Хидроизолација темеља куће

Ако темељ већ изграђене куће није квалитативно изолован од утјецаја влаге и подземних вода, онда се с временом може сусрести с проблемом појаве плијесни у просторији и уништења темеља. Да бисте уклонили плијесан, требат ће вам пуно времена и труда. Да бисте то избегли, морате да проведете мало да урадите хидроизолацију темеља већ изграђене куће сопственим рукама.

Импрегнација влаге из тла у подлогу може довести не само до појаве штетних микроорганизама, већ и до уништења бетонске конструкције и постепеног уништавања капице. Стога, нико не тврди да је правилно дизајнирана и изведена дренажа по ободу куће и изолација темељне траке - најважније компоненте за угодан боравак у приватној кући.

Зашто вам је потребна хидроизолација темеља куће

Уочивши прве знаке повећања влажности у подруму, потребно је подузети хитне мјере за поновно наношење хидроизолације на темељ изграђене зграде. Са избором материјала нема проблема, јер тржиште грађевинарства данас нуди велики избор течних и ролетних хидроизолационих материјала. Више о њима можете прочитати на страницама нашег онлине магазина.


Зашто нам је потребна хидроизолација темеља изграђене куће

У грађевинарству постоје два главна начина за провођење хидроизолације, која ће поуздано штитити и штитити зграду: хоризонтална и вертикална. У зависности од технологије, материјали су подељенина саставе за трљање, ваљање или продирање. Употреба рубероида у вашем раду ће вам омогућити да значајно смањите трошкове скупих материјала и да платите професионалне услуге.

Рубероид се може користити у контролној јами гараже и стамбених зграда. Ако се кровни материјал користи као независан материјал у раду, онда је овај метод лакши за сваког власника куће који жели водоотпорити темељ куће коју је сам изградио. Ради се о употреби кровног материјала, а размотрићемо даље у чланку. Погледајте и видео упутства на крају чланка.

Припрема за изолационе радове

Радови на уградњи изолације темеља зграде која се гради разликује се од технологије која се користи за вријеме изградње куће. И прва разлика је у томе што рад треба почети са чишћењем третиране површине од тла. Потребно је извршити ископ темеља, након чега ћете разумети стање конструкције и потребу за претходном поправком бетонске површине.

Потребно је прегледати кућу и подрумске плоче о постојању пукотина које доводе до влаге у подруму или подруму. Када се открију дефекти, треба их закрпити и поравнати са цементним малтером. Када се цемент дохвати, можете ићи на хидроизолацију темеља темеља изграђене куће властитим рукама. Како то исправно прочитати и погледати даље.

Хидроизолација темеља изграђене куће

Технологија рада је врло једноставна и ефикасна за све. Пре свегатемељ се наноси битуминозним мастиком. Материјал се наноси слојем од око 2 мм са шпатулом или тврдом четком. Ако је мастика сувише густа, треба је разриједити органским отапалима: бензин или бијели шпирит. Али то није све, јер ће се мастик спустити са површине бетона 2-3 сезоне.


Хидроизолација темеља зграде

Мастици би требало да садрже слојеве кровног материјала. Пламеник се може загријати прије додавања љепила и еластичног стања. Прекривање слојева кровног материјала треба да буде око 150 мм, спојеви се додатно испиру мастиксом. Да би се поставила хидроизолација темеља давно успостављене зграде, довољно је ставити један слој кровног материјала.

Када се заврши рад, сачекајте да се мастика запечати, а затим лагано сипајте подлогу са земљом како бисте спречили механичко оштећење изолационог слоја. Ако желите да се ослободите не само влаге, већ и да заштитите подлогу од смрзавања, онда можете ставити пеноплек по ободу куће пре укопавања темеља. Прелазимо на самостални дренажни систем око куће.

Уређај дренажног система око периметра

Уређај дренажног система по ободу темеља зграде

Да бисте направили систем за одводњавање, требаће вам: лопата, геотекстил за исушивање, дренажне цеви, песак и шљунак. На ободу изграђене куће ископан је ров на дубини од око 1 метар (у зависности од нивоа подземних вода), са нагибом темеља не мањим од 1 цм до 2 метра. АндШирина рова треба да буде већа од дренажних цеви пречника 200 мм.

У рову је пијесак, затим геотекстил, који је у 10 цм сипао слој дробљеног камена, дробљени камен је исушен и испуњен шутом. На удаљености од 5 метара од куће уређен је водовод, укопан у земљу испод нивоа полагања цијеви. Тако се сви радови на хидроизолацији темеља куће и уређењу дренаже могу обављати властитим рукама.

Видео. Хидроизолација темеља куће властитим рукама од ТехноНИКОЛ-а