Хидроизолација купатила испод плочица: што је боље одабрати за под и зидове

Приликом поправки у купатилу, важан корак је хидроизолација купатила испод плочице. Стварање доброг хидрабара спречава бактеријско оплемењивање и појаву гљивица, повећава животни век пода и зидова, спречава разарање бетонског темеља. Материјали влаге се разликују по саставу, а њихов избор зависи од карактеристика и врсте третмана простора. Дакле, боље је за влагу испод плочица и зашто?

Зашто вам је потребна хидроизолација у купатилу?

Купатило је просторија са константном влажношћу, која може уништити не само дрвене и суве подлоге, већ и циглу, бетон, па чак и метал. Због тога је квалитетна хидроизолација за купатило неопходна у процесу великих поправки. Прави избор хидроизолационе јединице утиче на вијек трајања завршне обраде простора и материјала преклапања.

Препоручујемо да заштитите водоотпорни слој свих облика - пода, зидова, плафона. Чак и ако стропна плоча није осигурана, њена хидроизолација ће заштитити ваше купатило од поплава сусједа одозго. У исто време, обрада пода спречава поплаве ваших комшија. Добар хидроизолациони материјал у случају непредвиђене ситуације неће дозволити продирање воде, влага ће се једноставно акумулирати у вашем купатилу.

Оно што је потребно за хидроизолацију стропа и зидова је разумљиво, али сврсисходност влажних зидова у купатилу је ствар сумње у многе кућевласнике. Међутим, хидробаријера на зидовима је такође веома важна. Таква обрада нијеомогућава размножавање гљива и микроорганизама, штити третман просторија, спречава појаву пукотина.

Чак и кроз малу пукотину у зиду, хладан ваздух може ући у купатило, изазивајући ризик по људско здравље. Осим тога, хладне поплаве и стална влага убрзавају уништавање грађевинских материјала: брже пуцање боје, трљање жбуке, спуштање плочица. Стога, зидови морају бити заштићени од утјецаја влаге, барем тамо гдје су најосјетљивији на прскање.

Хидроизолација зида треба да буде у близини туша, судопера, купатила, тоалетних чаша на површини не мањој од 50 цм на горе и са стране водоводне инсталације. И боље је да се изведе комплетна хидроизолација просторије. Дакле, без обзира на врсту изолације, капиталне или парцијалне, потребне су следеће зоне:

 • на местима инсталације било којег водовода;
 • где су водоводне цеви и канализациони водови;
 • на местима повезивања водоводних јединица.

У исто вријеме, стручњаци препоручују да се не уштеди на влаготалкивајућим материјалима испод плочица у купатилу и изаберу висококвалитетна складишта. Погледајмо шта хидроизолација купатила под плочицом заслужује пажњу и коју је боље изабрати.

Врсте складишта за хидроизолацију

Нека врста хидроизолационих материјала је намијењена за обраду зидова или подова у купаоници испод плочице. Свака од њих се разликује по структури, трошковима, својствима премаза и степену очекиваног оптерећења.

Најчешће се користе следећеврсте хидроизолационих материјала:

 • специјални хидрофобни малтер;
 • гипс-картон - битумен, филм, ролна;
 • хидроизолационо мазиво;
 • композиције латекса;
 • хидроизолација импрегнације;
 • водоотпорне боје.

За заштиту од влаге у купатилу испод плочице најбоље одговара за лепљење, трљање, продирање материјала и композиције латекса. Али полиетиленске фолије су најгори избор за просторије са високом влажношћу и константним температурним варијацијама, јер овај материјал има низак степен паропропусности.

Остакљење између зидова и пода и сусједне површине водовода такођер захтијева пажљиву хидрауличку заштиту. Многе изолационе композиције је тешко поставити у углове, тако да се спојеви и углови третирају са заптивним тракама и везицама, које се затварају.

Хидроизолациони материјали могу бити једнокомпонентни и двокомпонентни: први се разблажује водом, а двокомпонентне мјешавине - полимерна емулзија. У том случају, сваки хидроизолациони састав мора бити нанесен тако да је након сушења премаз интегрални, без пукотина. Ако је облога вишеслојна, онда се за најбоље приањање наноси следећи слој одмах након сушења претходног уз минимални временски интервал.

Приликом наношења материјала ваљака, потребно је јасно пратити упутства и придржавати се дозвољених димензија клапне, као што је наведено у упутству произвођача. Код изолације пода потребно је закључитиСастав на зиду на удаљености од 20-30 цм Сви материјали се наносе на чисту површину, а како би се побољшала адхезија и смањили трошкови материјала површина је претходно уземљена.

Основне технологије за хидроизолацију купатила

Ако се сав рад обавља самостално, препоручује се одабир најприступачнијих материјала за који рад неће захтијевати посебне вјештине или скупо оруђе.

Начин бр.

Одлична опција за хидроизолацију пода испод плочица је фиберглас или стаклена влакна. Ови материјали су прилично скупи, иако немају исте недостатке као пергамент или рубероид, који су традиционалније ваљане хидроизолације.

Стаклена и стаклена платна су издржљивија и практичнија јер нису склона таквом недостатку као што је труљење. Али они имају своје недостатке, како их не би сломили, вриједи задржати прецизност приликом ваљања ваљака.

Постоје три главна типа инсталације. Разликују се по сложености и употребљеној опреми:

 1. Спојни елементи. Није најпопуларнија метода, додатно ће јој бити потребни елементи за фиксирање. Ролне леже на грубом поду и добро изолују разбијене тачке монтаже.
 2. Сурфацинг. За ову методу инсталације требат ће вам топли пиштољ. Таква опрема се користи у затвореним просторима гдје је строго забрањено кориштење плинских пламеника. Метода површинске хидроизолације за купатила се користи веома ријетко.
 3. Услуге планирања Највјероватније је погодна опција за стварање заштите од влаге. Материјали се лијепе љепљивим композицијама или полимер-битуменским мастима. Поред тога, кити стварају додатну заштиту од влаге. Приликом одабира китова, посебну пажњу треба посветити температурном режиму у којем се чувају својства материјала.

Редослед рада на лепљењу хидроизолације:

 1. Проверава се ниво. Ако је потребно, поравнајте са бетоном. Округле греде на поду и зидовима, тако да се приликом полагања не појаве пукотине. Након тога се добро чисте од смећа и прашине, суше и мљевење.
 2. Скида се на тканину жељене дужине. Формиране траке се размештају и третирају, да би се обезбедила већа еластичност и пречишћавање, са растворљивим уљем и оставило да се суши један дан.
 3. Подножје покријте мастиксом који сте одабрали да залијепите материјал ваљака.
 4. Ако материјална упутства не садрже никакве посебне препоруке, траке се лијепе на мастикс с преклопом од око 10 цм
 5. .
 6. формирана током полагања мехурића пажљиво се изрежите, савијте ивицу материјала, подмажите мастикс, и, заглађујући, поново залијепите на базу.
 7. Да би се побољшала адхезија хидроизолације са следећим слојем - бетонска кошуљица, подмазати горњу мастику и посути великим песком.

Начин број 2: уређај за испуштање хидроизолације

Довољан је спектар врста китова за стварање водоотпорног слојаширок Најчешћи су полимерни, цементно-битуменски и битуменски. Свака од ових врста одела испуњава пукотине и поре, а након што постане тврда, стварају густи водоотпорни слој.

У просторији са сложеном конфигурацијом, оптимална опција ће бити избор хидроизолације за трљање због његове лакоће наношења на избочине. Приликом скупљања зграде премаз не пуца и обезбеђује поуздану заштиту током дужег временског периода.

Технологија цртања је прилично једноставна:

 1. Површина на коју ће се нанети материјали биће очишћена, уклоњена прашина, ако је потребно (ако су капи веће од 2 цм). Да би се побољшало приањање, база је премазана или хидрирана чистом водом.
 2. Најједноставнија опција је употреба готових складишта. Али при избору суве мешавине, она се мора разблажити са водом на собној температури пропорционално оном наведеном у упутству, и мешати док се не формира хомогена маса. Оставите неколико минута и поново промешајте.
 3. Нанесите мастикс одмах у два слоја. На спојевима и угловима нанесите врпцу која је под притиском у хидроизолацији.
 4. На врху уметните стаклене плоче за ојачање. Након замрзавања нанесите задњи слој мастикса, затварајући цијелу мрежу.

Метода бр. 3: хидроизолација малтера

Хидроизолација гипса користи мешавине са полимерним адитивима који побољшавају својства материјала. Најпопуларнији су брендови "Тсерезит" и "Кнауф". Ово је одавно познато по својој квалитетној мешавини, савршеној захидроизолација у купатилима.

Потребно је запамтити! Када купујете различите материјале за хидроизолацију, изаберите једну ознаку. Зато што су савршено прилагођене једна другој.

Технологија цртања складишта:

 1. Припремите површину подлоге: очистите и обрадите прајмер.
 2. Заптивање спојева и углова помоћу посебне траке.
 3. Завршено решење је да се први слој нанесе на површину у једном смеру, а други - окомито на њега.
 4. Третман може бити два и три слоја.

Метод бр. 4: депои за импрегнација

Материјали за импрегнирање су они на бази полимера, битумена, течног стакла и тако даље. Они имају једну заједничку особину: оплођују темељ и јачају његову структуру.

Материјали за импрегнацију, цигле или бетон се затварају и постају водоотпорни.

Ова врста заштите од влаге такође продире. Најпознатија од домаћих фирми Пенетрон. Овај бренд представља неколико врста мјешавина које су намијењене за различите послове, као и полимерне траке за поправке.

Технологија примене:

 1. Припремите подлогу: уклоните смеће, положите шавове и пукотине. У будућности, припрема зависи од врсте материјала и типова произвођача. Када радите са Пенетроном, површина се прво опере са 9% сирћета, осуши и затим обилно хидрира.
 2. Када се ради са сувом мешавином, мора се разблажити на исти начин као што је наведено у упутству. Количина раствора треба да буде у запреминидовољно за око пола сата рада, јер у будућности постаје неспособан за рад.
 3. Ставите композицију четком или ваљком. Након што се први слој замрзне, површина се поново третира.
 4. Време када се складиште коначно суши зависи од његове врсте. Примена Пенетрона захтева око 3 дана. За то време, да би се постигла боља кристализација добијених једињења, потребно је редовно влажити површину.

Која складишта су најпогоднија за хидроизолацију зидова?

Висококвалитетна хидроизолација зидова купаонице испод жбуке и цријепа може се извести сљедећим материјалима:

 1. Полимерни и битуменски китови су веома популарни. Једноставност у примени, трајност и ефикасност стварају велику потражњу за њима. Многе марке китице су свестране и погодне за различите типове соба.
 2. Импрегнација. Ово су течни препарати, када се наносе на површину помоћу четки или ваљака. Рок трајања у таквим складиштима је једнак трајању рада грађевинског материјала, који су импрегнирани. Они су веома удобни за употребу и, поред тога, због својих својстава продужавају свој радни век јачањем својих темеља.
 3. Мембрана. Приликом куповине мембрана потребно је посветити посебну пажњу подручју примјене одређеног материјала. Упутство треба да прецизира да је ова мембрана погодна за хидроизолацију унутрашњих просторија. Превише густе филмове не треба узимати, јер нису довољно еластични.
 4. Цемент тошири Када се смрзне, повећава се запремина. Због ове особине, најмање пукотине и пукотине се пуне цементом, што их зачепљује како не би дошло до уласка влаге.

Под плочицом на зидовима у већини случајева се користе складишта за импрегнацију и дозирање. Да би их ставили на површину не треба да ангажујете стручњаке, а значајно уштедите можете и сами обављати ове радове:

 1. Пре наношења хидроизолације, зидови морају бити уземљени у два слоја. Посебно треба да покушате на улазу у цеви и углове.
 2. Углови морају бити залијепљени на посебну водонепропусну траку за бртвљење, а на цијевима се носе посебне цијеви.
 3. Зидови су покривени водонепропусном композицијом, а након што се потпуно осуши, наноси се бетонски слој ради бољег приањања на љепило за плочице. Да би се повећала поузданост, додатно ојачати арматурну мрежу у хидроизолацији.
 4. Облоге почињу тек након што сви слојеви пресуше.

У последње време, декоративни панели су постали посебно популарни, који сами по себи имају водоодбојна својства. Једини недостатак ове врсте хидроизолације је његова висока цијена, али ако има новца, онда је ово одлично рјешење, јер такви панели могу трајати неколико деценија.

Шта одабрати за заштиту пода од воде?

Који материјали су најпогоднији за хидроизолацију пода у купатилу испод плочице? Све зависи од величине буџета и користивласника, и уопште скоро сваки материјал је погодан. У овој ситуацији треба имати на уму да животни вијек хидроизолације није био мањи од трајања третмана.

Упркос таквим иновацијама као што су подне облоге, 3Д под и анти-клизави "камени тепих" су савршена хидроизолација и, упркос прилично високим цијенама, плочица је и даље традиционална завршна обрада.

Хидроизолација ваљака се може полагати под бетонским везама, али због практичности рада, умјесто њих, употребом материјала за облагање, додатно се ствара еластични заштитни слој. Наносе се и преко бетонске кошуљице и испод ње.

Да би се гарантовала 100% заштита на "поплави", препоручује се комбиновање материјала за једнократну употребу са продорном хидроизолацијом. Композиција за испирање штити базу под бетонском везом, а сам лепак је импрегниран продорним композицијама.

Пре него што почнете да радите линију међусобног повезивања плафона и зидова, као и панеле и спојеве зглобова проширите до 2 цм.

Сљедећи корак је обрада зидова, стропних подова и углова посебним рјешењем против плијесни и гљивица. Најједноставнији антисептички раствор се може урадити сопственим рукама, за то је потребно мешати воду, медицину и амонијак у једнаким деловима.

Уз помоћ четке, зидови се третирају водонепропусном композицијом, при чему се раде само хоризонтално иливертикалне мрље На крају ове операције, почните да завршавате под. За њега је раствор течнији него за зидове, за његову припрему користи се бензин или други јаки растварач. Раствор на поду се наноси четком или ваљком.

Морамо запамтити! Просторија у којој се рад стално мора проветравати. А како би се избјегло тровање мјешавином парова, препоручљиво је користити заштитну маску за вријеме рада.

Чим се све површине третирају потребан број пута, просторија треба проветравати и сушити преко ноћи. Под треба бити заштићен од продора прашине, влаге и страних објеката, као и пода не може ићи у то вријеме. Чим се просторија осуши и проветри, могуће је наставити са завршним радовима и сипањем естриха.

Препорука! Да би добили савршену површину, зидови обрађени хидроизолацијом могу бити покривени сувим зидом отпорним на влагу.

Када је боље направити хидроизолацију просторије?

У већини случајева, средства за купање се наносе на лак или лепљиве материјале, који се заснивају на латексу (на пример, Кнауф флхехендикхт), битумену или полимерима. Разликују се по цени, саставу и технологији рада са њима. Али избор специфичне врсте заштитне супстанце и принципа технологије рада је исти.

Постоје 3 начина за дистрибуцију хидроизолације:

 1. Директно на површину пода, стране су формиране на зидовима висине око 20 цм.
 2. По локацијамазидови око водовода и подова.
 3. На зидовима и поду, са вертикалним површинама, обрађују се у пуној висини.

Дешава се да се исти материјал наноси различито на вертикалне и хоризонталне површине. О овом тренутку потребно је запамтити приликом избора метода инсталације хидроизолације.

Једна од главних тачака: када почети наносити хидроизолацију пре или после пуњења естриха. Не постоји опште мишљење о овом резултату. Како сваки од тих тренутака има своје позитивне и негативне стране.

Када се нанесе на врх хидроизолационог слоја, то ће вам омогућити да добијете равну бетонску подлогу са одличном заштитом од влаге, као и да направите одличну адхезију са лепком за плочице. У овом случају могу се користити битумен, битумен-латекс, битумен-полимерне композиције и ваљани материјали.

Стручњаци који преферирају наношење заптивања преко естриха, кажу да у овом случају цурење неће бити страшно за агрегат за бетон. То је случај, али не заборавите да нико не може гарантовати трајност саме облоге, која се лијепи танким слојем љепила за плочице на самој водонепропусности. У ту сврху погодни су слиједећи типови заштите од влаге: цементно-полимерне смјесе или хидрауличка заштита ваљака.

Најскупљи, али ипак најпоузданији тип хидроизолације је комбинован.

Комбинована хидроизолација пода

Потребно је припремити нацрт базе. Ако је потребно, потребна је делимична поправка или демонтажаолд сцреед.

 1. Готова површина се прајмерише бетоном и остави да се потпуно осуши.
 2. Уз помоћ светионика, вијак се вуче на висину од око 3 цм, а затим се у њу поставља арматурна мрежа.
 3. Неколико дана (5-7) површина треба бити очишћена од прашине и два пута уземљена.
 4. У угловима просторије између зида и пода наноси се слој хидроизолације боје, пусти да се осуши и залијепи углове водоотпорном траком. Након тога, читав под је покривен водонепропусним средством за трљање, идући до зидова од најмање 20 цм.
 5. Последњи слој је прекривен бетонским контактом.
 6. Очекујући око један дан, потребно је извадити други вијак минималне дебљине, која не смије бити мања од 1,5 цм
 7. .
 8. Када се потпуно осуши, под је уземљен, суши и на њега се поставља плочица.

Дакле, хидроизолација купатила испод плочица може се извести различитим материјалима и различитим технологијама, чији избор зависи од просторија и личних преференција потрошача.