Хидроизолација подземних цевовода

Размотримо у овом чланку питање независне хидроизолације подземних цјевовода од корозије. За почетак ћемо одговорити на питање - да ли је потребна хидроизолација, које материјале користити у раду. Информације у чланку ће вам помоћи да схватите како да направите хидроизолационе цевоводе у земљу својим рукама.

Тренутно, цјевоводи положени у земљиште у сеоској кући или у приватној кући су у широкој употреби за полагање канализације и водовода. Независна хидроизолација цјевовода у земљишту је неопходна за сваку инжењерску комуникацију, без обзира на материјал њихове производње и сферу експлоатације. Обрада цевовода је потребна да би се продужио животни вијек тла и зграде.

Хидроизолација цевовода у земљи

Обвезни третман мастиксом влаге у земљишту које је под канализационим системом, снабдијевање хладном и топлом водом, гријање, као и системи вентилације и кондиционирања. Квалитетна хидроизолација и изолација канализационих цеви значајно ће продужити рад система, спријечити развој патогених бактерија, заштитити зидове и стропове зграде од кондензације и мрља.


Слагање канализационих цеви у земљу

Материјали за хидроизолацију цеви у земљи

поливинил хлорид трака

Данас се ПВЦ трака користи за заштиту вањске површине металне цијеви од рђе и плијесни. ПВЦ трака се користи за хидроизолацију цијеви у изградњи цјевовода за плин и нафту. И овоматеријал поправља површине цијеви у земљи приликом поправљања цурења у цијевима за гријање. Употреба траке је дозвољена за уградњу навоја и спојева.

гумени лист

У почетку, материјал је коришћен за изолацију подземних комуникација. Данас се гумена тканина користи за заштиту металних цијеви смјештених у подрумима зграда. Материјал је издржљив, има дуги вијек трајања, отпоран је на алкалије и уља. Гумена тканина се лако монтира захваљујући својој еластичности, материјал задржава своје карактеристике на високим температурама.

Материјали за изолацију канализационих цеви

Изол за изолацију цеви

хидроизолација изолације изолације има високу чврстоћу, отпорност на високе температуре (до 150 ° Ц). Успешно се користи за хидроизолацију система грејања. Изолатор је еластичан и добро се подноси током уградње, али недостатак материјала је нерастворљивост растварача и органских једињења. Погодан за независну хидроизолацију цјевовода у земљи од корозије.

термоскупљајућа трака

Термоскупљајућа трака се користи за изолацију заварених спојева металних цијеви, а служи и за хидроизолацију пластичних цијеви. Материјал се састоји од два слоја: полиетиленске фолије и врућег слоја. Не препоручује се употреба ове траке на цевима са високом радном температуром. Термоскупљајуће полиетиленске спојнице се користе за заштиту спојева.

Хидроизолација подземних цевовода

Самолепљива полимерна трака

Таква трака се назива и заптивање флуоропластичног материјала. Користи се полимерна трака која је самољепива када се навоји спојеви за заштиту од цурења. Приликом монтаже трака се намотава на навојни прикључак. Полимерна трака одржава високу температуру и дуго задржава своје карактеристике. За више информација о изолацији цијеви у тлу, погледајте видео на крају чланка.

СНиП. Хидроизолација цевовода у земљи

У изградњи нових цјевовода, проширењу и реконструкцији постојећих водоводних и канализационих објеката у стамбеним и индустријским објектима, потребно је испунити захтјеве СНиП 3.01.01-85 (Организација грађевинске производње), СНиП ИИИ-4-80 (Сигурносни инжењеринг у грађевинарству) правила одобрена од стране Државног комитета за изградњу у складу са СНиП 1.01.01-83.

Земљани радови за уградњу темеља у изградњи водоводних и канализационих цјевовода врше се у складу са захтјевима СНиП 3.02.01-87. Завршени цјевоводи, комуникације водовода и канализације у приватним кућама треба да буду пуштени у рад у складу са СНиП 3.01.04-87 (Прихват готових грађевинских објеката).