • краткоталасни - 0,74-2,5микрона;
 • просечне таласне дужине - 2.5-50.0 μм;
 • дуги талас - 50,0-2,000,0 микрона.

Интензитет загревања површине објеката зависи од температуре емитера - што је више, то је дужа таласна дужина ИР зрачења и већа дубина површине зачепљена. Инфрацрвени зраци не мењају температурне карактеристике транзитног медија приликом ширења - ваздух се не загрева од њиховог пролаза, већ због преноса топлоте на њега, загрејаног предметима.

Метод преношења топлоте помоћу инфрацрвеног зрачења није везан за провођење топлине или конвекцију, тако да ИР гријачи могу преносити топлину чак и кроз вакуум.

Уређај за филмско грејање (ПЛЕН)

Сви инфрацрвени гријачи су подијељени на високотемпературне краткоталасне и нискотемпературне дугачке валне дуљине. Грејалице типа филма припадају другој групи.

Визуелно филмски инфрацрвени електро грејач је флексибилни лим или трака одређеног формата. Ако модел није декоративан (слика гријача), прозирни вањски слојеви омогућују да се види локација компоненти.

Важно! ПЛЕН је скраћеница, што значи "електрични грејач са филмом", а не заштитни знак регистрован од стране било кога.

Структурно, било који тип кућног грејног филма укључује следеће компоненте:

 • грејни елементи отпорног типа - од угљеникаматеријали или метали, траке или ламеларне плоче, које могу да се загревају до 35-55 степени када пролазе кроз њих;
 • подножје за дистрибуцију топлоте - један или два слоја танке алуминијумске фолије, на које су монтирани отпорници, за равномерну дистрибуцију топлоте из њиховог загревања на површини екрана;
 • термостат са сензорима температуре;
 • два заштитна слоја ламинираног филма са тачком топљења до 210 степени, између којих се налази фолија са грејним елементима;
 • кабл за прикључивање мреже.

Укупна дебљина грејног лима не прелази 1,5 мм.

Схематски, ПЛЕН може бити представљен на следећи начин (термостат се инсталира одвојено):

1 - прикључак уређаја на мрежу 220 В;

2 - флексибилна двослојна мембрана полимерног филма на основи носача лавсана или полиестера;

3 - тачке индустријског, пажљиво изолованог прикључка доводног вода са контактима грејача (независна замена кабла није обезбеђена);

4 - грејни отпорни елементи (траке или појединачне ламеле, повезане проводницима);

5 - алуминијумска фолија;

6 - холограм за заштиту грејача од кривотворене производње.

Начело дјеловања ПЛЕН-а

Када се кабл за напајање прикључи на мрежу, отпорни елементи се загревају на претходно одређену температуру (35-50 степени) у трајању од 10 секунди. Употребљавају се гријачи филмова који нису домаћи (за мини-сауне, сушаре пољопривредних производа)у просторијама са висином плафона већом од 3,5 м, у конструкцији се налазе отпорни елементи од жице, траке, ламеларне изведбе од нихрома, фехралних или вишекомпонентних легура, које обезбеђују вишу температуру грејања.

Топлота грејача се преноси на фолију и, због високе топлотне проводљивости алуминијума, равномерно се распоређује по њеној површини, што омогућава да грејач генерише ИР зрачење једнаког интензитета у целој његовој површини. Након постизања ваздуха у просторији на подешеној вредности температуре, грејач филма се искључује сигналом температурног сензора у термостату, а објекти који се загревају зрачењем настављају да дају топлоту. Када се температура у просторији смањи за 1 степен, термостат ће поново радити да се укључи, а филмски грејач ће обавити нови циклус рада на зрачењу.

Добро израчуната комбинација материјала рефлектујућег слоја и његове дебљине, распоред отпорних гријача осигурава трансформацију електричне енергије у топлину, а затим - у ИР зрачење с хумано-пропусношћу од 8-15 μм у валној дужини.

Важно! Ако се јачина струје или квар термостата повећа, температура отпорних графитних грејача ће се повећати, што ће довести до њиховог уништења и неисправности кућног филмског гријача у цјелини, тј.

Сорте филмских грејача

Једна од главних разлика између електричних гријачаТип филма је њихов формат и величина. ПЛЕН су доступни у облику трака различитих дужина и ширина. Независна корекција величине таквих филмова је немогућа, стога се Пленум производи у широком распону димензија, што вам омогућава да одаберете оптималну опцију. Три уобичајене величине трака су најчешће у ширини: 35, 51 и 65 цм

Филмови ширине 35 и 51 цм имају двије зоне, слободне од локације отпорних елемената и намијењене за уградњу са хефталицом - на рубовима. Ширина траке од 65 цм има три зоне - двије на рубовима и једну дуж средине (као опција - двије на рубовима и између њих попречно са одређеним кораком).

Флексибилни инфрацрвени гријачи могу се инсталирати и на вертикалним и на хоризонталним површинама - дизајн електричних гријача на филму не овиси о локацији његове инсталације, с изузетком Плот-слика, које би по дефиницији требале бити смјештене на мјестима најбољег гледања - на зидовима. Класификација одређеног филмског гријача као уређаја на зиду, поду или стропу одређена је само пројектном локацијом његове локације - што је важан фактор који утиче на перформансе овог инфрацрвеног уређаја. Дакле, филм гријач на зиду након инсталације на стропу у кући претвара у строп.

Размотрити опције за постављање ПЛЕН-а у просторијама у циљу повећања ефикасности њихове примјене.

Зидна монтажа филмског грејача

Постављање на зид је најмање ефективно збогОграничена изложеност инфрацрвеног зрачења заштитним структурама - већина инфрацрвених зрака загријава површину зида насупрот, готово без утјецаја на под и строп.

Зидни стационарни филмски уређаји су ефикасни као главни грејни медиј само ако супротна база има велику површину - тада ће пренос топлоте из његове загријане површине у зрак бити довољно опипљив.


Ако површина инсталирана на зиду филм гријача није значајна, а база напротив, поред тога, има прозорске прорезе, тада ће учинковитост таквог ИР-гријача бити ниска. Али стационарни зидни филмски гријачи мале површине прикладни су као додатно средство за гријање - за повећање удобности температурног режима одређеног мјеста или простора у затвореном простору.

Различити зидни гријачи филмова на зиду су пријеносни инфрацрвени уређаји с умјетничким имитацијама које имитирају слике. Да би се рационално и ефикасно користили, грејалице за слике треба да се користе у малим просторијама за грејање, на пример, на радном месту, или у групама чија ће укупна топлотна снага бити упоредива са величином собе.

Равно постављање инфрацрвеног гријаћег слоја

Инфрацрвено зрачење уређаја на овај начин утиче на подну облогу и плафон. Топла површина пода подиже удобност контакта са њеном особом - можете ходати без ципела, сједити или лагатина поду, итд. Поред тога, повратак топлоте поду у хладним доњим слојевима ваздушног простора је и загревање просторије, јер изазива појаву конвекцијских токова. Али енергија тог дијела инфрацрвених зрака који продире кроз подну облогу троши се на загријавање стропа, који је мање дјелотворан - стропна база му не треба, јер је његова температура већ прилично висока као резултат конвекције.

Важно! Није прикладно постављање филмских инфрацрвених гријача на мјесто намјештаја - незграпни предмети од материјала с ниским коефицијентом топлинске проводљивости стварају баријере на путу инфрацрвеног зрачења.

Плафонска инсталација инфрацрвених гријача филмова

Са употребом уређаја за загревање филмова као главног уређаја за грејање, њихово постављање на плафон је најефикасније, јер њихова локација обезбеђује излагање зрачењу на свим оградним просторијама просторије, без обзира на конфигурацију и објекте у њој.

Важно! Приликом избора места уградње за плафон, потребно је узети у обзир да се смањује ефикасност загревања инфрацрвених зрака са повећањем удаљености до емитера. Инфрацрвени грејачи филмског типа су нискотемпературни уређаји са дугим таласним дужинама, па је њихова примена на висини плафона више од 3,5 м ирационална.

Предност постављања стропа ПЛЕН-а, уз високу ефикасност гријања, је минимални ризик од случајног оштећењагрејач који се налази на довољно безбедној удаљености од саобраћајног подручја. Међутим, постоје недостаци - локација на стропу чини ПЛЕН осјетљивим на проток одозго, а радови на инсталацији на висини су радно интензивнији.

Карактеристике електричног гријача структуре филма.

Приликом одабира филмског инфрацрвеног гријача потребно је водити се не само његовим димензијама - ПЛЕН посједује и друге карактеристике, укључујући и оне које су битне за специфичне увјете:

 • напон потрошене струје - у основи 220 В, али произведен при 110 В;
 • снага - до 500 В, потрошња енергије квадратног метра филмског грејача (специфична снага) може да се креће од 70 до 170 В;
 • максимална температура загревања - 35-50 степени;
 • потрошња струје - 0,7-1,2 А;
 • Специфична маса - до 350 г /м2

За јасноћу описа, сумирамо податке о карактеристикама филмских грејача са причвршћивањем на њихове величине:

Инсталација инфрацрвених грејача филмског типа

Инсталација флексибилних гријача филмова, без обзира на мјесто постављања, не захтијева од извођача да посједује висококвалитетне професионалне вјештине, али мора бити у складу са сљедећим правилима:

 • постављање ПЛЕН-а треба да буде једнако и суво;
 • сечење ваљака, ако је предвиђено моделом, мора се обавити само на ознакама које је навео произвођач;
 • забрањено је провјеравати способност рада гријача у ваљкастом гријачу;
 • дужина једног фрагмента тракастог филма нијепрелази 8 м;
 • сусједне траке сустава гријања налазе се на удаљености од најмање 5 мм;
 • Савијање Кут плуга од више од 90 степени није дозвољен;
 • монтажа филма на подлогу врши се спајалицама помоћу конструкцијских кламерица или посебног носача (употреба конвенционалних чавала и вијака је неефикасна);
 • за извођење инсталационих радова на минус температури зрака је забрањено - након загријавања просторије, трака филма ће се повећати и формирати наборе.

Редослед уградње филмских инфрацрвених грејача

Основа за постављање ПЛЕН-а за заштиту од прегревања мора бити опремљена са фолијом за екран, која служи као диспензер топлоте и воде, на примјер пјена, изолатор.

Заштитни поклопац је монтиран на подножју са клапном суседних ивица од по 3-5 цм, да би се убрзао процес, препоручљиво је користити специјалне причврсне елементе за монтажу, доступне у широком асортиману за продају.

На врху споја траке екрана залијепљене уздужно са специјалном фолијском траком.

Елементи филмског гријача монтирани су на поду постављеног екрана - након претходног распореда иу складу са упутствима за инсталацију причвршћеним за уређај. Инсталација се врши у складу са правилом - за 1 квадратни метар флексибилни филм треба имати 8-10 причвршћивача.

Када је инсталиран круг грејања, он је повезан са термостатом који мораналази се на надморској висини од 1-1,5 м од пода и провјерава перформансе система.

Поред тога, за правилан надзор температурног режима у просторији, термостат треба да буде лоциран на удаљености од других уређаја за грејање, да има испод њега топлотно изолациону облогу, да буде заштићен од директне сунчеве светлости и пропуха.

Са позитивним резултатима испитивања за инфрацрвене уређаје, врши се слагање завршних материјала - покривач за под или спуштени плафон који се монтирају са уређајем за размак од 10-15 мм између облоге и филма.

Важно! Апсолутно транспарентно за пуњење материјала не постоји - било који завршни третман на врху филма је екран који донекле слаби зрачење.

Индивидуални коментари и упутства за употребу

 • Очекујте високу ефикасност од филмских инфрацрвених грејача, као и од других грејних јединица, у одсуству топлотне изолације кућишта које окружују кућиште, не би требало да буде.
 • Тврдње трговаца о ПЛИН таласним дужинама од 8 μм, које су наводно оптималне за људску перцепцију, не одговарају стварности - зрачење инфрацрвених грејача је увек унутар одређеног опсега и не може се састојати од таласа једне дужине.
 • Инсталирање ПЛЕН-а у једној просторији, чак и на цијелом подручју ограђених објеката, неће ријешити проблем гријања других просторија за дом.
 • Робин ПЛЕН није праћен смањењем кисеоника у ваздуху просторије,стога се не мора повећавати учесталост вентилације просторија уз употребу филмских гријача.
 • Искључивање ПЛЕН система у летњем периоду није потребно - довољно је поставити жељену температурну вриједност на термостату.
 • Произвођачи тврде да су трајни инфрацрвени гријачи (до 50 година) - величина је хипотетичка, с обзиром да је ПЛЕН почео да се пушта релативно недавно.
 • Захтеви за безбедност за електричне апарате за домаћинство, укључујући и тип филма, дати су у ГОСТ Р 52161.2.96-2006.

заклучение

Филмски електрични гријачи - уређаји са многим предностима, али значајним дијелом плуса.Шљива је својствена већини гријаћих јединица у електричној енергији. Да би се објективно процениле информације о техничким карактеристикама ових уређаја, које нуде продавци, потребно је имати јасну идеју о принципу рада филмова за загревање. Многи параметри за које ПЛЕН имплементатори тврде нису истинити и само су маркетиншке технике. На пример, трошкови инсталације инфрацрвених филмова у поређењу са уређајем за загревање воде на бази гасног котла - то је тачно само са значајном удаљености од главног гаса.

Основна тачка чланка

 1. зидни папир електро грејач - модерно ефикасно решење за загревање просторије.
 2. ПЛЕН - електрични уређај који емитира инфрацрвене таласе, тако да се принцип загријавања кућишта овим уређајем не разликује од утјецаја на околину ИР радијатораостале врсте - грејање објеката и објеката без промене параметара транзитног окружења.
 3. Уређај филмских електричних гријача не овиси о локацији инсталације, стога је одвајање водоводне инсталације од зидних, стропних и подних уређаја, осим филмских филмова, само због њихове планиране локације.
 4. Инсталација инфрацрвених грејача не разликује се у великој мери у тежини, али неусаглашеност са захтевима за инсталацију ће довести, барем, до ниске ефикасности њиховог рада, па чак и до пропадања уређаја.
 5. Познавање принципа рада и нијанси експлоатације Затвореник ће помоћи да се одвоје праве изјаве произвођача од техника маркетинга које су толико распрострањене међу неискусним техничким питањима продаваца.